Πέμπτη 18 Αυγ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Συνεδριάζει για να εγκρίνει στήριξη Χριστοδουλίδη η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ

  26/06/2022 06:50
Συνεδριάζει για να εγκρίνει στήριξη Χριστοδουλίδη η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ

Συνεδριάζει για να εγκρίνει στήριξη Χριστοδουλίδη η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ

  26/06/2022 06:50

Την υποστήριξη της υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη στις Προεδρικές Εκλογές αναμένεται να εγκρίνει σήμερα η Κεντρική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος. Μετά από μια πολύμηνη αναζήτηση της πορείας που θα ακολουθούσε τελικά το κόμμα, το Εκτελεστικό Γραφείο άναψε μεσοβδόμαδα το πράσινο φως, στέλνοντας την σχετική εισήγηση στο διευρυμένο συλλογικό όργανο του κόμματος.

Μετά από αρκετή διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε κυρίως παρασκηνιακά, ΔΗΚΟ και Νίκος Χριστοδουλίδης διαπίστωσαν συναντίληψη σε ό,τι αφορά τη φιλοσοφία και τις θέσεις, κάτι που επισφραγίστηκε με την πρόθεση του υποψηφίου να υιοθετήσει ουσιαστικά το περίγραμμα θέσεων που του παρέδωσε το κόμμα, ενσωματώνοντας τις στο προεκλογικό του πρόγραμμα. Αυτό καθησύχασε πολλές ανησυχίες που εκφράστηκαν το προηγούμενο διάστημα και είχαν να κάνουν κυρίως με την διασύνδεση του κ. Χριστοδουλίδη με την απερχόμενη Κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ, αφού εκ των πραγμάτων η υποψηφιότητά του αποκτά πιο κεντρώο προσανατολισμό με τον εμβολιασμένο της με θέσεις του κόμματος. Το γεγονός, ωστόσο, πως επιλέγει να μην παίρνει αποστάσεις από το κυβερνών κόμμα, στοχεύοντας προφανώς σε Συναγερμικές ψήφους, συνεχίζει να προκαλεί προβληματισμό σε κάποιους ΔΗΚΟϊκούς.

Αυτό είναι ένα από τα σημεία που προκαλεί διστακτικότητα σε μερίδα στελεχών, η οποία αναμένεται να εκφραστεί από κάποια μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Το γεγονός, βέβαια, πως υπάρχει σκεπτικισμός σε κάποια από τα σχεδόν 200 μέλη, δεν μεταφράζεται και σε πιθανότητα απόρριψης της πρότασης, δεδομένου ότι δεν υπάρχει αντιπρόταση. Η ιδέα της αυτόνομης καθόδου που ευνοούσαν πολλοί στο παρελθόν δεν έχει πρόσωπο, αφού ο Νικόλας Παπαδόπουλος έχει ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό πως δεν ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος  υπό αυτά τα δεδομένα και δεν υπάρχει ουσιαστική αντιπρόταση. Ενδεχομένως, ωστόσο, να μετατρέψει τη ψηφοφορία από φανερή σε μυστική, καθώς χρειάζεται να συμφωνήσει το 25% για να γίνει αυτό.

Πέραν όμως του δισταγμού αναμένεται ότι θα εκφραστούν και κάποιες ξεκάθαρες διαφωνίες. Σίγουρη πρέπει να θεωρείται η έκφραση αντίθεσης από τον βουλευτή του κόμματος Χρίστο Ορφανίδη, καθώς κατέθεσε τη διαφωνία του και γραπτώς κατά τη συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου, ενώ δεν αποκλείεται ότι θα υπάρξουν κι άλλες παρόμοιες παρεμβάσεις, καθώς αναμένεται να λάβουν πολλά μέλη τον λόγο και ιδιαίτερα άτομα που δεν είχαν την ευκαιρία να το πράξουν το τελευταίο διάστημα.

Στην ανάλυση που έγινε ενώπιον του Εκτελεστικού Γραφείου αλλά και το προηγούμενο διάστημα κρίθηκε ότι ο κ. Χριστοδουλίδης αφενός είναι εκλέξιμος και αφετέρου ότι ένα μεγάλο μέρος της βάσης έχει ήδη τοποθετηθεί υπέρ του, κάτι που έχει διαφανεί και στις δημοσκοπήσεις. Αυτά τα δύο στοιχεία, σε συνδυασμό με την ευθυγράμμιση σε προγραμματικό επίπεδο, φαίνεται να είναι και τα βασικά επιχειρήματα που θα τεθούν ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής και που αναμένεται να ικανοποιήσουν την πλειοψηφία, έτσι ώστε να συστρατευτεί επίσημα το κόμμα με τον υποψήφιο. Άλλωστε είναι γνωστό πως εντός του ΔΗΚΟ ευδοκιμεί μία τάση υπέρ του κ. Χριστοδουλίδη εδώ και κάποιους μήνες.  

Μετά και την επίσημη απόφαση από το ΔΗΚΟ, θα πρέπει οι δύο πλευρές να συζητήσουν περαιτέρω τον ρόλο που θα έχει το κόμμα τόσο στην υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη όσο και στη κυβέρνησή του, εάν και εφόσον εκλεγεί, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή η φόρμουλα δεν έχει συμφωνηθεί πλήρως. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα προεκλογικά, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί με ποιο ακριβώς τρόπο θα συμβάλει το ΔΗΚΟ, ώστε αφενός η συνεισφορά του να είναι ουσιαστική σε όλα τα επίπεδα και αφετέρου να μην επισκιάζει τον ίδιο τον υποψήφιο και την ανεξαρτησία του. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας