H σκακιέρα κινήσεων Χριστοδουλίδη-Μαυρογιάννη και η διεκδίκηση των Συναγερμικών

Με τον ΔΗΣΥ να αποτελεί αυτή τη στιγμή μια τεράστια δεξαμενή διαθέσιμων ψήφων, γίνεται κατανοητό και από το επιτελείο του Νίκου Χριστοδουλίδη όσο και από το επιτελείο του Ανδρέα Μαυρογιάννη ότι μία πιθανή εξασφάλιση υποστήριξης από την Πινδάρου θα προσέδιδε τεράστια δυναμική ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών. Αυτό άλλωστε θα επιχειρήσουν να πετύχουν κατά τη διάρκεια των απογευματινών συναντήσεων, που θα έχουν ξεχωριστά το απόγευμα με τον Αβέρωφ Νεοφύτου και την ηγεσία του ΔΗΣΥ. 

Ο ΔΗΣΥ ανακοίνωσε πως «η ανώτατη ηγεσία της παράταξης είναι έτοιμη να συναντηθεί με οποιονδήποτε από τους δυο υποψηφίους είτε με όποιο κόμμα τους στηρίζει, εφόσον αποταθούν επίσημα στο κόμμα», ανοίγοντας επίσημα τον δίαυλο του διαλόγου. «Η πόρτα της Πινδάρου είναι πάντα ανοικτή στον διάλογο και όλοι γνωρίζουν που βρίσκεται», είπε, ρίχνοντας το γάντι στους δύο υποψηφίους για τον καθορισμό των κρίσιμων ραντεβού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: LIVE: Ρίχνει το γάντι σε Χριστοδουλίδη και Μαυρογιάννη το ΔΗΣΥ-«Ανοιχτή η πόρτα»

Τόσο ο Νίκος Χριστοδουλίδης όσο και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης θα ήθελαν αυτό το ραντεβού να πραγματοποιηθεί όσο το δυνατόν συντομότερα και κατά προτίμηση να είναι πρώτοι, καθώς γνωρίζουν πως θα πρέπει να ακολουθήσουν εσωκομματικές διαδικασίες, αλλά και να δοθεί χρόνος να προσαρμοστεί το προεκλογικό αφήγημα και να δουλέψουν με τη βάση του ΔΗΣΥ. Την ίδια στιγμή, θέλουν να επιτρέψουν στην Πινδάρου να έχει χώρο για κινήσεις, χωρίς να φαίνεται ότι τελεί υπό ασφυκτική πίεση, δεδομένης της δύσκολης θέσης που έχει περιέλθει η παράταξη και η ηγεσία της.

Και οι δύο υποψήφιοι έχουν λόγους να πιστεύουν πως είναι προς το συμφέρον του ΔΗΣΥ να υποστηρίξει τη δική τους υποψηφιότητα και όχι του αντιπάλου, την ίδια στιγμή που παρακολουθούν τους Συναγερμικούς να συγκρούονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για χάρη τους και να βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ τους. Ταυτόχρονα, γνωρίζουν πως όποια και αν είναι η επίσημη απόφαση του κόμματος, μπορούν να πάρουν ένα κόμματι από τη Συναγερμική πίτα, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το κλίμα.  

Παράλληλα, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Νίκος Χριστοδουλίδης θα συναντηθούν με τους υπόλοιπους χαμένους των εκλογών, θεωρώντας ότι θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν περαιτέρω υποστήριξη. Σε ό,τι αφορά τα κοινοβουλευτικά κόμματα, χωρίς υποψήφιο στον δεύτερο γύρο είναι το Κίνημα Οικολόγων, που δεν τάχθηκε με κανέναν στον πρώτο γύρο και τώρα θα πρέπει να λάβει νέες αποφάσεις πριν από τις εκλογές της Κυριακής. Με τον πολυκερματισμό που παρατηρήθηκε στο Κίνημα, με στελέχη να υποστηρίζουν ανοιχτά τέσσερις διαφορετικούς υποψηφίους κατά τον πρώτο γύρο και τη βάση να έχει διασκορπιστεί, οι Οικολόγοι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν οποιονδήποτε από τους δύο ή να μην καταφέρουν και πάλι να έρθουν σε συνεννόηση.

Η άλλη περίπτωση είναι του ΕΛΑΜ, το οποίο τα πήγε πολύ καλά στις εκλογές, με τον πρόεδρό του να τελειώνει την κούρσα τέταρτος, συγκρατώντας την εκλογική βάση του κόμματος. Αν και το ποσοστό που εξασφάλισε ο κ. Χρίστου είναι χαμηλότερο απ’ αυτό των Βουλευτικών Εκλογών, σε πραγματικούς αριθμούς η απώλεια είναι λιγότερη από 300 ψήφους και, ως εκ τούτου, αμελητέα. Οι σχεδόν 24,000 ψήφοι του ΕΛΑΜ αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη διαθέσιμη δεξαμενή ψηφοφόρων. Με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη και το ΑΚΕΛ να έχουν αποκλείσει οποιαδήποτε επαφή με την ακροδεξιά, ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα επιδιώξει να αντλήσει όσες περισσότερες ψήφους μπορεί από τον χώρο του ΕΛΑΜ, χωρίς να επιχειρήσει να τους εντάξει στην κυβέρνηση ευρείας αποδοχής που σχεδιάζει και να διαταράξει κατ’ αυτόν τον τρόπο ισορροπίες. Γι’ αυτό και αναμένεται να απαντήσει στην επιστολή τους.

Επαφές θα πραγματοποιηθούν και με τους «μικρούς», οι οποίοι είναι, βεβαίως, αμφίβολο αν μπορούν να μεταφέρουν τη μάζα των ψηφοφόρων τους σε κάποιον από τους δύο μεγάλους υποψήφιους, δεδομένου ότι δεν αποτελούν συμπαγές σώμα, σε αντίθεση με τις κομματικές βάσεις. Όμως, παρόλο που η εξασφάλιση υποστήριξης από κάποιους άλλους υποψηφίους θα προσφέρει δυναμική και ενδεχομένως κάποιες επιπλέον ψήφους, το μεγάλο στοίχημα, που θα διαδραματίσει ρυθμιστικό ρόλο στις Προεδρικές Εκλογές είναι η απόφαση που θα λάβει ο ΔΗΣΥ. Γι’ αυτό και όλη η προσοχή επικεντρώνεται εκεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Ενστάσεις κατά υποψηφίου δημάρχου στην Επαρχία Λεμεσού-Ανακηρύσσονται από σήμερα 13 αντιδημάρχοι
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών-Το μέγεθος, το χρώμα και η σειρά των υποψηφίων (pics)
Πληροφορίες Ελεγκτικής για υποβολή στοιχείων για διαφημίσεις υποψηφίων στις Εκλογές
Εκλογή Λεόντιου Κωστρίκη και Σωτήρη Καλογήρου στην Ακαδημία Ευρώπης
Κατατέθηκε πρόταση νόμου στην Ολομέλεια για κατάργηση memo στις κατεχόμενες περιοχές
Ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ΕΔΕΚ, κατακεραυνώνει Σιζόπουλο ο Βαρνάβα-«Μετέτρεψαν το κόμμα σε μικρομάγαζό τους»
Ολοκληρώνεται αρχές Μαΐου η προβλήτα στη Γάζα-Ευγνωμοσύνη ΗΠΑ στην Κύπρο
Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο-Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγός ο Πρόεδρος
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία