Βάσος Οικονόμου: Καλύπτουν βασικές πτυχές των διαφορών μας οι προτάσεις του ΟΑΥ

Με θετικό φακό αντικρίζει εκ πρώτης όψεως ο ιατρικός κόσμος τις γραπτές προτάσεις που την περασμένη Παρασκευή απέστειλε προς τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο(ΠΙΣ) ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας(ΟΑΥ) και αφορούν στο καθεστώς συμμετοχής των γιατρών(προσωπικοί ιατροί για παιδιά-παιδίατροι, προσωπικοί ιατροί για ενήλικες και ειδικοί ιατροί) στο Γενικό Σχέδιο Υγείας(ΓΕΣΥ).
 
Το αρμόδιο Σώμα του του ΠΙΣ-σ.σ. Συμβούλιο Ιατρικού Σώματος(ΣΙΣ)- θα συνεδριάσει εντός των αμέσως επόμενων ημερών για να μελετήσει και να τοποθετηθεί γραπτώς επί των προτάσεων του ΟΑΥ.
 
Η γραπτή τοποθέτηση του ΠΙΣ θα δοθεί, τόσο προς τον ΟΑΥ όσο και προς τον υπουργό Υγείας, κατά την νέα κοινή τους συνάντηση που έχει καθοριστεί για τις 15:30 το απόγευμα, την ερχόμενη Πέμπτη, στο Υπουργείο Υγείας.
 
Η συνάντηση είχε αρχικώς προγραμματιστεί για σήμερα, ωστόσο ζητήθηκε αναβολή από τον ΠΙΣ, ώστε να του δοθεί χρόνος να μελετήσει και να τοποθετηθεί γραπτώς επί των γραπτών προτάσεων του ΟΑΥ.
 
Μιλώντας στον REPORTER, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΙΣ, πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΠΙΣ Δρ. Βάσος Οικονόμου, τόνισε ότι οι προτάσεις του ΟΑΥ καλύπτουν μερικές βασικές πτυχές των μέχρι σήμερα μεταξύ τους διαφορών, υποδεικνύοντας την ίδια ώρα ωστόσο πως παραμένουν και θέματα τα οποία ο ΠΙΣ επιμένει ότι θα πρέπει να τύχουν διαπραγμάτευσης, όπως είναι το ζήτημα της ιδιωτικής ιατρικής.
 
Θα πρέπει να σημειωθεί επί τούτου, δηλαδή επί του αιτήματος των γιατρών για άσκηση ιδιωτικής ιατρικής στο πλαίσιο του ΓΕΣΥ, πως σύμφωνα με πληροφορίες αποτελεί πλέον θέμα που τυγχάνει χειρισμού σε πολιτικό επίπεδο(σ.σ. υπουργού Υγείας και Κυβέρνησης κατ’ επέκταση).
 
Την ίδια, ο ΠΙΣ προτίθεται να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και εισηγήσεις επί του θέματος, προτείνοντας συγκριμένο μοντέλο που εφαρμόζεται στο εξωτερικό και προϋποθέτει την παραχώρηση κινήτρων στους γιατρούς, ευελπιστώντας ν’ αποτελέσει τη φόρμουλα εκείνη που φέρει και σε αυτό το ζήτημα πιο κοντά όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
   
Ο Δρ. Οικονόμου
«Διαπιστώνουμε εκ πρώτης όψεως, και χωρίς να έχουμε μελετήσει ως Σώμα την επιστολή του ΟΑΥ, ότι υπάρχουν μερικές καλύτερες προτάσεις και επιδεικνύεται καλύτερο πνεύμα για εποικοδομητικό διάλογο. Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο που καθιερώσαμε, την ανταλλαγή γραπτών δεσμευτικών θέσεων, έτσι που να καταλήξουμε, στο βαθμό που μπορούμε και είναι δυνατό, σε αμοιβαία αποδεχτές λύσεις, διασφαλίζοντας, όχι την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, αλλά το κυρίως ζητούμενο που είναι η επιτυχία της εφαρμογής του Σχεδίου», ανέφερε ο Δρ. Οικονόμου.
 
«Χωρίς να σχολιάζω το περιεχόμενο της επιστολής προτού το συζητήσουμε ως Σώμα», συνέχισε, «μπορώ με άνεση να δηλώσω ότι καλύπτει μερικές βασικές πτυχές των διαφορών μας, αλλά παραμένουν αρκετά θέματα, τα οποία δεν αγγίζει(σ.σ. η επιστολή ΟΑΥ) και τα οποία επιμένουμε ότι πρέπει να διαπραγματευτούμε, όπως είναι για παράδειγμα η ιδιωτική ιατρική».
 
«Άλλωστε», επισήμανε ο Δρ. Οικονόμου, «με βάση τη νομοθεσία είμαστε εντεταλμένοι από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των ιατρών, που είναι το ανώτατο Σώμα του ΠΙΣ, να προβάλουμε και να διαπραγματευτούμε τις προϋποθέσεις που μας έθεσε το σύνολο των ιατρών».
 
Ο Δρ. Βάσος Οικονόμου εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές, θα μπορέσουν να τα βρουν και να τα καταλήξουν σε μεγάλο βαθμό, αφού όπως υπέδειξε, σε απόλυτο βαθμό είναι αδύνατο.  
 
 «Ώστε να μπορέσουμε επιτέλους, με πολλή και αδικαιολόγητη καθυστέρηση, να προσφέρουμε ένα βιώσιμο, ποιοτικό και λειτουργικό ΓΕΣΥ, που δικαιωματικά διεκδικούν οι τελευταίοι Ευρωπαίοι πολίτες, με απόλυτο σεβασμό προς τους ασθενείς όπως διακηρύττει η ιατρική μας δεοντολογία, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ως καθηκόντως οφείλουμε, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και ικανοποιητικές αμοιβές όλων των παρόχων υγείας και κυρίως των γιατρών που εκπροσωπούμε», κατέληξε.      
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προτάσεις που απαντούν στις ανησυχίες των γιατρών από ΟΑΥ-Η μπάλα στον ΠΙΣ

Δειτε Επισης

Εγκαινιάστηκε η πρώτη φάση ανάπλασης ιστορικού κέντρου της Αγίας Φύλας
Αποδέχθηκε το αίτημα για υπερπολύτεκνους ο Πρόεδρος-Επίκεινται ανακοινώσεις και για το επίδομα τοκετού
Υπ. Γεωργίας: Συνεχής η προσπάθεια της Κυβέρνησης για στήριξη της μελισσοκομίας
Παγκύπρια εκδήλωση διαμαρτυρίας για τον Θανάση-«Η δικαιοσύνη δεν παζαρεύεται»
Συνεχίζουν να αγνοούνται 758 Ελληνοκύπριοι από τους 1510-«Οι οικογένειες περιμένουν στωικά»
Δεκάδες νεκρά περιστέρια στο κέντρο της Λευκωσίας (Pics)
Βλέπουν κενά στην πρόταση Παναγιώτου για τους παράνομους οι εργολάβοι-«Δεν φέρουμε ευθύνη»
Έριξαν τις τιμές τους τα «Ζ» λόγω μειωμένης ζήτησης, προσφέρονται από 25 ευρώ ημερησίως
Η απόσταση της πολιτικής από τους νέους, ο παράλληλος κόσμος και η αναμενόμενη αντίδραση
Αναμένουν διευκρινίσεις οι διανομείς για την πρόταση από Υπ. Εργασίας-Μισθός, εξοπλισμός και ασφάλεια