Έτσι εξελέγη ο Νίκος Χριστοδουλίδης-Πολυσυλλεκτικός και στην κάλπη

Αξιοποιώντας και διατηρώντας εν τέλει την διαφαινόμενη από τις δημοσκοπήσεις πολυσυλλεκτικότητά του ο Νίκος Χριστοδουλίδης ήταν ο νικητής των προεδρικών εκλογών, με τον λαό να τον αναδεικνύει ως τον 8ο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Ο κ. Χριστοδουλίδης κατέγραψε μια σχετικά άνετη επικράτηση στον δεύτερο γύρο, όπου επικράτησε του Ανδρέα Μαυρογιάννη, στηρίζοντας την επιτυχία του αυτή στις υψηλές συσπειρώσεις των κομμάτων που τον υποστήριξαν εξ’ αρχής(ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ ΔΗΠΑ), αλλά και στο γεγονός ότι κατάφερε να προσθέσει στη δεξαμενή των ψηφοφόρων του στην δεύτερη Κυριακή την πλειοψηφία των ψηφοφόρων που στον πρώτο γύρο επέλεξαν τον υποψήφιο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου. Αλλά και τον υποψήφιο του ΕΛΑΜ, Χρίστο Χρίστου.

Η υποψηφιότητα του νέου πλέον Προέδρου της Δημοκρατίας άντεξε τις αφόρητες πιέσεις που δέχθηκε από τους ισχυρούς κομματικούς μηχανισμούς του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ καθ’ όλη τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα, ενώ αποδείχθηκε μέσα από την κάλπη, και δη από τις δημοκοπήσεις εξόδου, πως η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ και του Αβέρωφ Νεοφύτου κινήθηκε προς κ. Χριστοδουλίδη, παρόλο που ο ίδιος ο εκλεκτός τους κατά την πρώτη Κυριακή έδωσε περίπου ξεκάθαρα κατεύθυνση για Ανδρέα Μαυρογιάννη.  

Στον σημερινό δεύτερο γύρο ψήφισαν από τους 561.273 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, οι 406.626 (72.45%). Η αποχή ήταν 27.55% (154.647). Τα άκυρα ψηφοδέλτια ήταν 8.422 (2.07%) και τα λευκά 3.979 (0.98%).

Ο κ. Χριστοδουλίδης εξασφάλισε σχεδόν 52% (51.91%-204.633 ψήφοι), έναντι 48.09% (189.592 ψήφοι), που εξασφάλισε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Έτσι, ο Νίκος Χριστοδουλίδης καθίσταται ο πρώτος υποψήφιος στα χρονικά που καταφέρνει να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας χωρίς την στήριξη ενός εκ των δύο παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας του τόπου.

Το αποτέλεσμα του σημερινού δευτέρου γύρου των προεδρικών εκλογών διαμορφώνει ένα εντελώς καινούργιο περιβάλλον και συσχετισμούς δυνάμεων στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, με τα δύο μεγαλύτερα και παραδοσιακά κόμματα εξουσίας, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, να μένουν στην αντιπολίτευση. Από την άλλη, έπειτα από μια σειρά αποτυχημένων προσπαθειών, οι πολιτικές δυνάμεις του αποκαλούμενου ενδιάμεσου χώρου επιτυγχάνουν τον στόχο της εκλογής υποψήφιου που στήριξαν από κοινού και χωρίς στην όλη εξίσωση συνεργασίας να περιλαμβάνεται κάποιο εκ των δύο μεγάλων κομμάτων.

Η εκλογική διαδικασία που ολοκληρώθηκε σήμερα αφήνει πίσω της ένα βαθιά λαβωμένο και διασπασμένο Δημοκρατικό Συναγερμό, ο οποίος μετά από μια δεκαετία στη διακυβέρνηση του τόπου είδε το εκλογικό σώμα να απορρίπτει την επιλογή του κόμματος και να το τοποθετεί στην αντιπολίτευση. Το σημαντικότερο απ’ όλα ωστόσο, είναι πως η ηγεσία της παράταξης είδε την επιλογή της να απορρίπτεται από μια ουδόλως ανεπαίσθητη μερίδα δικών της ψηφοφόρων, γεγονός το οποίο στην δύσκολη επόμενη μέρα που ούτως ή άλλως από το πρωινό της περασμένης Δευτέρας ξημέρωσε για την Πινδάρου, θα πρέπει να σταθμιστεί στον βαθμό που της αρμόζει αν θέλει να εντοπίσει τους πραγματικούς λόγους της αποτυχίας. Γιατί, μπορεί η επιφανειακή ανάγνωση της εκλογικής ήττας να την αποδίδει εύκολα στον «διασπαστή» Νίκο Χριστοδουλίδη, ωστόσο, όπως άλλωστε αποδείχθηκε και την τελευταία βδομάδα ειδικά, τα αίτια είναι πολύ βαθύτερα, χρονολογούνται και οι προεδρικές εκλογές ήταν απλώς το πλήρωμα του χρόνου για να βγουν πάνω από το χαλί.

Σημαντικό συναφές στοιχείο, το γεγονός ότι η βάση του ΔΗΣΥ, παρά την έμμεση-καμουφλαρισμένη στήριξή της προς τον Ανδρέα Μαυρογιάννη στον δεύτερο γύρο, είδε την βάση της να μην την ακολουθεί και την μεγάλη της πλειοψηφία(σ.σ. περισσότεροι από έξι στους δέκα σύμφωνα με το exit poll του Αντένα) να κινείται προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Πλειοψηφικά προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη, σύμφωνα με το exit poll του ΡΙΚ, κινήθηκαν και όσοι στο πρώτο γύρο ψήφισαν Αβέρωφ Νεοφύτου. Συγκεκριμένα, στον κ. Χριστοδουλίδη κινήθηκε το 52%, ενώ στον κ. Μαυρογιάννη το 43,5%.  

Για το ΑΚΕΛ, σαφώς τα δεδομένα είναι διαφορετικά, αφού το κόμμα της αριστέρας είδε τον υποψήφιο του να περνά στον δεύτερο γύρο και να διεκδικεί με αξιώσεις την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Ως μεγάλη επιτυχία για το ΑΚΕΛ πρέπει να θεωρείται και είναι η τεράστια συσπείρωση που πέτυχε γύρω από τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, και η οποία ξεπέρασε το 90%(σ.σ. 92% σύμφωνα με το exit poll του Αντένα). Ωστόσο, η πραγματικότητα δεν παύει να είναι ότι για τρίτη συνεχή εκλογική αναμέτρηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας, το ΑΚΕΛ χάνει τις εκλογές και πως για 15 συναπτά έτη τοποθετείται από τον λαό στην αντιπολίτευση.

Δεδομένων των δύο πιο πάνω παραμέτρων, η ανάγνωση για το ΑΚΕΛ εξαρτάται από την οπτική γωνία από την οποία η ηγεσία του κόμματος αντικρίζει και θα θελήσει να διαβάσει το αποτέλεσμα. Βλέποντας δηλαδή το ποτήρι, είτε μισογεμάτο είτε μισοάδειο. Το σίγουρο είναι πως το ΑΚΕΛ μάλλον έθεσε καλές βάσεις για επαναπροσδιορισμό της σχέσης του κόμματος με την κοινωνία και πως στην επόμενη μέρα των προεδρικών εκλογών, στο ίδιο εναπόκειται κατά πόσο θα αξιοποιήσει ενόψει μελλοντικών εκλογικών αναμετρήσεων τα όποια θετικά πρόσημα αφήνουν πίσω τους οι προεδρικές εκλογές.  

Ο γενικός γραμματέας του κόμματος Στέφανος Στεφάνου φρόντισε πάντως να δώσει σαφή στίγμα πορείας στην πρώτη του δήλωση μετά το εκλογικό αποτέλεσμα.

«Η επόμενη ημέρα θα αποτελέσει σημείο επανεκκίνησης για το κόμμα μας. Είμαι αισιόδοξος ότι τη μάχη της ενίσχυσης του ρόλου και της παρέμβασης του κόμματος για το καλό του τόπου μας, των εργαζομένων, του λαού μας θα την κερδίσουμε», είπε. Για να εκφράσει εν συνεχεία την εκτίμηση πως «οι εκλογές έχουν αποδείξει ότι η αριστερά είναι εδώ, δυνατή, ενωμένη, με όραμα για το μέλλον». «Από την 1η Μαρτίου», υπογράμμισε, «θα πολιτευτούμε ως αντιπολίτευση, πάντα με υπευθυνότητα, διεκδικητικότητα, σοβαρότητα και πατριωτισμό».

Δειτε Επισης

Χωρίς ρεύμα περιοχές της Λευκωσίας λόγω βλάβης
Στη φυλακή ο νονός που ασέλγησε στο βαφτιστήρι του στην Κρήτη-«Με προκάλεσε» είπε και δήλωσε άρρωστος
Νέο θρίλερ με πληροφοριοδότη κατά της Boieng-Πέθανε μετά από μυστηριώδη λοίμωξη
Έμειναν με άδειες τις τσέπες το Πάσχα χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι-«Τελικά τα €100 έγιναν €50 διότι τα μοίρασαν»
Παραμένει στα κατεχόμενα η σορός του άτυχου Φώτη Φωτίου-Πήρε εξιτήριο η σύζυγός του
Κραυγή απόγνωσης από τον πατέρα δεκάμηνου βρέφους-«Θα πέθαινε στα χέρια της μάνας του»
Στο κελί ο 25χρονος που συνελήφθη από τις Αρχές μετά τα επεισόδια-Πιάστηκε με ρόπαλα, σπρέι και κουκούλα
Παραδόθηκαν σε 160 οικογένειες κουπόνια και πακέτα με τρόφιμα για το Πάσχα
Τήρησαν και φέτος το έθιμο της αναπαράστασης της μεταφοράς του Σταυρού στον Κάθηκα (pics&vid)
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή