Οι τάσεις στην ΕΔΕΚ και τα ζητήματα-κλειδί για συνεργασία με Χριστοδουλίδη

Συνάντηση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη διευθέτησε και η ΕΔΕΚ, μετά το ΔΗΚΟ, με το ραντεβού του Μαρίνου Σιζόπουλου με τον υποψήφιο να έχει καθοριστεί για την Πέμπτη 9 Ιουνίου. Η συνάντηση εμπίπτει στον ευρύτερο κύκλο επαφών που εγκαινίασε με πολιτικές δυνάμεις και άλλα οργανωμένα σύνολα ο κ. Χριστοδουλίδης, η οποία αποσκοπεί στην παρουσίαση την βασικών πολιτικών του θέσεων και των πυλώνων των προτεραιοτήτων του. Κι αυτά είναι σίγουρα πράγματα που η ΕΔΕΚ ενδιαφέρεται να ακούσει.

Δεν είναι άλλωστε μυστικό πως αποτελεί σοβαρή πιθανότητα η υποστήριξη της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη από την ΕΔΕΚ, ιδιαίτερα εάν έρθει σε συμφωνία μαζί του και το ΔΗΚΟ, μιας και τα δύο κόμματα έχουν θέσει βάσεις για συνεργασία στις Προεδρικές Εκλογές.

Στην ΕΔΕΚ, παρά τα όποια εσωτερικά προβλήματα, φαίνεται πως η τάση υπέρ Χριστοδουλίδη είναι αρκετά ισχυρή και εκτείνεται σε στελέχη και των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, αν και γίνεται πλήρως κατανοητό πως επίσημη διαβούλευση μαζί του θα κάνει η ηγεσία υπό τον Μαρίνο Σιζόπουλο. Ρεαλιστικά, ωστόσο, οι Προεδρικές αναμένεται να αποτελέσουν άλλο ένα σημείο τριβής μεταξύ των δύο πλευρών και θα πρέπει ο κ. Χριστοδουλίδης να κάνει προσεκτικές κινήσεις, ώστε να μην αποτελέσει η υποψηφιότητά του άλλη μία διάσταση της εσωκομματικής διαμάχης.

Αυτό το ρεύμα υπέρ του, πάντως, επιβεβαιώνεται και από τις δημοσκοπήσεις, που δείχνουν πως μια μεγάλη μερίδα της βάσης του κόμματος προσανατολίζεται στην στήριξη της συγκεκριμένης υποψηφιότητας. Για παράδειγμα, στη δημοσκόπηση του REPORTER και της IMR, που δημοσιεύθηκε στα μέσα Μαΐου, η πρόθεση ψήφου για τον κ. Χριστοδουλίδη ανάμεσα στους ψηφοφόρους της ΕΔΕΚ ήταν 58%, ενώ στο σενάριο δευτέρου γύρου που ήταν αντιμέτωπος με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη αυξανόταν στο 77% και στο σενάριο που ήταν αντιμέτωπος με τον Αβέρωφ Νεοφύτου στο 81%.

Με αυτά τα δεδομένα και στην απουσία μίας υποψηφιότητας προερχόμενης από τα κόμματα του Κέντρου από το ψηφοδέλτιο των Προεδρικών, αποτελεί σοβαρή πιθανότητα η υποστήριξη του Νίκου Χριστοδουλίδη από τους Σοσιαλδημοκράτες, η εσωτερική κατάσταση των οποίων καθιστά απαγορευτική την επιλογή της αυτόνομης καθόδου. Θα πρέπει, ωστόσο, να προκύψει συμφωνία επί μίας σειράς ζητημάτων, ώστε να ικανοποιηθεί η ηγεσία και να προωθήσει τη συνεργασία προς έγκριση στα συλλογικά όργανα του κόμματος.

Αγκάθι μεταξύ των δύο πλευρών αναμένεται να αποτελέσει το Κυπριακό, υπό την έννοια ότι η ΕΔΕΚ αποκηρύσσει το μοντέλο λύσης της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ενώ ο κ. Χριστοδουλίδης, όπως προκύπτει και από τους πυλώνες πολιτικής που δημοσίευσε πρόσφατα, θέτει ως στόχο την εξεύρεση λύσης που θα αποκαθιστά την ενότητα της πατρίδας μας, του εδάφους της, του λαού της και των θεσμών της, σε ένα διζωνικό, δικοινοτικό και δημοκρατικό ομοσπονδιακό κράτος. Η πραγματικότητα, βέβαια, είναι πως εάν το περιεχόμενο της λύσης που οραματίζεται ο κ. Χριστοδουλίδης είναι τέτοιο, που να μπορεί να ικανοποιήσει την ΕΔΕΚ και τις βασικές της αρχές, ενδεχομένως αυτό το ζήτημα να μην διαδραματίσει τόσο μεγάλο ρόλο στις διαβουλεύσεις, καθώς το κόμμα έχει και στο παρελθόν συνάψει συνεργασίες με δυνάμεις που τάσσονται υπέρ της ΔΔΟ, αναγνωρίζοντας πως αυτές οι συμμαχίες δεν είναι μονοθεματικές και δεν μπορεί να υπάρχει 100% σύμπτωση απόψεων επί όλων των ζητημάτων.

Αυτή την περίοδο, εξάλλου, η προσοχή των πολιτών είναι στραμμένη κυρίως στα προβλήματα της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής, ως απότοκο της ακρίβειας, και η ΕΔΕΚ, ως Σοσιαλδημοκρατικό κίνημα, δίνει μεγάλη βαρύτητα στα ζητήματα αυτά. Θα πρέπει, συνεπώς, οι θέσεις του κ. Χριστοδουλίδη να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες του κόμματος και να παρουσιαστεί πρόθυμος να υιοθετήσει, ενδεχομένως, κάποιες διαχρονικές ή πρόσφατες προτάσεις της ΕΔΕΚ προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε οι δύο πλευρές να συμβαδίζουν σε αυτά τα θέματα που θεωρούνται  κλειδί για το κόμμα. Τα μέχρι στιγμής δείγματα γραφής του υποψηφίου σε αυτόν τον τομέα δεν παρουσιάζουν, εκ πρώτης όψεως, μεγάλες αποκλίσεις από τη φιλοσοφία της ΕΔΕΚ. Θα πρέπει, όμως, το περιεχόμενο να συζητηθεί πιο διεξοδικά, ώστε να ικανοποιούνται οι προϋποθέσεις που θέτει το κόμμα. Τέτοιου είδους θέματα αναμένεται να τεθούν στον διάλογο, ώστε να διαπιστωθεί ότι οι στόχοι και τα οράματα συμπίπτουν, πριν ληφθούν μεγάλες αποφάσεις.  

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

   

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές
Επιβεβαίωσε την κάθοδο της Ολγκίν στην Κύπρο στις 7 Μαΐου εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ
20 χρόνια μετά... Oι τρεις πρώτοι Κύπριοι Ευρωβουλευτές μιλούν για την Ευρώπη του τότε και του σήμερα
Ο κομματικός χάρτης της Λεμεσού, το κοινό μοτίβο και η μάχη του κέντρου να σπάσει το δίπολο ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ
Στο τραπέζι η επανεξέταση της Συρίας, μετά το πακέτο στον Λίβανο-Στις 17 Μάϊου η Υπουργική Σύνοδος
Νέες φουρτούνες για το «Αφροδίτη», βίρα τις άγκυρες για «Κρόνο»
Στην Γκάμπια ο Τατάρ για Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας
«Το σημερινό στάτους κβο δεν μπορεί να είναι η λύση και δεν είναι το μέλλον που οραματιζόμαστε»