Ψήφισε Μαυρογιάννη για τις Προεδρικές το ΑΚΕΛ-«Αμετάθετος στόχος η αλλαγή»

Στην υιοθέτηση της πρότασης του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ για υποστήριξη της υποψηφιότητας του Ανδρέα Μαυρογιάννη προχώρησε η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, μετά από δύο ημέρες έντονων συζητήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ προώθησε προς την Κεντρική την εισήγηση για Ανδρέα Μαυρογιάννη μετά από πολλές συζητήσεις, αλλά η απόφαση αυτή πάρθηκε κατά πλειοψηφία, καθώς στο short list του κόμματος βρισκόταν και ο νομικός Αχιλλέας Δημητριάδης, τον οποίο φάνηκε να προτιμά και μερίδα εντός της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ, στο πλαίσιο του διαλόγου των τελευταίων δύο ημερών, εκφράστηκαν και απόψεις υπέρ της αυτόνομης καθόδου του κόμματος.

Η απόφαση για προώθηση του ονόματος του Ανδρέα Μαυρογιάννη προς συζήτηση στις κομματικές ομάδες βάσης, που είναι το επόμενο στάδιο της διαδικασίας λήψης αποφάσεων ενόψει των Προεδρικών Εκλογών, λήφθηκε κατόπιν ψηφοφόριας, όπου επικράτησε με 60%. 

Στην ανακοίνωσή του, το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι «η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ, μετά από μια δημοκρατική, γόνιμη και διεξοδική συζήτηση, επιβεβαίωσε ότι αμετάθετος στρατηγικός στόχος για τις Προεδρικές Εκλογές του 2023 είναι η αλλαγή. Αλλαγή με κοινωνικά χαρακτηριστικά και προοδευτικό πρόσημο. Αλλαγή για να βάλουμε τέλος στα αδιέξοδα της διακυβέρνησης του Συναγερμού».

Καθολική θέση της Κ.Ε. ήταν και είναι η επιλογή μιας ανεξάρτητης προσωπικότητας, εγνωσμένης εντιμότητας και ικανής να απευθυνθεί στις πολιτικές δυνάμεις που επιδιώκουν την αλλαγή και ευρύτερα στην κοινωνία της Κύπρου, προστίθεται. «Η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος έχει καταλήξει να εισηγηθεί προς τα μέλη και τους φίλους του ΑΚΕΛ την υποψηφιότητα του Αντρέα Μαυρογιάννη. Κατά τη μυστική ψηφοφορία όπου ψήφισαν 98 μέλη της Κ.Ε. η υποψηφιότητα Αντρέα Μαυρογιάννη έλαβε το 60%», αναφέρεται περαιτέρω. 

Όπως επισημαίνει το ΑΚΕΛ, ο Αντρέας Μαυρογιάννης διαθέτει ένα πλούσιο πολιτικό βιογραφικό και διεθνή εμπειρία. Συνεργάστηκε με σειρά Προέδρων υπηρετώντας την πατρίδα ως διπλωμάτης και διαπραγματευτής. Είναι βαθύτατος γνώστης του Κυπριακού και αδιασάλευτα προσηλωμένος στην ανάγκη λύσης σύντομα στο Κυπριακό, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Διαθέτει επίσης μια αξιόλογη διοικητική εμπειρία με χαρακτηριστική απόδειξη την επιτυχημένη παρουσία του στη θέση του Υφυπουργού της κυβέρνησης Χριστόφια για την πραγματοποίηση της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

«Τις επόμενες εβδομάδες χιλιάδες μέλη και φίλοι του ΑΚΕΛ θα κληθούν να τοποθετηθούν για τις Προεδρικές Εκλογές και την πρόταση αυτή. Η Κεντρική Επιτροπή θα αξιολογήσει εκ νέου το αποτέλεσμα του διαλόγου και το Παγκύπριο Συνέδριο στις 5 Ιουνίου θα λάβει την απόφαση», καταλήγει η ανακοίνωση.

Από πλευράς του, ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, στην πρώτη του ανάρτηση μετά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, ανέφερε ότι η πρόταση γίνεται για να γυρίσει ο τόπος σελίδα. 

Ο απερχόμενος διαπραγματευτής της ελληνικής πλευράς στις συνομιλίες, θα βρεθεί πλέον στο μικροσκόπιο της βάσης του κόμματος, οι οποίες θα προβούν στις δικές τους συζητήσεις τις επόμενες τρεις εβδομάδες. Η τελική απόφαση θα ληφθεί στο έκτακτο  Συνέδριο του ΑΚΕΛ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Λεπτές ισορροπίες στο ΑΚΕΛ-Τα σενάρια για την πρόταση προς τη βάση

Δειτε Επισης

Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Πρόεδρος: Ενδεχομένως προ της 1ης Μαΐου να είναι έτοιμο το λιμάνι στη Γάζα
Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Ανοιχτά και το Σάββατο τα Επαρχιακά Γραφεία για εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους
Συνέρχεται εκτάκτως το Υπουργικό-Εξετάζει μέτρα κατά της ακρίβειας, εκτός συζήτησης η μείωση φόρου στα καύσιμα
Η επίσκεψη Κουτσούμπα στην Κύπρο, οι διαφορές ΚΚΕ-ΑΚΕΛ και η δράση της Κουμμουνιστικής Πρωτοβουλίας
Μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας ζητά ο «υπεξ»
Επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι η συνολική διευθέτηση του Κυπριακού
Επανεξελέγη Πρόεδρος της APPG για την Κύπρο η Κάρολαϊν Νόουκς
Ίδρυση Γραφείου διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στην Κύπρο στηρίζει η ΕΕ