Κλειδώνει Μαυρογιάννη η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ μετά την έγκριση της βάσης

Κλειδώνει σήμερα η τελική εισήγηση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ για υποστήριξη της υποψηφιότητας Ανδρέα Μαυρογιάννη από το κόμμα στις Προεδρικές Εκλογές. Αν και το ΑΚΕΛ ξεκίνησε από ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο, ρίχνοντας το βάρος του στη δημιουργία ενός κοινού αντιπολιτευτικού μετώπου και αναλώνοντας αρκετό χρόνο στις διαβουλεύσεις με το ΔΗΚΟ, τελικά καταστάλαξε στον τέως διαπραγματευτή, έστω και αν η πορεία προς την κάλπη θα είναι, κατά πάσαν πιθανότητα, μοναχική. Οι συγκεντρώσεις που έγιναν σε επίπεδο βάσης τις προηγούμενες εβδομάδες άναψαν το πράσινο φως χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και, ως εκ τούτου, η σημερινή απόφαση θεωρείται βέβαιη, με το βάρος να δίνεται κυρίως στο σκεπτικό της.

Υπενθυμίζεται πως η πρόταση της Κεντρικής Επιτροπής συζητήθηκε εκτενώς στις Κομματικές Ομάδες Βάσης, οι οποίες ζύγισαν τα υπέρ και τα κατά και προέβησαν στις δικές τους εισηγήσεις. Αν και εκφράζονταν κάποιοι φόβοι πως θα υπήρχαν αρκετές ενστάσεις, καθώς στο κόμμα υπήρχε αφενός το προηγούμενο διάστημα ένα ρεύμα υποστήριξης του Αχιλλέα Δημητριάδη και αφετέρου μια τάση υπέρ της αυτόνομης καθόδου με μια καθαρή κομματική επιλογή, σε συνδυασμό με το γεγονός πως ο κ. Μαυρογιάννης αποτελούσε επί σειρά ετών στενό συνεργάτη του Νίκου Αναστασιάδη, τελικά αποδείχθηκε πως η αποδοχή του ήταν αρκετά μεγάλη, ξεπερνώντας στις περισσότερες περιπτώσεις το 75% και αγγίζοντας σε ορισμένες ΚΟΒ το 80%.

Ταυτόχρονα, δεν υπήρξε πάρα πολλή συζήτηση για άλλες επιλογές, με τα μέλη να επικεντρώνονται στην ανάλυση της υποψηφιότητας του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Μάλιστα, όπως σημειώνουν πηγές από το κόμμα, η προσέλευση ήταν αυξημένη σε σχέση με άλλους πρόσφατους γύρους συνεδριάσεων των ΚΟΒ, γεγονός που ερμηνεύεται ως υψηλό ενδιαφέρον για συμμετοχή στη διαδικασία λήψης απόφασης του κόμματος.  

Φαίνεται πως ο χαρακτήρας του κ. Μαυρογιάννη, σε συνδυασμό με την εκτίμηση πως δεν αποτελεί κόκκινο πανί για άλλες πολιτικές δυνάμεις, κάτι που δημιουργεί προσδοκίες πιθανής υποστήριξής του, αναλόγως σεναρίων, στον δεύτερο γύρο, αποτιμήθηκαν θετικά από τους ΑΚΕΛικούς ψηφοφόρους. Στο πλαίσιο της συζήτησης, διατυπώθηκε από πολλούς η άποψη πως μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης όχι μόνο για τον κόσμο του ΑΚΕΛ, αλλά ευρύτερα και για την Κεντροαριστερά και το Κέντρο και στον πρώτο γύρο.

Η αποδοχή του κ. Μαυρογιάννη από τη βάση του ΑΚΕΛ αντανακλάται και στις πρώτες δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν τις μέρες μετά την πρόταση της Κεντρικής Επιτροπής, στις οποίες φαίνεται πως ξεκίνησε ήδη να αναπτύσσει δυναμική ανάμεσα στους ψηφοφόρους του κόμματος, πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία και αποκτήσει επίσημο καθεστώς υποψηφίου. Στη δημοσκόπηση του REPORTER και της IMR, διαφάνηκε ότι ο κ. Μαυρογιάννης μπαίνει στην κούρσα με ένα ποσοστό γύρω στο 14% και την συσπείρωση του ΑΚΕΛ να ανέρχεται στο 47%. Αυτό θεωρείται από το κόμμα ως ένα αρκετά καλό σημείο εκκίνησης, με τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση να είναι, βεβαίως, το σημαντικότερο στοίχημα, δεδομένου ότι, με τα υφιστάμενα τουλάχιστον δεδομένα, δεν φαίνεται να υπάρχει συνεργασία με άλλη πολιτική δύναμη στον ορίζοντα.

Όλα αυτά είναι, βεβαίως, δεδομένα που θα αξιολογηθούν κατά τη σημερινή συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 3:00 το απόγευμα. Τα εκατό και πλέον μέλη της θα μελετήσουν όλα όσα αναφέρθηκαν στις ΚΟΒ, θα τοποθετηθούν και θα λάβουν την απόφασή τους, η οποία δεν αναμένεται να αποκλίνει από τη θέση της βάσης. Ακολούθως, η Κεντρική Επιτροπή θα προωθήσει την τελική της πρόταση προς το Έκτακτο Συνέδριο του ΑΚΕΛ, που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Ιουνίου στην Κεντρική Έκθεση. Η πρόταση θα συνοδεύεται από το σκεπτικό της απόφασης για την επιλογή του τέως διαπραγματευτή, με συγκεκριμένες αναφορές.  

Το σκεπτικό αυτό θα αναπτύξει ο Γενικός Γραμματέας, Στέφανος Στεφάνου, ενώπιον του Συνεδρίου, όπου θα δοθεί και η ευκαιρία στα μέλη που επιθυμούν να τοποθετηθούν να το πράξουν, πριν από την τελική απόφαση. Εφόσον όλα πάνε βάσει προγράμματος, θα ακολουθήσει η έγκριση της πρότασης της Κεντρικής Επιτροπής μέσα από μυστική ψηφοφορία. Η τελική απόφαση του ΑΚΕΛ αναμένεται να ανοίξει και τον δρόμο για την επίσημη εξαγγελία υποψηφιότητας από πλευράς του Ανδρέα Μαυρογιάννη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Το Ισραήλ έκλεισε τη ζώνη διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα μετά την επίθεση από ρουκέτες
Αμετακίνητοι στις θέσεις τους Νετανιάχου και Χανίγια-Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για πιθανή εκεχειρία
BINTEO: Γυναίκα βρέθηκε απανθρακωμένη μετά από φωτιά σε διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή
Χωρίς εμφανή πρόοδο οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία και ομήρους στο Κάιρο
Πάνω από 100 κλήσεις στην Πυροσβεστική για φωτιές σε υποστατικά και υποδομές λόγω των λαμπρατζιών
Για οργανωμένη επίθεση κάνει λόγο η Αστυνομία-Αξιολογούνται τεκμήρια για την επίθεση κουκουλοφόρων
ΒΙΝΤΕΟ: Εικόνες καταστροφής στη Βραζιλία-Στους 60 οι νεκροί, μάχη ενάντια στον χρόνο δίνουν οι διασώστες
Στο νοσοκομείο 16χρονος μετά από τροχαίο στην Πάφο-Επέβαινε σε όχημα με οδηγό 15χρονο
BINTEO: Εντυπωσιακές εικόνες από τον ρουκετοπόλεμο στον Βροντάδο της Χίου
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα και διακοπές ρεύματος σε Λευκωσία και Λεμεσό