Συνεχίζεται η εισβολή του κορωνοϊού στην Ευρώπη-Στους 11 οι νεκροί στην Ιταλία

Επιτάχυνση της διάδοσης εκτός της Κίνας, κίνδυνος πανδημίας, δυσλειτουργίες στην Ιταλία...οι εξελίξεις από το μέτωπο της επιδημίας της νέας ιογενούς πνευμονίας που οφείλεται στον ιό Covid-19, που εμφανίσθηκε τον Δεκέμβριο στην Κίνα, τις τελευταίες 24 ώρες.

2.700 νεκροί ανά τον κόσμο
Η Κίνα κατέγραψε 71 νέους θανάτους κατά την διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, τον χαμηλότερο αριθμό εδώ και τρεις εβδομάδες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 2.663.

Αντίθετα, ο καθημερινός αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Κίνα αυξήθηκε και πάλι σε 508 κρούσματα, έναντι 409 χθες, ακόμη και αν παραμένει χαμηλότερος από τους αριθμούς που καταγράφονταν πριν από μία εβδομάδα. Συνολικά, περισσότερα από 77.000 άτομα έχουν προσβληθεί από τον ιό στην ηπειρωτική Κίνα.

Εκτός της Κίνας, περισσότερα από 2.000 κρούσματα έχουν καταμετρηθεί από την έναρξη της επιδημίας, τα 41 εκ των οποίων θανατηφόρα.

Δυσλειτουργίες στην Ιταλία
Η Ιταλία, όπου δύο νέες περιοχές επλήγησαν από τον ιό, η Τοσκάνη και η Σικελία, είναι η πλέον πληγείσα ευρωπαϊκή χώρα με 322 κρούσματα συνολικά και 11 θανάτους, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε παραδέχθηκε δυσλειτουργίες σε νοσοκομείο της περιφέρειας του Μιλάνου που διευκόλυναν την εξάπλωση του ιού. Το νοσοκομείο υποδέχθηκε ασθενή που θεωρείται «ο ασθενής 1», από τον οποίο προήλθε μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στην Λομβαρδία.

Ειδικότερα, πριν λίγο ανακοινώθηκε ότι πέθανε μια ηλικιωμένη γυναίκα στην περιφέρεια Βενετο. Νωρίτερα σήμερα κατέληξαν άλλοι τρεις ασθενείς άνω των ογδόντα ετών στην Λομβαρδία.

Παράλληλα, τρία νέα κρούσματα καταγράφηκαν στην Σικελία της Κάτω Ιταλίας, δυο στην κεντρική περιοχή της Τοσκάνης και ένα στην Λιγουρία, με πρωτεύουσα την Γένοβα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα 183 σκαρφάλωσαν τα κρούσματα κoρωνοϊού στην Ιταλία

Σαράντα επιβάτες πτήσης της Alitalia προερχόμενη από τις πληγείσες περιοχές της Ιταλίας αναγκάσθηκε να επιστρέψει στην Ρώμη, αφού δεν έγινε δεκτή στο έδαφος του Μαυρικίου. Από την πλευρά τους, εκατοντάδες τουρίστες βρίσκονται περιορισμένοι σε ξενοδοχειακό συγκρότημα της Τενερίφης των Καναρίων Νήσων, όπου ένας ιταλός τουρίστας διαγνώσθηκε αρχικά θετικός στον ιό, ενώ ακολούθησε και η σύζυγός του.

Διακόπηκε η παραγωγή της νέας ταινίας «Mission Impossible», η οποία επρόκειτο να γυριστεί στην Ιταλία.

Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα στην Ρουμανία
Η Ρουμανία επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα του νέου κορωναϊού. Πρόκειται για έναν άνδρα που επέστρεψε πριν από τρεις εβδομάδες από την Ιταλία, μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Realitatea Plus, επικαλούμενο νοσοκομειακές πηγές.

Σύμφωνα με το Realitatea, ο ασθενής έχει τεθεί σε καραντίνα στο νοσοκομείο Matei Bals του Βουκουρεστίου. Αξιωματούχοι στο νοσοκομείο δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμοι να σχολιάσουν την κατάσταση.

Δύο νέα κρούσματα στη Γαλλία
Δύο νέα κρούσματα του νέου κοροναϊού καταγράφηκαν στη Γαλλία, ανακοίνωσε σήμερα το νούμερο δύο του υπουργείου Υγείας της χώρας, διευκρινίζοντας πως η κατάσταση της υγείας των ασθενών δεν εμπνέει καμία ανησυχία.

Πρόκειται για μια «νεαρή Κινέζα που επέστρεψε από την Κίνα την 7η Φεβρουαρίου, η οποία νοσηλεύεται στο Παρίσι» για «παρακολούθηση» και που «πηγαίνει πολύ καλά», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Υγείας Ζερόμ Σαλμόν. Η νεαρή γυναίκα είχε βγει αρνητική στον νέο κοροναϊό, όμως έφερε "ενδείξεις ίασης"», εξήγησε ο ίδιος.

Το 14ο κρούσμα είναι «ένας Γάλλος που επέστρεψε από ένα ταξίδι Λομβαρδία (Ιταλία) και που νοσηλεύεται στο Οβέρζ Ρον Αλπ», μια περιοχή που γειτνιάζει με την Ιταλία, συμπλήρωσε ο Σαλμόν.

Με τις ανακοινώσεις αυτές, αυξήθηκε σε 14 ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη Γαλλία. Τα νέα κρούσματα προστίθενται στους 11 ασθενείς που ανέρρωσαν και πήραν εξιτήριο και σε έναν Κινέζο, ηλικίας 80 ετών, που απεβίωσε στα μέσα Φεβρουαρίου στο Παρίσι.

Δύο ύποπτα κρούσματα στην Ελλάδα
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για έναν άνδρα που μεταφέρεται αυτή τη στιγμή με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ από σπίτι στον Πειραιά στο νοσοκομείο αναφοράς “Αττικόν”.

Η δεύτερη περίπτωση, αφορά σε έναν ακόμα άνδρα, ναυτικό, ο οποίος που νοσηλεύεται σε απομόνωση το έτερο νοσοκομείο αναφοράς “Σωτηρία”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δύο νέα ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού έθεσαν σε συναγερμό τις ελληνικές Αρχές

Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στην Ισπανία
Οι ισπανικές υγεινομικές αρχές εντόπισαν σήμερα ένα κρούσμα του νέου κοροναϊού στην Καταλονία, το πρώτο που καταγράφεται στην ηπειρωτική Ισπανία, σύμφωνα με την εφημερίδα La Vanguardia.

Το κρούσμα είναι το τέταρτο της χώρας έπειτα από τρεις τουρίστες από την Γερμανία, την Ιταλία και τη Βρετανία που εντοπίσθηκαν στα Κανάρια Νησιά και τη Μαγιόρκα να έχουν μολυνθεί από τον ιό.

Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα στην Ελβετία
Ελβετία επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα του νέου κορωναϊού στη χώρα, όπως έγινε γνωστό από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Δημόσιας Υγείας.

Οι αρχές θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου στις 18.00 ώρα Κύπρου σχετικά με το θέμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δύο νέα ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού έθεσαν σε συναγερμό τις ελληνικές Αρχές

Έστειλαν στο σπίτι μαθητές στη Βρετανία
Σχολεία στην Αγγλία έστειλαν σήμερα μαθητές και καθηγητές στο σπίτι τους, στο πλαίσιο της συμβουλευτικής οδηγίας που εξέδωσε η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας για απομόνωση όσων βρέθηκαν την τελευταία εβδομάδα στις περιοχές της βόρειας Ιταλίας, οι οποίες τέθηκαν σε καραντίνα εξαιτίας του νέου κοροναϊού.

Τα συγκεκριμένα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης - στην επαρχία της Κορνουάλης και του Τσέσαϊρ - είχαν πραγματοποιήσει εκδρομή σε χειμερινά θέρετρα της βόρειας Ιταλίας και οι μαθητές τους μαζί με τους συνοδούς καθηγητές έλαβαν οδηγία από τη διεύθυνση του σχολείου να παραμείνουν στο σπίτι τους προληπτικά για δύο εβδομάδες.

Ένα σχολείο στο Τσεσάιρ ανακοίνωσε εξάλλου ότι θα παραμείνει κλειστό για μία εβδομάδα, έπειτα από αναφορές ότι μαθητές, που είχαν βρεθεί στην Λομβαρδία στο πλαίσιο εκδρομής τους, ασθένησαν και παρουσίασαν συμπτώματα γρίπης. Το σχολείο θα προχωρήσει σε απολύμανση των εγκαταστάσεών του, ενώ παρακολουθείται η κατάσταση της υγείας των μαθητών.

Ο επικεφαλής Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας καθηγητής Κρις Γουίτι σε σημερινές του δηλώσεις δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, σε περίπτωση που ο κοροναϊός εξελιχθεί σε πανδημία, να εξεταστούν μέτρα όπως το κλείσιμο σχολείων και ο περιορισμός των μετακινήσεων με τα μέσα μεταφοράς.

«Η προσδοκία δεν είναι να κάνουμε όλα αυτά, η προσδοκία είναι ότι θα εξετάζουμε συστηματικά, με τη βοήθεια της επιστήμης, όλα τα στοιχεία και θα εξισορροπούμε τις συνέπειες που έχουν κόστος στην κοινωνία», υπογράμμισε.

Το σενάριο για τη Γερμανία
Το σενάριο να μπει ολόκληρη η γερμανική πρωτεύουσα σε καραντίνα, σε περίπτωση διάδοσης του κορωνοϊού, εξετάζουν οι αρχές του Βερολίνου, όπως δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου, Αντρέας Γκάιζελ.

Σύμφωνα με τον Γκάιζελ, "κάτι τέτοιο σίγουρα δεν αποτελεί απλή διαδικασία. Είμαστε όμως προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο σενάριο. Και έχουμε κάνει τα ανάλογα σχέδια. Το ερώτημα βέβαια παραμένει πόσο αποτελεσματικό θα είναι ένα τέτοιο μέτρο σε μια πόλη 3,7 εκατομμυρίων κατοίκων;".

Να σημειωθεί πως στη Γερμανία υπήρξαν μέχρι στιγμής δεκαέξι κρούσματα του κορωνοϊού, οι αρχές ωστόσο κατάφεραν να εμποδίσουν τη διάδοση του, λαμβάνοντας τα ανάλογα μέτρα καραντίνας, δίχως επίσης να υπάρξει νεκρός.

Εκατό Γερμανοί που επέστρεψαν από την πόλη Γιουχάν της Κίνας στη Γερμανία μπήκαν σε καραντίνα για 14 ημέρες και στην συνέχεια επέστρεψαν στα σπίτια τους.
 

Κίνδυνος «πανδημίας»
Αν η κατάσταση στην Κίνα βρίσκεται, γενικά, σε ρυθμό βελτίωσης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανησυχεί για την διασπορά της επιδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Πρέπει να επικεντρωθούμε στην ανάσχεση, κάνοντας παράλληλα ό,τι είναι στις δυνατότητές μας για να προετοιμασθούμε για ενδεχόμενη πανδημία», δήλωσε χθες ο διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε σήμερα ότι πολλές χώρες έχουν έτοιμα τα σχέδια για μία πανδημία, ορισμένες είναι πιθανόν να τα ενεργοποιήσουν ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, αλλά ο ίδιος ο οργανισμός δεν σχεδιάζει να κάνει την «σημαντική ανακοίνωση», κηρύσσοντας δηλαδή «πανδημία».

Οι χώρες πρέπει να είναι προετοιμασμένες ότι ο ιός «θα τους χτυπήσει, κυριολεκτικά (sic), την πόρτα», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος.

Εξάπλωση στην Σεούλ και την Τεχεράνη
Εκτός της Κίνας, η Νότια Κορέα παραμένει η σημαντικότερη εστία της επιδημίας: 144 νέα κρούσματα καταγράφηκαν, ανεβάζοντας στα 977 τα άτομα που έχουν προσβληθεί στην χώρα. Τα 10 έχουν καταλήξει. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πινγκ πονγκ, που επρόκειτο να διεξαχθεί τον επόμενο μήνα στο Μπουσάν, αναβλήθηκε για τον Ιούνιο.

Στο Ιράν, ανακοινώθηκαν τρεις νέοι θάνατοι, ανεβάζοντας τον απολογισμό των νεκρών της επιδημίας στους 15. Ο υφυπουργός Υγείας προσβλήθηκε από τον ιό, καθώς και ένας βουλευτής της Τεχεράνης.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διέκοψαν όλες τις πτήσεις από και προς το Ιράν για τουλάχιστον μία εβδομάδα.

Πτήση της Turkish Airlines, προερχόμενη από την Τεχεράνη και με προορισμό την Κωνσταντινούπολη, ετέθη σε καραντίνα στην Αγκυρα.

Το Μπαχρέιν ανακοίνωσε 9 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας στα 17 τον συνολικό αριθμό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων στην χώρα.

Το Ομάν ανακοίνωσε 2 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας σε 4 τον συνολικό αριθμό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων στην χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πάγωσε ο χρόνος στο Μιλάνο λόγω κορωνοϊού-Άδειοι δρόμοι, πρωτόγνωρες εικόνες

Η Αυστρία και η Κροατία ανακοίνωσαν τα πρώτα κρούσματα της επιδημίας του Covid-19 (2 στην Αυστρία, 1 στην Κροατία).

Αναβολές ποδοσφαιρικών αγώνων στην Ιαπωνία
Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ιαπωνίας ανακοίνωσε την απόφαση της αναβολής του συνόλου των ματς μέχρι τις 15 Μαρτίου.

Ενας άνδρας μεγαλύτερος των 80 ετών, εκ των επιβατών του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess, πέθανε από τον Covid-19. Πρόκειται για τον τέταρτο θάνατο επιβάτη του πλοίου που είχε τεθεί σε καραντίνα, ενώ 700 από τα άτομα που βγήκαν από το πλοίο διαγνώσθηκαν θετικά στον ιό.

Έξι νέα κρούσματα στο Μπαχρέιν
Έξι νέα κρούσματα του Covid-19 εντοπίστηκαν στο Μπαχρέιν. Όλοι οι ασθενείς ήρθαν στη χώρα από το Ιράν, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο BNA, επικαλούμενο το υπουργείο Υγείας του βασιλείου.

Μέχρι στιγμής στο Μπαχρέιν έχουν καταγραφεί συνολικά 23 κρούσματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αξιωματούχος τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας: Ο Ερντογάν θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ στις 9 Μαϊου
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Τραγικό το τέλος της 85χρονης στην Καρδίτσα-Την κατασπάραξε ζώο
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία