Αλληλεγγύη και ανθρωπιά... Οι αθόρυβοι εθελοντές και τo συναίσθημα της προσφοράς

Αλληλεγγύη… Το σημαντικότερο αγαθό αυτές τις δύσκολες μέρες που βιώνουμε. Το μοναδικό αγαθό, που μπορεί να μας δώσει δύναμη και θάρρος να συνεχίσουμε.
 
Ημέρες του Πάσχα και ο κορωνοϊός μας έχει εγκλωβίσει στα σπίτια μας. Κάποιοι είναι τυχεροί. Έχουν μια συντροφιά, ένα άνθρωπο να ανταλλάξουν δύο κουβέντες. Υπάρχουν όμως και κάποιοι άλλοι, κάποιοι που είναι μόνοι. Κάποιοι που βλέπουν τους δείκτες του ρολογιού να μην κυλούν. Κάποιοι που η μόνη τους συντροφιά μπορεί να είναι η τηλεόραση. Υπάρχουν επίσης κι αυτοί που δεν έχουν ούτε τα στοιχειώδη και χρειάζονται στήριξη…
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΕΔΩ
 
Το μόνο που μπορεί να τους σώσει, είναι η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά της κοινωνίας. Αυτές τις άγιες μέρες, η αλληλεγγύη γι’ αυτούς τους ανθρώπους, είναι ύψιστη ανάγκη. Την αλληλεγγύη μπορείς να την δείξεις με απλές πράξεις. Και τα λίγα και τα απλά, για αυτούς τους ανθρώπους, είναι τόσο σημαντικά... Ακόμα κι ένα τηλέφωνο σε ένα άνθρωπο που είναι μόνος...
 
Την μεγαλύτερη αλληλεγγύη, μπορείς να την προσφέρεις μέσα από τον εθελοντισμό. Κι αυτό κάνει το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού (ΠΣΣΕ), για σαράντα έξι ολόκληρα χρόνια, σε θέματα ευημερίας, περιβάλλοντος, αθλητισμού, πολιτισμού και λοιπά.
 
Η φετινή χρονιά όμως, είναι διαφορετική και για τον ΠΣΣΕ. Ο κορωνοϊός δυσκολεύει ακόμα και την αλληλεγγύη, την οποία προσφέρει απλόχερα το Συμβούλιο.
 
Ο πρόεδρος του ΠΣΣΕ, κ. Ηλίας Δημητρίου, μιλώντας στον REPORTER, εξήγησε ότι το Συμβούλιο διαθέτει πέραν των 390 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, που ασχολούνται με τους πιο πάνω τομείς.
 
«Το ΠΣΣΕ ολόχρονα είναι δίπλα στους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη, δίπλα στις ευπαθείς ομάδες και αυτό είχε φθάσει σε ένα μεγάλο σημείο μετά την οικονομική κρίση, όπου αντιλαμβάνεστε ότι τα προβλήματα ήταν μεγάλα και σε ανεργία, αλλά και στην δυσκολία να αντεπεξέλθουν στα βασικά και στοιχειώδη για μια ευπρεπή διαβίωση. Εμείς εντατικοποιήσαμε τις προσπάθειες μας. Έχουμε έρθει και είμαστε σε συνεργασία με εταιρείες, οι οποίες μέσα στο πνεύμα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης συνεργάζονται μαζί μας, όπου βοηθούν τέτοιες καταστάσεις είτε με κουπόνια, είτε με τρόφιμα, είτε με άλλα είδη που παράγουν. Υπάρχει μια αξιολόγηση των ανθρώπων που παίρνουν ολόχρονα τρόφιμα, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι δίνονται σε εκείνους που το έχουν πραγματική ανάγκη».
Η αξιολόγηση γίνεται, για να νιώθει ο άνθρωπος ή η εταιρεία που προσφέρει, ότι πηγαίνουν στους σωστούς ανθρώπους.
 
«Όσον αφορά τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, έχουμε εδώ και κάποια χρόνια προχωρήσει με το “υιοθετήστε μια οικογένεια”, όπου η υιοθεσία είναι συμβολική. Βοηθούμε οικογένειες να μπορέσουν να έχουν ένα καλό γιορτινό τραπέζι, με τα στοιχειώδη που μπορεί να έχει ο καθένας από μας, σε ένα πασχαλινό καλό τραπέζι, όπως είναι οι φλαούνες, τα αυγά, οι λαμπάδες, το κρέας  και τα γλυκά. Αυτή η ενέργεια κατά μέσο όρο εξυπηρετεί από 2300-2700 οικογένειες τα Χριστούγεννα και το Πάσχα».
 
«Υπάρχει κόσμος που δεν έχει γάλα και ψωμί»
Μπορεί κάποιοι να μην θέλουμε να το συνειδητοποιήσουμε και να πιστεύουμε ότι όλα είναι ρόδινα στη χώρα μας. Μα όταν μιλάς με τους εθελοντές, το στομάχι σφίγγει. Σφίγγει γιατί εκτίθεσαι στην ωμή πραγματικότητα.
 
«Υπάρχει κόσμος που έχει πραγματική ανάγκη. Κόσμος που δυσκολεύεται να έχει ψωμί, να έχει γάλα και αυτά είναι τα βασικά. Γι’ αυτό υπάρχουν εθελοντές, τους οποίους ευχαριστώ για ακόμα μια φορά, όπου ανταποκρινόμαστε σε παγκύπρια βάση, σε αυτές τις ανάγκες. Σε αυτές τις ανάγκες οι οποίες προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε όσους δυσκολεύονται και στο ίδιο τους το σπίτι, αλλά και για να τους πάρουμε φάρμακα και λοιπά. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό που έχει δημιουργηθεί, με την διακοπή εργασιών για πολλή κόσμο. Ακόμα και εκείνοι που έδιναν προηγουμένως, είτε εταιρείες λέγονται, είτε μεμονωμένοι άνθρωποι, αντιμετωπίζουν προβλήματα. Αυτοί οι λίγοι άνθρωποι που μας δίνουν και οι εταιρείες, τους οποίους ευχαριστούμε για ακόμα μια φορά, προσφέρουν κουπόνια για υπεραγορές. Εμείς προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους πλέον ευπαθείς συμπολίτες μας, που το έχουν ανάγκη και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα βασικά, όπως για ένα γάλα, ένα ψωμί λίγο κρέας και λοιπά».
Μειωμένος ο αριθμός των εθελοντών λόγω κορωνοϊού
Μπορεί εμείς να βλέπουμε τη σημερινή κρίση ως κάτι παροδικό, το οποίο πιστεύουμε ότι θα περάσει αναίμακτα, ωστόσο για τον κ. Δημητρίου που είδε την κρίση του 2013 μέσα από τον εθελοντισμό, οι ανάγκες και τα σημερινά προβλήματα, είναι δυστυχώς, μεγαλύτερα από τότε.
 
«Οι συνθήκες οι σημερινές είναι χειρότερες από το 2013, γιατί ακριβώς λόγω της ιδιαιτερότητας της εξάπλωσης του κορωνοϊού, έχουμε μια φοβία και μια στενότητα στο να έχουμε πάρα πολλούς εθελοντές να βοηθούν προς τα έξω. Το δεύτερο είναι ότι υπάρχει μια γενική περιοριστική οικονομική δυνατότητα σε περισσότερο κόσμο από το 2013. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το 2013, υπήρχαν δουλειές. Υπήρξε το κούρεμα, αλλά απ’ εκεί και πέρα το να υπάρξει μια μείωση των μισθών ήταν ένα πρόβλημα. Είναι διαφορετικό από το τώρα, που υπάρχει μια στασιμότητα των μισθών, άρα είναι χειρότερο».
 
Σήμερα το πρόβλημα δεν είναι ωστόσο μόνο αυτό, αλλά υπάρχει και κάτι χειρότερο. Υπάρχει κόσμος που δεν έχει ένα άνθρωπο να μιλήσει. Δεν έχει με κάτι να ασχοληθεί.
 
«Αντιλαμβάνεστε το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται και τον τρόπο που πρέπει να φύγουμε από την οικονομική βοήθεια και να προχωρήσουμε στην κοινωνική ενδυνάμωση, μέσα από τη στήριξη και την συνεχή επαφή με συνανθρώπους μας, οι οποίοι έχουν την ανάγκη να πουν ένα “γεια σας είμαι εδώ”. Μόνο αυτό τους δίνει μια ελπίδα να προχωρήσουν και να πουν ότι, η ζωή είναι γλυκιά παρόλες τις δυσκολίες που υπάρχουν».
Δημιουργήθηκε γραμμή υποστήριξης
Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα, το ΠΣΣΕ, αποφάσισε να δημιουργήσει γραμμή στήριξης των ανθρώπων που το έχουν ανάγκη, η οποία λειτουργεί με βάσει επιστημονικό εγχειρίδιο, ώστε να επικοινωνούν μαζί τους οι πολίτες.
 
«Μέσα σε αυτές τις ανάγκες έπρεπε να προσαρμοστούμε για να είμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας. Δημιουργήσαμε τη γραμμή στήριξης και διασύνδεσης. Η γραμμή αυτή, εξυπηρετεί ευάλωτες ομάδες καθώς και ομάδες με κοινωνική ευαλοτότητα. Οπότε προχωρήσαμε με τον αριθμό 22000001, από τις 8:00-15:00 Δευτέρα με Παρασκευή. Λειτουργούμε με ένα επιστημονικό εγχειρίδιο και γίνεται μια συνεχής εποπτεία των χειριστών και χειριστριών εθελοντών και εθελοντριών, οι οποίοι είναι επαγγελματίες κοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι οι οποίοι ακούν και βοηθούν».
Η χαρτογράφηση και η επίλυση προβλημάτων
Παράλληλα, λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό, κρίθηκε αναγκαίος ο επαναπρογραμματισμός του Συμβουλίου, ώστε να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα για ασφάλεια των πολιτών, αλλά και των μελών της ΠΣΣΕ.
 
«Πάρα πολλοί συνάνθρωποί μας βίωναν μοναξιά, συναισθηματική δυσφορία, άγχος, ανησυχία, σύγχυση, ενώ συγχρόνως αναδύονταν και άλλες κοινωνικές ανάγκες. Έπρεπε να διαχειριστούμε αρχικά τα του οίκου μας, γιατί αντιλαμβάνεστε όταν έχεις να διαχειριστείς 390 οργανώσεις κα έρχεται αυτό το κακό εμείς τρέξαμε και κάναμε χαρτογράφηση της κατάστασης, για να δούμε ακριβώς ποιες είναι οι ανάγκες, οι δράσεις που έχουν αναπτυχθεί, τα προβλήματα που υπάρχουν και ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν στη δομή και τα προγράμματα».
 
Εκεί φάνηκε ότι υπήρχε θέμα και πως κάποια προγράμματα έπρεπε να σταματήσουν, όπως αυτά που αφορούσαν γηροκομεία, νηπιαγωγεία και άλλα. Αξιολόγησαν επίσης την οικονομική κατάσταση την οποία ήρθαν οι εθελοντικές οργανώσεις, οι οποίες αναγκάστηκαν να πουν στο έμμισθο τους προσωπικό ότι δυσκολεύονται πλέον να τους πληρώσουν.
 
«Έπρεπε να βρούμε λογισμικά εργαλεία για να μπορέσουν να γίνονται συνεδριάσεις και να ανταλλάσσουν απόψεις, αλλά και να υπάρχει καθημερινή επικοινωνία με τον κόσμο που το είχε ανάγκη. Έπρεπε να προχωρήσουμε και να δούμε ακριβώς ποιοι είναι οι τρόποι ενημέρωσης και για το λόγω αυτό αναβαθμίσαμε την ιστοσελίδα μας για να ενημερώνουμε τις οργανώσεις. Είχαμε επίσης ζητήσει από το Υπουργείο Εργασίας να δοθεί μια προκαταβολή της κρατικής χορηγίας για να μπορέσουν να σταθούν αυτές οι ΜΚΟ, καθώς επίσης και να ληφθούν έγκαιρα μέτρα για τα γηροκομεία, μετά τα προβλήματα που υπήρχαν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες όπου εξαπλωνόταν ο ιός, να υπάρχουν οι κατάλληλοι έλεγχοι, πράγμα το οποίο έχει κάνει το Υπουργείο Υγείας».
«Δεν  μπορείς να αποφύγεις τα προβλήματα»
Η καθημερινή επαφή με τα προβλήματα, σε αναγκάζει να σκεφτείς διαφορετικά. Σε κάνει όσο κι αν δεν το θες να τα κουβαλάς μέσα σου. Ο κ. Δημητρίου, παρά τα όσα είδε στη ζωή του μέσα από τον εθελοντισμό δεν μπορεί να τα συνηθίσει και να ζήσει με αυτά. Τον προβληματίζουν και τα σκέφτεται συνεχώς, με απώτερο σκοπό να λύσει προβλήματα που έχει ενώπιον του.
 
«Είναι ανθρώπινο. Προσπαθείς να μην φέρνεις τα προβλήματα που ακούς στο δικό σου σπίτι και στον χαρακτήρα σου. Όμως είναι κάτι το οποίο δεν μπορείς να αποφύγεις. Έχουμε συνηθίσει αυτό το πράγμα και όμως τα συναισθήματα του ανθρώπου, όπως και τα δικά μου παραμένουν εκεί. Παραμένουν στο ότι κάποιοι αυτή τη στιγμή, δεν έχουν να πουν μια κουβέντα, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι πεινούν, δεν έχουν τη δυνατότητα να γελάσουν, να αστιέψουν ή ακόμα να έρθουν και σε μια αντιπαράθεση με τον άντρα ή τη γυναίκα τους ή τα παιδιά τους. Με την όλη κατάσταση σχεδόν όλοι δεν μπορούν να δουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους σήμερα. Σίγουρα μας επηρεάζει γιατί είμαστε όλοι άνθρωποι με συναισθήματα».
 
Έστειλε όμως, ξεκάθαρο μήνυμα αισιοδοξίας, πως θα τα καταφέρουμε.
 
«Το ξεκάθαρο μήνυμα είναι ότι μαζί θα τα καταφέρουμε, μπορούμε γιατί ακριβώς πρέπει να τονίσω ότι οι αποφάσεις που πήρε η Πολιτεία ήταν πολύ έγκαιρες και σωστές. Είμαστε πειθαρχημένοι και αυτό φαίνεται μέσα από τα αποτελέσματα».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Απεβίωσε ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Κυριάκος Νικολέττης
Αναβιώνουν τα έθιμα την Κυριακή της ελιάς στα χωριά της Πάφου
Crash test για το ΥΠΑΝ οι τελικές εξετάσεις-Κρίνεται το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών
Σταθεροποιήθηκαν στα ύψη οι τιμές των καυσίμων-Χωρίς «παρενέργειες» οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή
Αυξημένη η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Αναμένονται βροχές και καταιγίδες
Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο