To φετινό αλλιώτικο Πάσχα μέσα από τα μάτια του 12χρονου Μιχάλη

Άλλοι μόνοι, άλλοι σε πολύ στενό οικογενειακό κύκλο. Κάπως έτσι θα είναι το φετινό Πάσχα. Ο κορωνοϊός, αναγκάζει τους πολίτες, να περάσουν την μεγαλύτερη γιορτή του Χριστιανισμού στα σπίτια τους, μακριά από τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Μακριά από τα οικογενειακά τραπέζια, που κάθε χρόνο τέτοιο καιρό έχουν την τιμητική τους.
 
Για τους πλείστους, αυτό το αίσθημα της έλλειψης των δικών τους ανθρώπων, δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια. Πόσο μάλλον για ένα παιδί...
 
Το Πάσχα θα είναι πρωτόγνωρο φέτος, θα είναι αλλιώτικο... Για τον μικρό Μιχάλη Προδρόμου, ο οποίος είναι μόλις 12 χρόνων, αυτό το Πάσχα θα μείνει αξέχαστο. Όπως και για όλους μας.
 
Έμαθε τέτοιες μέρες να τις περνά πηγαίνοντας εκκλησία και να χαλαρώνει από το σχολείο. Όμως φέτος, τα πράγματα θα είναι αλλιώς.
 
«Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες πηγαίναμε εκκλησία, στο σπίτι της γιαγιάς, παίζαμε με τα ξαδελφάκια μου, βρισκόμασταν με τους θείους και τις θείες μου, βάφαμε αυγά, παίζαμε στην αυλή. Έτσι θυμάμαι ότι κάναμε κάθε χρόνο».

Οι γονείς του, του εξήγησαν ότι φέτος δεν θα μπορούν να κάνουν όσα τα προηγούμενα χρόνια, λόγω των μέτρων που λήφθηκαν για τον κορωνοϊό, από τον οποίο νόσησαν εκατοντάδες συνάνθρωποί μας.
 
«Φέτος θα περάσουμε τις γιορτές στο σπίτι, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ότι κάναμε και τα προηγούμενα χρόνια, αλλά θα προτιμούσα να είμαστε όλη η οικογένεια μαζί. Με στεναχωρεί που δεν θα τους δω».
 
Τον λυπεί που δεν θα πάει στην εκκλησία, όπως έκανε τα προηγούμενα χρόνια, αφού ειδικά η λειτουργία του Μεγάλου Σαββάτου, είναι όπως λέει η αγαπημένη του.
 
«Είναι ωραίες οι λειτουργίες του Πάσχα, αλλά αν πρέπει να διαλέξω για τι θα στεναχωρηθώ περισσότερο, είναι που δεν θα είμαστε οικογενειακά».
 
Το νόμισμα όμως, έχει πάντα δύο όψεις. Αυτό που χαροποιεί τον Μιχάλη, είναι πως μέσα από όλη αυτή την κατάσταση, έχει περισσότερο χρόνο να παίξει με τον πατέρα του, ο οποίος δουλεύει αρκετές ώρες.
 
«Είμαι χαρούμενος που είναι σπίτι ο παπάς και παίζουμε περισσότερες ώρες, γιατί πριν δεν τον βλέπαμε πολύ λόγω της δουλειάς. Αυτό είναι το ωραίο. Περνώ και περισσότερη ώρα με τον αδελφό μου και τη μάμα μου.
 
Του έλειψαν οι φίλοι του
Την ίδια ώρα, όσο κι αν ακούγεται παράξενο, του έλειψε η καθημερινότητα. Το σχολείο, το παιχνίδι με τους φίλους στα διαλείμματα, ακόμα και τα μαθήματα, αλλά έχει συνειδητοποιήσει την κατάσταση και κάνει υπομονή.
 
«Πεθύμησα τους φίλους μου, μου άρεσε που πήγαινα στο σχολείο και τους έβλεπα... Παίζαμε... Τώρα τους βλέπω μόνο από το διαδίκτυο που κάνουμε μάθημα».
 
Όσον αφορά τα μαθήματα εξ’ αποστάσεως την χαρακτηρίζει ως ωραία εμπειρία.
 
«Πρώτη φορά κάνουμε μάθημα και δικαιούμαστε να έχουμε υπολογιστή δίπλα μας. Έχουμε πιο λίγα μαθήματα και περισσότερη διορία για να διαβάσουμε.
 
Το όνειρο του και το πρώτο πράγμα που θα κάνει μόλις περάσει ο ιός, είναι να πάει στη θάλασσα για ψάρεμα που του αρέσει πολύ. Θέλει να παίξει με τα ξαδέλφια του και να επιστρέψει στην καθημερινότητα του.
 
Τα παιδιά έχουν ένα απίστευτο ταλέντο, που δυστυχώς δεν έχουν οι μεγάλοι. Την ειλικρίνεια. Κι αυτό το «παίζω περισσότερες ώρες με τον παπά μου», είναι κάτι που πρέπει να μας διδάξει πως ο χρόνος που έχουμε για τα παιδιά μας, είναι πολύτιμος.
 
Το μόνο θετικό που μπορεί να έφερε μαζί του αυτός ο ιός, είναι πως χάρισε περισσότερο χρόνο στα πλείστα παιδιά με τους γονείς τους. Το Πάσχα θα επιστρέψει τον επόμενο χρόνο.
 
Αυτό που δεν επιστρέφει είναι οι δείκτες του ρολογιού, γι’ αυτό πρέπει να φροντίσουμε αυτές τις ώρες να τις περάσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα και δίπλα σε όσους δικούς μας ανθρώπους μπορούμε.

Δειτε Επισης

Διάκριση «Χρυσό Αγρινό» για ανάπλαση εμπορικού τριγώνου στον Δήμο Λευκωσίας
Μνημόνιο Συνεργασίας με «Αττικόν» υπέγραψε το Ακτινολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου
Ανακοίνωσε 20 νέες ψηφιακές υπηρεσίες για το 2024 ο Υφ. Έρευνας-Εφαρμόζεται η ηλεκτρονική υπογραφή
Η έκκληση του Δήμου Στροβόλου στο κοινό να μην συμμετέχει στις λαμπρατζιές
Έτσι λειτουργούν τα έξυπνα τηλεκατευθυνόμενα σωσίβια με εμβέλεια 800 μέτρα
Διευρύνεται η πρόσβαση αλλοδαπών φοιτητών στην αγορά εργασίας-Οι ανακοινώσεις Παναγιώτου
Πασχαλινές διακοπές στο εξωτερικό προτιμούν οι Κύπριοι-Πρωτιά για Ελλάδα, ακολουθεί το ΗΒ
Καμπανάκι από τους ειδικούς στις ευάλωτες ομάδες για σκόνη-Αύξηση περιστατικών στα ιατρεία
Απλοποιούνται τα κριτήρια για επανεγκατάσταση-Η απόφαση του Υπουργικού, όσα αλλάζουν
Παραμένει μέχρι και την Τετάρτη η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία