ΒΙΝΤΕΟ: Η ζωή μας που άλλαξε-Τα νεκρά εμπορικά κέντρα και η μαζική φυγή

Τα «νεκρά» εμπορικά κέντρα των πόλεων και οι λιγοστοί άνθρωποι στους δρόμους που αλλάζουν πεζοδρόμιο μόλις συναντηθούν τυχαία με κάποιον, έφεραν σήμερα στο φως τη νέα πραγματικότητα στην Κύπρο μετά τα σκληρά αλλά και αναγκαία μέτρα της κυβέρνησης. Μια πραγματικότητα που θα ζήσουμε για εβδομάδες, αλλά αποτελεί τη μόνη επιλογή για να σωθούν ανθρώπινες ζωές από τον εφιάλτη του κορωνοϊού.
 
Εικόνες σπάνιες για τα δεδομένα της Κύπρου, εικόνες σε κάποιες περιπτώσεις πρωτόγνωρες.
Στις κεντρικές οδικές αρτηρίες η κίνηση μειώθηκε αισθητά, ωστόσο, υπάρχουν αυτοκίνητα αφού δεν μπήκε λουκέτο σε όλες τις δουλειές ενώ κάποιοι δεν φαίνεται συμμορφώθηκαν με τις οδηγίες να κάτσουν σπίτι.
Εκεί που ανατριχιάζεις, όμως, είναι στα εμπορικά κέντρα των πόλεων. Ο φόβος στα μάτια των ανθρώπων, που είναι τα μόνα που βλέπεις αφού οι πλείστοι κάλυψαν τα πρόσωπα με μάσκες, είναι διάχυτος. Οι κύπριοι που περπατούν στους δρόμους είναι ελάχιστοι, ενώ στα λίγα καταστήματα που παρέμειναν ανοικτά, δεν μπαίνει κανείς εκτός εάν πρόκειται για φαρμακείο
Οι περισσότεροι καταστηματάρχες που πωλούν είδη ένδυσης και υπόδησης, παρά το γεγονός ότι δεν τους αναγκάζει το διάταγμα της κυβέρνησης επέλεξαν να μην ανοίξουν σήμερα.
Όσοι άνοιξαν δε, έβαλαν άρον, άρον ξεπουλήματα σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν πελατεία. «Δεν μπήκε πελάτης από το πρωί. Μέχρι το μεσημέρι θα κλείσω.
 
Περιμένω τώρα μια πελάτισσα να έρθει να πάρει ένα φόρεμα και θα κλείσω», ανέφερε στο REPORTER υπάλληλος καταστήματος με ρούχα στη Λάρνακα σημειώνοντας πως η σκέψη είναι να κλείσει για λίγο η επιχείρηση και οι εργαζόμενοι να πάρουν το σχέδιο της Κυβέρνησης για να λάβουν ανεργιακό επίδομα.
Στην πλατεία Ερμού στη Λάρνακα, τη σιωπή σπάει η μελαγχολική μουσική ενός ακορντεονίστα, που παίζει χωρίς ακροατήριο. «Θα παραμείνω εδώ και θα παίζω μουσική, δεν φοβάμαι», αναφέρει ο ηλικιωμένος κύριος που, όπως λέει, είναι Ρομά. Προσπαθούν κάποιοι να τον μεταπείσουν για να πάει στο σπίτι του, αλλά επιμένει.

Η άλλοτε γεμάτη ζωή πλατεία της πόλης είναι πλέον άδεια. Οι καφετέριες και τα εστιατόρια, όπως σε όλη την Κύπρο έχουν κλείσει. Έκλεισαν πριν ακόμα βγει η απαγόρευση ξεκινώντας μάλιστα καμπάνια #Μένουμε στο Σπίτι Λάρνακα, καλώντας όλους να μην βγαίνουν έξω.
Η ίδια εικόνα και στην πρωτεύουσα με τη Λήδρας και την Πλατεία Ελευθερίας άδειες. 
Φεύγουν άρον άρον
Πρωτοφανείς, ήταν οι εικόνες και στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Οι πλείστοι επιβάτες, κυρίως Ελλαδίτες φοιτητές και τουρίστες που έχουν έξι μέρες για να εγκαταλείψουν τα ξενοδοχεία τους. Εγκαταλείπουν άρον άρον την Κύπρο με όποια πτήση βρουν.
«Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές θέλω να είμαι με τους γονείς μου στην Ελλάδα, λέει στον REPORTER Ελλαδίτισσα, φοιτήτρια στην Κύπρο η οποία ανέφερε ότι δεν έκλεισε εισιτήριο επιστροφής.  
Οι φοιτητές από την Ελλάδα και τη Βρετανία, εξάλλου, έδωσαν μάχη για ένα εισιτήριο σε πτήση που φτάνει πριν τις έξι το απόγευμα αφού όσοι φτάσουν μετά δεν θα γίνουν δεκτοί εάν δεν κατέχουν πιστοποιητικό από πιστοποιημένο φορέα του εξωτερικού, ότι υποβλήθηκαν σε εξετάσεις και δεν είναι φορείς του κορωνοϊού.
 
Η κατάσταση στα αεροδρόμια είναι μεταβαλλόμενη και  πτήσεις ακυρώνονται συνεχώς. Συγκεκριμένα σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθούν 32 αφίξεις και 32 αναχωρήσεις πτήσεων από το αεροδρόμιο Λάρνακας και οκτώ αφίξεις και οκτώ αναχωρήσεις από το αεροδρόμιο Πάφου. 

Πτήση  της British Airways, που θα κατέφθανε στην Κύπρο στις έξι και τριάντα το απόγευμα θα αφιχθεί δύο ώρες νωρίτερα, δηλαδή στις τέσσερις και τριάντα το απόγευμα.
 
Σύμφωνα με τουριστικούς πράκτορες, υπάρχει τεράστια ζήτηση και πολύ μικρή προσφορά, όσον αφορά πτήσεις από Ελλάδα που καταφθάνουν στα αεροδρόμια πριν τις έξι το απόγευμα. Μάλιστα, υπήρξε ταξιδιώτης που πλήρωσε 800 ευρώ για να εξασφαλίσει εισιτήριο που καταφθάνει στη Λάρνακα πριν τις έξι το απόγευμα. Μέχρι τις έξι  υπάρχουν τέσσερις προγραμματισμένες πτήσεις από την Ελλάδα, τρεις από Αθήνα και μία από Θεσσαλονίκη, οι οποίες είναι γεμάτες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Τι θέλουν οι φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές που διαδηλώνουν στα αμερικανικά πανεπιστήμια
Βοήθεια σε ευάλωτες ομάδες προσφέρουν Εκκλησία, δήμοι και οργανώσεις ενόψει Πάσχα
Εγκρίθηκαν 14 αιτήσεις για υπηκοότητα σε παιδιά μεικτών γάμων
Στάθηκε στη σύναξη για φαγητό μετά την ενέδρα στο «Δημητρούι» το Εφετείο-Το σκεπτικό της απόφασης
Αποπληρωμή των υποχρεώσεων Δήμων & Κοινοτήτων στο ΤΑΥ, ζητεί ο Δήμος Παραλιμνίου
Νεκρός 79χρονος Ελληνοκύπριος στο τροχαίο που σημειώθηκε στα κατεχόμενα
Κατασχέθηκαν 800 περίπου κιλά κρέας κατόπιν ελέγχων από Κτηνιατρικές Υπηρεσίες
Σοβαρό τροχαίο στα κατεχόμενα-Ελληνοκύπριοι συγκρούστηκαν με τουριστικό λεωφορείο
Πώς θα κατανεμηθεί η ευρωπαϊκή βοήθεια στον Λίβανο-Στη διαχείριση του συριακού το μεγαλύτερο μέρος
Συνδικαλιστική ελευθερία στον στρατό ζητά η Ισότητα