Ευαίσθητα αυτιά ψηφοφόρων και ισορροπίες που κρατιούνται με νύχια και με δόντια

Αναμφίβολα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ως μεγάλο φαβορί για να κόψει πρώτος το νήμα του πρώτου γύρου των εκλογών, αλλά και ως φαβορί στη μάχη του δεύτερου γύρου με όποιον κι αν βρεθεί απέναντι του, είναι αυτή τη στιγμή ο υποψήφιος που στηρίζεται από το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ και τη ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Νίκος Χριστοδουλίδης.    

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος πρώτα εξήγγειλε την υποψηφιότητα του και στην πορεία ήρθε σε επαφή με τα τρία κόμματα του κέντρου, εξασφαλίζοντας τη στήριξη του, πέραν από το γεγονός ότι αντλεί ικανοποιητικά ποσοστά συσπείρωσης από τα τρία κόμματα, έχει μια εξίσου σημαντική ψηφοφόρων που προέρχονται από τον χώρο της αριστεράς, ενώ απολαμβάνει και τη στήριξη, ενός στους πέντε ή στους τέσσερις, ανάλογα με τη δημοσκόπηση, ψηφοφόρων της παράταξης από την οποία, εξάλλου, προέρχεται, του Δημοκρατικού Συναγερμού. 

Εξ αρχής, τόσο ο ίδιος όσο και το επιτελείο του γνώριζαν πως το να ακροβατήσει σε ένα τεντωμένο σχοινί και να ικανοποιήσει, ή τουλάχιστον να μην προκαλέσει αναταράξεις σε αυτό το ψηφιδωτό δυνάμεων που τον στηρίζουν, ήταν ένα δύσκολο και αρκετά τολμηρό εγχείρημα. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως διαφάνηκε κι από τον τρόπο που επέλεξε να διεξάγει την προεκλογική του καμπάνια, έθεσε κόκκινες γραμμές στα κόμματα που τον στηρίζουν. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΠτΔ: Δεν έμεινε υποχώρηση που να μην έκανε ο Αβέρωφ-Παρασύρθηκε ο Χριστοδουλίδης

Δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί πως για αρκετό διάστημα, υπήρξε ένα ακήρυχτο μορατόριουμ δηλώσεων, με τις δηλώσεις από τις ηγεσίες των τριών κομμάτων, να είναι μετρημένες. Αυτό που φαίνεται πως είχε, μεταξύ άλλων κατά νου ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ήταν πως τυχών ενεργή εμπλοκή στην πρώτη γραμμή της προεκλογικής, από τις ηγεσίες των κομμάτων, θα διατάρασσε τις ισορροπίες, τόσο εντός του επιτελείου, όσο και στη βάση των ψηφοφόρων που τον στηρίζουν. 

Και δεν έκανε λάθος, αφού μόνο την τελευταία εβδομάδα, δύο δηλώσεις, μια από τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο, και μια από τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κάτι δεν κολλάει με τις κομματικές χορηγίες, κάποιος δεν μας τα λέει καλά

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος με δήλωση του, είπε απευθυνόμενος στον κόσμο της δεξιάς, ότι «η επιλογή σε αυτές τις εκλογές θα είναι: ή ΑΚΕΛ ή Νίκος Χριστοδουλίδης». Αυτό το ανήρτησε το μεσημέρι, ενώ το ίδιο βράδυ επανήλθε, απευθυνόμενος αυτή τη φορά προς τον κόσμο της αριστεράς. Για εκείνη του τη δήλωση, η οποία εκλήφθηκε από τον ΔΗΣΥ ως ενέργεια πρωτοφανούς υποβάθμισης του πολιτικού ήθους, σχολιάστηκε ιδιαίτερα έντονα από το επιτελείο Αβέρωφ Νεοφύτου, που έκανε λόγο για πλάνη που επιχείρησε να δημιουργήσει ο Νίκος Χριστοδουλίδης με σκοπό την αλίευση ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ, κατηγορώντας τον παράλληλα ότι υποτιμά τη νοημοσύνη όλων των πολιτών. 

Από την άλλη, ο Μαρίνος Σιζόπουλος, μόλις την περασμένη Κυριακή, μιλώντας ενώπιον των μελών της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ, δήλωσε πως η εκλογή του υποψήφιου που υποστηρίζει στην Προεδρία της Δημοκρατίας, θα διαμορφώσει θετικό κλίμα για τις ευρωεκλογές, θα θέσει τέρμα στις αμφισβητήσεις, θα περιθωριοποιήσει τους διασπαστές και υπονομευτές του κόμματος και θα φέρει, ίσως για πρώτη φορά, ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ στην αντιπολίτευση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η κρισιμότητα εκλογής Χριστοδουλίδη για ΕΔΕΚ και η… περιθωριοποίηση διασπαστών

Η δήλωση του ερμηνεύθηκε από πολλούς, ως αντιστρόφως ανάλογη των όσων ο ίδιος ο Νίκος Χριστοδουλίδης διακηρύττει εδώ και καιρό για κυβέρνηση ευρείας αποδοχής, όπου θα συμμετέχουν πρόσωπα από όλο το πολιτικό τόξο. Σε αυτό το πλαίσιο, μάλλον, υπήρξε και σχετική επανατοποθέτηση, από τον Μαρίνο Σιζόπουλο, ο οποίος με γραπτή δήλωση που εξέδωσε το απόγευμα της Κυριακής, μέσω του γραφείου Τύπου της ΕΔΕΚ, σημείωνε πως, η ΕΔΕΚ υιοθετεί και στηρίζει πλήρως την πρόταση και πρόθεση του Νίκου Χριστοδουλίδη για σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας αποδοχής.

Μάλιστα άφηνε αιχμές για τον τρόπο που ερμηνεύθηκε από τους δημοσιογράφους η συγκεκριμένη δήλωση και ξεκαθάριζε πως αυτό που εννοούσε πως υπάρχει  το ενδεχόμενο να μην εκλεγεί υποψήφιος που να στηρίζεται επίσημα από τον ΔΗΣΥ ή από το ΑΚΕΛ, για πρώτη φορά. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επίθεση ΔΗΣΥ σε Χριστοδουλίδη-«Η κατάσταση στο επιτελείο, αρχίζει πλέον να καταντά κωμική»

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί, πως ο μόνος από τους ηγέτες που δεν έχει κανένα πρόβλημα να στηρίξει και να υποστηρίξει τα όσα ο Νίκος Χριστοδουλίδης, διακηρύττει για κυβέρνηση ευρείας αποδοχής, είναι ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας, Μάριος Καρογιάν, ο οποίος κάνει δημόσιες εμφανίσεις με το σταγονόμετρο, αποφεύγει τις συνεντεύξεις και παραμένει στη δεύτερη γραμμή, όπως μάλλον θα ήθελε από όλους τους αρχηγούς των κομμάτων που τον στηρίζουν ο Νίκος Χριστοδουλιδης. 

Πλέον, με μόνο τρεις εβδομάδες να απομένουν για τις εκλογές, το τελευταίο που θα ήθελε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, είναι πέραν των καθημερινών επιθέσεων που δέχεται κυρίως από τα δεξιά, να προστεθούν και νέα προβλήματα, που θα είναι δημιούργημα των ίδιων των δυνάμεων που τον στηρίζουν και τα οποία ενδεχομένως να επηρεάσουν τα ευαίσθητα αυτιά των ψηφοφόρων. Την ώρα που στην Πινδάρου δεν αφήνουν τίποτα να πέσει κάτω, και καυτηριάζουν καθετί που υποπέσει στην αντίληψη και εξυπηρετεί το αφήγημα πως πρόκειται για ένα συνονθύλευμα, όπως άλλωστε το χαρακτήρισε και ο ίδιος ο Νίκος Αναστασιάδης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα επίθεση Αβέρωφ σε Χριστοδουλίδη μέσω ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ-«Βυθίστηκαν σε σπιράλ αντιφάσεων»

Δειτε Επισης

Μπαίνουν στο δικαστικό ρινγκ για τη μητέρα των μαχών Εισαγγελία και Ελεγκτής-Ο τελικός των κορυφαίων θεσμών
Επανέρχεται η CMC-«Η ΕΤΥΦΑ εξακολουθεί να αρνείται να πληρώσει για όλες τις αλλαγές»
Κινέζος Πρέσβης: Η Κίνα τηρεί μια στάση αρχών στο Κυπριακό
Η λύση του Κυπριακού βάσει ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε εκδήλωση στη Λευκωσία
N. Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση επενδύει στην ΕΕ για οριστική διευθέτηση του Κυπριακού
Έφτασε στη Γάζα από την Κύπρο το πρώτο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της προβλήτας (pics)
Πρόεδροι Ζαμβίας, Μοζαμβίκης και Μποτσουάνας στηρίζουν προσπάθειες λύσης Κυπριακού
Η ΕΤΥΦΑ απορρίπτει ισχυρισμούς κινεζικής Κοινοπραξίας στο Βασιλικό
Ε. Χαραλαμπίδου σε Νομική Υπηρεσία-«Ο Εισαγγελέας εκτίθεται, υπάρχουν διαβαθμίσεις για να κλείνουν στόματα»
Ευγνωμοσύνη Λευκωσίας για στάση στο Κυπριακό εξέφρασε ο Πρέσβης στο Νεπάλ