Αβέρωφ Νεοφύτου στον REPORTER: Τώρα είμαστε στη φάση της επιβίωσης

Τη θέση ότι η Κυβέρνηση, όχι μόνο δεν άργησε, αλλά πήρε τάχιστα αυστηρά μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Κύπρο, διατυπώνει σε συνέντευξή του στον REPORTER ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου.
 
«Τα αυστηρά μέτρα που λήφθηκαν είναι στη σωστή κατεύθυνση.  Είναι η μόνη κατεύθυνση για να προστατευθούμε από τον αόρατο εχθρό και θα πρέπει όλοι μας να τα ακολουθούμε πιστά για να βγούμε νικητές και από αυτή τη μάχη», τονίζει. Προσθέτει ότι «είναι με πολύ πόνο που η Κυβέρνηση μας αναγκάζεται να λαμβάνει τέτοια μέτρα. Όχι για να αποστερεί ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά για να προστατεύει το υπέρτατο, την υγεία».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΕΔΩ
 
Αναφέρεται, επίσης, εκτενώς στα μέτρα οικονομικής υφής που έχουν ληφθεί, καθώς και σε αυτά που εκκρεμούν, παραθέτοντας τα τρία στάδια που θεωρεί ότι θα βαδίσει η Κύπρος το επόμενο διάστημα.  
 
Με πολύ πόνο
Η Κυβέρνηση έχει δεχθεί κάποιες επικρίσεις ότι έχει αργήσει να λάβει αυστηρά μέτρα για αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Πώς απαντάτε σε αυτές τις επικρίσεις;
 
Είναι δεδομένο πως βρισκόμαστε όχι μόνο εμείς ως Κύπρος, αλλά το παγκόσμιο, ενώπιον πρωτόγνωρων συνθηκών οι οποίες απαιτούν ταχύτητα στη λήψη των αποφάσεων με έναν σκοπό. Να προστατευθούν οι ζωές των ανθρώπων. Θεωρώ πως σε αυτό το πλαίσιο η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν άργησε αλλά πήρε τάχιστα αυστηρά μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα μας.
 
Τέθηκε επί τάπητος με συμμετοχή όλων των αρμόδιων υπουργείων και Αρχών και υπό την άμεση εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας, μηχανισμός ο οποίος επανεξετάζεται συνεχώς ώστε να αντιμετωπίζονται τα όποια θέματα ανακύπτουν αλλά και οι τρόποι ώστε τα μέτρα αυτά καθαυτά να είναι πιο αποτελεσματικά. Πολύ πιο γρήγορα από άλλες ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις που ενδεχομένως να είχαν τις υποδομές να το πράξουν πιο νωρίς αλλά  δεν το έκαναν. Και βλέπουμε τα αποτελέσματα ποια είναι.
 
Δεν θεωρώ, λοιπόν, ότι έχουν βάση οι όποιες επικρίσεις για καθυστέρηση, τη στιγμή που -επαναλαμβάνω- βρεθήκαμε και εμείς ως Κύπρος ενώπιον πρωτόγνωρων συνθηκών και τις οποίες έπρεπε και πρέπει ως πολιτεία να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά. Και αυτό κάνουμε. Τα αυστηρά μέτρα που λήφθηκαν είναι στη σωστή κατεύθυνση. Είναι η μόνη κατεύθυνση για να προστατευθούμε από τον αόρατο εχθρό και θα πρέπει όλοι μας να τα ακολουθούμε πιστά για να βγούμε νικητές και από αυτή τη μάχη.
 
Είστε υπέρ πιο σκληρών απαγορεύσεων, σε περίπτωση που συνεχιστούν τα κρούσματα απειθαρχίας; 
 
Μέσα στο πλαίσιο της ατομικής ευθύνης του καθενός ως προς την πιστή τήρηση των μέτρων, πρώτιστο είναι να κατανοήσουμε όλοι πως μένουμε σπίτι για να μην μεταδίδεται και να μην εξαπλώνεται ο ιός. Αυτό είναι το μόνο που πρέπει να πράξουμε ως κοινωνία. Φυσικά χωρίς να προσκαλούμε φιλικά ή συγγενικά πρόσωπα για συνάξεις. Να περιοριστεί η κάθε οικογένεια στο σπίτι της.
 
Σε συντριπτικό ποσοστό, παρατηρούμε ότι οι πολίτες συμμορφώνονται με τα μέτρα. Ωστόσο υπάρχουν και εκείνοι που συνεχίζουν ν’ αγνοούν την πραγματικότητα και τη βαρύτητα της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί. Για να βγούμε νικητές σε αυτή τη μάχη πρέπει όλοι, μηδενός εξαιρουμένου και πρέπει να το καταλάβουμε όλοι, ν’ ακολουθούμε πιστά την εφαρμογή των μέτρων που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση. Και δεν αποκλείεται η δική μας Κυβέρνηση, επανεξετάζοντας το πλαίσιο και αν και εφόσον συνεχίσουν να καταγράφονται τέτοια κρούσματα, να πάρει επιπρόσθετα μέτρα. Έχει γίνει ήδη αυστηροποίηση των μέτρων όσον αφορά τη διακίνηση, δεν αποκλείεται να καταστούν και πιο αυστηρά αν κριθεί απαραίτητο. Πρέπει όμως να καταλάβουμε όλοι ότι αυτό εξαρτάται από τη δική μας συμπεριφορά και μόνο. Και είναι με πολύ πόνο που η Κυβέρνηση μας αναγκάζεται να λαμβάνει τέτοια μέτρα. Όχι για να αποστερεί ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά για να προστατεύει το υπέρτατο, την υγεία.
 
Στόχος η δημιουργία ρευστότητας
Έχει ανακοινωθεί μία σειρά ειδικών ρυθμίσεων για να βοηθηθούν οι πολίτες και οι πληγείσες επιχειρήσεις. Δεδομένων των γνωστών καθυστερήσεων που επικρατούν στη δημόσια υπηρεσία, εκτιμάτε ότι το κράτος θα καταθέσει εγκαίρως αυτά τα χρήματα στους ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη; 
 
Η πολιτεία ενήργησε τάχιστα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας. Ταυτόχρονη όπως καλά γνωρίζετε υπήρξε και η αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην οικονομία της χώρας. Μέσω της συνετής οικονομικής πολιτικής που ασκήσαμε, έχουμε τη δυνατότητα να στηρίξουμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Ήδη έχουν ψηφιστεί νομοσχέδια για να δώσουν ρευστότητα στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις. Το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος έχει μειωθεί κατά 10%, οι αυξημένες εισφορές για τη δεύτερη φάση του ΓΕΣΥ θα ανασταλούν για μια τριμηνία, θα δοθεί παράταση για την καταβολή του ΦΠΑ και για το τέλος για τις επιχειρήσεις από τον Έφορο Εταιρειών. Πέραν των πιο πάνω έχει δοθεί επέκταση του σχεδίου για τις ληξιπρόθεσμες κοινωνικές εισφορές. Πολύ σημαντικό επίσης είναι και το νομοσχέδιο που έχει ψηφιστεί για την αναστολή δόσεων των δανείων από τις τράπεζες μέχρι το τέλος του έτους.
 
Όλα τα πιο μέτρα στοχεύουν στη δημιουργία ρευστότητας ώστε οι υποχρεώσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων να μετατεθούν για αργότερα όταν θα επανεκκινήσει η οικονομική δραστηριότητα και θα είναι σε θέση να τις τηρήσουν. Εκκρεμεί ακόμα το νομοσχέδιο που αφορά την παροχή κρατικών εγγυήσεων ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ προς τις επιχειρήσεις και τους αυτοτελώς εργαζόμενους για να λάβουν χαμηλότοκα δάνεια από τις τράπεζες, εάν και εφόσον το κρίνουν απαραίτητο να δανειστούν. Και θέλω να το ξεκαθαρίσω. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τις κρατικές εγγυήσεις.
 
Επίσης το Υπουργείο Εργασίας έχει ανακοινώσει διάφορα σχέδια που αποσκοπούν στη στήριξη εργαζομένων, αυτοεργοδοτούμενων και επιχειρήσεων που έχουν πλήρως ή μερικώς αναστείλει τις εργασίες τους ως αποτέλεσμα της πανδημίας, καθώς επίσης και ειδικά επιδόματα ασθενείας και ειδική άδεια για φροντίδα παιδιών. Όλα αυτά θα στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις για να καταφέρουν να περάσουν και αυτή τη δοκιμασία.
 
Συμφωνώ μαζί σας ότι αυτή τη στιγμή η ταχύτητα με την οποία να εξεταστούν οι αιτήσεις είναι το πιο σημαντικό, ώστε οι πληρωμές να γίνουν στους δικαιούχους το συντομότερο δυνατόν. Ήδη η αρμόδια Υπουργός ανάφερε δημόσια ότι ο στόχος είναι τα χρήματα να τα λάβουν οι δικαιούχοι πριν από το Πάσχα. Είναι μια ευκαιρία να δώσουμε και ένα «χτύπημα» στη γραφειοκρατία ώστε τα ποσά αυτά να φτάσουν γρήγορα στην πραγματική οικονομία, να καλυφθούν άμεσα οι όποιες ανάγκες και να μην υπάρξει κωλυσιεργία.
 
Το νομοσχέδιο για την αναστολή των δόσεων πέρασε εν μέσω έντονων διαφωνιών από την αντιπολίτευση. Πιστεύετε ότι με αυτό τον τρόπο προστατεύονται αποτελεσματικά οι πολίτες; Θεωρείτε ότι διασφαλίστηκε ένας αναλογικός καταμερισμός των βαρών της κρίσης ανάμεσα στις τράπεζες και τους δανειολήπτες; 
 
Το νομοσχέδιο για την αναστολή των δόσεων είναι ένα κοινωνικά δίκαιο νομοσχέδιο. Με ένα απλό email οποιοσδήποτε βιώσιμος δανειολήπτης που πλήρωνε κανονικά τις δόσεις του αλλά έχει επηρεαστεί οικονομικά από την πανδημία μπορεί να υποβάλει  την αίτησή του στην τράπεζά του για να ανασταλούν οι δόσεις του. Αν δεν ψηφιζόταν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, τρία πράγματα θα συνέβαιναν. Πρώτον, ένα μεγάλο μέρος των δανείων θα καθίσταντο εκ των πραγμάτων μη εξυπηρετούμενα. Δεύτερον, θα τίθεντο σε άμεσο κίνδυνο οι περιουσίες του κόσμου που εξασφαλίζουν τα δάνεια αυτά. Τρίτον, θα κατέρρεε η οικονομία. Αποτέλεσμα; Θα ζούσαμε χειρότερες ίσως καταστάσεις και από όσα ζήσαμε το 2013. Αυτό ήθελε η αντιπολίτευση και συγκεκριμένα το ΑΚΕΛ που καταψήφισε το νομοσχέδιο; Να έχουμε ξανά μια χρεωκοπημένη χώρα;
 
Ψηφίσαμε το νομοσχέδιο για να βοηθήσουμε τον πολίτη, τον βιώσιμο δανειολήπτη και τη βιώσιμη επιχείρηση αυτές τις δύσκολες ώρες. Για να αρθεί από πάνω τους προσωρινά, εφόσον βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας και πρώτιστο είναι η διαφύλαξη της υγείας όλων μας, ένας οικονομικός βραχνάς. Αν δεν το κάναμε, πως θα πλήρωναν αυτές τις μέρες τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις τις δόσεις τους; Με ποια εισοδήματα;
 
Οι τράπεζες με τη σειρά τους οφείλουν να πάρουν τις ακόλουθες αποφάσεις: Πρώτον, να μην χρεώσουν ανατοκισμό. Δεύτερον, να μεταθέσουν τις αναστολές δόσεων στο τέλος των δανείων. Τρίτον, να αναδιαρθρώσουν τα βιώσιμα δάνεια. Τέταρτον, να συμμετάσχουν στο σχέδιο κρατικών εγγυήσεων αναλαμβάνοντας και τον επιμερισμό του κινδύνου κατά 30%. Πέμπτον, να διοχετεύσουν επιπρόσθετη ρευστότητα πέραν των 2 δις εγγυημένων δανείων. Έκτον, να δανειοδοτήσουν, στα πλαίσια που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το επιτρέπει, το κράτος.
 
Κάποια στιγμή θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε στην ομαλότητα. Ποια είναι η εκτίμησή σας για την επόμενη ημέρα; Έρχονται δύσκολες μέρες ή ακόμη και χρόνια για την Κύπρο; 
 
Τώρα είμαστε στη φάση της επιβίωσης. Και εδώ πρέπει να επικεντρώσουμε τις προτεραιότητες μας. Παράλληλα να προετοιμαζόμαστε για ριζοσπαστικά και θαρραλέα κίνητρα για τη δεύτερη φάση της σταθερότητας για να μας βοηθήσουν μεσοπρόθεσμα να επανέλθουμε στη φάση της ανάκαμψης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον
Α. Ατταλίδου: Να αντιμετωπίσουμε την μετανάστευση με δημιουργικό τρόπο
Σ. Ιωάννου: Οι προτάσεις που προωθήθηκαν για μεταναστευτικό ήταν του ΕΛΑΜ