Και τώρα Υπουργικό-Το στίγμα προθέσεων του νέου ΠτΔ για την πρώτη πολιτική πράξη

Μπορεί το μελάνι από την ανακοίνωση του Γενικού Εφόρου Εκλογών για τον μεγάλο νικητή να μην έχει στεγνώσει από χθες το βράδυ, το ενδιαφέρον όμως της επόμενης ημέρας, δικαιολογημένα, στρέφεται στην πρώτη πολιτική πράξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, που θα είναι ο διορισμός του νέου Υπουργικού Συμβουλίου.  

Αναμφίβολα είναι πολύ νωρίς για να υπάρξουν συγκεκριμένες διαρροές, αν και κυκλοφόρησαν κάποιες φήμες τις τελευταίες ημέρες, οι οποίες να μην ανάγονται στη σφαίρα της φαντασίας, αλλά να προκύπτουν όντως από τοποθετήσεις του νέου εκλεγμένου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ήταν ο μοναδικός από τους τρεις βασικούς υποψηφίους που αντιστάθηκε στον πειρασμό να ανακοινώσει το όνομα οποιουδήποτε που προορίζει για το Υπουργικό του. Υπενθυμίζεται, ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου είχε ανακοινώσει τα ονόματα του Κωνσταντίνου Πετρίδη για το Υπουργείο Οικονομικών και του Νίκου Νουρή για το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είχε ανακοινώσει μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου το όνομα του Χαράλαμπου Προύντζου για το Υπουργείο Οικονομικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτά είναι τα τελικά αποτελέσματα των Προεδρικών Εκλογών

Ο ίδιος απέρριψε την τακτική των ανθυποψηφίων του, υποδεικνύοντας πως αν και ο ίδιος στο μυαλό του έχει καταλήξει σε κάποια ονόματα, εντούτοις δεν θεωρεί ορθό να ανακοινώνονται ονόματα, σε ένα πλαίσιο απόδειξης προθέσεων, υποδεικνύοντας παράλληλα πως ο λαός ψηφίζει τον ίδιο, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις πολιτικές που θα ασκούν οι υπουργοί του.

Πάντως, μια προεκλογική δέσμευση του Νίκου Χριστοδουλίδη, είναι πως το υπουργικό του θα ακολουθεί τον κανόνα του 50-50. Θα έχει δηλαδή 50% άνδρες και 50% γυναίκες. Κάτι που επιχειρήθηκε και στο παρελθόν από τον Νίκο Αναστασιάδη, ωστόσο ελλείψει γυναικών που να επιδεικνύουν ενδιαφέρον, τελικά δεν το έπραξε. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, εάν κάτι τέτοιο θα συμβεί στην διακυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη. Πάντως, αυτό που αξίζει να σημειωθεί, είναι πως στο επιτελείο του Νίκου Χριστοδουλίδη, καταγράφηκε έντονη γυναικεία παρουσία, είτε στο κομμάτι της επικοινωνιακής του ομάδας, είτε στο επίπεδο των τεχνοκρατών συμβούλων του.

Ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης ήδη από τις πρώτες του δηλώσεις χθες, ερωτηθείς για το 50-50 υπέδειξε ότι αυτό θα εφαρμοστεί, ενώ έκανε συγκεκριμένες αναφορές για το Υπουργικό του. Σε ερώτηση πότε αρχίζουν οι διεργασίες για τον καταρτισμό του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε πως αυτό αποτελεί την «πρώτη κορυφαία πολιτική πράξη», προσθέτοντας πως από αύριο ξεκινούν οι επαφές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έτσι εξελέγη ο Νίκος Χριστοδουλίδης-Πολυσυλλεκτικός και στην κάλπη

«Όπως προανέφερα», είπε, «κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, έχω συγκεκριμένες πλέον σκέψεις, αυτές τις σκέψεις θα τις μοιραστώ με όλους αυτούς που επηρεάζονται και όπως προνοείται θα είμαστε έτοιμοι για να ανακοινώσουμε το Υπουργικό μας Συμβούλιο», συμπλήρωσε. Μάλιστα αφού ενημερώσει τα συγκεκριμένα πρόσωπα που προορίζει για το Υπουργικό του, δεν απέκλεισε να προβεί σε ανακοινώσεις και εντός της εβδομάδες. 

Ουσιαστικά ο Νίκος Χριστοδουλίδης καλείται τις επόμενες ημέρες να κλειδώσει περίπου σε μια εικοσάδα ονομάτων που θα αποτελούν τους υπουργούς, τους υφυπουργούς και τους στενούς συνεργάτες του στο Προεδρικό. Αν και αυτό που αφέθηκε να νοηθεί είναι πως δεν θα υπάρχουν πρωτοκλασάτα στελέχη κομμάτων, αυτό μένει να επιβεβαιωθεί και πρακτικά, αφού ήδη πληροφορίες για ενεργά στην πρώτη γραμμή της πολιτικής στελέχη που ράβουν υπουργικά κουστούμια δίνουν και παίρνουν. Πάντως στις πρώτες του δηλώσεις, έδωσε διαβεβαίωση πως στους υπουργούς που θα διορίσει δεν θα βρίσκονται στελέχη ή πρώην στελέχη των Κυβερνήσεων Αναστασιάδη.

Άλλωστε προεκλογικά ο Νίκος Χριστοδουλίδης, έχει κάνει λόγο για εκπροσώπηση όχι μόνο των γυναικών, αλλά και της νέας γενιάς, ενώ προανήγγειλε έντονη παρουσία τεχνοκρατών. Τεχνοκρατών, που όπως έχει πει, έχουν και πολιτική εμπειρία και ο ίδιος θεωρεί ότι θα μπορούν να φέρουν εις πέρας τις προκλήσεις του χαρτοφυλακίου που θα τους ανατεθεί.

Εξάλλου, ένα από τα ζητήματα που προεκλογικά είχε προκαλέσει μια από τις πιο δυναμικές επιθέσεις του Δημοκρατικού Συναγερμού εναντίον του, ήταν η αναφορά του ότι είναι σε επικοινωνία και με στελέχη του ΔΗΣΥ και με στελέχη της απερχόμενης Κυβέρνησης, αφήνοντας να νοηθεί πως αποτελούν εν δυνάμει συνεργάτες του στην Κυβέρνηση. Αυτή του η δήλωση είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του ΔΗΣΥ με τη δήλωση-δέσμευση όλων των υπουργών, πλην του Κώστα Καδή και όλων των βουλευτών και της ηγεσίας του ΔΗΣΥ, ότι δεν θα αποδεχθεί πρόταση συμμετοχής της στην Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Στο ίδιο πλαίσιο ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε αναφέρει πως στην προσπάθεια του για δημιουργία Κυβέρνησης ευρείας κοινωνικής αποδοχής, σε αυτή θα συμμετέχουν πρόσωπα από τον ευρύτερο χώρο και της αριστεράς και της δεξιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Στους 66 οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Βραζιλία-Εκατοντάδες αγνοούμενοι
Κλιμακώνουν οι Ισραηλινοί στη Γάζα-Προανήγγειλε χτύπημα στη Ράφα σύντομα ο υπουργός Άμυνας
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα με χαλαζόπτωση-Έκλεισε δρόμος στα ορεινά
Το Ισραήλ έκλεισε τη ζώνη διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα μετά την επίθεση από ρουκέτες
Αμετακίνητοι στις θέσεις τους Νετανιάχου και Χανίγια-Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για πιθανή εκεχειρία
BINTEO: Γυναίκα βρέθηκε απανθρακωμένη μετά από φωτιά σε διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή
Χωρίς εμφανή πρόοδο οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία και ομήρους στο Κάιρο
Πάνω από 100 κλήσεις στην Πυροσβεστική για φωτιές σε υποστατικά και υποδομές λόγω των λαμπρατζιών
Για οργανωμένη επίθεση κάνει λόγο η Αστυνομία-Αξιολογούνται τεκμήρια για την επίθεση κουκουλοφόρων
ΒΙΝΤΕΟ: Εικόνες καταστροφής στη Βραζιλία-Στους 60 οι νεκροί, μάχη ενάντια στον χρόνο δίνουν οι διασώστες