Μετά την υποβολή-Οι μάχες εντυπώσεων, η σημειολογία και οι προσεκτικές επιλογές

Η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων ήταν το πρώτο μεγάλο ορόσημο του τελευταίου μήνα πριν από τις Προεδρικές Εκλογές. Πέραν των διαδικαστικών, όμως, που βρίσκονταν στο επίκεντρο το πρωί της Πέμπτης, ως ένας σημαντικός σταθμός στην πορεία προς την κάλπη είχε βαρύτητα και σε άλλα επίπεδα. Το πλαίσιο προσφερόταν για πολιτικά μηνύματα και  μάχες εντυπώσεων, σημειολογία (αλλά και πλήρη απουσία της, όπως αποδείχτηκε), ενώ χαρακτηριζόταν και από αντιφάσεις. Δεν έλειψαν και οι δηλώσεις που ξέφυγαν από τα τυπικά, που είμαστε συνηθισμένοι να ακούμε στην κυπριακή πολιτική.  

Δύο υποψήφιοι πήγαν στο Συνεδριακό Κέντρο έχοντας ως στόχο να στείλουν μηνύματα για τη μαζικότητα της υποψηφιότητάς τους, απευθυνόμενοι, μάλιστα, σε κάποιο βαθμό, σε ακριβώς το ίδιο κοινό. Πέραν όμως της μάχης των αριθμών, δινόταν παράλληλα και μια μάχη συμβολισμών, ως προς τα πρόσωπα που επιλέγηκαν να αποτελούν το «μικρό χωριό» που τους συνόδευε. Αντίστοιχη προσοχή δόθηκε και στα 100 πρόσωπα που υποστήριξαν την υποψηφιότητά τους.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου φρόντισε να συνοδεύεται από άτομα που συμβόλιζαν την ιστορική πορεία του ΔΗΣΥ αλλά και να στέλνουν το μήνυμα πως η δική του υποψηφιότητα αποτελεί τη συνέχεια της διακυβέρνησης Αναστασιάδη. Στο πλευρό του βρίσκονταν, μεταξύ άλλων, η Καίτη Κληρίδη, κόρη του ιδρυτή του ΔΗΣΥ, αριθμός Υπουργών της Κυβέρνησης και νυν και πρώην πολιτειακοί και κομματικοί αξιωματούχοι, κάποιοι εκ των οποίων ιστορικά στελέχη. Αν και η υποψηφιότητά του δεν χαρακτηρίζεται από πολυσυλλεκτικότητα, φρόντισε στον κατάλογο ή στο Συνεδριακό να υπάρχουν και πρόσωπα που στεγάστηκαν πολιτικά σε άλλους χώρους, όπως η Αθηνά Κυριακίδου, ο Νίκος Νικολαΐδης και ο Νίκος Κουγιάλης. Θα πρέπει να σημειωθεί πως τον κ. Νεοφύτου συνόδευε και η Πρόεδρος της Βουλής και αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου.  

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, από πλευράς του, ήθελε να στείλει το μήνυμα πως το σύνθημα γίνεται πράξη και όντως ενώνει δυνάμεις. Έτσι, στο πλευρό του υπήρχε μια σπάνια συνάντηση κορυφής μεταξύ προσώπων που συγκρούστηκαν σφοδρά στο παρελθόν. Κι όχι μόνο βρίσκονταν στο πλάι του, αλλά έκαναν χειραψίες, αντάλλαζαν πρωτοχρονιάτικες ευχές και έκαναν αστειάκια, λες και η άβυσσος που τους χωρίζει είχε… εξαφανιστεί. Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση ήταν αυτή του προέδρου του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου, και του προέδρου της ΔΗΠΑ, Μάριου Καρογιάν. Η λίστα υποστηρικτών του αντανακλούσε, επίσης, την πολυσυλλεκτικότητά του, με πρόσωπα προερχόμενα από πολλούς και διάφορους πολιτικούς χώρους, ενώ οδήγησε και σε τέσσερις διαγραφές από τα μητρώα του ΔΗΣΥ.  

Ο τρίτος βασικός υποψήφιος, Ανδρέας Μαυρογιάννης, επέλεξε να μην παίξει το παιγνίδι των αριθμών, καθώς προσήλθε με μικρότερη συνοδεία. Ωστόσο, οι άνθρωποι που διάλεξε είτε να βρίσκονται εκεί μαζί του, είτε να υπογράψουν ως υποστηρικτές του, ήταν προσεκτικά επιλεγμένοι, ώστε αφενός να στέλνουν μηνύματα στον κόσμο της Αριστεράς και αφετέρου να ξεκαθαρίζουν πως δεν περιορίζεται σε αυτόν. Έτσι από τη μία βρισκόταν κοντά του ο Γενικός Γραμματέας και άλλα στελέχη πρώτης γραμμής του ΑΚΕΛ, από την άλλη υπέγραφε η βουλεύτρια των Οικολόγων, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, η πρώην βουλεύτρια της Συμμαχίας Πολιτών Άννα Θεολόγου, ο πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Πιτσιλλίδης και μια πλειάδα άλλων ατόμων που κατείχαν αξιώματα ή υπήρξαν μέλη άλλων κομμάτων.

Κι άλλοι υποψήφιοι, βέβαια, είχαν κομματικές «μεταγραφές», με αυτήν που ξεχωρίζει να είναι του βουλευτή της ΕΔΕΚ Κωστή Ευσταθίου, που ήταν το πρόσωπο που πρότεινε την υποψηφιότητα Γιώργου Κολοκασίδη, ενώ η ΕΔΕΚ επίσημα (και μάλιστα οι διάφορες αντιμαχόμενες πτέρυγες που διαθέτει) στηρίζει Νίκο Χριστοδουλίδη. Το γεγονός αυτό φαίνεται, μάλιστα, να ανοίγει ένα νέο κύκλο έντασης στους Σοσιαλιστές.

Σημειώνεται, πάντως, πως οι πιο μοναχικοί υποψήφιοι ήταν ο Λουκάς Σταύρου και ο Ανδρόνικος Ζερβίδης, οι συνοδοί των οποίων χωρούσαν σε ένα αυτοκίνητο.

Εκτός εξέδρας

Αν και γίνεται πολύς λόγος για τους κομματικούς και τη σημειολογία που είχε η παρουσία τους στην υποβολή υποψηφιοτήτων, θα πρέπει να σημειωθεί πως οι πλείστοι από αυτούς δεν βρίσκονταν πάνω στην ειδική εξέδρα κατά τη διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων και επίσημης δήλωσης των υποψηφίων. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση του ΕΛΑΜ, καθώς πίσω από τον Χρίστο Χρίστου στάθηκαν οι βουλευτές του κόμματός του, καθώς και ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος κατέρχεται ως κομματικός υποψήφιος και είχε σε όλα τα στάδια συνοδεία κομματικών στελεχών. Στέφανος Στεφάνου, Νικόλας Παπαδόπουλος, Μαρίνος Σιζόπουλος και Μάριος Καρογιάν περίμεναν τους υποψηφίους τους στο πλάι και βρέθηκαν πίσω τους αργότερα στις δηλώσεις.

Ο σκύλος

Από όλους τους παρευρισκόμενους, πάντως, φαίνεται ότι αυτός που κέντρισε τα βλέμματα ήταν τελικά ένας… σκύλος, ο οποίος συνόδευε τον Αχιλλέα Δημητριάδη. Παρά τις φήμες ότι δεν του επιτράπηκε η είσοδος, ο REPORTER τον φωτογράφισε μαζί με τους υπόλοιπους υποστηρικτές του υποψηφίου, να περιμένει εντός της αίθουσας.  

Σημειώνεται πως η ομάδα του κ. Δημητριάδη προσήλθε στον χώρο με το προεκλογικό του λεωφορείο.

Ο βετεράνος

Και μπορεί το ενδιαφέρον να επικεντρώθηκε σε υποψηφίους που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της κούρσας, όμως οι περισσότεροι υπέβαλλαν υποψηφιότητα για πρώτη φορά στη ζωή τους. Ακόμη κι αυτοί που έχουν ξαναμπεί στη διαδικασία υποβολής, όμως, έχουν δύσκολο αντίπαλο τον βετεράνο της διαδικασίας, Ανδρέα Ευστρατίου. Ο υποψήφιος, ο οποίος γνωρίζει καλά από ρεκόρ, καθώς έχει μπει στο βιβλίο Γκίνες για τη μακρύτερη ουρά νυφικού, υπέβαλε υποψηφιότητα για όγδοη φορά. Μάλιστα οι αποτυχίες δεν τον πτοούν, αφού προανήγγειλε ήδη την υποψηφιότητά του για το 2028.  

Οι fashionistas

Το μυαλό των βασικών υποψηφίων και των επιτελείων τους ήταν να κλέψουν την μάχη των εντυπώσεων, όμως αυτή δεν αφορούσε τα ρούχα, καθώς οι «μεγάλοι» ήταν ντυμένοι τυπικά. Την ενδυματολογική μάχη κέρδισε με μεγάλη διαφορά ο Χαράλαμπος Αριστοτέλους, ο οποίος είχε ένα αέρα… Άγγλου λόρδου, με το μακρύ του σακάκι και ίσως τα πιο καλά γυαλισμένα παπούτσια στην Κύπρο.  

Αίσθηση προκάλεσαν και τα κόκκινα ψηλοτάκουνα μποτάκια της Τσελεστίνα Ντε Πέτρο.  

Στην αντίπερα όχθη, κάποιοι υποψήφιοι και συνοδοί δεν υπολόγισαν καλά τη διαφορά θερμοκρασίας εκτός και εντός του Συνεδριακού, με αποτέλεσμα να εισέλθουν με παλτά και καμπαρτίνες και να ζεσταίνονται.  

Οι πρωτάρηδες

Αν και πολλοί από τους υποψήφιους έχουν εξοικειωθεί με την επαφή τους με τη δημοσιότητα, είτε επειδή έχουν χρόνια τριβής, είτε επειδή εκπαιδεύτηκαν καλά το τελευταίο διάστημα, κάποιοι ήταν πρωτάρηδες και φαινόταν η αμηχανία τους. Όπως για παράδειγμα η αινιγματική ατάκα «εσείς με βλέπετε εμένα, εσείς ακούτε εμένα, όμως εγώ αυτή τη στιγμή δεν ακούω εσάς, όμως θα σας ακούσω στο μέλλον», του Ανδρόνικου Ζεβρίδη.  

Η Ιουλία Χοβρίνα Κομνηνός, η οποία κατάγεται από τη Ρωσία, δεν μιλά πολύ καλά Ελληνικά, με αποτέλεσμα να «χτυπά» η γλώσσα της. Παρά ταύτα, ήταν η μόνη υποψήφια που δεσμεύτηκε πως εάν εκλεγεί, θα δίνει τον μισθό της σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.    

Από την πλευρά της, η Τσελεστίνα ντε Πέτρο, μπορεί να μην σκοπεύει να μοιράσει τους μισθούς της, μοίρασε όμως απλόχερα αγάπη. «Αγαπώ πολύ τον κόσμο, τους Κύπριους και αυτή είναι η πιο μεγάλη δήλωση που μπορώ να δώσω», είπε.

Η δήλωση της ημέρας

Πάντως, η πιο ενδιαφέρουσα δήλωση της χθεσινής ημέρας δεν ανήκει ούτε σε πρωτάρηδες, ούτε σε κάποιον εκ των βασικών υποψηφίων, αλλά στον Λουκά Σταύρου, το κόμμα του οποίου έχει μια ξεχωριστή θεώρηση και όμοιες προσεγγίσεις δεν ακούγονται συχνά. «Ως Κίνημα, καταθέτουμε ολοκληρωμένη πρόταση για ένταξη της κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελληνική. Θα το κάνουμε με τον ίδιο τρόπο που εντάχθηκε στην ΕΕ. Με άμεση ενσωμάτωση της Εθνικής Φρουράς στις δυνάμεις της Ελλάδας. Εάν έθνος ένας λαός», ανέφερε μεταξύ άλλων.  

«Ζητούμε κρατικοποίηση των τραπεζών, ακύρωση των εκποιήσεων, επιδιώκουμε κατάργηση της καπιταλιστικής οικονομίας και πέρασμα στην κοινοτική οικονομία. Σχεδιάζουμε ανασύσταση του παλαιού Συνεργατισμού, ζητούμε μηδενική φορολόγηση των ειδών πρώτης ανάγκης. Προτείνουμε δημιουργία ένοπλων πολιτοφυλακών», δήλωσε επίσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Τι θέλουν οι φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές που διαδηλώνουν στα αμερικανικά πανεπιστήμια
Στην Γκάμπια ο Τατάρ για Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας
Στάθηκε στη σύναξη για φαγητό μετά την ενέδρα στο «Δημητρούι» το Εφετείο-Το σκεπτικό της απόφασης
Νεκρός 79χρονος Ελληνοκύπριος στο τροχαίο που σημειώθηκε στα κατεχόμενα
«Το σημερινό στάτους κβο δεν μπορεί να είναι η λύση και δεν είναι το μέλλον που οραματιζόμαστε»
Τη σημασία επίλυσης Κυπριακού υπογραμμίζουν τ/κ οργανώσεις
Κατασχέθηκαν 800 περίπου κιλά κρέας κατόπιν ελέγχων από Κτηνιατρικές Υπηρεσίες
Υπουργική Σύνοδος στην Κύπρο στις 17 Μαΐου για Μεταναστευτικό
Σοβαρό τροχαίο στα κατεχόμενα-Ελληνοκύπριοι συγκρούστηκαν με τουριστικό λεωφορείο
Επιστρέφει στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν, προγραμματίστηκαν για την Τετάρτη οι πρώτες συναντήσεις