Όλοι θέλουν τους Συναγερμικούς-Τα ανοίγματα στους ηττημένους ρυθμιστές

Ίσως η πιο μεγάλη μάχη που δόθηκε πριν τον πρώτο γύρο των Προεδρικών Εκλογών ήταν για τις ψήφους των Συναγερμικών. Η πλευρά Νεοφύτου γνώριζε πως η είσοδος στον δεύτερο γύρο περνούσε μέσα από την συσπείρωση της βάσης του κόμματος και η πλευρά Χριστοδουλίδη πως η ψαλίδα του προερχόταν από τους Συναγερμικούς. Γι’ αυτό και αυτή η δεξαμενή ψηφοφόρων αποτελούσε για μήνες μήλον της έριδος ανάμεσα στους δύο υποψηφίους. Η ιστορία επαναλαμβάνεται και σήμερα, καθώς η μεγάλη εκλογική αποτυχία του Αβέρωφ Νεοφύτου, έθεσε την παράταξη αλλά και τους ψηφοφόρους της ενώπιον διλλημάτων. Και για άλλη μία φορά, δύο υποψήφιοι θέλουν πώς και πώς να εξασφαλίσουν τις ψήφους της Συναγερμικής βάσης, καθώς αναγνωρίζουν τον ρυθμιστικό ρόλο που μπορεί να έχουν σχεδόν 104,000 επιπλέον ψήφοι. 

Ανδρέας Μαυρογιάννης και Νίκος Χριστοδουλίδης φρόντισαν από την πρώτη τους δημόσια εμφάνιση να κάνουν τα ανοίγματά τους τόσο προς την ηγεσία όσο και προς τον κόσμο του ΔΗΣΥ, καθώς γνωρίζουν ότι αποτελούν μακράν τη μεγαλύτερη δεξαμενή διαθέσιμων ψηφοφόρων. Άλλωστε, το 26,11% που εξασφάλισε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, είναι περισσότερο από διπλάσιο από το συνολικό ποσοστό που εξασφάλισαν όλοι οι υπόλοιποι οι υποψήφιοι που έμειναν εκτός δευτέρου γύρου μαζί. Γι’ αυτό και ξεκίνησε μια νέα μάχη διεκδίκησής τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το δίλημμα του ΔΗΣΥ, η προτίμηση Αναστασιάδη και ο κίνδυνος διχασμού

Πρώτος ο  Ανδρέας Μαυρογιάννης έστειλε το μήνυμα πως σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς. «Η αγάπη για τον τόπο μας καταργεί τις διαχωριστικές γραμμές και μας ενώνει. Η πίστη στη λύση του Κυπριακού στη βάση της ΔΔΟ μας κάνει μια γροθιά και μας κινητοποιεί. Η προσήλωση στον στόχο για μια υγιή, εύρωστη οικονομία και η έγνοια για τους πολίτες υπερβαίνει τις όποιες διαφορές μας», είπε, ανοίγοντας δρόμο για μία Συναγερμική υπέρβαση. Στην ουσία χρησιμοποίησε το Κυπριακό, το σημείο στο οποίο οι ακτές του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ βρίσκονται πιο κοντά, ως σημείο για να χτίσει γέφυρες προς την πλευρά του Συναγερμού.

Προφανώς και ο κ. Μαυρογιάννης γνωρίζει πως είναι πολύ δύσκολο ένας υποψήφιος που υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ να κερδίσει τις καρδιές των Συναγερμικών, όπως και ένας υποψήφιος που όποτε μιλούσε για αλλαγή τους έθετε, στην ουσία, σε άμυνα. Γνωρίζει, όμως, την ίδια στιγμή, πως ο επίσημος ΔΗΣΥ κατέβαλε πάρα πολλές προσπάθειες να καταστρέψει την εικόνα του Νίκου Χριστοδουλίδη στα μάτια τους, ενώ αντίθετα πολύ λίγο και πολύ πρόσφατα ήταν που προσπάθησε να διαβρώσει τον ίδιο στα μάτια τους, λόγω της στρατηγικής επιλογής που έγινε να στραφούν όλα τα όπλα εναντίον του κ. Χριστοδουλίδη και, ως εκ τούτου, κάποιοι θα τον ακολουθήσουν, ανεξαρτήτως της επίσημης απόφασης του κόμματος.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας αναμένεται να έχει επαφή και με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, για  να συζητήσει την προοπτική συνεργασίας, αν και γνωρίζει πως θα πρέπει να κρατά μικρό καλάθι, δεδομένου του μεγέθους της υπέρβασης που θα πρέπει να κάνει ένας πολύ λαβωμένος ΔΗΣΥ για να τον υποστηρίξει. Άλλωστε στην Πινδάρου αντιλαμβάνονται πως οι υπερβάσεις έρχονται με κόστος και η παράταξη έχει ήδη πολλά χρέη για τα οποία θα πρέπει να λογοδοτήσει στη βάση της, ως η μεγάλη χαμένη των Προεδρικών Εκλογών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Α. Μαυρογιάννης: Σήμερα μίλησε ο λαός, η ετυμηγορία του ήταν σαφής

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, από την πλευρά του, γνωρίζοντας τα αισθήματα του μέσου Συναγερμικού για το ΑΚΕΛ, τους απηύθυνε τον λόγο στη γλώσσα τους. «Οι στιγμές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Ούτε εμείς ούτε ο κυπριακός λαός θα διακινδυνεύσουμε πισωγυρίσματα και αναχρονιστικά μοντέλα πολιτικής. Και βεβαίως οικονομική σταθερότητα και δημοσιονομική πειθαρχία, μακριά από πειραματισμούς και πολιτικές που οδήγησαν τη χώρα μας στη μιζέρια και τη χρεοκοπία», είπε, παίζοντας το βασικό επιχείρημα του ΔΗΣΥ εναντίον του ΑΚΕΛ, αυτό της οικονομικής διαχείρισης.

Τόνισε, ταυτόχρονα, πως οι πολίτες που έκαναν άλλες επιλογές δεν είναι αντίπαλοι και έστειλε μηνύματα ενότητας, λέγοντας πως πρέπει όλοι μαζί να συμπορευτούμε την επαύριον των εκλογών. «Κανένας από τους διεκδικητές της προεδρίας δεν ήταν και δεν είναι αντίπαλος μας. Αντίπαλος μας είναι τα προβλήματα της χώρας και του λαού μας. Οραματίζομαι μια Κύπρο επανενωμένη και ελεύθερη, ασφαλή και ευημερούσα. Μια χώρα για όλους τους νόμιμους κατοίκους της. Για κάθε Ευρωπαίο πολίτη σε αυτή τη χώρα. Σε αυτό μας το όραμα, έχουν θέση όλοι όσοι το ασπάζονται», πρόσθεσε, στέλνοντας ταυτόχρονα μηνύματα ενότητας, σύνεσης και συναίνεσης. Υπενθύμισε ότι πρόθεσή του είναι να καταρτίσει κυβέρνηση ευρείας κοινωνικής αποδοχής, η οποία ανέκαθεν ξεκαθάριζε πως χωρά και Συναγερμικούς.

Ο κ. Χριστοδουλίδης προανήγγειλε ότι το πρωί θα ζητήσει συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ. Αλλά δεν περιορίστηκε εκεί. Φρόντισε να υπενθυμίσει την στενή του σχέση με τον Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ένθερμος υποστηρικτής της συμπόρευσης του ΔΗΣΥ με τον τέως Υπουργό του. Ο υποψήφιος γνωρίζει πολύ καλά την αφοσίωση που έχει μεγάλη μερίδα του ΔΗΣΥ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη βαρύνουσα σημασία που έχει η άποψή του. Είπε ότι ήδη μίλησε μαζί του για το αποτέλεσμα των εκλογών και επιβεβαίωσε ότι θα επιδιώξει συνάντηση και με τον Νίκο Αναστασιάδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζητά συνάντηση με τον ΠτΔ και τον Αβέρωφ ο Χριστοδουλίδης με φόντο το Β' γύρο

Με βάση τις δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών, πολύ περισσότεροι Συναγερμικοί κινούνταν προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη, από ότι στον Ανδρέα Μαυρογιάννη στο σενάριο που θα ήταν αυτοί οι διεκδικητές στον δεύτερο γύρο. Όμως, όπως με νόημα ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, ο δεύτερος γύρος είναι «άλλες εκλογές». Γι’ αυτό και η μάχη για τις ψήφους των Συναγερμικών αναμένεται να ενταθεί και να συνεχιστεί μέχρι την τελευταία στιγμή και από τις δύο πλευρές και ανεξαρτήτως από το ποια θα είναι η απόφαση των συλλογικών οργάνων του ΔΗΣΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»
Ξεκαθαρίζει για πυραύλους στο Ισραήλ μέσω Κύπρου η Κυβέρνηση-«Δεν δόθηκε ποτέ τέτοια άδεια»
Προετοιμάζεται για την επόμενη επίσκεψη Ολγκίν η Λευκωσία-«Αταλάντευτη προσήλωση στις προσπάθειες»
ΠΙΝΑΚΕΣ: Πόσες ενστάσεις εγκρίθηκαν στις περιοχές που έβαλε στο μικροσκόπιό του το ΥΠΕΣ
Ζητά να μάθει ποιοι κρατικοί αξιωματούχοι λαμβάνουν και σύνταξη η Χαραλαμπίδου
Σκότλαντ: Οι χώρες της Κοινοπολιτείας να ηγηθούν την προσπάθεια για προστασία των Ωκεανών
Ενδείξεις πως κόμματα και υποψήφιοι βρίσκονται πίσω από τις ψευδείς εγγραφές στους καταλόγους
Α. Δημητρίου: Τα δύσκολα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ΤΑ ξεκινούν από τις 9 του Ιούνη και μετά
Λουκαΐδης στην ΚΣΣΕ-«Συνενοχή η σιωπή για όσα διαπράττονται στη Γάζα»
Χ. Ερωτοκρίτου: Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει ενεργότερο ρόλο τη Μ. Αντολή