Εύκολα περνά από τις ΚΟΒ ο Μαυρογιάννης-Την Παρασκευή η τελική εισήγηση του ΑΚΕΛ

Η Παρασκευή 27 Μαΐου είναι η επόμενη ημερομηνία σταθμός στην πορεία του ΑΚΕΛ προς τις Προεδρικές Εκλογές, καθώς θα συνέλθει εκ νέου η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, για να αξιολογήσει τα δεδομένα όπως διαμορφώθηκαν κατά τη συζήτηση στις Κομματικές Ομάδες Βάσεις, μετά την προώθηση της πρότασής της για υποστήριξη της υποψηφιότητας Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Παρά το γεγονός πως θεωρητικά τίποτα δεν τελείωσε, αφού η Κεντρική Επιτροπή έχει τη δύναμη να προβεί σε άλλες εισηγήσεις, στη βάση του feedback που λαμβάνει από τη βάση, αναμένεται πως η απόφαση θα είναι αρκετά εύκολη, καθώς ο Ανδρέας Μαυρογιάννης φαίνεται να αγκαλιάζεται σε επίπεδο ΚΟΒ, με τις περισσότερες ψηφοφορίες να έχουν αποτελέσματα υπέρ του σε ποσοστό άνω του 75%. Η ροή της συζήτησης είναι τέτοια, που δείχνει ξεκάθαρα την αποδοχή του από την πλειοψηφία, όπως επεσήμαναν στον REPORTER κομματικές πηγές.  

Στην πραγματικότητα φαίνεται πως η πρόταση για Μαυρογιάννη περνά από τον κόσμο του ΑΚΕΛ ευκολότερα από όσο αναμενόταν, καθώς έχει καταστεί σαφές πως ο Αχιλλέας Δημητριάδης, που ήταν το άλλο πρόσωπο στη μικρή λίστα του κόμματος, δεν μπορεί να είναι ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ, κυρίως μετά την αντίδρασή του στην επιλογή Μαυρογιάννη. Συνεπώς, πολλά άτομα που προέκριναν την υποψηφιότητα Δημητριάδη, δείχνουν να αναθεώρησαν και να δέχθηκαν ευκολότερα τον τέως διαπραγματευτή, ως την μοναδική, ουσιαστικά, επιλογή του ΑΚΕΛ, πέραν της αυτόνομης καθόδου.

Σε γενικές γραμμές, φαίνεται πως, παρά το γεγονός πως ο κ. Μαυρογιάννης υπήρξε στενός συνεργάτης του Προέδρου Αναστασιάδη, κάτι που λειτουργούσε ανασταλτικά σε μερίδα της βάσης του ΑΚΕΛ, οι συνεννοήσεις στις οποίες προέβη μαζί του η ηγεσία του κόμματος το προηγούμενο διάστημα, ικανοποιούν την πλειοψηφία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΑΚΕΛ εντόπισε τα σημεία στα οποία υπήρχε διαφωνία, όχι μόνο στο Κυπριακό αλλά και σε ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης, έκανε τις απαραίτητες συζητήσεις και ξεκαθάρισε το τοπίο, σε βαθμό που, οι όποιες αποκλίσεις συνεχίζουν να υφίστανται, ως απότοκο του γεγονότος πως ο Ανδρέας Μαυρογιάννης δεν είναι σάρκα από τη σάρκα του ΑΚΕΛ και είχε μια δική του πορεία και προσωπικότητα, είναι αρκετά μικρές, ώστε να μην θεωρούνται πλέον πρόβλημα.  

Πέραν των διεργασιών των ΚΟΒ, οι «μετοχές» του κ. Μαυρογιάννη φαίνεται να ανεβαίνουν και από τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής για προώθηση της υποψηφιότητάς του, καθώς τα πρώτα δείγματα γραφής και δεδομένου ότι οι διαδικασίες δεν έχουν ολοκληρωθεί, κρίνονται από το ΑΚΕΛ ως θετικά. Χωρίς να αναμένεται να μπορεί να πιάσει το μάξιμουμ της συσπείρωσής του από τώρα, το γεγονός πως ένας μη ΑΚΕΛικός βρίσκεται σε ανοδική πορεία ανάμεσα στον κόσμο της Αριστεράς, κρίνεται ως ιδιαίτερα ενθαρρυντικό και ενδεικτικό της αποδοχής του.

Τον τελικό λόγο, βέβαια, δεν τον έχει η Κεντρική Επιτροπή, αλλά το Έκτακτο Συνέδριο του κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί στην Κρατική Έκθεση στις 5 Ιουνίου. Σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθεί το ΑΚΕΛ, την Παρασκευή η Κεντρική Επιτροπή θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα των συνεδριάσεων των ΚΟΒ και τα ζητήματα που εγέρθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης και ακολούθως θα κάνει την τελική πρότασή της για προς το Συνέδριο, η οποία αναμένεται να είναι η στήριξη του κ. Μαυρογιάννη. Η πρόταση αυτή θα συνοδεύεται από την σχετική αιτιολόγηση, η οποία θα αναφέρεται στον υποψήφιο, τα χαρακτηριστικά του και τις θέσεις του.

Το σκεπτικό της απόφασης θα αναπτύξει ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, Στέφανος Στεφάνου, ενώπιον των συνέδρων, κατά την εισαγωγική του ομιλία. Ακολούθως θα δοθεί χρόνος στους συνέδρους να προβούν στις δικές τους παρεμβάσεις και, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με μυστική ψηφοφορία, κατά την οποία τα μέλη θα επικυρώσουν την απόφαση για στήριξη του Ανδρέα Μαυρογιάννη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα