Πρώτη Κυριακή με κλειστά σχεδόν τα πάντα... Βαρόμετρο η πειθαρχία

Ανακούφιση αλλά και ελπίδα έδωσαν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν χθες οι ειδικοί του Υπουργείου Υγείας, καθώς μετά από συνεχόμενες ημέρες, δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος, ενώ ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ήταν μικρότερος.
 
Ωστόσο, διαμήνυσαν πως καθοριστικής σημασίας είναι η ερχόμενη εβδομάδα, η οποία στην ουσία θα δείξει τα αποτελέσματα των απαγορευτικών μέτρων και κατά πόσο συμμορφώθηκαν με αυτά οι πολίτες ή εάν υπήρξε απειθαρχία και κατ’ επέκταση διασπορά στην κοινότητα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΕΔΩ
 
Μπορεί ο αριθμός των 30 κρουσμάτων που ανακοινώθηκε χθες να έφερε χαμόγελα και αισιοδοξία, εντούτοις δεν θα πρέπει να ερμηνευτεί πως πρέπει να χαλαρώσουν τα οποιαδήποτε μέτρα και να υπάρξουν κρούσματα απειθαρχίας, αφού όπως εξηγούν οι ειδικοί, η κατάσταση βρίσκεται σε οριακό επίπεδο και θα πρέπει να αυτοπεριοριστούμε.
 
Σε αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή παρατηρηθούν κρούσματα απειθαρχίας, τότε είναι ορατό το ενδεχόμενο η αλυσίδα της εξάπλωσης να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο και ότι χτίστηκε να γκρεμιστεί, ενώ το σύστημα υγείας ενδεχομένως να μην μπορεί να ανταπεξέλθει.
 
Όπως ανέφεραν στην διάσκεψη Τύπου οι ειδικοί του Υπουργείου Υγείας, τα αποτελέσματα αυτών των ημερών που ανακοινώθηκαν, είναι στην ουσία τα αποτελέσματα της απειθαρχίας που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, πριν τα νέα απαγορευτικά μέτρα της Κυβέρνησης.
 
Στο μεταξύ, σήμερα είναι η πρώτη Κυριακή, που με βάση το διάταγμα του Υπουργείου Υγείας, θα βρίσκονται κλειστές και υπεραγορές αλλά και οι φούρνοι, όπως επίσης και όλες οι επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν delivery. Από το διάταγμα εξαιρούνται τα περίπτερα, ενώ υπενθυμίζεται πως όλοι οι πολίτες έχουν δικαίωμα για μια διακίνηση την ημέρα.  

Στο επίκεντρο Αραδίππου και Πάφος
Μέχρι στιγμής τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κύπρο ανέρχονται στα 426, ενώ καταγράφηκαν 13 θάνατοι, εκ των οποίων οι εννέα, αιτία θανάτου ήταν ο ιός ενώ των υπόλοιπων τα αίτια αποδόθηκαν σε άλλα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζαν. Επίσης, στις ΜΕΘ νοσηλεύονται δέκα ασθενείς, ενώ χθες πήραν εξιτήριο άλλα έξι πρόσωπα. Συνολικά, από τα άτομα που προσβλήθηκαν με τον ιό, 33 έχουν αποθεραπευτεί.    

Παράλληλα, τα τεστ κροωνοϊού ξεπέρασαν τις 10 χιλιάδες από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και το Μικροβιολογικό Τμήμα των Γενικών Νοσοκομείων Λευκωσίας και Λεμεσού και του και ιδιωτικά εργαστήρια. Τα 282 από τα 426 προέρχονται από επαφές, άρα οι λοιμώξεις είναι από την Κύπρο.
 
Στο επίκεντρο βρίσκεται η Αραδίππου και η Πάφος, περιοχές στις οποίες υπήρξε διασπορά, για αυτό και το Υπουργείο Υγείας αύξησε τους ελέγχους, σε μια προσπάθεια να σπάσει την αλυσίδα της μετάδοσης.
 
Συγκεκριμένα, στην Πάφο έχουν προγραμματιστεί 1,000 δειγματοληψίες.  Χθες έγιναν 186 και μέχρι την Τρίτη θα ολοκληρωθούν οι 1,000 δειγματοληψίες, ενώ η προσέλευση του κοινού ήταν στο 62% από τα προγραμματισμένα ραντεβού.
 
Στην Αραδίππου, υπάρχουν προγραμματισμένες 525 δειγματοληψίες, την Τετάρτη έγιναν 38, εκ των οποίων βρέθηκαν τρία θετικά, ενώ την Παρασκευή έγιναν 153 και χθες 334 δειγματοληψίες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις