Με συμβολισμούς και μηνύματα η υποβολή υποψηφιοτήτων-Όσα έγιναν στο Συνεδριακό

Με την υποβολή των υποψηφιοτήτων ενώπιον του Γενικού Εφόρου Εκλογών, ολοκληρώθηκε το τυπικό μέρος της διαδικασίας και πλέον επίσημα εισερχόμαστε στον τελευταίο μήνα των Προεδρικών Εκλογών, με δεκατέσσερις υποψήφιους να τρέχουν στην κούρσα που θα τερματίσει στις πέντε Φεβρουαρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΟΣΑ ΈΓΙΝΑΝ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας, οι δεκατέσσερις υποψήφιοι προσήλθαν στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία, όπου κατέθεσαν τις υποψηφιότητες τους. Σύμφωνα με τον Έφορο Εκλογών, όλα κύλησαν ομαλά και πλέον ανοίγει ο δρόμος για να ξεκινήσει η δύσκολη διαδικασία εκτύπωσης των ψηφοδελτίων, τα οποία λόγω και του ρεκόρ υποψηφιοτήτων, θα είναι το μεγαλύτερο που υπήρξε ποτέ σε Προεδρικές Εκλογές. Σύμφωνα με τον Έφορο Εκλογών, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία των ενστάσεων σήμερα το απόγευμα, ακολούθως θα ετοιμαστεί ένα προσχέδιο του ψηφοδελτίου, που θα παρουσιαστεί στα επιτελεία των υποψηφίων, σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα. 

Οι Προεδρικές Εκλογές του 2023, άλλωστε, θα μείνουν στην ιστορία, ως οι εκλογές με τον μεγαλύτερο αριθμό υποψηφίων που υπήρξε ποτέ. Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο ρεκόρ ήταν οι Προεδρικές του 2013, με έντεκα υποψηφίους. Πάντως, στη σημερινή διαδικασία οι βασικοί υποψήφιοι έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στους συμβολισμούς, τόσο σε σχέση με τα πρόσωπα που τους συνόδευαν, όσο και με τις δηλώσεις τους, μετά την υπογραφή των εγγράφων για την υποψηφιότητά τους. 

Πρώτος την υποψηφιότητα του υπέβαλε ο Ανδρέας Ευστρατίου από την Πάφο ο οποίος είναι και ο ρέκορντμαν συμμετοχών σε Εκλογές, αφού είναι η έβδομη φορά που υποβάλλει υποψηφιότητα. Στο μήνυμα του ο κ. Ευστρατίου έστειλε το μήνυμα ότι η υποψηφιότητα του είναι μια αγωνιστική υποψηφιότητα, η οποία έχει ως στόχο να ακουστούν τα προβλήματα του λαού και να λυθεί το Κυπριακό. Σημείωσε πως τα σύνορα μας δεν είναι στη Λευκωσία, αλλά στην Αμμόχωστο, του Μόρφου και την Κερύνεια και θα αγωνιστούμε για να την απελευθερώσουμε.

Δεύτερος υπέβαλε υποψηφιότητα ο Λουκάς Σταύρου, ο οποίος ούτε αυτός είναι η πρώτη φορά που κατέρχεται ως υποψήφιος σε Προεδρικές Εκλογές και ο οποίος μάλιστα κατέθεσε τις θέσεις του, μεταξύ των οποίων είναι η Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα και η αναθέρμανση των σχέσεων της με την Ρωσία.

«Ως Κίνημα, καταθέτουμε ολοκληρωμένη ένταξη της κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελληνική. Θα το κάνουμε με τον ίδιο τρόπο που εντάχθηκε στην ΕΕ. Με άμεση ενσωμάτωση της ΕΦ στις δυνάμεις της Ελλάδας. Ενα έθνος ένας λαός. Απορρίπτουμε τη ΔΔΟ και το Ενιαίο Κράτος. Η δικοινοτικότητα και το Σύνταγμα της Ζυρίχης πέθαναν το 1963. Ο σκοπός είναι η απελευθέρωση χωρίς να αποκλείουμε την ένοπλη σύγκρουση με τους κατακτητές», είπε.

Την ίδια ώρα πρόσθεσε πως, «απαιτούμε την αναθέρμανση των σχέσεων μας με τη Ρωσία. Δεν δεχόμαστε καμία πολιτική αποσιώπησης. Στην περίπτωση μου δεν δόθηκε βήμα για να αναπτυχθούν οι θέσεις του ΕΚΑΜ. Πιο κραυγαλέα είναι η περίπτωση στην Ελλάδα που κρατούνται άδικα ο Ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός και Ηλίας Κασιδιάρης. Ζητούμε κρατικοποίηση των τραπεζών, ακύρωση των εκποιήσεων, επιδιώκουμε κατάργηση της καπιταλιστικής οικονομίας και πέρασμα στην κοινοτική οικονομία. Σχεδιάζουμε ανασύσταση του παλαιού Συνεργατισμού, ζητούμε μηδενική φορολόγηση των ειδών πρώτης ανάγκης. Προτείνουμε δημιουργία ένοπλων πολιτοφυλακών».

Στη συνέχεια την υποψηφιότητα της κατέθεσε η Τσελεστίνα Ντι Πέτρο, η οποία έδωσε μια πραγματική μάχη τις τελευταίες ημέρες, για να εξασφαλίσει τις 100 υπογραφές από τους προτείνοντες της υποψηφιότητας της.  «Επιμένω να αγωνίζομαι για τους Κυπρίους και βήμα βήμα θα τα καταφέρουμε και στην Προεδρεία. Σας αγαπώ πολύ, τον κόσμο τους Κύπριους και αυτή είναι η πιο καλή δήλωση που μπορώ να δώσω», περιορίστηκε να δηλώσει.

Την σκυτάλη, στην υποβολή υποψηφιότητας, πήρε ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, που έφτασε στο Συνεδριακό, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του και τους γονείς του. Πάντως, ούτε ο κ. Χρίστου είναι άγνωστος με την εν λόγω διαδικασία, καθώς είναι η δεύτερη πενταετία που διεκδικεί τη θέση του Προέδρου, όπως έκανε και το 2018.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Χρίστου ανέφερε πως «απευθυνόμαστε στους συμπολίτες μας, που αγωνιούν όπως και εμείς για το μέλλον του τόπου μας. Δεν βολεύονται με το κατεστημένο και επιθυμούν την πραγματική αλλαγή. Αναντίλεκτα, το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο είναι η παράταξη των έργων. Καταθέτουμε ουσιαστικές προτάσεις. Θέτουμε ξεκάθαρους στόχους και υπερασπιζόμαστε σταθερά θέσεις μέσα σε ένα διαρκή πολιτικό αγώνα».

Ο κ. Χρίστου πρόσθεσε ότι «το ΕΛΑΜ αποτελεί το ισχυρότερο ανάχωμα για την μη αποδοχή λύσης τουρκικών προδιαγραφών, όπως η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, στο εθνικό μας θέμα. Έχει σαφές καθορισμένο πρόγραμμα για την πάταξη των ανεξέλεγκτων παράνομων μεταναστευτικών ροών που κατακλύζουν κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Έμπρακτα βρίσκεται δίπλα στους αδικημένους πολίτες όταν κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους από τις αυθαιρεσίες των τραπεζικών ιδρυμάτων. Παραμένουμε μακριά από υποθέσεις διαφθοράς και διαπλοκής σε μια πολιτική σκηνή που βρίθει από σκάνδαλα. Στεκόμαστε αρωγός σε δυσπραγούντες συμπολίτες μας, αναπτύσσοντας ένα πλούσιο κοινωνικό έργο. Προασπιζόμαστε τον παραδοσιακό θεσμό της οικογένειας και τις μελλοντικές γενιές απέναντι στα ισοπεδωτικά πρότυπα της νέας τάξης πραγμάτων».

Επόμενος στην υποβολή υποψηφιότητας ήταν ο κ. Ανδρόνικος Ζερβίδης, ο οποίος έχει ετοιμάσει ένα μανιφέστο 77 σελίδων, ένα πρόγραμμα όπως είπε για να βρεθούν λύσεις για όλα τα προβλήματα της Κύπρου. Μάλιστα, υπέδειξε ότι μία μέρα θέλει να υπογραφεί λύση με τους Τούρκους για το Κυπριακό. «Έχουμε πολλά προβλήματα. Νομίζω έχω τις λύσεις. Έκανα πράγματα που κανένας άλλος υποψήφιος δεν έκανε ποτέ. Αυτό είναι ένα σατιρικό μανιφέστο γι’ αυτούς που προτιμάνε να πάνε στον οδοντίατρο να βγάλουν όλα τα δόντια τους χωρίς αναισθητικό παρά να εμπλακούν στα πολιτικά της Κύπρου. Έκανα και κάτι άλλο. Έγραψα μουσική η οποία είναι στο andronicos.cy και στο facebook. Να το κοιτάξετε και να σκεφτούμε για λύσεις και να σκεφτούμε για ειρήνη. Είναι μεγάλο προνόμιο».

Συνοδευόμενος από μία μερίδα υποστηρικτών του, ανάμεσα και η πρώην υπουργός Εξωτερικών, επί καιρού Δημήτρη Χριστόφια, αλλά και το σκυλάκι του, Σκάι, ο Αχιλλέας Δημητριάδης έφτασε το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο, για να υποβάλει την υποψηφιότητά του. Η παρουσία του σκύλου του είχε ως στόχο να στείλει το μήνυμα «ο τρόπος που διαχειριζόμαστε τα κατοικίδια μας είναι μέρος του πολιτισμού μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συνοδευόμενος από τον σκύλο του υπέβαλε υποψηφιότητα ο Αχιλλέας Δημητριάδης (pics)

Ο κ. Δημητριάδης, στις δηλώσεις του, υπέδειξε ότι «το μέλλον της Κύπρου δεν μπορεί να είναι η διχοτόμηση, μπορούμε να την αποτρέψουμε. Η ΕΕ είναι η ασπίδα μας. Το ενεργειακό και ευρωτουρκική σχέση είναι τα κλειδιά για να ξεκλειδώσουμε τη διαδικασία επίλυσης. Χρειαζόμαστε αξιοπιστία. Αυτοί που οδήγησαν το Κυπριακό στη σημερινή τραγική θέση είναι μέρος του προβλήματος. Δεν μπορεί να είναι και μέρος της λύσης. Πρέπει να θέσουμε τέρμα στη διαφθορά που εκθέτει τη χώρα και μας προσβάλλει. Με πραγματική ποινική διερεύνηση του σκανδάλου των χρυσών διαβατηρίων, με διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων του Γενικού Εισαγγελέα, με έλεγχο και διαφάνεια στους διορισμούς ανεξάρτητων αξιωματούχων και με αποτελεσματικό πόθεν έσχες. Ο Πρόεδρος πρέπει να ηγείται με το παράδειγμά του. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για τη διαφθορά».

Πρόσθεσε, δε, ότι «γνωρίζω τις δυσκολίες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, είναι πολλές. Στη ζωή μου, όμως, δεν έμαθα να κάθομαι και να περιγράφω προβλήματα. Έμαθα να θέτω στόχους και να εργάζομαι σκληρά να τους πετύχω. Θέλω να υπηρετήσω τη χώρα μου. Θέλω να παραδώσω στα παιδιά μας ένα τίμιο κράτος, μια Κύπρο πράσινη και ενωμένη. Ζητώ τη στήριξη των πολιτών με μια καθαρή πρόταση. Τους καλώ να κάνουμε μαζί μια δυναμική αρχή. Οι εκλογές δεν είναι το τέλος του δρόμου. Είναι η αφετηρία».

Επίσημα την υποψηφιότητά του επέβαλε, μετά τον κ. Δημητριάδη, ο Αλέξιος Σαββίδης, ο οποίος επανέλαβε τις θέσεις του, που είναι ενάντια στην ΔΔΟ και υπέρ ενός ενιαίου κράτους, χωρίς στρατό. Ο κ. Σαββίδης ήταν συνοδευόμενος από κάποιους υποστηρικτές του, ανάμεσά τους και ο Λευτέρης Γεωργίου, ο πρόεδρος του Κινήματος ΕνΕργώ.

«Το Κυπριακό είναι θέμα κατοχής, εισβολής και εθνοκάθαρσης του Κυπριακού Ελληνισμού. Κάθε πολίτης και μια ψήφος. Προχωρούμε στην οικονομία. Κατώτατος μισθός 1300 ευρώ καθαρά στους πολίτες που δουλεύουν οκτάωρη εργασία, 1000 ευρώ κατώτατη σύνταξη, επιστροφή όλων των προστίμων που έχουν δοθεί κατά τη διάρκεια της υγειονομικής χούντας που περάσαμε του κορωνοϊού και διακοπή κάθε δικαστικής διαδικασίας».

Ο κ. Σαββίδης, συνεχίζοντας υπέδειξε πως «κανένας αιτητής ασύλου από τη στιγμή που υπάρχουν Κύπριοι συμπολίτες μας που πεινούν, υπάρχουν άστεγοι και ένας στους πέντε είναι κάτω από το όριο της φτώχιας. Από εκεί και πέρα θέλω να σας καλέσω όλους μαζί να αγωνιστούμε για να πατάξουμε τη διαφθορά, το σάπιο κατεστημένο, για τους συμπολίτες μας που εκποιούνται καθημερινά οι περιουσίες τους για να σταματήσουν οι εκποιήσεις των περιουσιών του κόσμου, τα funds θα τα αποπέμψουμε από την Κύπρο. Επίσης είμαστε εναντίον της κακοποίησης των ζώων και των αδέσποτων. Είμαστε υπέρ των μονογονεϊκών οικογενειών, των πολύτεκνων οικογενειών και θα ενσκήψουμε στα προβλήματα του Κύπριου πολίτη».

Συνοδευόμενος από την κόρη του, Αθηνά και κάποιους, τον Χαράλαμπο Προύντζο, ο οποίος πρότεινε και την υποψηφιότητά του, τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ και άλλα μέλη του χώρου της Αριστεράς, έφτασε το πρωί στο Συνεδριακό, για να κατέλθει και επίσημα στην κούρσα των Προεδρικών, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης. Μάλιστα, ο κ. Μαυρογιάννης θυμήθηκε το παρελθόν του, που συμμετείχε σε μαραθώνιους, αφού περπατούσε με αρκετά ταχύ βήμα και ήταν ευδιάθετος.

Ο κ. Μαυρογιάννης υπέδειξε πως η στήριξη τόσων ανθρώπων από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, «από διαφορετικά πεδία και τομείς είναι για μένα μεγάλη τιμή. Όμως, μεγάλη τιμή είναι και η στήριξη από χιλιάδες ανθρώπους εκεί έξω, που προσδοκούν την προοδευτική αλλαγή στον τόπο. Ελπίδα και προοπτική για την επανένωση της Κύπρου. Οικονομία που να παράγει ευημερία για την κοινωνία και όχι κέρδη για τους λίγους. Ηγεσία που να υπηρετεί τον τόπο και όχι τα δικά της συμφέροντα. Με ειλικρίνεια και εντιμότητα, με διαφάνεια και λογοδοσία, εξυγίανση, κάθαρση, τιμωρία των ενόχων για τα δεκάδες σκάνδαλα που ατίμασαν την Κύπρο. δουλειά με δικαιώματα, επιχειρείν σε υγιές περιβάλλον, ζωή με αξιοπρέπεια, τομές και μεταρρυθμίσεις για τον τόπο για να πάει μπροστά».

Συνεχίζοντας, ο κ. Μαυρογιάννης τόνισε ότι «αυτό σημαίνει για εμάς προοδευτική αλλαγή. Έχουμε το όραμα, έχουμε το σχέδιο, έχουμε τους ανθρώπους για να κάνουμε πράξη τα αιτήματα και τις προσδοκίες της κοινωνίας. Σε αυτές τις εκλογές ο κυπριακός λαός έχει ενώπιον του αρκετούς υποψήφιους, αλλά έχει μόνο δυο επιλογές. Είτε θα παραμείνουμε στην ίδια πορεία, με τις ίδιες πολιτικές, με τους συνεχιστές της παρούσας κυβέρνησης, είτε θα πετύχουμε την μεγάλη προοδευτική αλλαγή για τον τόπο. Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα, το στοίχημα της αλλαγής. Η Κύπρος μπορεί. Μαζί μπορούμε να κάνουμε πράξη την αλλαγή, να ανεβάσουμε τον τόπο μας λίγο ψηλότερα, όπως λέει και ο στίχος του Σεφέρη».

Μετά τον κ. Μαυρογιάννη, την υποψηφιότητά του για την Προεδρία υπέβαλε και ο Γιώργος Κολοκασίδης. Στο πλευρό του, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Κωστής Ευσταθίου, ο οποίος πρότεινε και την υποψηφιότητά του, ενώ είχε προ πολλού ξεκαθαρίσει ότι θα στηρίξει την εν λόγω υποψηφιότητα, παρά το γεγονός ότι η ΕΔΕΚ αποφάσισε να στηρίξει Νίκο Χριστοδουλίδη.

«Όποιος αφουγκράζεται την κοινωνία μας, ξέρει ότι οι πολίτες είναι αγανακτισμένοι. Απαιτούν δραστικές αλλαγές στην ποιότητα της δημοκρατίας η οποία πάει από το κακό στο χειρότερο και οδηγεί στην καταβαράθρωση και την οικονομία και το κράτος δικαίου αλλά και στο Κυπριακό όπου διαδοχικές Κυβερνήσεις επιμένουν να ζητούν λύση στη βάση Σχεδίου Ανάν, μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία η οποία είναι ουσιαστικά ένας συνεταιρισμός με την Τουρκία. Και όλα αυτά εις βάρος της επιθυμίας της συντριπτικής πλειοψηφίας του Κυπριακού λαού. Βαδίζω και εγώ στο ίδιο μονοπάτι», σημείωσε.

Ο κ. Κολοκασίδης, συνεχίζοντας, επεσήμανε ότι «ως ανεξάρτητος πολίτης, σήμερα καταθέτω την υποψηφιότητα μου για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τάσσομαι δίπλα στους πολίτες που θέλουν επιτέλους να αλλάξει κάτι σε αυτό τον τόπο. Μάχομαι εναντίον της κομματοκρατίας και αρνούμαι να παζαρέψω την εντιμότητα μου με οποιοδήποτε κόμμα. Αρνούμαι να συμβιβαστώ με το τέρας της διαφθοράς. Αυτές μου οι θέσεις στο Κυπριακό και στην καταπολέμηση της κομματοκρατίας με φέρνουν αντιμέτωπο και με τους τρεις κομματικούς υποψηφίους οι οποίοι δεν υποστηρίζονται μόνο από τις κομματικές ηγεσίες, επευλογούνται από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος φέρει τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα».

Με μία πλειάδα υποστηρικτών, ανάμεσά τους η σύζυγός του, Μαρία Σελίπα, η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, η οποία πρότεινε και την υποψηφιότητά του, αρκετούς υπουργούς της Κυβέρνησης, αλλά και βουλευτές του Δημοκρατικού Συναγερμού, υπέβαλε την υποψηφιότητά του, ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Εκτός από τις πολιτικές φιγούρες, στο πλευρό του προέδρου του κυβερνώντος κόμματος, βρέθηκαν και προσωπικότητες από το χώρο της Δεξιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Όσοι έχουν σκέψεις για διάσπαση του ΔΗΣΥ, θα πάρουν απάντηση στην ττενέκκα»

Ο κ. Νεοφύτου σημείωσε πως «τα επόμενα χρόνια θα είναι κρίσιμα. Για τη χώρα μας, για κάθε Κύπρια και για κάθε Κύπριο. Η οικονομία της χώρα μας είναι σήμερα δυνατή. Δεν είναι όμως δεδομένη. Και χωρίς δυνατή οικονομία δεν υπάρχει ασφάλεια, ούτε αξιοπιστία για την χώρα, ούτε η δυνατότητα να στηρίζεται η κοινωνία. Στον Δημοκρατικό Συναγερμό αποδείξαμε ότι είμαστε το κόμμα της ευθύνης. Αρκεί να συγκρίνουμε τι παραλάβαμε και πως είναι σήμερα η Κύπρος μας. Η δουλειά ενός ηγέτη είναι να λέει την αλήθεια και να φροντίζει για το μέλλον. Να μετατρέπει τους κινδύνους σε ευκαιρίες. Να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να δίνει λύσεις σε σύνθετα προβλήματα. Να φέρνει αποτέλεσμα για τη χώρα. Δεν υπάρχει υποκατάστατο της ικανότητας ενός ηγέτη. Ιδιαίτερα για μία χώρα μικρή όπως η δική μας πατρίδα».

Πρόσθεσε, δε, ότι «ο Πρόεδρος της Κύπρου καθήκον έχει να ηγείται και να καθοδηγεί υπεύθυνα τη χώρα. Και υπεύθυνο είναι προτού υπόσχεσαι δαπάνες πρώτα να διασφαλίσεις κρατικά έσοδα. Μπορώ να κρατήσω την οικονομία δυνατή. Μαζί μπορούμε να διαχειριστούμε τα δύσκολα, και να δημιουργήσουμε μία Κύπρο των ευκαιριών, με αξιοπρεπείς πολίτες. Και το πιο σημαντικό, θα αγωνιστώ για επιστροφή στον διάλογο, για τη λύση, την απελευθέρωση και την επανένωση της μοιρασμένης μας πατρίδας. Αυτή θα είναι η πιο ριζική και η πιο αποτελεσματική μεταρρύθμιση που θα αλλάξει τη μοίρα του τόπου και του λαού μας».

Την σκυτάλη για υποβολή της υποψηφιότητάς του, πήρε ο Χαράλαμπος Αριστοτέλους, ο οποίος ήταν επίσης ευδιάθετος στην παρουσία του στο Συνεδριακό. «Θέλω να προκρίνω τον άλλο δρόμο ανάπτυξης και βασίζομαι σε πολιτικές κατευθύνσεις του βραχυπρόθεσμου και του μακροπρόθεσμου. Το βραχυπρόθεσμο έχει με ζητήματα που θα απαλύνουν τους αγρότες, εργάτες και τους ανθρώπους της υπαίθρου, αλλά και τη νέα γενιά. Δεν έχουμε αυταπάτες ότι αυτό το σύστημα μπορεί να αποτελέσει το μέλλον της ανθρωπότητας. Το μακροπρόθεσμο είναι η δημιουργία προϋποθέσεων και προετοιμασία συνειδήσεων για τελική ανατροπή του υφιστάμενου κοινωνικοπολιτικού συστήματος. Το μόνο που έχω να πω είναι ότι η υποψηφιότητα μας αγκαλιάστηκε από άκρη σε άκρη της Κύπρου και ιδιαίτερα από τη νέα γενιά».

Ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου ήταν ο επόμενος που υπέβαλε υποψηφιότητα, ο οποίος επεσήμανε πως δεν υπόσχεται καλύτερη ζωή, αλλά μία πολιτεία που θα εκφράζει τον καλύτερο εαυτό μας. «Είμαστε ένας λαός που πολεμά αιώνες για να ζήσει σε αυτή τη γωνιά της Μεσογείου. Στη σκέψη μου αυτή την ώρα οι γονείς μου και όλοι αυτοί που πέθαναν στην προσφυγιά. Σήμερα μας περιβάλλουν τεράστιοι κίνδυνοι. Ζητώ από τους πολίτες να αναρωτηθούν τι θα μας έκανε περήφανους».

Προτελευταία υπέβαλε υποψηφιότητα η ανεξάρτητη Ιουλία Χοβρίνα Κομνηνός, η οποία έστειλε ένα σύντομο μήνυμα προς τους πολίτες. «Εάν εκλεγώ θα δώσω τον προεδρικό μισθό μου σε φιλανθρωπικό σκοπό. Αυτή τη κίνηση είναι εισήγηση του πολιτικού κόμματος που είμαι πρόεδρος. Η θέση μας στον πόλεμο είναι ουδέτεροι. Δεν θέλουμε καθόλου πόλεμο στην Κύπρο. Πρέπει να βρούμε τη λύση όλου του προβλήματος χωρίς επέμβαση του στρατού».

Πρόσθεσε, δε, ότι «η γνώμη μου δεν κάνω σύγκριση. Είναι διαφορετικό από πολλούς. Στην Ουκρανία αυτά που συμβαίνουν τώρα και αυτά που έγιναν στην Κύπρο δεν είναι τα ίδια. Πρέπει να υπάρξει διάλογος και μπορούμε να βρούμε μια λύση συμβίωσης, όχι με πόλεμο».

Τελευταίος που υπέβαλε υποψηφιότητα, ο ανεξάρτητος υποψήφιος Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο κ. Χριστοδουλίδης έφτασε στο χώρο του Συνεδριακού, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Φιλίππα και τις τέσσερις κόρες του, με την μεγαλύτερή του κόρη, Ιωάννα, να είναι και αυτή που πρότεινε την υποψηφιότητά του. Εκτός από την οικογένειά του, στο πλευρό του κ. Χριστοδουλίδη και εκπρόσωποι από τα κόμματα που τον στηρίζουν, όπως ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νίκολας Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, πρόεδρος της ΔΗΠΑ, Μάριος Καρογιάν και άλλα μέλη του κόμματος, καθώς και η πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύης, Ελένη Θεοχάρους.

«Όλους αυτούς τους μήνες μίλησα με τον λαό, άκουσε προσεχτικά τις έγνοιες και τις προσδοκίες του. Στη βάση αυτών των συζητήσεων, δημιουργήσαμε ένα σύγχρονο πρόγραμμα διακυβέρνησης, που θα φέρει τομές και Μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώνει την καθημερινότητα και θα δίνει ελπίδα για το μέλλον», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Συνεχίζοντας, πρόσθεσε ότι «οι καιροί απαιτούν συνενώσεις και συγκλίσεις. Είμαι πανέτοιμος για την αυριανή διακυβέρνηση της χώρας, σχηματίζοντας κυβέρνηση ευρείας αποδοχής, που θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας. Στην τελική ευθεία, παραμένω προσηλωμένος στην επόμενη ημέρα, που θα πρέπει να μας βρει ενωμένους. Ο λόγος θα συνεχίσει να είναι συνενωτικός, μακριά από προσπάθειες για πόλωση, διαχωριστικές γραμμές και προσεγγίσεις που δεν βοήθησαν τη χώρα να πάει μπροστά. Τώρα είναι η ώρα των πολλών και όχι των λίγων. Τώρα είναι η ώρα των συνενώσεων και όχι των αποκλεισμών».

 

Δειτε Επισης

«Αναγκαίο συστατικό για την Κυβέρνησή μου ο ΔΗΣΥ»-Πώς σχολίασε τις εξελίξεις ο Χριστοδουλίδης
Σε όλους ανήκει αυτή η μεγάλη νίκη!
Τόσα θα πάρουν φεύγοντας Πρόεδρος και υπουργοί-Η σύνταξη και τα φιλοδωρήματα
Η προσωπική επαφή και το κοινωνικό ρεύμα κέρδισαν τους κομματικούς μηχανισμούς
Τα κόμματα πιέζουν, ο Χριστοδουλίδης αντιστέκεται-Στο κόκκινο οι διεργασίες
Προσκάλεσε το Χριστοδουλίδη να επισκεφτεί την Πολωνία ο ομόλογός του
Συγκινημένος στην Πάφο ο Χριστοδουλίδης-«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι»
Έστειλε επιστολή στο Χριστοδουλίδη ο Μπορέλ-Εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών
Πριν από την 1η Μαρτίου η συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ
Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης για την ένταξη Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ