Παίζει κρυφτούλι και βγάζει μπροστά τις Επιστημονικές Εταιρείες ο ΠΙΣ

Κρυφτούλι όσον αφορά τις θέσεις της επί των τελικών προτάσεων που της επιδόθηκαν από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας(ΟΑΥ) και αφορούν στους όρους συμμετοχής των γιατρών στο Γενικό Σχέδιο Υγείας(ΓΕΣΥ), εξακολουθεί να παίζει η ηγεσία του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου(ΠΙΣ), αποφεύγοντας να τοποθετηθεί συλλογικά και βγάζοντας μπροστά, γι’ αρνητικές απαντήσεις, τις Επιστημονικές Εταιρείες του Συλλόγου.
 
Περίπου 15 ημέρες μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας, ανάμεσα στον αρμόδιο υπουργό Κωνσταντίνο Ιωάννου, τον ΟΑΥ και τον ΠΙΣ, κατά την οποία συζητήθηκαν και αναλύθηκαν οι προτάσεις του ΟΑΥ, ο Σύλλογος των γιατρών δεν έχει ακόμη επιστρέψει με τις γραπτές απαντήσεις του, παρά την περί αντιθέτου διαβεβαίωση που είχε δώσει μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του ΠΙΣ Δρ. Πέτρος Αγαθαγγέλου. Ότι, δηλαδή, ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος θα επέδιδε τις γραπτές απαντήσεις του εντός των επόμενων ημερών.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραμένει μεγάλο αγκάθι η ιδιωτική ιατρική για ένταξη των γιατρών στο ΓΕΣΥ
 
Αντί αυτού, η ηγεσία του ΠΙΣ με πρωτεργάτη τον πρόεδρό του Δρ. Πέτρο Αγαθαγγέλου,  πραγματοποιεί συναντήσεις με τις Επιστημονικές Εταιρείες, τις οποίες ενημερώνει και βγάζει μπροστά σε ό,τι αφορά στο να δώσουν αρνητικές απαντήσεις για ένταξη των μελών τους στο ΓΕΣΥ.
 
Ήδη, τη μη συμμετοχή τους στο ΓΕΣΥ αποφάσισαν και ανακοίνωσαν η Παιδιατρική και η Γαστρεντερολογική Εταιρεία, ενώ όπως πληροφορούμαστε, χθες το βράδυ η ηγεσία του ΠΙΣ είχε συνάντηση και με τις πλείστες των άλλων Επιστημονικών Εταιρειών του Συλλόγου, δίνοντάς τους κατεύθυνση όπως ταχθούν αρνητικά όσον αφορά τη συμμετοχή τους στο ΓΕΣΥ.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την τελευταία συνάντηση υπουργού Υγείας, ΟΑΥ και ΠΙΣ, αυτό που καταγράφηκε ως η μεγαλύτερη διαφωνία ήταν και παραμένει η απαίτηση των γιατρών για άσκηση ιδιωτικής ιατρικής εντός του ΓΕΣΥ.
 
Κάτι που όπως ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου κατέστησε σαφές και ξεκαθάρισε στους γιατρούς κατά τη συνάντηση, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό μιας και η ικανοποίηση ενός τέτοιοu αιτήματος θ’ άλλαζε τη φιλοσοφία του Γενικού Σχεδίου Υγείας.
 
Μάλιστα, σε μια προσπάθεια καθησυχασμού των ανησυχιών των γιατρών, ο κ. Ιωάννου κατέθεσε πρόταση βάσει της οποίας, είτε οι Προσωπικοί είτε και οι Ειδικοί Ιατροί, σε συγκεκριμένες ώρες, και τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, δηλαδή εκτός πλαισίου, να χρεώνουν συμπληρωμή 25 ευρώ.
 
Ωστόσο, η ηγεσία του ΠΙΣ, μολονότι δεν έχει απαντήσει γραπτώς στις προτάσεις που έλαβε από τον ΟΑΥ, οι οποίες σημειώνεται πως διαμορφώθηκαν και με βάση γεφυρωτικές προτάσεις που υπέβαλε ο υπουργός Υγείας, στο πλαίσιο μεσολαβητικής πρωτοβουλίας που είχε αναλάβει, φαίνεται να…παίζει πλέον με σημαδεμένη τράπουλα, καθώς η γραμμή που δίνει προς τους γιατρούς και δη προς τις Επιστημονικές Εταιρείες είναι αρνητική.
 
Και αυτό, παρά το γεγονός ότι με την παραλαβή των προτάσεων του ΟΑΥ, η αρχική αποτίμηση ή τουλάχιστον αυτό που έβγαινε προς τα έξω από την ηγεσία του ΠΙΣ, ήταν πως οι προτάσεις του ΟΑΥ κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και πως θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια γερή βάση γεφύρωσης των διαφορών.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προτάσεις που απαντούν στις ανησυχίες των γιατρών από ΟΑΥ-Η μπάλα στον ΠΙΣ
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βάσος Οικονόμου: Καλύπτουν βασικές πτυχές των διαφορών μας οι προτάσεις του ΟΑΥ

Δειτε Επισης

Πάνω από είκοσι επικίνδυνα προϊόντα στην αγορά-Οι συστάσεις της Υπηρεσίας Καταναλωτών
Αποσύρθηκαν ακατάλληλα καλλυντικά από την ευρωπαϊκή αγορά
Το 4,3% των μαθητών στα σχολεία ασκεί bullying-Χαμηλά τα ποσοστά σε σχέση με την ΕΕ
Τα κατεχόμενα συμμετέχουν σε τουριστική έκθεση στο Ντουμπάι
Με παρέμβαση Παναγιώτου αίρονται τα απεργιακά μέτρα στο λιμάνι Λάρνακας
Εκφοβισμό και κακομεταχείριση καταγγέλλουν οι «φοιτητές» στα κατεχόμενα
Α. Βαφεάδης: Εντός Ιουνίου η αποπεράτωση του περιμετρικού Λευκωσίας
Συνεχίζεται η απεργία στο λιμάνι Λάρνακας, μεσολάβηση Βαφεάδη ζητούν οι συντεχνίες
Γιωρκάτζης: Το Φθινόπωρο θα παραδοθεί ο αναπλασθείς χώρος παλαιού ΓΣΠ
Μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον συγκεντρώνουν τα διαμερίσματα-Καταγράφηκαν 421 πωλήσεις