Ο εκνευρισμός σε Πινδάρου-Προεδρικό, οι ανησυχίες και η λύση Αναστασιάδη

Μεγάλος εκνευρισμός επικρατεί, σύμφωνα με πληροφορίες, σε Πινδάρου και Προεδρικό για τις διαστάσεις που έχει λάβει η δημόσια αναφορά του Αβέρωφ Νεοφύτου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με αρκετούς να μην συμφωνούν με την απόφαση του προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού να προβεί σε μια τέτοια κίνηση, ιδιαίτερα σε αυτό το χρονικό σημείο, και να εκφράζουν ανησυχίες για την πορεία εσωστρέφειας που φαίνεται να λαμβάνει η παράταξη.

Υπενθυμίζεται ότι, το βράδυ της Δευτέρας, στο πλαίσιο του debate του «Σίγμα», ερωτηθείς ο κ. Νεοφύτου εάν νιώθει ότι ο Νίκος Αναστασιάδης υποσκάπτει την υποψηφιότητα του, απάντησε πως «είτε αρέσω, είτε δεν αρέσω, πάντα είμαι ειλικρινής. Και για να είμαστε και απόψε ειλικρινείς, δημιουργήθηκαν σκιές. Και οι σκιές δεν δημιουργήθηκαν από οποιαδήποτε συζήτηση σε μια κλειστή συνεδρία ενός συλλογικού οργάνου. Οι σκιές δημιουργήθηκαν από δημόσιες δηλώσεις. Αυτός που έχει την ευθύνη να τις ξεκαθαρίσει, δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Ακολούθησαν δημόσιες συζητήσεις και δημοσιεύματα, με αποκορύφωμα την Τετάρτη, που ο Υπουργός Οικονομικών και ο Υπουργός Μεταφορών, αναγκάστηκαν να δηλώσουν δημόσια ότι δεν αισθάνονται δυσφορία από την στάση του Νίκου Αναστασιάδη έναντι του Αβέρωφ Νεοφύτου και να επισημάνουν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στηρίζει τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, όπως πράττουν και οι ίδιοι. Πρόκειται, ξεκάθαρα, για μια άβολη αλλά απαραίτητη παρέμβαση, σε μια ευρύτερη προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να σταματήσει αυτό το ζήτημα να βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας.

Το θέμα, άλλωστε, είχε τεθεί ακροθιγώς λίγη ώρα πριν στο Υπουργικό Συμβούλιο, με όλες τις πλευρές να επαναβεβαιώνουν την στήριξή τους στην υποψηφιότητα του προέδρου του ΔΗΣΥ, ενώ, σύμφωνα με δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στο Ράδιο Πρώτο, επαναβεβαιώθηκε το δικαίωμα των στελεχών της Κυβέρνησης να λαμβάνουν μέρος σε προεκλογικές εκδηλώσεις. 

Οι περισσότερες, όμως, συζητήσεις, γίνονται μεταξύ των Συναγερμικών στελεχών, καθώς υπάρχει μεγάλος εκνευρισμός για την τροπή που έχουν λάβει τα πράγματα, αφού την θεωρούν επιζήμια τόσο για την υποψηφιότητα όσο και για το ίδιο το κόμμα. Υπάρχει μία σχολή σκέψης που βασικά συμφωνεί με τον Αβέρωφ Νεοφύτου αλλά θεωρεί πως το θέμα ουδέποτε θα έπρεπε να συζητείται δημόσια αλλά και μία άλλη που διαφωνεί εντελώς με την ανάγνωση του προέδρου του κόμματος, αφού πιστεύουν πως ο Νίκος Αναστασιάδης δεν άφησε σκιές, καθώς έχει προσφέρει επαρκή στήριξη στην υποψηφιότητα Νεοφύτου και έχει κάνει το καθήκον του από τα διάφορα κομματικά βήματα.  

Ανησυχία πολλών είναι πως αυτή η δημόσια αναφορά ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για να μπει για τα καλά το κόμμα στην εσωστρέφεια, ένας κίνδυνος που υποβόσκει εδώ και καιρό, δεδομένου ότι δεν προκύπτουν τα επιθυμητά αποτελέσματα από τις δημοσκοπήσεις και από κάποιους εντός της παράταξης γίνονται ήδη σκέψεις για την επόμενη μέρα. Και δεν υπάρχει χειρότερη στιγμή από μία προεκλογική περίοδο, για να κληθούν να διαχειριστούν κάτι τέτοιο.

Εκνευρισμός, όμως, πέραν της Πινδάρου, επικρατεί και στο Προεδρικό, σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρεται να έχει ενοχληθεί από τις αναφορές Νεοφύτου. Το περιβάλλον του θεωρεί ότι έκανε τις προσπάθειές του την ώρα που έπρεπε, ώστε να μην βρεθούν ψηφοφόροι του ΔΗΣΥ ενώπιον του διλήμματος Νεοφύτου ή Χριστοδουλίδης και ότι, όποτε κλήθηκε σε συναγερμικό βήμα, φρόντισε να στείλει μηνύματα υποστήριξης του προέδρου της παράταξης, τα οποία μάλιστα ερμηνεύτηκαν και ως ένεση δυναμικής στην υποψηφιότητα του προέδρου του κόμματος.

Είναι, πάντως, αρκετοί στον ΔΗΣΥ που πιστεύουν πως τη λύση θα κληθεί τελικά να τη δώσει ο Νίκος Αναστασιάδης, με μια παρέμβαση που θα αποκλιμακώσει την ένταση και θα κλείσει το θέμα στη δημόσια σφαίρα. Να εκμεταλλευτεί, δηλαδή, κάποια δημόσια παρουσία του τα επόμενα εικοσιτετράωρα, ώστε να στείλει μηνύματα υποστήριξης στον Αβέρωφ Νεοφύτου, αγγίζοντας τις ευαίσθητες χορδές κομματικού πατριωτισμού των Συναγερμικών με τον τρόπο που εκείνος ξέρει να κάνει καλύτερα και να απαλείψει εμπράκτως τις σκιές. Σε αντίθετη περίπτωση, η ανησυχία είναι πως το ζήτημα θα συνεχίσει να συντηρείται.

Γίνεται, ωστόσο, κατανοητό, ότι οι εντυπώσεις έχουν προλάβει ήδη να δημιουργηθούν και συμβάλλουν σε ένα ευρύτερο κλίμα εσωστρέφειας που αναπτύσσεται και που δεν λειτουργεί υπέρ κανενός κατά τον δεδομένο χρόνο. Στελέχη εκφράζουν ανησυχίες για την αντίδραση της βάσης σε όλα αυτά και ιδιαίτερα του κομματιού εκείνου που γυρίζει την πλάτη στον Αβέρωφ Νεοφύτου σύμφωνα τις δημοσκοπήσεις και δεν πρέπει να γίνονται ενέργειες για την περαιτέρω αποξένωσή του, ενώ η συλλογική προσπάθεια είναι να τους ξαναφέρουν κοντά. Πιστεύουν ότι αυτού του είδους οι συζητήσεις λειτουργούν αποπροσανατολιστικά για τον στόχο της νίκης και από τη διατήρηση της συνοχής της παράταξης και θα πρέπει να ξεχαστούν το συντομότερο. Θα φανεί στην πορεία αν κάτι τέτοιο θα γίνει κατορθωτό ή αν θα επαληθευθούν οι φόβοι κάποιων και οι σκιές θα γίνουν φαντάσματα που θα στοιχειώνουν ολόκληρο τον προεκλογικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

«Αναγκαίο συστατικό για την Κυβέρνησή μου ο ΔΗΣΥ»-Πώς σχολίασε τις εξελίξεις ο Χριστοδουλίδης
Σε όλους ανήκει αυτή η μεγάλη νίκη!
Τόσα θα πάρουν φεύγοντας Πρόεδρος και υπουργοί-Η σύνταξη και τα φιλοδωρήματα
Η προσωπική επαφή και το κοινωνικό ρεύμα κέρδισαν τους κομματικούς μηχανισμούς
Τα κόμματα πιέζουν, ο Χριστοδουλίδης αντιστέκεται-Στο κόκκινο οι διεργασίες
Προσκάλεσε το Χριστοδουλίδη να επισκεφτεί την Πολωνία ο ομόλογός του
Συγκινημένος στην Πάφο ο Χριστοδουλίδης-«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι»
Έστειλε επιστολή στο Χριστοδουλίδη ο Μπορέλ-Εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών
Πριν από την 1η Μαρτίου η συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ
Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης για την ένταξη Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ