Από ανατολή σε... ΔΗΣΥ η στάση Αναστασιάδη στον προεκλογικό

Η αντίστροφη μέτρηση, για να κατηφορίσει μετά από δέκα χρόνια από τον λόφο του Προεδρικού, έχει αρχίσει για τα καλά για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Κι αν αυτός θα αποχωρήσει σωματικά, είναι ξεκάθαρο πως αυτό που επιθυμεί, είναι να παραμείνει το στίγμα του και να συνεχίσει να έχει λόγο, όχι μόνο στην επόμενη Κυβέρνηση, αλλά και στα τεκταινόμενα στην Πινδάρου.    

Κι όσο κι αν ο ίδιος υπογράμμιζε στις αρχές του προεκλογικού, ότι θα παραμείνει εκτός και θα κρατήσει αποστάσεις, ως εκ της θέσεως του, είναι ξεκάθαρο πως όσο παίρνουν οι ημέρες και όσο πλησιάζει η ημέρα των εκλογών, ο Νίκος Αναστασιάδης νιώθει την ανάγκη να εξωτερικεύσει τις σκέψεις του. Αναμφίβολα εάν αυτή η συζήτηση, για τον ρόλο δηλαδή του Νίκου Αναστασιάδη, στον προεκλογικό γινόταν πριν από ένα μήνα, θα ήταν διαφορετική. 

Μέχρι εκείνο το σημείο ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απέφευγε τις δημόσιες τοποθετήσεις, ενώ και όσες φορές το έπραττε, δημιουργούσε ερωτηματικά και περισσότερη αμφισβήτηση για το ποιον πραγματικά στηρίζει, παρά έδινε δυναμική στην υποψηφιότητα του Αβέρωφ Νεοφύτου. 

Σήμερα φαίνεται πως τα πράγματα πήραν μια άλλη τροπή, αφού ο Νίκος Αναστασιάδης τοποθετείται όλο και πιο πυκνά, ενώ μιλώντας και ενώπιον συναγερμεικού ακροατηρίου, έστειλε μερικά βαρυσήμαντα μηνύματα, τα οποία εάν φτάσουν στη βάση του ΔΗΣΥ, ενδεχομένως να επηρεάσουν και το τελικό αποτέλεσμα.

Το πρώτο μήνυμα ήταν πως χαρακτήρισε τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ως παρασυρόμενο από τις προσωπικές του φιλοδοξίες, δεύτερο τον άδειασε λέγοντας πως αυτός είναι ο υπεύθυνος που οδηγήθηκε η κατάσταση στα άκρα, αφού ο Αβέρωφ Νεοφύτου προχώρησε σε τεράστιες υποχωρήσεις, ενώ ο κ. Χριστοδουλίδης ήταν αμετακίνητος, και τρίτο, πως εάν δεν ήταν τα τελευταία δέκα χρόνια ο Αβέρωφ Νεοφύτου και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ, τίποτα από τα όσα πέτυχε η Κυβέρνηση δεν θα ήταν δυνατό. 

Μάλιστα από τη συγκεκριμένη αποκάλυψη του Νίκου Αναστασιάδη, προέκυψε και ένα άλλο ζήτημα που πέρασε στα ψηλά. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, σε debate που είχε προηγηθεί, δήλωσε πως ποτέ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν ετοίμασε κανένα έγγραφο για να δημοσιοποιήσει ο ίδιος, σε ιδιωτική συνάντηση που είχαν οι τρεις τους. Σε εκείνη τη συζήτηση, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, είπε στον Νίκο Χριστοδουλίδη ότι ψεύδεται και η συνάντηση είχε μείνει εκεί. Ωστόσο τώρα είναι πλέον ξεκάθαρο, μετά και από τη δήλωση Αναστασιάδη, ποιος δεν έλεγε την αλήθεια στο debate. 

Εξάλλου πέραν από το ποιος θα εκλεγεί και θα αναλάβει τα ηνία του κράτους, ο Νίκος Αναστασιάδης δεν κρύβει την αγωνία του για την επόμενη ημέρα του Δημοκρατικού Συναγερμού. Αν και το κόμμα, τουλάχιστον στα πάνω δώματα της πυραμίδας, μοιάζει ενωμένο και συσπειρωμένο, όλοι γνωρίζουν πως με ένα κακό αποτέλεσμα στις εκλογές, αυτό το καλό κλίμα θα ανατραπεί και θα συνοδευτεί από μεγάλη αμφισβήτηση. Ακόμα και αν την 5η και τη 12η Φεβρουαρίου, επιτευχθεί μια τεράστια ανατραπεί και ο Αβέρωφ Νεοφύτου εκλεγεί επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έτσι κι αλλιώς στην Πινδάρου θα υπάρξουν ανακατατάξεις. 

Συνεπώς, η επόμενη ημέρα του ΔΗΣΥ, είτε έτσι είτε αλλιώς, θα έχει ενδιαφέρον και θα φέρει αλλαγές προσώπων, στις οποίες, όπως αποδεικνύεται από τις δημόσιες παρεμβάσεις του Νίκου Αναστασιάδη, θέλει να έχει λόγο και ρόλο. 

Για τις Προεδρικές Εκλογές απομένει κάτι λιγότερο από τρεις εβδομάδες και όλοι θεωρούν πως ο κάθε υποψήφιος θα ρίξει στη μάχη κάθε όπλο που διαθέτει. Αναμφίβολα στην Πινδάρου γνωρίζουν πως η ενεργότερη εμπλοκή του Νίκου Αναστασιάδη στην προεκλογική, θα έκανε πολύ πιο εύκολα τα πράγματα στην προσπάθεια συσπείρωσης της βάσης του κόμματος. Και είναι με ικανοποίηση που παρακολούθησαν τις τελευταίες παρεμβάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, που εξυπηρέτησαν αυτό τον σκοπό. Το διακύβευμα παραμένει, αν αυτή η εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας, είτε δημόσια, είτε στοχευμένα προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις που ασκεί ακόμη τεράστια επιρροή, θα εντατικοποιηθούν, ή αν όντως ο Νίκος Αναστασιάδης θα συνεχίσει στο τέμπο που ο ίδιος έδωσε, λέγοντας στην αρχή της προεκλογικής πως δεν θα αναμειχθεί ενεργά. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: 

 

Δειτε Επισης

Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Στέλνει μηνύματα η Πασχαλινή εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου-«Χρέος μας να περιφρουρήσουμε την Εθνική αξιοπρέπειά»
Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»
Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές
Επιβεβαίωσε την κάθοδο της Ολγκίν στην Κύπρο στις 7 Μαΐου εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ