Σε φουλ ρυθμούς Συνεδρίου ο ΔΗΣΥ-Τελευταίες πινελιές για τη γιορτή του κόμματος

Σε πλήρη εγρήγορση ενόψει του Πολιτικού και Ιδεολογικού του Συνεδρίου βρίσκεται ο Δημοκρατικός Συναγερμός, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και το Σάββατο, θέτοντας τις βάσεις όχι απλώς για την παράταξη του μέλλοντος αλλά και για την προγραμματική πορεία της υποψηφιότητας του Αβέρωφ Νεοφύτου. Υπενθυμίζεται ότι το Συνέδριο προγραμματιζόταν πολύ καιρό πριν και αρχικά δεν διασυνδεόταν ιδιαίτερα με τις Προεδρικές Εκλογές, όμως αναβλήθηκε λόγω πανδημίας και πλέον προσαρμόστηκε στις ανάγκες του χρονικού σημείου που θα πραγματοποιηθεί.

Με κεντρικό σύνθημα το «Συνομιλούμε με την κοινωνία, ανανεώνουμε τη συμφωνία, συνεχίζουμε για την Κύπρο του αύριο», ο ΔΗΣΥ θέτει τα νέα του ορόσημα, τόσο για σφυρηλάτηση της ενότητας και την ανανέωση εντός της παράταξης, όσο και για τον δρόμο της υποψηφιότητας του προέδρου του στις Προεδρικές Εκλογές.

Ενώπιον των συνέδρων θα τεθούν προς έγκριση δύο κείμενα, τα οποία θα συζητηθούν και θα εγκριθούν σήμερα το πρωί στο Εκτελεστικό Γραφείο και το απόγευμα στο Πολιτικό Γραφείο της παράταξης. Σημειώνεται πως αυτή η προεργασία επρόκειτο να γίνει τις προηγούμενες ημέρες, ωστόσο, λόγω του θανάτου της Ζέτας Αιμιλιανίδου, οι διαδικασίες μετακινήθηκαν για σήμερα. Το πρώτο έγγραφο είναι το «Ιδεολογικό Μανιφέστο Δημοκρατικού Συναγερμού», το οποίο στην ουσία θα εμπλουτίσει τις αρχές και τις θέσεις του κόμματος, και το δεύτερο είναι το έγγραφο «Η Κύπρος της Επόμενης Μέρας», που περιλαμβάνει τις προτεραιότητές που προέκυψαν κατά τον προσυνεδριακό διάλογο.

Μεγάλη ζύμωση έχει προηγηθεί στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου, τόσο από τις ομάδες παραγωγής πολιτικής, που αποτέλεσαν, επί της ουσίας, τον ακρογωνιαίο λίθο της διαδικασίας, όσο και μέσα από τις πολλές θεματικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν, κατά τη διάρκεια των οποίων έγινε διάλογος και ακούστηκε πλειάδα εισηγήσεων, αρκετές εκ των οποίων υιοθετήθηκαν και στο προεκλογικό πρόγραμμα του Αβέρωφ Νεοφύτου. Επίσης, οι επικεφαλής των ομάδων εξέφρασαν τις θέσεις και εισηγήσεις που προετοιμάστηκαν, ώστε να γίνει συζήτηση επ’ αυτών στο πλαίσιο του ευρύτερου διαλόγου.

Χωρίς να μετακινηθεί από τις διαχρονικές αρχές και αξίες του και την ιδρυτική του διακήρυξη, ο ΔΗΣΥ επιχειρεί τον εκσυγχρονισμό του ιδεολογικού του προφίλ, προσαρμόζοντας το στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής και η υιοθέτηση των νέων εγγράφων ουσιαστικά θα λειτουργήσει ως ανανέωση της αξιακής συμφωνίας μεταξύ της παράταξης και της κοινωνίας.

Δεδομένης και της προεκλογικής εκστρατείας που βρίσκεται σε εξέλιξη, το διήμερο συνέδριο του ΔΗΣΥ αναμένεται να λάβει πανηγυρικό χαρακτήρα και να λειτουργήσει ως ένεση δυναμικής στην υποψηφιότητα του προέδρου της παράταξης, καθώς θα φέρει κοντά τη βάση και την ηγεσία, προσφέροντας λόγο και ρόλο σε όλους. Τα μηνύματα ενότητας που θα προκύψουν, σε συνδυασμό με τον αέρα ανανέωσης, θα αποτελέσουν παρακαταθήκη για την υποψηφιότητα του κ. Νεοφύτου και τη μάχη που πρέπει να δοθεί από το σύνολο του κομματικού μηχανισμού.

Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν και οι ομιλητές, καθώς πρόκειται για υψηλά ιστάμενα πρόσωπα, η παρουσία των οποίων είναι γεμάτη συμβολισμούς αναφορικά με τη σχέση και τη θέση του κόμματος στην Ευρώπη αλλά και την στενή επαφή του με την πολιτική ηγεσία στην Αθήνα. Την Παρασκευή, πέραν του Αβέρωφ Νεοφύτου που θα κλείσει με τη δική του ομιλία τις εργασίες της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου, στο βήμα θα βρεθούν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Manfred Weber, ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο χορός των ομιλιών θα συνεχιστεί και το Σάββατο, με την Πρόεδρο της Βουλής να ανεβαίνει στο βήμα, ακολουθούμενη από μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Τον λόγο θα λάβουν επίσης ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς και η Κύπρια Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου, καθώς και ο απερχόμενος Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Αντόνιο Τόνο και ο διάδοχός του Θανάσης Μπακόλας. Ενώπιον των συνέδρων θα μιλήσουν επίσης εκλεγμένοι αξιωματούχοι, προτού δοθεί ο λόγος στα μέλη του κόμματος. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα δοθεί το μήνυμα πως το κόμμα είναι και επιθυμεί να παραμείνει στην Κυβέρνηση και η δυναμική του εκτείνεται σε όλα τα στρώματα διοίκησης του κράτους, την ίδια στιγμή που παραμένει σημαντικό μέλος της ευρωπαϊκής του οικογένειας.

Τον λόγο ακολούθως θα λάβουν οι σύνεδροι, που μπορούν να εκφράσουν τις δικές τους απόψεις επί του διαλόγου που βρίσκεται σε εξέλιξη. Σημειώνεται ότι δικαίωμα παρέμβασης έχουν μόνο τα μέλη του κόμματος και όχι όσοι θα είναι παρόντες με την ιδιότητά τους ως φίλοι και παρατηρητές και θα πρέπει να εγγραφούν προηγουμένως στον κατάλογο ομιλητών μέσω διαδικτύου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον
Δεν υπήρξαν ενστάσεις για τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές-Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο
Oικολόγοι για τις δύο πυρκαγιές-«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο»
Επαναδιεκδικεί τον δήμο Στροβόλου ο Παπαχαραλάμπους-«Τα τελευταία χρόνια βάλαμε γερά θεμέλια»