Το ρίσκο να φάμε με τη γιαγιά και τον παππού το Πάσχα-Πώς να πάρουμε το Άγιο Φως

«Μπορούμε να φέρουμε τη γιαγιά να φάει μαζί μας το Πάσχα; Έχουμε περιορίσει τις διακινήσεις μας. Μόνο στην υπεραγορά πάμε και προσέχουμε;» Η απάντηση από την άλλη άκρη του τηλεφώνου ήταν κοφτή και απόλυτη. «Όχι αυτό είναι λάθος. Ριψοκινδυνεύουμε. Τους εκθέτουμε σε κίνδυνο. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες πρέπει να φάνε μόνοι τους, δυστυχώς, αυτό το Πάσχα».

Ίσως είναι το πιο βασανιστικό ερώτημα των ημερών. Προέρχεται από όλους εμάς που δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε μόνους τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας, αυτό το Πάσχα. Παράλληλα, όμως, δεν μπορούμε να διανοηθούμε πως η ενέργειά μας να μην τους αφήσουμε μόνους, μπορεί να τους θέσει σε κίνδυνο.

Οπόταν μια επιλογή υπάρχει. Να ακούσουμε τους ειδικούς του Υπουργείου Υγείας. Δεν είναι τυχαία εκεί, άλλωστε. Οι περισσότεροι έχουν διεθνείς περγαμηνές και σηκώνουν μεγάλο βάρος αναλαμβάνοντας να βοηθήσουν στη χάραξη των σκληρών, αλλά αναγκαίων μέτρων, αλλά και να ενημερώσουν τον κόσμο γι’ αυτά.

Ένας από αυτούς, είναι η κοφτή φωνή στην άλλη άκρη του τηλεφώνου, ο καθηγητής μικροβιολογίας/μοριακής ιολογίας της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Πέτρος Καραγιάννης. Πρόκειται για έναν από τους 12 επιστήμονες που συμβουλεύουν το Υπουργείο Υγείας εθελοντικά και έναν από τους πέντε, που είναι επιφορτισμένοι με την ενημέρωση του κόσμου.

Ο καθηγητής Καραγιάννης τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης λόγω των ερευνών του για τις ιογενείς λοιμώξεις του ήπατος (ηπατίτιδες). Σπούδασε στο Λίβερπουλ και εργάστηκε για πολλά χρόνια στο Royal Free και Saint Mary’s στο Λονδίνο. Επί 43 χρόνια ήταν στο Λονδίνο. Τα τελευταία επτά είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και κατέχει τη θέση του Αναπληρωτή Κοσμήτορα για το ακαδημαϊκό προσωπικό και την έρευνα.

Ο Πέτρος Καραγιάννης κλήθηκε από τον REPORTER να απαντήσει σε ερωτήματα που απασχολούν όλους μας για το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται γθα το Πάσχα, καθώς και τι μέτρα πρέπει να λαμβάνουμε σε υπεραγορές και φούρνους,  με δεδομένο τον εντοπισμό κρουσμάτων.

Σας ανησυχεί το γεγονός ότι ανάμεσα στις τυχαίες δειγματοληψίες εντοπίστηκαν κρούσματα;
Βγήκαμε λίγο πάνω λόγω της μεγάλης δειγματοληψίας. Δεν αλλάζει, όμως την καμπύλη. Εξακολουθούμε να είμαστε σε καλά επίπεδα. Από δω και πέρα θα εξαρτηθεί από το τι θα δείξουν τα  επόμενα δείγματα. Το ότι βρέθηκαν 12 κρούσματα στην ίδια επιχείρηση, μας τα χάλασε λίγο επειδή είναι μια αρκετά σοβαρή εστία μόλυνσης.

Προκαλούν ανησυχία στον κόσμο τα κρούσματα σε υπεραγορές και φούρνους. Τι πρέπει να προσέχει;
Ο κόσμος πρέπει να ακολουθεί αυτά που λέμε εδώ και εβδομάδες. Κάποιοι δεν το εφαρμόζουν. Δηλαδή, συναθροίζονται και στα ταμεία και στους διαδρόμους. Κάποιες υπεραγορές έβαλαν γραμμές για να τηρούνται οι αποστάσεις, αλλά όταν κυκλοφορούν μεταξύ των ραφιών συνωστίζονται κοντά στα φρούτα και τα τρόφιμα. Δεν πρέπει να φεύγει στιγμή από το νου μας, η ασφάλεια μας. Ο κόσμος πρέπει να χρησιμοποιεί τα αντισηπτικά μπαίνοντας και βγαίνοντας και να προσέχει να μην αγγίζει τα πρόσωπά του.

Υπάρχει ανησυχία ότι μπορεί να κολλήσει κάποιος αγγίζοντας κάποιες συσκευασίες. Πρέπει να απολυμαίνονται τα ψώνια όταν έρθουν σπίτι;
Εγώ λέω ότι εάν είναι τόσο ανήσυχοι, κάποια μπορούν με ένα σφουγγαράκι να τα απολυμαίνουν, όπως για παράδειγμα τις κονσέρβες. Το ψωμί όταν δεν είναι σε συσκευασία, πρέπει να μπαίνει με τις λαβές στο σακούλι. Έχουμε το σύστημα να αγγίζουμε. Δεν μπορείς να καλύψεις τι πρέπει να κάνει κάποιος στο κάθε τι.

Με βάση τις έρευνες που υπάρχουν διεθνώς, υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης από συσκευασίες;
Δεν γνωρίζουμε, αλλά δεν θεωρώ ότι αυτά τα πράγματα είναι κύριος τρόπος μετάδοσης του ιού. Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία,  είναι εάν ένας είναι θετικός και φταρνίζεται κ.λπ να προφυλαχτεί. Εάν φταρνιστεί πάνω από ψωμιά ή συσκευασίες για παράδειγμα, τι να πει κανείς. Εάν τα πρόσωπα αυτά φορούν μάσκες, τότε ο κίνδυνος είναι μηδαμινός.

Κάποιοι καταναλωτές φορούν μάσκα και γάντια στις υπεραγορές. Πρέπει να τα πετούν αμέσως μετά;
Τη μάσκα εάν τη φορά κάποιος που πάει για ψώνια, πρέπει να τη φορά σωστά και να μην αγγίζει σε αυτήν με τα χέρια του συνεχώς. Τα γάντια και η μάσκα πρέπει να αφαιρούνται και να πετιούνται προσεκτικά, χωρίς να μολύνουν τα χέρια. Μετά πρέπει να πλένονται και τα χέρια με αντισηπτικό.

Οι γιορτές του Πάσχα
Κάποιες οικογένειες προγραμματίζουν για την ημέρα του Πάσχα να πάνε σε παππούδες ή γιαγιάδες που μένουν μόνες τους να φάνε μαζί ή να τους μετακινήσουν στο σπίτι τους, για να μην είναι μόνοι τους. Πρέπει να το κάνουν αυτό;
Αυτό είναι λάθος. Γιατί να ριψοκινδυνεύσουμε τους παππούδες και τις γιαγιάδες; Οι παππούδες και οι γιαγιάδες πρέπει να φάνε μόνοι τους, δυστυχώς, αυτό το Πάσχα. Έχουμε πει το κάθε σπιτικό μόνο του, χωρίς συνευρέσεις χωρίς τίποτα. Όπως βλέπουμε, έχουμε κρούσματα ασυμπτωματικά εκεί έξω, τα οποία δεν ξέρουν ότι έχουν τον ιό. Αν τον πάρουν στον παππού και τη γιαγιά, τι γίνεται; Αν εκείνος ο παππούς ή η γιαγιά είναι σε γηροκομείο, τι γίνεται; Να πάει σε όλο το γηροκομείο;

Τι συμβουλεύετε τον κόσμο για το Πάσχα;
Να το διασκεδάσει στην αυλή του σπιτιού του. Να κάνουν τις σούβλες τους εκείνοι που έχουν τη δυνατότητα και δεν μένουν σε διαμερίσματα και να μην κυκλοφορήσουν. Εάν πουν να βγουν όλοι έξω αντιλαμβάνεστε  τι θα γίνει…

Το βράδυ της Ανάστασης κάποιες κοινότητες κάλεσαν τον κόσμο να μείνει στα μπαλκόνια και θα μεταφέρουν εθελοντές σε αυτούς το Άγιο Φως. Είναι σωστό;
Δεν βλέπω πρόβλημα σε αυτό. Θα κυκλοφορήσουν συγκεκριμένα άτομα και θα δώσουν το Άγιο Φως με λαμπάδες. Πρέπει να είναι προσεκτικοί. Το βράδυ της Ανάστασης δεν πρέπει να έχει συνάξεις σε σπίτια για το Άγιο Φως, όμως. Απαγορεύεται.

Η Πρωτοφανής εμπειρία
Πόσο δύσκολο είναι για έναν επιστήμονα, με δεδομένο ότι βαδίζει στο σκοτάδι, να κάνει εκτίμηση της κατάστασης;
Είναι πρωτοφανής εμπειρία. Είναι δύσκολο επειδή όλοι βαδίζουμε στο άγνωστο με μοναδικές εμπειρίες τους προηγούμενους ιούς. Για τον συγκεκριμένο ιό μαθαίνουμε μέρα με την ημέρα και κάτι διαφορετικό. Αυτά που βγήκαν από την Κίνα αρχικά αυτή τη στιγμή τα βλέπουμε να ανατρέπονται. Όπως για παράδειγμα η ευκολία μετάδοσης του ιού. Εκεί που ήταν ένα προς τρία, κάποιες μελέτες λένε ότι είναι ένα προς έξι. Δηλαδή ο κάθε ένας που μολύνεται, μεταδίδει σε άλλους έξι τον ιό.

Εσάς ποιος είναι ακριβώς ο ρόλος σας στην επιστημονική επιτροπή;
Υπάρχουν επιστημονικές υποομάδες. Εγώ ηγούμαι της υποομάδας, που έχει να κάνει με τα τεστ. Κοιτάξαμε και κάποια άλλα τεστ που μπορούν να μπουν στα νοσοκομείο, ελέγξαμε πόσο αξιόπιστα είναι τα rapid tests και εάν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Δυστυχώς υπάρχουν πολλά προβλήματα αυτήν την στιγμή, όσον αφορά τα τεστ. Επομένως το γενετικό τεστ της ανίχνευσης του κορωνοϊού θεωρείται αυτή τη στιγμή το πιο ιδανικό.  

Πόσο δύσκολη είναι η ενημέρωση του κόσμου για τα θέματα της πανδημίας;
Είναι δύσκολο να κατανοήσει ο κόσμος πολλές φορές την ορολογία. Δεν είναι εύκολο για κάποιον που δεν γνωρίζει, να αντιληφθεί τι είναι ο ή ιός τι είναι το ιικό φορτίο. Προσπαθώ πάντα, όταν καλούμαι να ενημερώσω τον κόσμο από τα ΜΜΕ, να μιλώ με απλά λόγια.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Ανακοίνωσε 20 νέες ψηφιακές υπηρεσίες για το 2024 ο Υφ. Έρευνας-Εφαρμόζεται η ηλεκτρονική υπογραφή
Η έκκληση του Δήμου Στροβόλου στο κοινό να μην συμμετέχει στις λαμπρατζιές
Έτσι λειτουργούν τα έξυπνα τηλεκατευθυνόμενα σωσίβια με εμβέλεια 800 μέτρα
Διευρύνεται η πρόσβαση αλλοδαπών φοιτητών στην αγορά εργασίας-Οι ανακοινώσεις Παναγιώτου
Πασχαλινές διακοπές στο εξωτερικό προτιμούν οι Κύπριοι-Πρωτιά για Ελλάδα, ακολουθεί το ΗΒ
Καμπανάκι από τους ειδικούς στις ευάλωτες ομάδες για σκόνη-Αύξηση περιστατικών στα ιατρεία
Απλοποιούνται τα κριτήρια για επανεγκατάσταση-Η απόφαση του Υπουργικού, όσα αλλάζουν
Παραμένει μέχρι και την Τετάρτη η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Υψηλές οι τιμές για το πασχαλινό τραπέζι, αλλά στα περσινά επίπεδα-Πόσα στοιχίζει το φαγοπότι για οκτώ άτομα
Στις 2000 χιλιάδες οι οικογένειες που χρειάζονται στήριξη ενόψει Πάσχα-«Μας λένε δεν έχουν γάλα και ψωμί»