Δευτέρα 15 Αυγ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Δεν τίθεται θέμα υποστήριξης Αβέρωφ Νεοφύτου από την ΕΔΕΚ στις Προεδρικές

  27/06/2022 14:29
Δεν τίθεται θέμα υποστήριξης Αβέρωφ Νεοφύτου από την ΕΔΕΚ στις Προεδρικές

Δεν τίθεται θέμα υποστήριξης Αβέρωφ Νεοφύτου από την ΕΔΕΚ στις Προεδρικές

  27/06/2022 14:29

Δεν προσπάθησε να πείσει την ΕΔΕΚ να υποστηρίξει την υποψηφιότητά του ο Αβέρωφ Νεοφύτου, όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Μαρίνο Σιζόπουλο. Οι δύο πλευρές ξεκάθαρα δεν τα βρίσκουν, τουλάχιστον για τον πρώτο γύρο, αφού τις χωρίζουν μεγάλες διαφορές. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ παρέπεμψε στις προγραμματισμένες διαδικασίες του κόμματος αναφορικά με την επιλογή του προσώπου που θα στηρίξει το κόμμα, ερωτηθείς για την περίπτωση του Νίκου Χριστοδουλίδη.

«Σήμερα είμαστε εδώ στα γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, από σεβασμό στον πολιτικό χώρο. Ένας ιστορικός πολιτικός χώρος με τις γνωστές όμως διαφωνίες μας όσον αφορά την προσέγγιση στο ύψιστο θέμα που αφορά το Κυπριακό. Δεν ήρθαμε εδώ για να κάνουμε μια προσπάθεια να πείσουμε την ΕΔΕΚ να στηρίξει τον Δημοκρατικό Συναγερμό την πρώτη Κυριακή γιατί υπάρχουν οι καθαρές διαφορές στο ύψιστο θέμα, που είναι και για εμάς ύψιστο και για το Σοσιαλιστικό Κόμμα την ΕΔΕΚ», δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

«Από εκεί και πέρα όμως δεν μπορούμε να ξεγράψουμε πως στην ιστορική διαδρομή των δύο πολιτικών κομμάτων υπήρχαν και περίοδοι για το καλό του τόπου συνεργασίας και εντός της Βουλής. Εγώ δεν είμαι ποτέ αγνώμονας αγαπητέ Μαρίνο. Όταν κάποιοι αποφάσισαν να ρίξουν την χώρα στα βράχια αφήνοντάς την χωρίς προϋπολογισμό το 2021, ένας χώρος που ποτέ δεν ψήφισε προϋπολογισμό για το καλό του τόπου έκανε μια πολιτική υπέρβαση.

Από εκεί και πέρα υπάρχει και η επόμενη μέρα και πρέπει η κατανόηση των διαφορών, ο πολιτικός πολιτισμός, έστω και με τις διαφορές μας να υπάρχει για το καλό του τόπου. Ιδιαίτερα, και το κουβεντιάσαμε με την κοινή εκτίμηση πως δυστυχώς έρχονται δύσκολα για τον τόπο μας. Έρχονται δύσκολα για την παγκόσμια οικονομία και την ευρωπαϊκή οικονομία», πρόσθεσε.

Το 2023, σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, θα είναι μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά. Μπροστά μας θα έχουμε πολλά ναρκοπέδια, πολλές νάρκες, την ενεργειακή, της ακρίβειας, την κρίση τροφίμων, το μεταναστευτικό, τα γεωπολιτικά και χρειάζεται σωφροσύνη και σύνεση εκ μέρους όλων μας. «Αγαπητέ μου σας ευχαριστούμε για την φιλοξενία. Καταγράφονται οι διαφορές, δεν διαγράφονται οι σχέσεις», κατέληξε.

«Από την πλευρά της ΕΔΕΚ θα ήθελα να ευχαριστήσω τον φίλο Αβέρωφ Νεοφύτου και τη λοιπή ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού για αυτήν την συνάντηση. Οφείλω να ομολογήσω, παρά τις οποίες διαφωνίες υπάρχουν, ήταν εποικοδομητική και θα είναι εποικοδομητική», δήλωσε ο Μαρίνος Σιζόπουλος. 

Δεδομένου ότι αυτήν την στιγμή τα πολλαπλά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η πατρίδα μας θα πρέπει να επιλύνονται μέσα από σύνθεση, από σύνεση και από εποικοδομητική συνέργεια όπως πολλές φορές έχουμε τονίσει. Τουλάχιστον εκεί και όπου μπορούμε να συμβάλουμε, εκεί και όπου οι θέσεις και οι απόψεις μας συγκλίνουν, εκεί και όπου ενδεχομένως δεν παραβιάζονται οι αρχές και οι στόχοι, η ιδεολογική, πολιτική του κάθε κόμματος. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που το αποδείξαμε πάρα πολλές φορές στο παρελθόν ως ΕΔΕΚ, ότι ανεξάρτητα του μεγέθους μας συνδράμαμε οποιαδήποτε κυβέρνηση προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση, ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

 «Σήμερα μπροστά μας έχουμε δύο σοβαρά ζητήματα. Το ένα είναι οι επικείμενες προεδρικές εκλογές. Όπως ήδη γνωρίζετε από την πλευρά της ΕΔΕΚ έχουμε τροχοδρομήσει μια συγκεκριμένη εσωκομματική διαδικασία όπου θα έχουμε τις Επαρχιακές Συνδιασκέψεις, θα ακούσουμε τους προβληματισμούς και τις απόψεις των μελών του κόμματος και θα καταλήξουμε σε ένα Παγκύπριο Συνέδριο Αντιπροσώπων το οποίο θα πάρει και τις τελικές αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι. 

Το δεύτερο είναι αυτό που ανέφερε ο φίλος Αβέρωφ Νεοφύτου, την κοινωνική και την οικονομική κρίση που αναμένουμε να έχουμε τα επόμενα χρόνια λόγω των νέων δεδομένων και των νέων εξελίξεων όπως έχουν αυτές διαμορφωθεί μετά από την κρίση στην Ουκρανία. Και η ενεργειακή  και η επισιτιστική κρίση που προφανώς θα πλήξει σε πολύ μεγάλο βαθμό το εισόδημα των πολιτών και κυρίως των μικρομεσαίων στρωμάτων», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι για αυτόν ακριβώς τον λόγο ανεξάρτητα με τις όποιες διαφωνίες που μπορούμε να έχουμε ιδεολογικές ή πολιτικές, όλα τα πολιτικά κόμματα οφείλουμε να συμβάλουμε και να συνδράμουμε εποικοδομητικά στο πώς θα μπορέσουμε να μειώσουμε αυτές τις επιπτώσεις και να μειώσουμε την φτωχοποίηση του λαού μας ο οποίος έχει υποστεί τις συνέπειες, όχι μόνο της εισβολής του 1974 αλλά και της κρίσης του 2012-2013, της κρίσης της πανδημίας.

«Τα δύο κόμματα έχουμε επίσης μια σοβαρή υποχρέωση, είναι αυτό που συζητήσαμε με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού. Είμαστε δύο κόμματα τα οποία, το ένα σε μεγαλύτερο βαθμό, το άλλο σε μικρότερο βαθμό, συμμετέχουμε στα ευρωπαϊκά αντίστοιχα όργανα. Θα πρέπει λοιπόν με δικές μας παρεμβάσεις στον βαθμό που αυτές μπορούν να εισακουστούν να συμβάλουμε ώστε οι αποφάσεις της Ε.Ε. πια να κινούνται προς κατευθύνσεις οι οποίες όσο το δυνατόν να απαλύνουν αυτά τα προβλήματα τα οποία θα προκύψουν. Όμως ελπίζουμε ότι θα είναι κάτι που θα μπορέσουμε να μεταβάλουμε κάποια από τα ζητήματα αυτής την πολιτικής», κατέληξε ο κ. Σιζόπουλος

Ο λόγος στα συλλογικά όργανα

Σε ερώτηση δημοσιογράφου προς τον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου σχετικά με την ανακοίνωση του ΔΗΣΥ για συναλλαγή ΔΗΚΟ και Ν. Χριστοδουλίδη, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε πως το εκλογικό τοπίο ξεκαθάρισε. Υπάρχει ο υποψήφιος του ΔΗΚΟ, του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ. Είναι η ώρα των πολιτικών συζητήσεων και των θέσεων.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ότι ακούγεται πως η ΕΔΕΚ θα στηρίξει τον Νίκο Χριστοδουλίδη όπως έπραξε και το ΔΗΚΟ, ο Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε πως «η ΕΔΕΚ δεν ακολουθεί κανένα κόμμα. Ανεξάρτητα εάν έχουμε πει ότι θα διερευνήσουμε την δυνατότητα συμπόρευσης με το Δημοκρατικό Κόμμα. Από εκεί και πέρα το τι θα πράξει η ΕΔΕΚ στις προεδρικές εκλογές θα το αποφασίσουν τα συλλογικά όργανα του κόμματος με πλήρη διαφάνεια και με δημοκρατικό τρόπο, όπως σας έχουμε συνηθίσει. Δεν είναι τυχαίο ότι και στο παρελθόν, και το 2018 αλλά και στις ευρωεκλογές του 2019 οι αποφάσεις του κόμματος λήφθηκαν παρουσία και των ΜΜΕ. Γιατί ακριβώς δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα, είμαστε ένα κόμμα που σε δημοκρατικούς θεσμούς πρωτοπορούμε όλων των υπολοίπων και γι’ αυτό ακριβώς θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο. Εμείς έχουμε καθορίσει τις επαρχιακές συνδιασκέψεις, θα ακούσουμε τα μέλη του κόμματος και θα ολοκληρώσουμε τη  διαδικασία με έναν ανοικτό, δημοκρατικό και διαφανές συνέδριο που θα πάρει την τελική του απόφαση».

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσον η σημερινή συνάντηση σηματοδοτεί και ένα βήμα της ΕΔΕΚ πιο κοντά στον Ν. Χριστοδουλίδη, ο πρόεδρος του κόμματος απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι δεν σηματοδοτεί κανένα βήμα πλησιέστερα προς κανέναν υποψήφιο.

«Έχουμε τονίσει πάρα πολλές φορές. Εμείς ως ένα δημοκρατικό κόμμα δεν μπορούμε να αρνηθούμε το αίτημα οποιουδήποτε άλλου κόμματος για συνάντηση, για συζήτηση αυτών των ζητημάτων. Γι’ αυτό τον λόγο ίσως να είμαστε και το μόνο κόμμα που σε όλη αυτή την διαδικασία οι όποιες συναντήσεις έγιναν με τα υπόλοιπα κόμματα ή και με υποψήφιους έγιναν επίσημα και ανοικτά. Καμία συνάντηση δεν υπήρξε στο παρασκήνιο με κανέναν. Και δεν πρόκειται να υπάρξει καμία παρασκηνιακή συνάντηση. Αυτό είναι ξεκάθαρο και είναι δεδομένο. Ως εκ τούτου λοιπόν εμείς θα αξιολογήσουμε όλα τα δεδομένα, θα τεθούν ενώπιον του κόμματος και τα μέλη του κόμματος είναι αυτά που θα πάρουν την τελική απόφαση. Εμείς ως ηγεσία οφείλουμε να την ακολουθήσουμε, να την εφαρμόσουμε και να προσπαθήσουμε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό να την υλοποιήσουμε».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα στήριξής του στον πρώτο γύρω των προεδρικών εκλογών, η ΕΔΕΚ δεν ακούστηκε ότι συζητά την στήριξη Μαυρογιάννη, άρα ο μόνος που μένει είναι ο Ν. Χριστοδουλίδης, ο Μαρίνος Σιζόπουλος απάντησε ότι εμείς το ξεκαθαρίσαμε από την αρχή ότι εμείς θα διερευνήσουμε τη δυνατότητα μίας συνεργασίας στη βάση συγκεκριμένων αρχών. Δεν αποκλείουμε ούτε και την αυτόνομη κάθοδο. Το ξεκαθαρίσαμε κατ’ επανάληψη. Ως εκ τούτου θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή είναι πρόωρο να εκφράσω οποιεσδήποτε απόψεις. Βλέπετε ότι πολύ προσεκτικά τόσο εγώ όσο και τα υπόλοιπα μέλη της ηγεσίας του κόμματος αποφεύγουμε να έχουμε δημόσιες τοποθετήσεις γύρω από το θέμα των προεδρικών εκλογών. Και ο λόγος είναι ένας και απλός. Δεν θέλουμε να προδεσμεύσουμε τα μέλη του κόμματος. Θέλουμε τα μέλη του κόμματος και τα στελέχη να έχουν την ελευθερία έκφρασης άποψης για να μπορέσουμε να αφομοιώσουμε σωστά τις επιθυμίες τους για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Αντιλαμβάνεστε, πρόσθεσε ο κ. Σιζόπουλος, «ότι η οποιαδήποτε απόφαση για τις προεδρικές εκλογές θα έχει και θετικά και αρνητικά. Σε εμάς επαφίεται ορθολογικά να αξιολογήσουμε τα θετικά και τα αρνητικά της κάθε περίπτωσης για να πάρουμε την τελική μας απόφαση ώστε να κεφαλαιοποιήσουμε τα περισσότερα οφέλη για την πατρίδα μας και τον λαό μας και αν είναι δυνατό να ελαχιστοποιήσουμε το όποιο κόστος θα υπάρχει στο κόμμα».

Ταυτόχρονα, απάντησε αρνητικά σε ερώτηση κατά πόσον υπήρξε επικοινωνία με τον Νικόλα Παπαδόπουλο μετά την απόφαση του ΔΗΚΟ. Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο στήριξης του Γιώργου Κολοκασίδη, καθώς και κατά πόσον η απόφαση της ΕΔΕΚ για τις Προεδρικές θα προκαλέσει έκπληξη, ο κ. Σιζόπουλος είπε «δεν μπορώ να γνωρίζω εάν η απόφαση της ΕΔΕΚ θα προκαλέσει έκπληξη ή όχι. Από την αρχή η ΕΔΕΚ ξεκαθάρισε ότι εμείς δεν πρόκειται να συμπορευθούμε υποψήφιο ο οποίος ανακοίνωσε υποψηφιότητα και ανακοίνωσε και πρόγραμμα χωρίς να έχει οποιαδήποτε διαβούλευση με το δικό μας κόμμα».  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας