Αξιολογεί δεδομένα και καθορίζει τα επόμενα βήματα με νέα διατάγματα η Κυβέρνηση

Για την πορεία της εξάπλωσης του κορωνοϊού αλλά και τα μέτρα που έχουν ληφθεί, σε μια προσπάθεια να σπάσει η αλυσίδα της διασποράς, ενημερώνεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε διυπουργική που συγκάλεσε για τις 9 και 15 το πρωί στο Προεδρικό, ενώ παράλληλα η Κυβέρνηση θα «κλειδώσει» στα επόμενα της βήματα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η δυσφορία στο Προεδρικό, τα αυστηρότερα διατάγματα και το νέο οικονομικό πακέτο

Η απειθαρχία αρκετών συμπολιτών μας, που παρά τις δραματικές εκκλήσεις για αυτοπεριορισμό, έχουν κατακλύσει δημόσια πάρκα και λαϊκές, προκάλεσαν τόσο τον εκνευρισμό όσο και την ανησυχία της Κυβέρνησης, η οποία δίνει μια τιτάνια μάχη για να κρατήσει υπό έλεγχο την κατάσταση και να προστατεύσει την δημόσια υγεία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΕΔΩ
 

Σε μια προσπάθεια να βάλει φρένο στις άσκοπες μετακινήσεις και τις δημόσιες συναθροίσεις με αρκετά πρόσωπα στον ίδιο χώρο, κατά τη διυπουργική σύσκεψη αναμένεται να αποφασιστεί η έκδοση νέων διαταγμάτων, που θα περιορίζει ακόμη περισσότερο τους πολίτες.  
 
Όπως είχε αναφέρει ο REPORTER, η Κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει στην έκδοση διαταγμάτων για τις λαϊκές αγορές και τον αριθμό των ατόμων που θα μπορούν να βρίσκονται την ίδια ώρα σε ένα δημόσιο πάρκο, ενώ η Αστυνομία θα μπορεί να προχωρεί στην άμεση επιβολή προστίμου στους παραβάτες.
 
Στρατηγική της Κυβέρνησης, είναι να παρακολουθεί τις εξελίξεις, να αξιολογεί τα δεδομένα και μετά να προχωρεί στο επόμενο βήμα. Όπως για παράδειγμα, αρχικά εξέδωσε διάταγμα απαγόρευσης δημόσιων συναθροίσεων άνω των 75 ατόμων, και αφού διαπίστωσε πως υπάρχει συνωστισμός σε δημόσια πάρκα και πως το «μένουμε σπίτι» έχει εκληφθεί από κάποιος ως ένα εύηχο σύνθημα, προχωρεί σε νέα αυστηρότερα μέτρα. Εάν ούτε αυτά αποφέρουν καρπούς, τότε θα επαναξιολογηθούντα δεδομένα και θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα.
 
Την ίδια ώρα, αναδεικνύεται το πρόβλημα της αστυνόμευσης για τήρηση των διαταγμάτων, κάτι που επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, προβληματίζει την Κυβέρνηση. Αν και αναγνωρίζεται το γεγονός ότι και η Αστυνομία βρίσκεται στα όρια της, εξετάζεται το ενδεχόμενο αύξησης των περιπολιών και γενικότερα η ενεργότερη εμπλοκή στο ζήτημα της εφαρμογής των διαταγμάτων, όπως αυτά εκδίδονται από τον υπουργό Υγείας. 
 
Αυτό που υπογραμμίζουν κυβερνητικοί κύκλοι, το ζήτημα δεν είναι μόνο το θέμα έκδοσης διαταγμάτων αλλά και η επιτήρηση για εφαρμογή τους. Για να συμβεί αυτό ενδεχομένως η αστυνομία θα πρέπει να αναθεωρήσει τους σχεδιασμούς της. 
 
Λεπτομέρειες και νέο
πακέτο οικονομικών μέτρων

Στο μεταξύ τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, εργάζονται με πυρετώδεις ρυθμούς ώστε εντός της εβδομάδας αφενός να ανακοινώσουν τις λεπτομέρειες του πρώτου πακέτου οικονομικών μέτρων που εξαγγέλθηκε την περασμένη Κυριακή και αφετέρου για να ανακοινώσουν το δεύτερο πακέτο μέτρων που θα καλύπτει μεταξύ άλλων και το θέμα των αυτοεργοδοτούμενων.
 
Ειδικά, το συγκεκριμένο ζήτημα των αυτοεργοδοτούμενων βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης, αφού αναγνωρίζεται από όλους ως μια εκκρεμότητα που πρέπει να κλείσει άμεσα, καθώς χιλιάδες νοικοκυριά εξαρτώνται από αυτό. 
 
Το θέμα άλλωστε κυριάρχησε και κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αρχηγών που έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα. Τα κόμματα κατέθεσαν τις εισηγήσεις τους για το ζήτημα και εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η Κυβέρνηση να τους στείλει τις κωδικοποιημένες θέσεις όπως αυτές αποτυπώθηκαν. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές
Μ. Ραουνά: Εργαζόμαστε για μια επιτυχή Προεδρία ΕΕ με θετικό αποτύπωμα
Η επέτειος του σχέδιο Ανάν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα κατεχόμενα
Συνδρομή για βοήθεια προς Λίβανο, επανεξέταση κατάστασης Συρίας ζητά από ομολόγους της η ΠτΒ
Εγκρίθηκαν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Αναγκαιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση λένε ΑΚΕΛ-συνδικαλιστές οργανώσεις
Στα 40 εκ. ευρώ της Κύπρου οι δαπάνες για φιλοξενία των Ουκρανών προσφύγων-Όσα δείχνει έκθεση της Ε.Υ.
Εγκρίθηκε από Ευρωκοινοβούλιο η αναθεώρηση κανόνων για καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων