Η κρισιμότητα της κατάστασης μέσα από την αλήθεια των αριθμών

Δεδομένα που επιβεβαιώνουν ότι οι επόμενες ημέρες ίσως και εβδομάδες, είναι οι πιο κρίσιμες όσο αφορά τη διασπορά και εξάπλωση του κορωνοϊού στην Κύπρο, καταδεικνύουν τα στοιχεία που παρουσιάζει ο REPORTER. 
 
Αυτό που τονίζουν οι επιδημιολόγοι εδώ και μέρες, ότι δηλαδή η τρίτη και η τέταρτη εβδομάδα εξάπλωσης του ιού είναι αυτές που εν τέλει καθορίζουν την πορεία του μέσα στην κοινότητα και δη στην Κύπρο, επιβεβαιώνεται μέσα από τις γραφικές παραστάσεις που ακολουθούν. 
 
 
Πρώτη σε επιβεβαιωμένα κρούσματα
κατ΄αναλογία πληθυσμού η Κύπρος
Συνηθίζεται να λέγεται ότι οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια και μάλλον αυτό ισχύει και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Όπως θα δείτε στον Πίνακα 1, η Κύπρος κατέχει την πρώτη θέση όσον αφορά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού από την ημερομηνία του πρώτου κρούσματος μέχρι την 14η ημέρα. Δηλαδή η Κύπρος κατέγραφε μέχρι χθες ένα κρούσμα κορωνοϊού ανά 12,555, την ώρα που η Ελλάδα την 14η ημέρα από το πρώτο κρούσμα κατέγραφε ένα κρούσμα ανά 96 χιλιάδες πολίτες. Η Ιταλία στην οποία η κατάσταση έχει ξεφύγει, την 14η ημέρα, κατέγραφε ένα κρούσμα ανά 16 χιλιάδες πολίτες. 
 
Η Κύπρος δηλαδή έχει τα πιο πολλά κρούσματα κατ΄ αναλογία πληθυσμού από τις 10 υπό εξέταση χώρες.

 

Αυτό ωστόσο καθόλου δεν πρέπει να ξενίζει ή να ανησυχεί. Αντιθέτως, αποδεικνύει ότι η επιθετική τακτική που επιλέχθηκε από τους ειδικούς στο νησί μας, για άμεση ιχνηλάτηση των επαφών όσων μολύνθηκαν με τον κορωνοϊό έφερε αποτελέσματα. Δηλαδή, το γεγονός ότι η Κύπρος επέλεξε να ιχνηλατεί με ακρίβεια όλους όσους ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, πρόλαβε δυσάρεστες καταστάσεις για διασπορά του ιού στην κοινότητα. 
 
Με απλά λόγια, αν δεν ιχνηλατούνταν και δεν επιβεβαιώνονταν για να μπουν σε καραντίνα πρόσωπα που είχαν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σήμερα η διασπορά θα ήταν τεράστια, αφού υπολογίζεται ότι ένα άτομο το οποίο μολύνθηκε από τον κατά μέσο όρο τον μεταδίδει σε δύο άτομα. 
 
Αν σκεφτεί κανείς πως στην Κύπρο από μόλις δύο πρόσωπα ιχνηλατήθηκαν και επιβεβαιώθηκαν πάνω από 30 άλλα κρούσματα (σ.σ. περίπτωση Νοσοκομείου Πάφου και οικογένειας στη Λάρνακα), αντιλαμβάνεται πόσο σωστά λειτούργησε το σύστημα. 
 
Ένας κρούσμα ανά 1128
 πολίτες στην Ιταλία

Σύμφωνα με τους ειδικούς ο χρόνος επιβεβαίωσης του πρώτου κρούσματος καθώς και ο χρόνος λήψης μέτρων είναι το α και το ω στην προσπάθεια για περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Ο Πίνακας 2 δείχνε συνολικά την αναλογία των κρουσμάτων κατ΄ αναλογία πληθυσμού. Βέβαια τα συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν από τον συγκεκριμένο πίνακα είναι ελάχιστα, αφού η κάθε χώρα βρίσκεται σε διαφορετική χρονική περίοδο εξάπλωσης του ιού. 
 
Πάντως με βάση τον πληθυσμό στη δυσχερέστερη θέση είναι η Ιταλία η οποία μετρά, με βάση τα χθεσινά δεδομένα, ένα κρούσμα ανά 1118 πολίτες. Ακολουθεί η Ισπανία με ένα κρούσμα ανά 1810 πολίτες και η Εσθονία με ένα κρούσμα ανά 4281 πολίτες. Η Κύπρος καταγράφει μέχρι στιγμής ένα κρούσμα ανά 15552 πολίτες. Στα ίδια επίπεδα είναι και το Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο η εναλλακτική τακτική των Βρετανών μάλλον κρύβει κάτω από το χαλί το πρόβλημα, αφού κάνει ελάχιστα τεστ σε σχέση με τον πληθυσμό του. 
 
Σε καλύτερη θέση από την Κύπρο βρίσκεται η Ελλάδα η οποία καταγράφει ένα κρούσμα ανά 21249 πολίτες και η Τουρκία με ένα κρούσμα ανά 86389 πολίτες. Η Τουρκία ανήκει σε εκείνο το γκρουπ των χωρών που άργησε να καταγράψει το πρώτο κρούσμα και βρίσκεται μερικές εβδομάδες, ίσως και τέσερις πίσω από τη Ιταλία και δεν θα αποτελούσε έκπληξη αν η κατάσταση σε κάποια φάση της εξάπλωσης ξεφύγει. 
 
Η ώρα των μέτρων μετρά
Την άναρχη εξάπλωση του ιού είναι που φοβούνται και οι επιστήμονες και έπεισαν τις διάφορες κυβερνήσεις να πάρουν αυστηρά και επίπονα μέτρα. Ο τρόπος διαχείρισης του κορωνοϊού από τις Κυβερνήσεις ποικίλει.
 
Υπάρχει το παράδειγμα της Κίνας, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας που έλαβαν από νωρίς τα μέτρα και σήμερα βλέπουν τον ιό να συρρικνώνεται, υπάρχει το παράδειγμα της Ιταλίας και της Ισπανίας που άργησαν να λάβουν αυστηρά μέτρα και ο ιός εξαπλώθηκε και υπάρχει και το παράδειγμα της Γερμανίας και εν μέρει της Γαλλίας που βρίσκονται λίγο πιο πίσω αφού έλαβαν τα μέτρα λίγο πιο νωρίς.
 
Τα μέτρα στην Κύπρο
Αναντίρρητα η Κύπρος έλαβε μια πρώτη δέσμη μέτρων αρκετά νωρίς. Μάλιστα η σοβαρότητα της κατάστασης δεν είχε αξιολογηθεί ορθά από μερίδα του πληθυσμού, ακόμα και από κόμματα και υπήρξαν σωρεία αντιδράσεων. Η επόμενη δέσμη μέτρων με κλείσιμο σχολείων δεν άργησε, ενώ την περασμένη Κυριακή, μια εβδομάδα δηλαδή μετά από το πρώτο κρούσμα λήφθηκαν μια σειρά από αυστηρά μέτρα. 

Η κατάσταση φαίνεται και είναι ελεγχόμενη, ωστόσο η ανεύθυνη συμπεριφορά μερίδας πολιτών ενδεχομένως να αναγκάσει τη Κυβέρνηση να λάβει ακόμη αυστηρότερα μέτρα. 
 
Ο Πίνακας που ακολουθεί δείχνει πως εξελίχθηκε ο ιός στις υπό εξέταση χώρες από τις 15 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα. Εύκολα εξάγεται το συμπέρασμα πως τις ήπιες και ελεγχόμενες δύο πρώτες εβδομάδες, ακολουθεί η έξαρση του ιού. Τρανό παράδειγμα η Ιταλία, η Ισπανία, η Γερμανία η Γαλλία, ακόμα και το Ηνωμένο Βασίλειο. 

 

Κοινό χαρακτηριστικό αυτών των χωρών είναι πως τις πρώτες εβδομάδες, έλαβαν ελάχιστα μέτρα για να καταπολεμήσουν την εξάπλωση του. Η Ισπανία για παράδειγμα στις 12 Μαρτίου απέρριψε τη λήψη νέων μέτρων. Την επόμενη ημέρα η χώρα μπήκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και στις 14 Μαρτίου εξαγγέλθηκαν μέτρα καραντίνας για όλο τον πληθυσμό. Το ίδιο περίπου, την ίδια χρονική περίοδο έκανε και η Γαλλία. 
 
Όπως φαίνεται κι από τον πίνακα, η Ισπανία έλαβε αυστηρά μέτρα όταν ήδη είχε καταγράψει πάνω από έξι χιλιάδες επιβεβαιωμένα κρούσματα στην κοινότητα. 
 
Αυτό που θέλει να αποφύγει η Κυβέρνηση είναι την απότομη αύξηση των κρουσμάτων που θα οδηγήσει το σύστημα υγείας στα όρια του. Οι περιορισμένες κλίνες στις ΜΕΘ, ο περιορισμένος αριθμός αναπνευστήρων αναγκάζουν την Κυβέρνηση να επιδιώξει με όλα τα μέσα που διαθέτει την αραιή εξάπλωση των κρουσμάτων ώστε το σύστημα υγείας να μην χτυπήσει κόκκινο και όλοι όσοι συνάνθρωποι μας έχουν ανάγκη από ιατρική υποστήριξη να τους παρασχεθεί. Αυτό είναι κάτι που ισχύει σε όλες τις χώρες ακόμα και τις πιο ανεπτυγμένες της Ε.Ε. 
 
Τα ορφανά κρούσματα
Σε σύγκριση με άλλες χώρες η Κύπρος έχει καταγράψει ελάχιστα ορφανά κρούσματα. Αυτό είναι αρκετά ενθαρρυντικό, ωστόσο η πραγματική εικόνα ενδεχομένως να φανεί τις επόμενες ημέρες. Τα τρία ορφανά κρούσματα που κατεγράφησαν στην Κύπρο αφορούσαν, ένα οδηγό ταξί που η ιχνηλάτησή του κατέδειξε πως μόλυνε μόνο τη σύζυγό του, μια γυναίκα της οποίας πάντως η ιχνηλάτηση κατέδειξε, μέχρι στιγμής, πως δεν μόλυνε κανένα και μιας τρίτης γυναίκας που επιβεβαιώθηκε χθες και η ιχνηλάτησή της βρίσκεται σε εξέλιξη. 
 
Μια άλλη παράμετρος που ενδεχομένως να πρέπει να εξεταστεί είναι πως η βαρύτητα στην Κύπρο δίνεται στην ιχνηλάτηση και τις επαφές των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Με βάση τις οδηγίες των επιδημιολόγων δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα σε άτομα που επιστρέφουν από το εξωτερικό και παρουσιάζουν συμπτώματα. Ενδεχομένως αν οι οδηγίες αλλάξουν και ξεκινήσει ο δειγματοληπτικός έλεγχος ατόμων που παρουσιάζουν συμπτώματα αλλά δεν ταξίδεψαν στο εξωτερικό, ούτε είχαν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, η εικόνα που θα έχουμε για τα ορφανά κρούσματα ενδεχομένως να αλλάξει. 
 
Η Κύπρος κατέγραψε μέχρι στιγμής 95 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού και ένα θάνατο. Σήμερα συμπληρώνονται δύο εβδομάδες από τα δύο πρώτα καταγεγραμμένα κρούσματα που αφορούσαν γιατρό του ΓΝ Λευκωσίας και ένα 25χρονο που επέστρεψε από ταξίδι στο Μιλάνο. 
 
Τα περισσότερα κρούσματα που καταγράφηκαν σε μια ημέρα ήταν 13 στις 16 Μαρτίου και τα λιγότερα τα τρία της 17ης Μαρτίου. Βέβαια στις 10 Μαρτίου δεν καταγράφηκε κανένα κρούσμα. 
 
Από τα 84 κρούσματα που καταγράφηκαν στην Κύπρο, τα περισσότερα, και συγκεκριμένα τα 55 αφορούν επαφές άλλων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Μάλιστα όπως καταγράφεται από τα δεδομένα που δημοσιοποίησε κατά καιρούς το Υπουργείο Υγείας, μόλις δύο κρούσματα, μόλυναν σχεδόν τα μισά επιβεβαιωμένα στην Κύπρο.
 
Πρόκειται για την περίπτωση του Βρετανού ασθενούς στην Πάφο και την περίπτωση της οικογένειας στη Λάρνακα. 
 
Από τα εισαγόμενα κρούσματα, όπως φαίνεται και από τον χάρτη, τα πλείστα εισήλθαν στην Κυπριακή Δημοκρατία από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ την ίδια ώρα καταγράφονται μόλις τρία ορφανά κρούσματα. 

 

Δειτε Επισης

Νέες παράτυπες εργασίες στον Ακάμα καταγγέλλουν περιβαλλοντικές οργανώσεις
Στήριξη στον ΚΟΑΠ δήλωσε ο ΓΓ ΑΚΕΛ στον Επίτροπο Αγροτικών Πληρωμών
Ο ΣΕΑΠΕΚ καλεί αρμόδιες αρχές να εγκύψουν στο θέμα περικοπών συστημάτων ΑΠΕ
Νέος γύρος διαβουλεύσεων με τα κόμματα για τους χαμηλόμισθους από την Ισότητα
Η ανάγκη πάταξης αθέμιτων πρακτικών για γεωργικά προϊόντα τέθηκε στην Επιτροπή Γεωργίας
Μη τήρηση δεσμεύσεων και αδράνεια για το Περνέρα διαπίστωσε η Βουλή
Επαφές Επικεφαλής Επιστήμονα στο Τόκιο για συνεργασία σε έρευνα και καινοτομία
Ανακαλείται μείγμα για κοτόπουλο λόγω εντοπισμού αλλεργιογόνου ουσίας (pic)
Για τα μέτρα της Κύπρου για μείωση θαλάσσιας ρύπανσης μίλησε η Υπ. Περιβάλλοντος στο OOC-9
Ειδική μέθοδος για διάγνωση οστεοπόρωσης στο Κέντρο Υγείας Έγκωμης ΟΚΥπΥ