Επικαιροποιεί τις θέσεις του και χτίζει δυναμική ενόψει Προεδρικών ο ΔΗΣΥ

Η μεγάλη γιορτή του ΔΗΣΥ ξεκινά σήμερα το απόγευμα. Το Ιδεολογικό και Πολιτικό Συνέδριο για την επόμενη μέρα, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον της παράταξης, ανοίγει αυλαία τώρα που η κατάσταση της πανδημίας επέτρεψε την πραγματοποίησή του με τον τρόπο που είχαν οραματιστεί οι διοργανωτές του.

Μετά από μία μακρά προσυνεδριακή διαδικασία, η οποία ενέπλεξε εκατοντάδες άτομα από διάφορα πεδία δράσης, ο ΔΗΣΥ κατέληξε σε δύο κείμενα, τα οποία αναμένεται να λειτουργήσουν ως πολιτική πυξίδα για το μέλλον. Το πρώτο είναι το Ιδεολογικό Μανιφέστο του Δημοκρατικού Συναγερμού, το οποίο αποτελεί την καταγραφή των επικαιροποιημένων θέσεων της παράταξης. Θα επισυναφθεί στην Ιδρυτική Διακήρυξη, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η συνέχεια και η ιστορική συνέπεια, σε συνάρτηση με την απαραίτητη ανανέωση. Σε αυτό περιλαμβάνονται οι αρχές και οι πεποιθήσεις της παράταξης και η ιδεολογική της ταυτότητα.

Το δεύτερο κείμενο ονομάζεται «Η Κύπρος της Επόμενης Μέρας» και συνιστά ένα χάρτη προτεραιοτήτων για την παράταξη, όπως προέκυψαν κατά τον προσυνεδριακό διάλογο και την επεξεργασία που έγινε στις ομάδες παραγωγής πολιτικής. Αναμένεται, επίσης, να υιοθετηθούν και από τον Αβέρωφ Νεοφύτου, στο πλαίσιο του προεκλογικού του προγράμματος. Υπενθυμίζεται ότι η προσυνεδριακή συζήτηση, κατά την οποία έγινε η ζύμωση για αυτές τις θέσεις, δομήθηκε πάνω σε εννέα θεματικούς πυλώνες:

  1. Ισχυρή οικονομία και ανάπτυξη
  2. Πράσινη μετάβαση
  3. Ψηφιακή μετάβαση και καινοτομία
  4. Σύγχρονη παιδεία, σύγχρονη αγορά εργασίας
  5. Υγεία και κοινωνικό κράτος
  6. Κράτος δικαίου, δημοκρατία, διαφάνεια, ίσες ευκαιρίες
  7. Περιβάλλον και ποιότητα ζωής
  8. Η Κύπρος στον κόσμο, την Ευρώπη, τη Μεσόγειο
  9. Πολιτική και ιδεολογία

Η σημερινή ημέρα συμπεριλαμβάνει τις πλέον συμβολικές ομιλίες στο πλαίσιο του Συνεδρίου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα σηματοδοτήσει την ιστορική συνέχεια και τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζει η παράταξη στη διακυβέρνηση του κράτους. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Manfred Weber θα υπογραμμίσει τη θέση του ΔΗΣΥ στην ευρύτερη ευρωπαϊκή οικογένεια της δεξιάς και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του κόμματος και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους ιστορικούς δεσμούς με την Ελλάδα και την εθνική ταυτότητα. Τελευταίος, βάσει προγράμματος, θα ανέβει στο βήμα ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, με τον οποίο η παράταξη διεκδικεί εκ νέου την Προεδρία της Δημοκρατίας και την παραμονή της στη διακυβέρνηση του τόπου στο μέλλον.

Το Συνέδριο θα ξεκινήσει με εισαγωγή από τον επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου Μιχάλη Σοφοκλέους και η κήρυξη των εργασιών θα γίνει από τον αναπληρωτή πρόεδρο του κόμματος, Χάρη Γεωργιάδη. Το πρωί του Σαββάτου στο βήμα θα βρεθούν η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, καθώς και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Τον λόγο θα λάβουν επίσης ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς και η Κύπρια Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου, καθώς και εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ενώπιον των συνέδρων θα μιλήσουν επίσης εκλεγμένοι αξιωματούχοι και, ακολούθως, θα μπορούν να κάνουν τις παρεμβάσεις τους όσα μέλη αιτήθηκαν, μέσω της ιστοσελίδας, να λάβουν τον λόγο. Με την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων θα εγκριθούν τα δύο κείμενα και ακολούθως θα προβεί στην τελική ομιλία ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Οι παρεμβάσεις αυτές θεωρούνται σημαντικές για την ενότητα και τη συνοχή του κόμματος, καθώς προσφέρουν βήμα σε όλο το φάσμα του ΔΗΣΥ, από τους υψηλά ιστάμενους αξιωματούχους και τα πρωτοκλασάτα στελέχη, μέχρι τα απλά μέλη και τους εκπροσώπους της βάσης. Συνεπώς, δίνουν το μήνυμα για συστράτευση και συμπόρευση του συνόλου του κόμματος ενόψει των προκλήσεων των επόμενων ετών, σε ένα επικαιροποιημένο πλαίσιο ενάσκησης πολιτικής, αλλά κυρίως ενόψει των Προεδρικών Εκλογών. Γι’ αυτό και το Συνέδριο αναμένεται να λειτουργήσει ευεργετικά για την υποψηφιότητα του Αβέρωφ Νεοφύτου, τονώνοντας τη δυναμική του. Ταυτόχρονα, προσφέρεται ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για εξύψωση του κομματικού πατριωτισμού, ο οποίος αναμένεται να λειτουργήσει ενισχυτικά για τον στόχο της συσπείρωσης στις Προεδρικές Εκλογές.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε φουλ ρυθμούς Συνεδρίου ο ΔΗΣΥ-Τελευταίες πινελιές για τη γιορτή του κόμματος

Δειτε Επισης

«Αναγκαίο συστατικό για την Κυβέρνησή μου ο ΔΗΣΥ»-Πώς σχολίασε τις εξελίξεις ο Χριστοδουλίδης
Σε όλους ανήκει αυτή η μεγάλη νίκη!
Τόσα θα πάρουν φεύγοντας Πρόεδρος και υπουργοί-Η σύνταξη και τα φιλοδωρήματα
Η προσωπική επαφή και το κοινωνικό ρεύμα κέρδισαν τους κομματικούς μηχανισμούς
Τα κόμματα πιέζουν, ο Χριστοδουλίδης αντιστέκεται-Στο κόκκινο οι διεργασίες
Προσκάλεσε το Χριστοδουλίδη να επισκεφτεί την Πολωνία ο ομόλογός του
Συγκινημένος στην Πάφο ο Χριστοδουλίδης-«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι»
Έστειλε επιστολή στο Χριστοδουλίδη ο Μπορέλ-Εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών
Πριν από την 1η Μαρτίου η συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ
Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης για την ένταξη Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ