Τρίτη 20 Αυγ, 2019 | Επικοινωνία
trans gif

Παραμένει μεγάλο αγκάθι η ιδιωτική ιατρική για ένταξη των γιατρών στο ΓΕΣΥ

  06/12/2018 19:11
Παραμένει μεγάλο αγκάθι η ιδιωτική ιατρική για ένταξη των γιατρών στο ΓΕΣΥ

Παραμένει μεγάλο αγκάθι η ιδιωτική ιατρική για ένταξη των γιατρών στο ΓΕΣΥ

  06/12/2018 19:11
Το θέμα της αξίωσης των γιατρών γι' άσκηση ιδιωτικής ιατρικής στο πλαίσιο του ΓΕΣΥ, παραμένει το μεγάλο αγκάθι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που γίνεται για ένταξη των γιατρών στο Γενικό Σχέδιο Υγείας.
 
Αυτό προκύπτει έπειτα από την πολύωρη συνάντηση που είχαν σήμερ το απόγευμα στο Υπουργείο Υγείας, ο αρμόδιος υπουργός  Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας και ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, κατά την οποία συζητήθηκαν οι γραπτές προτάσεις που επέδωσε ο ΟΑΥ προς τον ΠΙΣ.
 
Κατά τη συνάντηση διαπιστώθηκαν τόσο συγκλίσεις όσο και αποκλίσεις, με τον υπουργό Υγείας να ξεκαθαρίζει ότι όσον αφορά το θέμα της ιδιωτικής ιατρικής, ο Νόμος είναι ξεκάθαρο τι προβλέπει και τι δεν προβλέπει, και δεν πρόκειται, ούτε και είναι πρόθεση του Υπουργείου Υγείας να αλλάξει τη φιλοσοφία του ΓΕΣΥ, όσον αφορά το τι προνοείται γραπτώς στο Νόμο επί του ζητήματος.
 
Την ίδια ώρα, σε μια προσπάθεια καθησυχασμού κάποιων εκ των ανησυχιών των γιατρών, ο υπουργός Υγείας έθεσε στο τραπέζι πρόταση, βάσει της οποίας να παρέχεται, είτε στους προσωπικούς είτε στους προσωπικούς ιατρούς σε συγκεκριμένες ώρες, Σαββατοκύριακα ή αργίες, δηλαδή εκτός ωρών εργασίας, η δυνατότητα να χρεώνουν συμπληρωμή 25 ευρώ.
 
«Αυτό», τόνισε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, «έχει δοθεί σε μια προσπάθεια να καθησυχαστούν κάποιες από τις ανησυχίες των γιατρών».
 
Ο υπουργός Υγείας
Αναλυτικά, στις δηλώσεις στις οποίες προέβη μετά τη σημερινή συνάντηση, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στη συνάντηση της 26ης Νοεμβρίου, κατά την οποία ο ίδιος έθεσε ιδέες και κατευθυντήριες οδηγίες, τις οποίες, όπως υπέδειξε, θεωρούσε και θεωρεί ότι μπορούν να γεφυρώσουν τις διαφορές μεταξύ Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και Οργανισμούς Ασφάλισης Υγείας και να άρουν τις ανησυχίες των γιατρών.
 
«Σε αυτό το πλαίσιο», είπε, «έχει ξεκινήσει ένας διάλογος, έγιναν αρκετές συναντήσεις την προηγούμενη βδομάδα και στάλθηκαν οι τελικές προτάσεις προς τον ΠΙΣ».
 
Συνεχίζοντας, ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι στη σημερινή συνάντηση συζητήθηκαν οι εν λόγω προτάσεις και τέθησαν προφορικά κάποιες θέσεις από μέρους του ΠΙΣ.
 
«Η συνεννόηση που καταλήξαμε είναι ότι θα δοθούν και οι τελικές προτάσεις από τον ΠΙΣ και εκεί που υπάρχουν συγκλίσεις καλώς, εάν υπάρχουν κάποιες διαφωνίες ή διαφορές, που φαίνεται ότι υπάρχουν σε κάποια θέματα, επαφίεται πλέον ατομικά στον κάθε γιατρό να αποφασίσει αν θα συμβληθεί με το σύστημα ή όχι.
 
Θεωρώ ότι μέσα από τη συζήτηση που είχαμε τις τελευταίες ώρες σε κάποια θέματα υπάρχουν μπορεί να υπάρχουν συγκλίσεις και σε κάποια θέματα εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες», επεσήμανε ο υπουργός Υγείας.
 
Όσον αφορά στο θέμα της εξάσκησης ιδιωτικής ιατρικής, τόνισε χαρακτηριστικά πως «ο νόμος είναι ξεκάθαρος ως προς το τι προβλέπεται και τι όχι, και δεν είναι πρόθεσή μας να αλλάξουμε την φιλοσοφία του Σχεδίου όσον αφορά στο τι προβλέπει ιδιωτικά στον νόμο στο θέμα της ιδιωτικής απασχόλησης».
 
«Επιπλέον και σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουμε τις ανησυχίες των γιατρών, έχω βάλει κάτω στο τραπέζι μια συγκεκριμένη πρόταση για να δύναται, εν ολίγοις, είτε οι Προσωπικοί είτε και οι Ειδικοί Ιατροί σε συγκεκριμένες ώρες και τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, δηλαδή εκτός πλαισίου, να χρεώνουν συμπληρωμή 25 ευρώ. Αυτό έχει δοθεί σε μια προσπάθεια να καθησυχαστούν κάποιες από τις ανησυχίες των γιατρών», σημείωσε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου.
 
Ο ΠΙΣ
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου δρ. Πέτρος Αγαθαγγέλου ανέφερε ότι ο στόχος της σημερινής συνάντησης ήταν να αναλυθούν οι προτάσεις του ΟΑΥ.
 
«Προκύπτουν αρκετά θέματα που θα πρέπει να οριστικοποιηθούν, συγκλίσεις σε ορισμένα, αποκλίσεις σε άλλα. Στόχος και σκοπός είναι εν μέσω αυτού του διαλόγου να διαφανεί η τελική θέση όχι μόνο του ΟΑΥ, αλλά και του ΠΙΣ, έτσι ώστε να καθοριστεί το πλήρες και τελικό πλαίσιο συμμετοχής των γιατρών μέσα στο ΓεΣΥ, για το καλώς νοούμενο συμφέρον των ασθενών. Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε να διανύσουμε πολύ χρόνο.
 
Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν θα ανταποκριθούμε στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί, αλλά ο στόχος είναι να μπουν σε συγκεκριμένες βάσεις αυτές οι τελικές θέσεις, να αναλυθούν.
 
Ο ΠΙΣ μέσω των συλλογικών του οργάνων και μέσω των διαδικασιών που έχουμε ως όρο εντολής από τη Γενική Συνέλευση, να ανταποκριθούμε και διεκδικήσουμε εκείνο το οποίο πιστεύουμε για το καλώς νοούμενου συμφέρον των ασθενών πρωτίστως και ταυτόχρονα και των γιατρών και μέσα από αυτή τη διαδικασία να καταλήξουμε για το όλο εγχείρημα, γιατί στόχος και πάγια πολιτική του Ιατρικού Συλλόγου είναι να συμβάλουμε εποικοδομητικά. Οποιεσδήποτε διαφωνίες ή αποκλίσεις τις οποίες διακρίνουμε στην πορεία, είναι αναμενόμενο και θα προσπαθήσουμε το μέγιστο να βρούμε συγκλίσεις και όχι να αναγνωρίζουμε αποκλίσεις», είπε.
 
Ο ΟΑΥ
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας Θωμάς Αντωνίου σημείωσε ότι δόθηκαν διευκρινίσεις στις θέσεις που είχε καταθέσει ο ΟΑΥ μετά τις συναντήσεις που είχε με τον ΠΙΣ.
 
«Θα πάρω το αισιόδοξο κομμάτι ότι υπάρχουν και συγκλίσεις, όπως ανέφερε και ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, και θα αναμένουμε τον ΠΙΣ να διερευνήσει περαιτέρω κάποια ζητήματα», πρόσθεσε ο κ. Αντωνίου.
 
Κληθείς να πει συγκεκριμένα σε ποια σημεία υπάρχουν συγκλίσεις και σε ποια διαφωνίες και κατά πόσο έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα για τον διάλογο μεταξύ ΠΙΣ και ΟΑΥ για την ολοκλήρωση της τελικής πρότασης, ο κ. Αντωνίου ξεκαθάρισε ότι από πλευράς ΟΑΥ οι εισηγήσεις που δόθηκαν είναι οι τελικές και συμπλήρωσε πως πάντα θα υπάρχουν ζητήματα προς διαβούλευση με τον Ιατρικό Σύλλογο.
 
«Με τον Ιατρικό Σύλλογο διαβουλευόμαστε σε συνεχή βάση. Τώρα το αντικείμενό μας είναι στην ουσία ο προϋπολογισμός. Σε αυτό το πλαίσιο είναι οι ουσιαστικές συγκλίσεις και υπάρχουν άλλα θέματα που θέτει ο ΠΙΣ», ανέφερε.
 
Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο δρ. Αγαθαγγέλου σημείωσε ότι εκεί που διαπιστώνεται διαφωνία είναι στο θέμα της ελεύθερης άσκησης της ιδιωτικής ιατρικής, το οποίο «έχει ερμηνευθεί από τον νόμο ως έχει και δεν υπάρχει περιθώριο συζήτησης.
 
Εδώ είναι ένα σημείο στο οποίο ο ΠΙΣ θέτει ως προϋπόθεση. Παρόλα ταύτα, όπως έχουμε πει, υπάρχουν θέματα τα οποία τελικά θα διαμορφωθούν και στο τελικό συμβόλαιο που θα κληθούν οι γιατροί να υπογράψουν».
 
Συνέχισε λέγοντας πως η διαδικασία θα κορυφωθεί με τη διαμόρφωση του πλαισίου και των όρων συμμετοχής των γιατρών, «που είναι στην ουσία ένα συμβόλαιο που θα διέπεται και από τους υφιστάμενους Κανονισμούς και από αυτά που θα εγκριθούν από τη Βουλή. Με βάση αυτά που θα έχουμε θα τα θέσουμε ενώπιον των γιατρών και ο κάθε συνάδελφος θα έχει μπροστά του όλη την πληροφόρηση και τα δεδομένα για να μπορέσει να αποφασίσει για τη συμμετοχή του στο ΓΕΣΥ. Στόχος είναι να συμβάλουμε έτσι ώστε το Σχέδιο Υγείας να είναι ελκυστικό για να νοιώθουμε περήφανοι να το υπηρετήσουμε».
 
Ερωτηθείς εάν έχουν δοθεί γραπτές απαντήσεις από πλευράς ΠΙΣ, ο δρ. Αγαθαγγέλου είπε ότι αναμένεται να δοθούν τις επόμενες μέρες.
 
Σε ερώτηση πως αντιμετωπίζει ο ΠΙΣ την φόρμουλα που πρότεινε ο υπουργός Υγείας για την άσκηση ιδιωτικής ιατρικής, ο πρόεδρος του ΠΙΣ απάντησε ότι πρόκειται για δύο διαφορετικές ερμηνείες.
 
Στην ίδια ερώτηση, ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι η πρότασή του «αφορά συμπληρωμή που δύναται να χρεώσει ο γιατρός και αφορά συγκεκριμένες ώρες που θα καθοριστούν από τους Κανονισμούς, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, ούτως ώστε αν έχουμε την απαίτηση από τον γιατρό -και είναι λογικό αυτό- να είναι διαθέσιμος τα Σαββατοκύριακα, θα περνά πάλι από το σύστημα του ΓΕΣΥ, ο γιατρός θα αμείβεται από τον ΟΑΥ, αλλά θα έχει την ευχέρεια να χρεώνει επιπλέον συμπληρωμή».
 
Απαντώντας σε ερώτηση για το ποια είναι η θέση του ΠΙΣ στην εισήγηση του Υπουργού, ο δρ. Αγαθαγγέλου σημείωσε ότι και οι γιατροί θα θέλουν να εργάζονται σε ένα λογικό και ανθρώπινο ωράριο.
 
«Αυτό που ερμηνεύεται ως ελεύθερη εξάσκηση ιατρικής είναι διαφορετικό από την ερμηνεία του σε περίπτωση που είναι υπερωριακό σε αργίες ή Σαββατοκύριακα, ο γιατρός να έχει την ευχέρεια να χρεώνει 25 ευρώ τον ασθενή. Είναι δύο διαφορετικές ερμηνείες. Σύμφωνα με τη δική μας ερμηνεία εξάσκηση ελεύθερης ιατρικής είναι θέμα που εμείς θεωρούμε βασική προϋπόθεση», είπε καταληκτικά ο πρόεδρος του ΠΙΣ.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας