Από σήμερα στην διάθεση του κοινού το πρώτο app ιχνηλάτησης-Και δεύτερο στα σκαριά

Τρεις εφαρμογές, εκ των οποίων η μια θα είναι σήμερα στη διάθεση του κοινού, επεξεργάζεται το Υφυπουργείο Καινοτομίας, σε μια προσπάθεια να προσφέρει επιπλέον βοήθεια στο Υπουργείο Υγείας και ειδικότερα στη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης σε σχέση με την πορεία του κορωνοϊού στην Κύπρο και τη διαδικασία ιχνηλάτησης.
 
Σύμφωνα με τον Υφυπουργό, Κυριάκο Κόκκινο, ο οποίος μίλησε στον REPORTER, η μια εφαρμογή αφορά πλατφόρμα, η οποία σχεδιάστηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Κέντρο Αριστείας ΚΟΙΟΣ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΕΔΩ
 
Πρόκειται για μια εφαρμογή που διαχειρίζεται τη διαδικασία ιχνηλάτησης. Το συγκεκριμένο application που διατίθεται για κινητά, θα τίθεται σε εφαρμογή από τη στιγμή που ένα πρόσωπο επικοινωνεί με το 1420. Στη συνέχεια η εφαρμογή θα καταγράφει ηλεκτρονικά όλη τη διαδικασία που θα ακολουθείται μέχρι την ανακοίνωση των μοριακών τεστ του για κορωνοϊό.
 
Ο κ. Κόκκινος χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη εφαρμογή ιδιαίτερα αξιόλογη η οποία θα συνεχίσει να εμπλουτίζεται με διάφορες υπηρεσίες. Η συγκεκριμένη εφαρμογή θα διατίθεται μέσω της βασικής πλατφόρμας του Υπουργείου Υγείας για τη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού.
 
Σίγουρα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες για τη βελτίωση της. Μάλιστα θα έχουμε και τηλεδιάσκεψη με το Υπουργείο Υγείας για να δούμε πως προχωράμε», είπε ο κ. Κόκκινος.
 
Μέσω της εφαρμογής προσφέρεται και υπηρεσία βάση της οποίας ο χρήσης θα συμπληρώνει κάποια στοιχεία με τα συμπτώματα που παρουσιάζει, τη θερμοκρασία του κτλ. Και μέσω αλγόριθμου θα λαμβάνει συγκεκριμένες οδηγίες για το τι πρέπει να κάνει.
 
Η δεύτερη εφαρμογή που γίνεται σε συνεργασία με άλλα Ερευνητικά Κέντρα, και έχει ως στόχο να καταστήσει το έργο της ιχνηλάτηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων πιο εύκολο.
 
Οι πολίτες μπορούν να κατεβάσουν την εφαρμογή από το play store ή το apple store (σ.σ. θα είναι διαθέσιμη σύντομα) και αφού δώσει τη συγκατάθεσή του θα καταγράφονται όλες οι διακινήσεις του, οι οποίες πάντως δεν θα κοινοποιούνται σε τρίτους.
 
Σε περίπτωση που διαγνωστεί θετικός στο κορωνοϊό, η εφαρμογή θα βοηθήσει στην ιχνηλάτηση, αφού ενδεχομένως κάποιος να μην είναι σε θέση να θυμάται που πήγε και με ποιους είχε επαφές τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Σημειώνεται πως ακόμα και μετά τη μόλυνση του, ο χρήστης θα πρέπει να δώσει την έγκριση του για να λάβουν οι αρμόδιοι τα δεδομένα αναφορικά με τις μετακινήσεις του.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: 

Έτσι λειτουργεί το app ιχνηλάτησης-Οι τέσσερις φάσεις (pics)

 
Η τρίτη εφαρμογή, είναι του MIT στις ΗΠΑ, και δίνει στις χώρες που συμμετέχουν πρόσβαση σε μια παγκόσμια βάση δεδομένων που η κάθε μια μπορεί να διαμορφώσει ανάλογα με τις ανάγκες της.
 
Όλες οι εφαρμογές και οι μελέτες χρηματοδοτούνται από την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ ο κ. Κόκκινος ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται για κάτι παράνομο και πως διασφαλίζονται τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών.
 
Μάλιστα ο υφυπουργός Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής υπενθύμισε ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου του έχουν ήδη κάνει αρκετή δουλειά αφού πέραν των πιο πάνω, βρίσκονται πίσω από την πλατφόρμα των SMS αλλά και πίσω από τις ιστοσελίδες του Υπουργείου Εργασίας, όπου χιλιάδες εργοδότες και εργοδοτούμενοι προσέτρεξαν να καταθέσουν τις αιτήσεις του για τα σχέδια που εξήγγειλε η Κυβέρνηση.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Επανεξέταση απόφασης ΤΕΠΑΚ για μετακίνηση φοιτητών ζητά ο Δήμος Λεμεσού
Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse
Υπ. Γεωργίας: Μεγάλη η σημασία χωριστής συλλογής επικίνδυνων αποβλήτων
H ανακοίνωση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας για τις ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης
Στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία-Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων