Κυριακή 7 Ιουν, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Έτσι λειτουργεί το app ιχνηλάτησης-Οι τέσσερις φάσεις (pics)

  05/04/2020 13:57
Έτσι λειτουργεί το app ιχνηλάτησης-Οι τέσσερις φάσεις (pics)

Έτσι λειτουργεί το app ιχνηλάτησης-Οι τέσσερις φάσεις (pics)

  05/04/2020 13:57

Το Υφυπουργείο Καινοτομίας και το Κέντρο Αριστείας RISA καλούν τους πολίτες να κατεβάσουν στα κινητά τους την εφαρμογή ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ (COVTRACER)  για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
 
Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου, ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, το Κέντρο Αριστείας στην Έρευνα και Καινοτομία RISE - Research Centre on Interactive Media, Smart Systems and Emerging Technologies -  έχει αναπτύξει την εφαρμογή ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ (COVTRACER) για κινητές συσκευές. H εφαρμογή ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ έχει τη δυνατότητα να συμβάλει αποτελεσματικά στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19 στη χώρα μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από σήμερα στην διάθεση του κοινού το πρώτο app ιχνηλάτησης-Και δεύτερο στα σκαριά

 
Βήμα βήμα οι τέσσερις φάσεις του app
Η εφαρμογή ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ έχει ως σκοπό την αναχαίτιση της πανδημίας COVID19 στην Κύπρο μέσω της διευκολύνσης της ανίχνευσης των μολυσμένων ασθενών και την επιτάχυνση της ανάληψης δράσης. Η κύρια φιλοσοφία περιγράφεται στις ακόλουθες τέσσερις φάσεις:
 
Φάση 1:
Ο χρήστης ξεκινά την καταγραφή της θέσης του μέσω GPS. Όλες οι πληροφορίες παραμένουν στη συσκευή, σεβόμενοι την ιδιωτικότητα του χρήστη.

 
 
 


Φάση 2:
Ας πούμε για παράδειγμα ότι ο χρήστης έχει διαγνωσθεί θετικός/'η στον COVID-19. Αν θέλει, οικειοθελώς, μοιράζεται τα δεδομένα γεωγραφικής θέσης των κινήσεων του/της τις δύο τελευταίες εβδομάδες με τον/την επιδημιολόγο του κράτους.
 


Φάση 3:
Ο/Η επιδημιολόγος ελέγχει αυτές τις πληροφορίες και αναλαμβάνει δράση, π.χ. για να εκκενωθούν περιοχές, να απολυμανθούν χώροι ή να ενημερωθούν οι πολίτες που ήταν σε στενή επαφή με τον/την ασθενή. Εάν επιθυμεί ο/η ασθενής, οι γεωγραφικές θέσεις των κινήσεων του/της αποθηκεύονται ανώνυμα στη βάση δεδομένων του ΙΧΝΗΛΑΤΗ. Ασφαλώς, οι πληροφορίες σχετικά με την κατοικία του/της ασθενούς και τυχόν πιθανά ίχνη αναγνώρισης διαγράφονται.
 

Φάση 4:
Ο/Η χρήστης μπορεί να δει στη συσκευή του/της ανώνυμα δεδομένα γεωγραφικής θέσης των κινήσεων των επιβεβαιωμένων ασθενών COVID-19, τα οποία συμπίπτουν με τα ίχνη του/της στο χώρο και στο χρόνο. Ο/Η χρήστης, σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να επικοινωνήσει με τις αρχές και να ζητήσει συμβουλές, ειδικά στην περίπτωση που έχει σχετικά συμπτώματα.


Σε συνεργασία με το Κέντρο Αριστείας RISE
Το Υφυπουργείο στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας του με το Κέντρο Αριστείας RISE για ψηφιακές λύσεις που θα βοηθήσουν στον περιορισμό της εξάπλωσης του Κορωνοϊού, στηρίζει και προωθεί την ευρεία χρήση της εφαρμογής. Σε δήλωσή του ο Υφυπουργός  Κυριάκος Κόκκινος ευχαρίστησε το Κέντρο Αριστείας RISE τόσο για τη συνεργασία για την ανάπτυξη της εφαρμογής όσο και για τη διευρυμένη συνεργασία για την ανάπτυξη ενός ευρύτερου φάσματος καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων προς αντιμετώπιση της κρίσης. Αντίστοιχα, ο Καθηγητής Γιώργος Χρυσάνθου, Διευθυντής Έρευνας του Κέντρου Αριστείας RISE, δήλωσε ότι αυτή είναι η στιγμή για να χρησιμοποιηθεί με ταχύτητα η δύναμη της έρευνας και τεχνολογίας στην υπηρεσία της κοινωνίας και ότι οι ερευνητές του RISE εντατικοποιούν τις προσπάθειες τους για να συνδράμουν. Πρόσθεσε επίσης ότι το RISE υποστηρίζει έμπρακτα τις προσπάθειες για την επίλυση προβλημάτων που προέκυψαν και προκύπτουν από την εξάπλωση του ιού COVID-19 σε διάφορα επίπεδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΕΔΩ

Κύριος στόχος της εφαρμογής ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ (COVTRACER) είναι η αναχαίτιση της επιδημίας COVID-19, η οποία απαιτεί ταχεία αναγνώριση ατόμων που είχαν έρθει σε επαφή με άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό, κατά την διάρκεια των προηγούμενων ημερών. Με τον έλεγχο των διαδρομών εντοπισμού του χρήστη, εντοπίζονται οι τοποθεσίες που έχει επισκεφτεί ο διαγνωσμένος φορέας και επιτρέπει έγκαιρη παρέμβαση, όπως ενδεχομένως εκκένωση για ορισμένο χρονικό διάστημα και απολύμανση κάποιων χώρων. Επιπλέον, διευκολύνεται η ιχνηλάτηση πολιτών που βρίσκονταν κοντά στον διαγνωσμένο φορέα. Η χρήση της εφαρμογής μπορεί να μειώσει την περαιτέρω εξάπλωση της μολυσματικής νόσου. Η πρώτη πιλοτική έκδοση της εφαρμογής για κινητά στοχεύει κυρίως σε άτομα των οποίων η φύση εργασίας δεν επιτρέπει τον κατ’ οίκον περιορισμό τους, όπως γιατρούς, νοσηλευτές, αστυνομικούς, πυροσβέστες, δυνάμεις ασφαλείας και άλλους.
 
Το σκέλος της εφαρμογής που αφορά στην καταγραφή τοποθεσίας είναι εθελοντικό και τα δεδομένα που καταγράφονται ανήκουν αποκλειστικά στον χρήστη. Mόνο ο χρήστης έχει πρόσβαση στα δεδομένα και τα δεδομένα παραμένουν αποκλειστικά στη συσκευή του. Κάθε διαγνωσμένος φορέας, εάν το θελήσει και μόνο, μπορεί να μοιραστεί τις πληροφορίες τοποθεσίας στις οποίες βρισκόταν τις τελευταίες 2 βδομάδες με τους επιδημιολόγους του κράτους, για διευκόλυνση του περιορισμού της πανδημίας.
 
Το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και το RISE καλούν όλους των οποίων η φύση εργασίας δεν επιτρέπει τον κατ’ οίκον περιορισμό τους, αλλά και όλους τους πολίτες να συμβάλουν στην προσπάθεια για αναχαίτιση της εξάπλωσης του COVID-19 στη χώρα μας, εγκαθιστώντας την εφαρμογή στο κινητό τους.

Για περισσότερες λεπτομέρειες και λήψη της εφαρμογής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα: http://covid-19.rise.org.cy/# . Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη σε λειτουργικό Android, ενώ η έκδοση σε iOS, έχει πάρει σειρά προτεραιότητας και θα αναρτηθεί στο AppStore.
 
Η εφαρμογή ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ (COVTRACER) βασίζεται στην τεχνολογία Safepaths του Massachusetts Institute of Technology (ΜΙΤ), η οποία λαμβάνοντας δεδομένα από συστήματα εντοπισμού GPS, μπορεί να εντοπίσει τη διαδρομή ενός ατόμου κατά τη διάρκεια της ημέρας.
 
Περαιτέρω, ήδη βρίσκονται σε διαδικασία ανάπτυξης και αξιολόγησης 3 νέες υπηρεσίες, σε συνεργασία με γιατρούς και επιδημιολόγους του κράτους,  οι οποίες αναμένεται να συμπεριληφθούν σε επόμενη έκδοση της εφαρμογής.
 
Το Κέντρο Αριστείας RISE δημιουργήθηκε μέσω σύμπραξης των Δημόσιων Πανεπιστημίων της Κύπρου (Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου), των διεθνώς καταξιωμένων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων Max Planck Institute for Informatics και University College London και του Δήμου Λευκωσίας.  Χρηματοδοτείται από τη Δράση Teaming του Ορίζοντα 2020 της ΕΕ, την Κυπριακή Δημοκρατία και τους συνεργαζόμενους φορείς. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας