Οι Πασχαλινές ζωγραφιές της ελπίδας από τους τρόφιμους γηροκομείου στο Καϊμακλί

Πρόκειται για αυτούς που θέλουμε όλοι να στηρίξουμε, ειδικά αυτές τις ημέρες… Είναι αυτοί που κινδυνεύουν πιο πολύ από τη νόσο covid-19, αυτοί που όταν τους σκεφτόμαστε λυπούμαστε, επειδή δεν μπορούν να περάσουν το Πάσχα με τις οικογένειές τους. Είναι οι τρόφιμοι των οίκων ευγηρίας, που λόγω των περιοριστικών μέτρων, βιώνουν πιο έντονα από τους υπόλοιπους, τον εγκλεισμό και την απουσία των δικών τους ανθρώπων.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΕΔΩ
 
O REPORTER, επικοινώνησε με στέγες ηλικιωμένων προκειμένου να καταγράψει τις σκέψεις, τα συναισθήματά αλλά και τα μηνύματά τους.  Όπως είναι φυσικό, στεναχωριούνται που δεν θα δουν τις οικογένειές τους, για τις οποίες ανησυχούν. Ωστόσο, θεωρούν όπως λένε και τους υπόλοιπους τρόφιμους οικογένειά τους και ετοιμάζουν, μάλιστα πάρτι με τραγούδια και άλλες δραστηριότητες,  για να περάσουν όσο το δυνατό πιο καλά, υπό αυτές τις αυτές ιδιαίτερες συνθήκες, το Πάσχα.
 
Μιλήσαμε τρόφιμους στη Στέγη ηλικιωμένων Αγία Βαρβάρα στο Καϊμακλί. Τα μηνύματά τους ήταν γεμάτα αισιόδοξα και ελπίδα. Μηνύματα που μεταφέρουν και μέσω των πασχαλινών ζωγραφιών, που έφτιαξαν και απέστειλαν την επομένη το πρωί.
Με τόμπολα και τραγούδια
Ένας από τους τρόφιμους, είναι ο Νίκος Νικολάου, 62 χρόνων από την Ποταμιά. Τον ρωτήσαμε εάν ανησυχεί για την κατάσταση κι εάν του λείπει η οικογένειά του.
 
«Έχει χρόνια που είμαι στον οίκο ευγηρίας. Νιώθουμε ασφαλείς, είμαστε μέσα τζιαι προσέχουμε. Η οικογένεια μου έρκεται και αφήνει μου πράματα έξω. Βλέπω τους που μακριά. Δεν μπορούν να μπουν μέσα. Εν θα ήθελα να πάω στην οικογένεια μου, πριν περάσει τούτο το κακό. Μόλις περάσει θα πάω τζιαι σπίτι τους. Έχει ένα μήνα να πάω. Έχω 4 κόρες».
 
Για την ημέρα του Πάσχα έχουν προγραμματιστεί διάφορες δραστηριότητες στη Στέγη ηλικιωμένων.
 
«Το Πάσχα θα παίξουμε τόμπολα και θα τραγουδήσουμε. Είμαστε μια χαρά. Είμαστε σαν οικογένεια δαμέ. Εύχομαι καλό Πάσχα σε όλους».
 
Πριν ακόμα ερωτηθεί, από τη  άλλη άκρη του τηλεφώνου η κύπρια της Αγγλιας, Τζοάνα Χαλλή 62 χρόνων άρχισε να λέει ενθουσιασμένη. «Θα παίξουμε bingo, θα παίξουμε bingo. Περνούμε καλά»
 
Αλλάζει ύφος όταν ακούει τη λέξη κορωνοϊός… Ανησυχεί αλλά νιώθει ασφαλής.
 
«Ήμουν στην Αγγλία και ήρθα πριν λίγα χρόνια στην Κύπρο. Στο γηροκομείο είμαι ένα χρόνο. Ανησυχούμε για τον κορωνοϊό, αλλά προσέχουμε πολλά. Δεν είμαι παντρεμένη. Πριν γίνει αυτό έρχονταν οι ξαδελφές μου και με έβλεπαν. Θα τις ξαναδώ όταν τελειώσει».
 
Μια κουβέντα ήταν αρκετή για τον παππού Γιάννη για να περιγράψει πως περνούν. «Περνούμε πολύ καλά. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα».  
Παρέα με τους φίλους τους
Ο υπεύθυνος της Στέγης στην οποία διαμένουν 24 άτομα, Αντώνης Σιακαλής ανέφερε ότι γίνονται  δραστηριότητες καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.
 
«Έχουμε δραστηριότητες συνέχεια, δεν είναι μόνο για τώρα. Τώρα κάνουμε Πασχαλινές χειροτεχνίες και παίζουν bingo. Στο τραπέζι του Πάσχα όπως κάθε χρόνο, θα κάνουμε αρνί και θα φάνε φλαούνες. Δεν είναι κάτι διαφορετικό για μας. Το διαφορετικό φέτος είναι ότι δεν επιτρέπονται οι επισκέψεις και δεν μπορούν να μεταφερθούν εκτός».
 
Όπως ανέφερε οι ηλικιωμένοι ενημερώνονται συνεχώς για τον κορωνοϊό από την τηλεόραση.
 
«Βλέπουν συνέχεια τηλεόραση και τα βλέπουν. Δεν νιώθουν φόβο επειδή τους έχουμε ασφαλείς. Τηρούνται όλα τα μέτρα.Αντιλαμβάνονται ότι θα κάνουν λίγο καιρό να δουν τους συγγενείς τους. Μιλούν καθημερινά μαζί τους στο τηλέφωνο. Αν θέλουν να τους δουν. τους κάνουμε βιντεοκλήσεις. Κάποιοι έχουν θέματα άνοιας και δεν αντιλαμβάνονται. Οι υπόλοιποι νιώθουν ότι έχουν παρέα στο γηροκομείο, είναι το σπίτι τους. Είναι με τους φίλους τους και δεν νιώθουν μοναξιά. Ίσως είναι χειρότερα για τις γιαγιάδες και τους παππούδες, που μένουν σπίτι μόνοι τους».
Τα μηνύματα αισιοδοξίας των παππούδων και των γιαγιάδων της Στέγης ηλικιωμένων στο Καϊμακλί, είναι μηνύματα ελπίδας. Ελπίδας ότι θα τα καταφέρουμε και σύντομα θα ανταμώσουμε όλοι μαζί.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Βράβευσε τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, οργανισμούς για πράσινες δράσεις ο Πρόεδρος
Το Κόμμα για τα Ζώα χαιρετίζει απόφαση Υπουργείου Γεωργίας για πυροτεχνήματα
Στο 83,3% η θνησιμότητα λαγών που απελευθερώθηκαν-Προβληματισμένη η Υπηρεσία Θήρας
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Η Υπουργός Γεωργίας ξεκίνησε συναντήσεις με παραγωγούς, αγρότες και ψαράδες