Διατηρεί απόσταση ασφαλείας ο Χριστοδουλίδης, μάχη για τη δεύτερη θέση

Την εδραίωση της υπεροχής του Νίκου Χριστοδουλίδη και της διατήρησης μιας σημαντικής και δύσκολα αναστρέψιμης απόστασης ασφαλείας από τους ανθυποψηφίους του, τόσο στον πρώτο γύρο όσο και στα σενάρια του δεύτερου γύρου των Προεδρικών Εκλογών, καταγράφει η πέμπτη στη σειρά δημοσκόπηση του REPORTER, την οποία διενήργησε ο οργανισμός ερευνών και δημοσκοπήσεων IMR.  

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, παρά το γεγονός ότι δέχθηκε πιέσεις σε διάφορα επίπεδα στο μεσοδιάστημα από την προηγούμενη δημοσκόπηση, όχι μόνο δείχνει να μην χάνει τα ισχυρά ερείσματα που διατηρεί στην κοινωνία και εντός όλων των πολιτικών χώρων, αλλά διατηρεί τη δυναμική του και, τουλάχιστον τη δεδομένη στιγμή, φαντάζει το αδιαφιλονίκητο φαβορί για να διαδεχθεί τον Νίκο Αναστασιάδη. 

Η άποψη των πολιτών ότι τα πράγματα πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση παγιώνεται σε ένα ποσοστό κοντά στο 79% με σχεδόν τους οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες, σε όλες τις δημοσκοπήσεις του REPORTER, να δηλώνουν  πως τα πράγματα δεν πάνε προς την ορθή κατεύθυνση.

Ανάλογη είναι και η εικόνα σε σχέση με το ενδιαφέρον των πολιτών για τις Προεδρικές Εκλογές του 2023. Το 61% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι τους ενδιαφέρουν σε μεγάλο βαθμό, το 18% σε αρκετό βαθμό ενώ 13% και 8% δηλώνουν ότι τους ενδιαφέρουν σε μικρό βαθμό και καθόλου, αντίστοιχα. Σημειώνεται πως σε σχέση με τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις του REPORTER και της IMR το ενδιαφέρον των πολιτών παρουσιάζει μικρή μείωση.

Σε σχέση με το πόσο σίγουροι είναι για το αν θα ψηφίσουν στις Προεδρικές Εκλογές το 88% των ερωτηθέντων απάντησαν πως σίγουρα ή μάλλον θα ψηφίσουν, ενώ μόλις το 12% ότι μάλλον ή σίγουρα δεν θα ψηφίσουν. Από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων σε αυτή τη δημοσκόπηση και σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των προηγούμενων δημοσκοπήσεων, εξάγεται το συμπέρασμά πως παγιώνεται εντός του εκλογικού σώματος μια σημαντική τάση, με περίπου εννιά στους δέκα ερωτηθέντες να θεωρούν σίγουρη ή σχεδόν σίγουρη τη συμμετοχή τους στις εκλογές.

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις απαντήσεις στην πρόθεση ψήφου. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης προπορεύεται σταθερά στην κούρσα, διατηρώντας μια σημαντική απόσταση ασφαλείας, που όσο περνά ο καιρός, μειώνει στο ελάχιστο τις όποιες πιθανότητες να βρεθεί εκτός δεύτερου γύρου. Την ίδια ώρα, Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέας Μαυρογιάννης δίδουν μια πραγματική μάχη για το ποιος εκ των δύο θα βρεθεί απέναντι στον Νίκο Χριστοδουλίδη στον δεύτερο γύρο, με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, όπως και σε προηγούμενες δημοσκοπήσεις, να έχει ένα μικρό προβάδισμα, εντός, όμως, του στατιστικού λάθους.

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης στην πέμπτη δημοσκόπηση του REPORTER και της IMR λαμβάνει ποσοστό 35,7%, ενώ ο Αβέρωφ Νεοφύτου ακολουθεί με 18,2% και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης με 16,6%. Ακολουθεί ο ανεξάρτητος υποψήφιος Αχιλλέας Δημητριάδης με 3,8% και ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου με 2,7%. Ο Γιώργος Κολοκασίδης λαμβάνει 1,8%, όσο και ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ενώ Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς και Μάριος Ηλιάδης λαμβάνουν 0,7% και 0,6%, αντίστοιχα.

Το 8,2% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως δεν έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν, ενώ το 5,9% δήλωσαν πως θα απέχουν από τη ψηφοφορία. Την ίδια ώρα το 2,3% των ερωτηθέντων απάντησαν πως θα ρίξουν λευκό ή άκυρο, ενώ άλλο υποψήφιο δήλωσαν ότι θα επιλέξουν το 1,7%.

Σε σύγκριση με την περασμένη δημοσκόπηση του REPORTER και της IMR τον περασμένο Ιούλιο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης παρουσιάζει μικρή μείωση στα ποσοστά του της τάξεως του 2,6%, σε αντίθεση με τον Αβέρωφ Νεοφύτου που καταγράφει μικρή αύξηση 0,8%. Εξάλλου, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης παρουσιάζεται σταθερός με ένα ποσοστό 16,6%, σε σχέση με το 16,8% του Ιουλίου. Η μικρή μείωση στα ποσοστά του Νίκου Χριστοδουλίδη και η μικρή αύξηση στα ποσοστά του Αβέρωφ Νεοφύτου δεν είναι ικανές να ανατρέψουν τα δεδομένα που θέλουν τον ανεξάρτητο υποψήφιο, που στηρίζεται από το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ, να διατηρεί αναλλοίωτα τα ισχυρά ερείσματα ανάμεσα στους Συναγερμικούς ψηφοφόρους, που του εξασφαλίζουν ουσιαστικά την απόσταση ασφαλείας από τους ανθυποψηφίους του.

Την ίδια ώρα, τα σταθερά ποσοστά της υποψηφιότητας Μαυρογιάννη, ουσιαστικά επιβεβαιώνουν, αφενός το γεγονός ότι δεν καταφέρνει ακόμα να φτάσει σε ικανοποιητικά ποσοστά συσπείρωσης των ψηφοφόρων του κόμματος που τον στηρίζει και αφετέρου πως ενδεχομένως το γεγονός ότι μπήκε τελευταίος στη μάχη των Προεδρικών, να τον κρατά κάπως πιο πίσω από τους ανθυποψηφίους του, διδοντας του με αυτόν τον τρόπο το δικαίωμα να ελπίζει ότι η κατάσταση θα ανατραπεί.

Τα δεδομένα πάντως, ως ένα βαθμό, ενδεχομένως να αλλάξουν τους επόμενους τέσσερις μήνες μέχρι τις εκλογές, αφού περίπου το 55% των ερωτηθέντων, δεν δηλώνουν απόλυτα βέβαιοι για την απόφαση τους. Ειδικότερα στο ερώτημα «πόσο βέβαιοι είστε για τη ψήφο σας προς τον υποψήφιο που δηλώνετε σήμερα, το 44% δηλώνει απόλυτα βέβαιο, το 31% αρκετά βέβαιο, το 18% όχι και τόσο βέβαιο και το 7% καθόλου βέβαιο.

Στο ερώτημα για το ποια είναι τα δύο φαβορί να περάσουν στον δεύτερο γύρο ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Αβέρωφ Νεοφύτου φαντάζουν τη δεδομένη στιγμή ως οι επικρατέστεροι. Συγκεκριμένα το 79% έχρησε ως φαβορί τον Νίκο Χριστοδουλίδη, το 69% τον Αβέρωφ Νεοφύτου και σχεδόν οι μισοί, το 35% τον Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Στην παράσταση νίκης ο Νίκος Χριστοδουλίδης καταγράφει ακριβώς το διπλάσιο ποσοστό από τον δεύτερο Αβέρωφ Νεοφύτου και το οκταπλάσιο από τον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Αξίζει να σημειωθεί πως στην δημοσκόπηση του Ιουλίου ο Νίκος Χριστοδουλίδης λάμβανε 43%, ο Αβέρωφ Νεοφύτου 35% και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης 10%. Συνεπώς φαίνεται να παγιώνεται εντός της κοινής γνώμης πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο νικητής των εκλογών θα είναι ο κ. Χριστοδουλίδης.

Αυτό είναι κάτι που προκύπτει και μέσα από τα σενάρια δεύτερου γύρου, όπου ο Νίκος Χριστοδουλίδης κερδίζει με ιδιαίτερη ευκολία και τους δύο ανθυποψηφίους του. Συγκεκριμένα στο σενάριο όπου στον δεύτερο γύρο περνάνε Νεοφύτου και Μαυρογιάννης, ο δεύτερος προηγείται με 39%, έναντι του Αβέρωφ Νεοφύτου με 37%. Το 11% των ερωτηθέντων απάντησε πως θα απέχει, το 10% ότι θα ρίξει άκυρο ή λευκό και το 3% πως δεν αποφάσισε.

Στο σενάριο που στον δεύτερο γύρο βρεθούν αντιμέτωποι Νεοφύτου και Χριστοδουλίδης, ο υποψήφιος που στηρίζεται από το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ εξασφαλίζει 58%, έναντι 22 του προέδρου του ΔΗΣΥ. Αντίστοιχα το 10% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα απέχει, το 6% ότι θα ρίξει άκυρο ή λευκό και το 4% δηλώνει αναποφάσιστο.

Στο τρίτο και τελευταίο σενάριο που θέλει στον δεύτερο γύρο τον Ανδρέα Μαυρογιάννη απέναντι στον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο κ. Χριστοδουλίδης είναι και πάλι νικητής, αυτή τη φορά με ένα ποσοστό 60%, έναντι 23% του εκλεκτού του ΑΚΕΛ. Το 8% των ερωτηθέντων δηλώνει πως θα απέχει από τον Β΄ γύρο των εκλογών, το 6% ότι θα ρίξει άκυρο ή λευκό και το 3% δηλώνει αναποφάσιστο.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης παρουσιάζεται να υπερτερεί των βασικών ανθυποψηφίων του και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα στο ερώτημα ποιος από τους υποψηφίους θεωρείται ότι αντιλαμβάνεται περισσότερο τις ανάγκες της κοινωνίας, προηγείται με 38%, ενώ ακολουθεί με 20 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερες ο Αβέρωφ Νεοφύτου και με 24 λιγότερες ο Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Ακόμα και για τα θέματα οικονομίας, στο ερώτημα ποιος μπορεί να τα διαχειριστεί καλύτερα ο κ. Χριστοδουλίδης προηγείται με 36%, έναντι 26% και 12% του Αβέρωφ Νεοφύτου και του Ανδρέα Μαυρογιάννη, αντίστοιχα.

 Η ταυτότητα της έρευνας

H δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από την IMR για λογαριασμό του REPORTER, μεταξύ των ημερομηνιών 26 Σεπτεμβρίου και 9 Οκτωβρίου 2022, μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου. Σε αυτή συμμετείχαν χίλια άτομα άνω των 18 ετών με δικαίωμα ψήφου, σε όλες τις επαρχίες με 50% άνδρες και 50% γυναίκες. Η κάλυψη της έρευνας ήταν Παγκύπρια σε αστικές και αγροτικές περιοχές ενώ η επιλογή του δείγματος έγινε με τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία. Το στατιστικό σφάλμα ανέρχεται σε +/- 3,1.

 

Δειτε Επισης

«Αναγκαίο συστατικό για την Κυβέρνησή μου ο ΔΗΣΥ»-Πώς σχολίασε τις εξελίξεις ο Χριστοδουλίδης
Σε όλους ανήκει αυτή η μεγάλη νίκη!
Τόσα θα πάρουν φεύγοντας Πρόεδρος και υπουργοί-Η σύνταξη και τα φιλοδωρήματα
Η προσωπική επαφή και το κοινωνικό ρεύμα κέρδισαν τους κομματικούς μηχανισμούς
Τα κόμματα πιέζουν, ο Χριστοδουλίδης αντιστέκεται-Στο κόκκινο οι διεργασίες
Προσκάλεσε το Χριστοδουλίδη να επισκεφτεί την Πολωνία ο ομόλογός του
Συγκινημένος στην Πάφο ο Χριστοδουλίδης-«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι»
Έστειλε επιστολή στο Χριστοδουλίδη ο Μπορέλ-Εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών
Πριν από την 1η Μαρτίου η συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ
Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης για την ένταξη Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ