Κρίθηκε ιδαΝΙΚΟΣ υποψήφιος από το ΔΗΚΟ και εκκρεμεί η τελική έγκριση

Θέμα ημερών είναι πλέον να αποκτήσει και ο Νίκος Χριστοδουλίδης κομματική υποστήριξη, καθώς την Κυριακή, η Κεντρική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος, θα κληθεί να εγκρίνει την πρόταση του Εκτελεστικού Γραφείου για στήριξη του τέως Υπουργού Εξωτερικών στις Προεδρικές Εκλογές, με τα προγνωστικά να λένε πως δεν θα αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα. Άλλωστε ομαλά κύλησε και η χθεσινή συνεδρία του Εκτελεστικού, καθώς, παρά τις αντιδράσεις που εκδηλώνονταν από στελέχη το προηγούμενο διάστημα, στη συζήτηση ελάχιστα ήταν τα μέλη που εξέφρασαν ενδοιασμό.

Καθοριστική, όπως ανέφεραν στον REPORTER πηγές από το κόμμα, ήταν η ανάλυση που έγινε από τον Νικόλα Παπαδόπουλο, η οποία δεν άφηνε και πολλά περιθώρια αμφισβήτησης ως προς την επιλογή που έχει ενώπιον του το κόμμα. Με τον ίδιο να μην ενδιαφέρεται πλέον να είναι υποψήφιος, τους υπόλοιπους ανεξάρτητους υποψήφιους να έχουν μείνει πίσω στην κούρσα και να αποκλείονται οι επιλογές που έκανε ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, τις τελευταίες εβδομάδες φαίνεται να διανύθηκε μεγάλη απόσταση μεταξύ του ΔΗΚΟ και του κ. Χριστοδουλίδη, με αποτέλεσμα να θεωρείται η ιδανική επιλογή για το κόμμα στις Προεδρικές Εκλογές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κλείδωσε Χριστοδουλίδη το Εκτελεστικό-Ο λόγος στην Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ

Ουσιαστικά κρίθηκε ότι, από τους τρεις στενούς συνεργάτες του Νίκου Αναστασιάδη που προηγούνται στην κούρσα των εκλογών, ο κ. Χριστοδουλίδης ήταν και ο άνθρωπος που έκανε στο παρελθόν πολιτικές επιλογές με τις οποίες συμφωνούσε συχνότερα το κόμμα. Αν και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ δεν προσπάθησε να ωραιοποιήσει το γεγονός πως κατά καιρούς διαφωνούσαν με τους χειρισμούς του υποψηφίου, επεσήμανε, σύμφωνα με πληροφορίες, κομβικά σημεία της θητείας του ως ΥΠΕΞ, που το ΔΗΚΟ θεωρεί ορθή τη διαχείριση και τις αποφάσεις του.

Η έμφαση, βέβαια, δόθηκε στο σήμερα, για το οποίο υπήρξαν αρκετές διευκρινίσεις. Ένας από τους προβληματισμούς που εκφραζόταν ήταν το γεγονός πως το ΔΗΚΟ δεν γνώριζε επαρκώς τις προγραμματικές θέσεις του υποψηφίου και δεν ήταν σε όλους σαφές κατά πόσον υπήρχε συνταύτιση απόψεων. Η συνάντησή του με την Γραμματεία του κόμματος, όμως, καθώς και οι πολλές επαφές που είχε με την ηγεσία μπροστά και πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας, ξεκαθάρισαν σε μεγάλο βαθμό το τοπίο, αφού διαπιστώθηκε πως υπήρχε η απαραίτητη συναντίληψη. Μάλιστα, ο κ. Παπαδόπουλος ανέγνωσε και επιστολή του Νίκου Χριστοδουλίδη, στην οποία ανέφερε ότι το περίγραμμα θέσεων του ΔΗΚΟ, που του είχε παραδοθεί κατά τη συνάντηση της Τρίτης, συνάδει πλήρως με τη φιλοσοφία του και είναι συμβατό με το υπό διαμόρφωση πρόγραμμά του, ανοίγοντας τον δρόμο για υιοθέτηση των προτάσεων του κόμματος.

Σε μία εκλογική διαδικασία από την οποία απουσιάζουν οι παραδοσιακές κομματικές συνεργασίες και αναπόφευκτα στο τραπέζι μπαίνουν άλλα κριτήρια, το ΔΗΚΟ έβαλε στη ζυγαριά του και τη ξεκάθαρη τάση που καταγράφεται υπέρ του κ. Χριστοδουλίδη από τη βάση του κόμματος στις δημοσκοπήσεις, όπως επίσης και η δημοφιλία του υποψηφίου, η οποία μεταφράζεται ως εκλεξιμότητα. Αυτό αντικατοπτρίζεται, άλλωστε, και στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνεδρίας, στην οποία αναφέρεται ότι λήφθηκε υπόψη η βούληση της μεγάλης πλειονότητας των στελεχών, των μελών και των ψηφοφόρων του κόμματος αλλά και η «επικρατούσα άποψη της κοινωνίας ευρύτερα».

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης πορεύθηκε μέχρι αυτή τη στιγμή μόνος, με μια ετερόκλητη ομάδα συνεργατών από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους και η επόμενη περίοδος θα είναι περίοδος προσαρμογής και για τον ίδιο και όχι μόνο για το ΔΗΚΟ, το οποίο θα αποκτήσει πλέον ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία του. Ο ίδιος δεν επιθυμεί η κομματική παρουσία να θέσει εν αμφιβόλω την ανεξαρτησία του και, ως εκ τούτου, η ένταξη του ΔΗΚΟ στο επιτελείο του θα είναι μια άσκηση ισορροπίας, όπως και η προσθήκη οποιασδήποτε άλλης πολιτικής δύναμης στην εξίσωση. Προτεραιότητα και για τις δύο πλευρές θα είναι, μετά την Κυριακή, να βρεθούν οι φόρμουλες εκείνες που θα καταστήσουν ομαλή αυτή την μετάβαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Το λάθος που κάνουμε όλοι-Γιατί δεν πρέπει να βάζουμε τα αυγά στην πόρτα του ψυγείου
Πολιτικές αναταράξεις στην Ουγγαρία-Έρευνες κατά επικριτή του Όρμπαν λόγω υποψιών για χρηματοδότηση
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες
Υποψήφια στις ευρωεκλογές η Ιταλίδα ακτιβίστρια που κρατείται στην Ουγγαρία