Στις 338.724 ο αριθμός των κρουσμάτων COVID19 ανά το παγκόσμιο-Οι χώρες της πρώτης πεντάδας

Στις 338.724 ανέρχονται πλέον παγκόσμια τα κρούσματα του κορωνοϊού, ο οποίος απειλεί πλέον να «κλείσει» όλο τον πλανήτη.
  
Με βάση τα στοιχεία της ιστοσελίδα worldometers.info, η προσοχή είναι στραμμένη στην Ιταλία, όπου χθες ο αριθμός των νεκρών ανερχόταν σε 651, με την μακάβρια λίστα των θανάτων να ανέρχεται σε 5.476. Την Κυριακή είχαν προστεθεί συνολικά 5.560 νέα κρούσματα, με τη συνολική καταμέτρηση να φτάνει στις 59.138. Η Ιταλία παρουσιάζει την ψηλότερη αναλογία κρουσμάτων ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού, η οποία ανέρχεται σε 978.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΕΔΩ
 
Στη δεύτερη θέση μετά την Κίνα βρίσκονται πλέον οι ΗΠΑ με συνολικά 33.546 επιβεβαιωμένα κρούσματα, με 9.339 να προστίθενται την Κυριακή. Ο αριθμός των νεκρών από τη νόσο ανήλθε χθες στους 117, με τους συνολικούς θανάτους να ανέρχονται στους 419. Ο αριθμός των κρουσμάτων σε αναλογία 1 εκατομμυρίου βρίσκεται διαμορφώνεται στα 101.
 
Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ισπανία με συνολικά 28.768 επιβεβαιωμένα κρούσματα, με 3.272 νέα κρούσματα να προτίθενται την Κυριακή. Χθες προστέθηκαν 391 θάνατοι, ενώ ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τη νόσο ανέρχεται σε 1.772. Ωστόσο, η αναλογία κρουσμάτων ανά 1 εκατομμύριο ανέρχεται σε 615.
 
Αν και η Κίνα βρίσκεται στην πρώτη θέση όσον αφορά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα με συνολικά 81.054, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων τη Κυριακή υποχώρησε στα 46, ενώ σημειώθηκαν έξι θάνατοι από τη νόσο. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 3.261. Σε αναλογία 1 εκατομμυρίου πληθυσμού, ο αριθμός των κρουσμάτων διαμορφώνεται σε 56.
 
Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Γερμανία όπου τα συνολικά κρούσματα ανέρχεται σε 24.873, με την Γερμανίδα Καγκελάριο να βρίσκεται σε κατ’ οίκο περιορισμό. Την Κυριακή προστέθηκαν 2.509 νέα κρούσματα. Υπήρξαν δέκα νέοι θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των απωλειών από τη νόσο σε 94. Η αναλογία κρουσμάτων ανά 1 εκατ. Πληθυσμού ανέρχεται σε 297.
 
Η κατάσταση στη Γαλλία
ο "κύμα" διογκώνεται και τα περιοριστικά μέτρα μπορεί να παραταθούν στη Γαλλία, όπου η επιδημία του κορωνοϊού έχει σκοτώσει τουλάχιστον 674 ανθρώπους, στους οποίους περιλαμβάνεται για πρώτη φορά ένας νοσοκομειακός γιατρός, και προκαλεί όλο και περισσότερες νοσηλείες.
 
Το άγχος εντείνεται και ο στρατός των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης έχασε σήμερα τον πρώτο στρατιώτη του, έναν 67χρονο γιατρό που πέθανε αφότου είχε αναλάβει τη νοσηλεία των πρώτων ασθενών με κορωνοϊό.
 
Μεταξύ Σαββάτου και Κυριακής, 112 επιπλέον θάνατοι καταγράφηκαν στα γαλλικά νοσοκομεία, με τις αρχές να γνωρίζουν ότι πιθανόν να επήλθαν και άλλοι θάνατοι στην πόλη ή σε γηροκομεία.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 1.559 και πλέον ανέρχεται σε 16.018. 

Ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών ανήλθε σε 7.240, εκ των οποίων 1.746 είναι σε μονάδες εντατικής θεραπείας (με σχεδόν το ένα τρίτο αυτών των σοβαρών περιστατικών να έχουν ηλικία μεταξύ 40 και 65 ετών).

"Η κατάσταση θα συνεχίσει να επιδεινώνεται τις επόμενες ημέρες προτού τα αποτελέσματα του αυστηρού περιορισμού επιβραδύνουν την επιδημία", δήλωσε ο γενικός διευθυντής Υγείας Ζερόμ Σαλμόν απηχώντας τις δηλώσεις του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν σε εβδομαδιαία εφημερίδα. "Το κύμα είναι εδώ".

Παράλληλα, η υφυπουργός Οικολογικής Μετάβασης Εμανουέλ Βαργκόν ανακοίνωσε σήμερα ότι διαγνώστηκε με τον κορωνοϊό, και έγινε το τρίτο μέλος της γαλλικής κυβέρνησης που προσβάλλεται από τον Covid-19

"Σήμερα διαγνώστηκα θετική στον Covid-19. Έχω μόνο ήπια συμπτώματα επί του παρόντος", δήλωσε η υφυπουργός στο Twitter. "Εφαρμόζω τον κανόνα: μένω στο σπίτι για να ξεκουραστώ και για να προστατεύσω τους άλλους".

Ο ιός έχει προσβάλει επίσης τον υπουργό Πολιτισμού Φρανκ Ριστέρ και την έτερη υφυπουργό Οικολογικής Μετάβασης Μπρυν Πουαρσόν.
 
Η κατάσταση στη Γερμανία
Περισσότερα από 23.974 είναι πλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στην Γερμανία, ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 92.

Χθες Κυριακή παρατηρήθηκε ωστόσο μικρή κάμψη στον ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από χθες το βράδυ η εφαρμογή των νέων περιοριστικών μέτρων για την κυκλοφορία και τις επαφές των πολιτών.

Δραματικές παραμένουν οι εκκλήσεις πολιτικών και επιστημόνων, με την Άνγκελα Μέρκελ να διανύει την δεύτερη μέρα προληπτικού κατ` οίκον περιορισμού της.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, την Κυριακή καταγράφηκαν 1.948 νέα κρούσματα, ενώ την προηγουμένη είχαν διαπιστωθεί 2.705.

Το Ινστιτούτο επισημαίνει ωστόσο ότι λόγω του Σαββατοκύριακου ενδεχομένως να μην έχουν αναφερθεί όλα τα κρούσματα από τα κατά τόπους κέντρα και παραπέμπει στα στοιχεία που θα δημοσιοποιηθούν σήμερα και αύριο προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία της επιδημίας.

Την ίδια ώρα η Διευθύντρια του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου του Βόλφσμπουργκ Μπερναντέτ Έρντμαν, μιλώντας σε ενημερωτική εκπομπή του ARD, εξέφρασε τον φόβο ότι η απόφαση που ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής η καγκελάριος Μέρκελ για περαιτέρω περιορισμούς "ήρθε πολύ αργά" και προειδοποίησε ότι "βρισκόμαστε λίγες εβδομάδες πριν από την κατάρρευση" του συστήματος υγείας. "Εάν οι αριθμοί αυξηθούν τόσο όσο προβλέπουν οι επιδημιολόγοι, τότε δεν θα μπορούμε να σηκώσουμε το βάρος", ξεκαθάρισε η κ. Έρντμαν, κάνοντας λόγο για ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό προστασίας. Η γιατρός επισήμανε ακόμη ότι αυτού του είδους οι περιορισμοί πιθανότατα δεν μπορούν να γίνουν για πολύ καιρό ανεκτοί από τους πολίτες.

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ, ο οποίος συμμετείχε στην εκπομπή με ζωντανή σύνδεση από το Μόναχο, εξήγησε την απόφασή του το κρατίδιό του να εφαρμόσει αυστηρότερους κανόνες από αυτούς που ανακοίνωσε η καγκελάριος.
 
Η κ. Μέρκελ από την πλευρά της, έπειτα από τηλεδιάσκεψη με τους πρωθυπουργούς των 16 κρατιδίων, αναφέρθηκε σε απαγόρευση συνάντησης τριών ατόμων και άνω.

"Η Γερμανία δεν επιτρέπεται να φθάσει στο σημείο καταστροφής που βρίσκεται η Ιταλία, όπου γιατροί καλούνται να αποφασίσουν ποιος θα ζήσει και ποιος όχι", δήλωσε ο κ. Σέντερ και πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως εκτός από τον περιορισμό των επαφών, "ο κόσμος μπορεί μόνο να ελπίζει και - όποιος είναι πιστός - να προσεύχεται, ότι η Γερμανία δεν θα χτυπηθεί τόσο βαριά".
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Πιθανή αντιπρόεδρος του Τραμπ υπερασπίζεται τη θανάτωση σκύλου διά πυροβολισμού
Εξετάζει αντιπρόταση του Ισραήλ με τους όρους για την επίτευξη εκεχειρίας η Χαμάς
Η Αίγυπτος προτείνει μεσοπρόθεσμη συμφωνία εκεχειρίας με απελευθέρωση 20-40 ομήρων
Στο Λονδίνο εκλήθη ο Ρώσος πρεσβευτής μετά τη σύλληψη για υπόθεση εμπρησμού που σχετίζεται με την Ουκρανία
Επιστρέφει στα δημόσια καθήκοντα ο βασιλιάς Κάρολος
Μία 60χρονη στέφθηκε Μις Μπουένος Άιρες-«Εκπροσωπώ νέο παράδειγμα στα καλλιστεία»
Για ναζιστική νοοτροπία κατηγορεί τον Νετανιάχου ο Ερντογάν
Δασκάλα παραδέχτηκε ότι σκότωσε τον σύντροφό της και τον έθαψε στον κήπο
Επίσημο τέλος στο κέντρο παρακολούθησης της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ
Επείγουσα εκκένωση δύο νοσοκομείων στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών