Επτά εκ. στα κόμματα πριν τις Εκλογές-Τρυπητήρι ο Νόμος χρηματοδότησης υποψηφίων

Τις τρύπες που τα ίδια δημιουργήσαν και εσκεμμένα δεν επιχειρούν να τις κλείσουν, εκμεταλλεύονται τα κόμματα για να χρηματοδοτήσουν τις καμπάνιες των υποψηφίων Προέδρων που στηρίζουν στις εκλογές. Πρόκειται για μια μάστιγα που πλην του Γενικού Ελεγκτή, κανείς δεν δείχνει την απαιτούμενη διάθεση για να κλείσει, έτσι ώστε οι εκλογές να πραγματοποιούνται με διαφάνεια και η μάχη των υποψηφίων να δίνεται επί ίσοις όροις.  

Ένα από τα μεγαλύτερα παραθυράκια που εκμεταλλεύονται τα κόμματα, είναι πως ουσιαστικά ενώ απαγορεύεται από τη Νομοθεσία να δαπανήσουν τα ίδια χρήματα για τις προεκλογικές ανάγκες του υποψηφίου που στηρίζουν, μπορούν πολύ εύκολα να δωρίσουν χρήματα στον υποψήφιο και να τα δαπανήσει αυτός, όπως θεωρεί καλύτερα για την υποψηφιότητα του. Όμως ακόμα κι αν τα κόμματα οργανώνουν εκδηλώσεις ή γενικότερα σπαταλούν χρήματα υπέρ του υποψηφίου τους, αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται στο όριο του ενός εκατομμυρίου που δικαιούνται οι υποψήφιοι να δαπανήσουν, αφού πρόκειται για παράνομες δαπάνες που δεν μπορούν να ελεγχθούν. Το ζήτημα σε αυτή την περίπτωση ότι ακόμα κι αν τα κόμματα παρανομούν κατ΄ εξακολούθηση με αυτόν τον τρόπο, τίποτα και κανένας δεν τα ελέγχει στον τρόπο που διαχειρίζονται τα οικονομικά τους.

Παράλληλα ένα άλλο παραθυράκι που εκμεταλλεύονται και το είδαμε να επαναλαμβάνεται και στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, είναι να οργανώνονται εκδηλώσεις και να πληρώνονται προεκλογικά έξοδα από φίλους και συγγενείς των υποψηφίων. Οι ίδιοι οι υποψήφιοι μάλιστα, όταν καλούνται να δώσουν εξηγήσεις για τις εν λόγω εκδηλώσεις που συμμετείχαν και ουσιαστικά ήταν ή είναι για τη στήριξη της υποψηφιότητας τους, δηλώνουν άγνοια και κάνουν πως δεν ξέρουν ότι δαπανήθηκαν τέτοια ποσά για τους ίδιους.

Ένα άλλο παραθυράκι της Νομοθεσίας που τυγχάνει εκμετάλλευσης και ειδικά στον εν εξελίξει προεκλογικό, είναι ο χρόνος έκδοσης τιμολογίων από τα επιτελεία και τους υποψήφιους προς διαφημιστές και άλλους συνεργάτες που μισθώνονται για να παρέχουν υπηρεσίες. Ειδικότερα, με βάση τη Νομοθεσία ο κάθε υποψήφιος δικαιούται να σπαταλήσει σε Προεδρικές Εκλογές ποσό μέχρι ένα εκατομμύριο ευρώ. Η χρονική περίοδος που ελέγχεται για τέτοιες δαπάνες είναι οι τελευταίοι έξι μήνες από τις Προεδρικές.

Στην προκειμένη περίπτωση δηλαδή, οι υποψήφιοι και τα επιτελεία ελέγχονται για τις δαπάνες που έκαναν ή θα κάνουν από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο. Ωστόσο έχει εντοπιστεί σε αρκετές περιπτώσεις, τα επιτελεία και οι υποψήφιοι να προνοούν έτσι ώστε τα εκλογικά τους έξοδα να καταγράφονται πριν το εξάμηνο έτσι ώστε να γλιτώνουν από το δίχτυ της έρευνας που διενεργεί στις εκλογικές δαπάνες η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Τα πιο πάνω ζητήματα δεν είναι καινούρια και η Ελεγκτική Υπηρεσία κατά καιρούς έθεσε το θέμα, τόσο στα κόμματα όσο και στη Βουλή, χωρίς ωστόσο να υπάρξει η παραμικρή πρόθεση για αλλαγές. Πρόκειται για μια κατάσταση που ουσιαστικά ευνοεί την ασυδοσία και τις παρατυπίες από κόμματα και επιτελεία στην προσπάθεια τους να βοηθήσουν και να ευνοήσουν όσο το δυνατό περισσότερο τις υποψηφιότητες που στηρίζουν.

Υπενθυμίζεται πως μετά τις αλλαγές που έγιναν στον Νόμο για τις κρατικές χορηγίες τα κόμματα, κάθε Ιανουαρίου αυτά λαμβάνουν ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για τις ανάγκες της λειτουργίας τους. Σε περίοδο εκλογών θεωρείται δεδομένο πως μέρος αυτών των χρημάτων θα διοχετευθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο για τις ανάγκες των προεκλογικών αναγκών, ειδικά ένα μηνα πριν από τις εκλογές, όταν οι κομματικοί μηχανισμοί θα εργάζονται υπερωρίες για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ειδικότερα τα κόμματα θα λάβουν στις αρχές του επόμενου χρόνου ένα ποσό γύρω στα επτά εκατομμύρια ευρώ, αναλόγως της κοινοβουλευτικής τους δύναμης, ενώ θα λάβουν και περίπου τέσσερα εκατομμύρια ευρώ για τους κοινοβουλευτικούς τους συνεργάτες. Ειδικότερα ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα λάβει σχεδόν δύο εκ. ευρώ, το ΑΚΕΛ, 1,6 εκ. το ΔΗΚΟ 889 χιλιάδες, το ΕΛΑΜ 591 χιλιάδες, η ΕΔΕΚ 587 χιλιάδες, η ΔΗΠΑ-Συνεργασία 546 χιλιάδες και οι Οικολόγοι 434 χιλιάδες. Επιπλέον 314 χιλιάδες θα μοιραστούν στις νεολαίες των επτά κοινοβουλευτικών κομμάτων, ενώ ένα ποσό κοντά στις 50 χιλιάδες θα δοθεί στα κόμματα για να πληρώσουν τις συνδρομές τους στις αντίστοιχες ευρωομάδες που ανήκουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: 

Δειτε Επισης

Με ντέρμπι αλλά και φαινομενικά εύκολες μάχες οι εκλογές στη Λάρνακα-Ποιους υποστηρίζουν τα κόμματα
Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Στέλνει μηνύματα η Πασχαλινή εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου-«Χρέος μας να περιφρουρήσουμε την Εθνική αξιοπρέπειά»
Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»
Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές