Ο Αχιλλέας και οι άλλοι-Πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα για τους «μικρούς»

Αν και η μεγάλη σημασία στη πρόθεση ψήφου δίνεται συνήθως στην πρώτη τριάδα, τη δική τους σημασία έχουν τα ποσοστά που καταγράφουν και οι υπόλοιποι υποψήφιοι, καθώς επηρεάζουν τα αποτελέσματα των εκλογών με διάφορους τρόπους. Ο συνωστισμός μικρότερων υποψηφίων πρακτικά σημαίνει είσοδο στον δεύτερο γύρο με χαμηλότερα ποσοστά από ό,τι στο παρελθόν, ενώ αυτό που θα πετύχει ο καθένας, ενδεχομένως να μπορεί με κάποιο τρόπο να εξαργυρωθεί μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής.

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία υπάρχει άλλος ένας λόγος για μια δεύτερη ματιά στα ποσοστά των αουτσάιντερ των εκλογών, καθώς για τέσσερις από αυτούς βρίσκεται το τελευταίο διάστημα σε εξέλιξη μία προσπάθεια συγχώνευσης. Η προσπάθεια των κυρίων Δημητριάδη, Ηλιάδη, Χριστοφίδη και Πρωτοπαπά είναι όπως αποσυρθούν οι τρεις υπέρ του ενός, με στόχο να δημιουργήσουν μια νέα, πιο δυνατή υποψηφιότητα, η οποία θα μπορέσει να διαδραματίσει ρυθμιστικό ρόλο στην εικόνα των εκλογών. Δεν έχουν, ωστόσο, μέχρι στιγμής καταλήξει ποιοι θα βγουν εκτός και ποιος θα παραμείνει στη μάχη.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης του REPORTER και της IMR, ο Νίκος Χριστοδουλίδης λαμβάνει στην πρόθεση ψήφου 35,7%, ο Αβέρωφ Νεοφύτου 18,2% και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης 16,6%. Απ’ εκεί και πέρα, τα νούμερα που εμφανίζονται είναι μονοψήφια. Τέταρτος στην κατάταξη εμφανίζεται ο Αχιλλέας Δημητριάδης με 3,8% και πέμπτος ο Χρίστος Χρίστου με 2,7%. Ακολουθούν οι Γιώργος Κολοκασίδης και Κωνσταντίνος Χριστοφίδης με 1,8% έκαστος, ο Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς με 0,7% και ο Μάριος Ηλιάδης με 0,6%. Άλλοι υποψήφιοι συγκεντρώνουν χαμηλότερα ποσοστά, τα οποία συνολικά ανέρχονται σε 1,7%.

 

 

Οι τέσσερις στο επίκεντρο

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των τεσσάρων, είναι ξεκάθαρο πως ο Αχιλλέας Δημητριάδης διατηρεί προβάδισμα έναντι των άλλων τριών με το 3,8%. Το ποσοστό του είναι κατά δύο μονάδες υψηλότερο από το αντίστοιχο του Κωνσταντίνου Χριστοφίδη, και κατά τρεις μονάδες περισσότερο από τους άλλους δύο εν δυνάμει συνεργάτες του.

Υπενθυμίζεται ότι οι τέσσερις ανεξάρτητοι υποψήφιοι αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν εσωτερική δημοσκόπηση για να καταγράψουν ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία, ώστε να τους βοηθήσει να καταλήξουν στην απόφασή τους. Ωστόσο, από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν για λογαριασμό ΜΜΕ και είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, η τάση είναι ξεκάθαρη: Προηγείται πάντοτε ο κ. Δημητριάδης, είναι δεύτερος ο κ. Χριστοφίδης και εναλλάσσονται οι άλλοι δύο αρκετά πιο πίσω.

Είναι αμφίβολο πως η δική τους δημοσκόπηση θα ανατρέψει αυτή την τάση. Εκείνο που θα τους δώσει είναι κάποια εργαλεία ανάλυσης πέραν της πρόθεσης, στις συγκρίσεις που θα γίνουν μεταξύ τους και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα οποία αναμένεται ότι επίσης θα προσμετρηθούν στην τελική απόφαση μαζί με τα ποσοστά. Εάν, ωστόσο, αποφασίσουν πως το σημαντικότερο κριτήριο είναι τα ποσοστά που συγκεντρώνει ο κάθε ένας από τους τέσσερις όταν βρίσκεται αντιμέτωπος με τους υπόλοιπους υποψηφίους, τότε είναι ξεκάθαρο το προβάδισμα του κ. Δημητριάδη.

Αυτή είναι άλλωστε και η άποψη των πολιτών. Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση, στην ερώτηση ποιος εκ των τεσσάρων θεωρείτε ότι πρέπει να παραμείνει υποψήφιος, ο Αχιλλέας Δημητριάδης και πάλι προηγείται κατά πολύ των άλλων τριών, καθώς τον κατονομάζει το 31% των ερωτηθέντων. Ακολουθεί ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης με 18%, ο Μάριος Ηλιάδης με 8% και ο Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς με 5%. Σημειώνεται, ωστόσο, πως σχεδόν τέσσερις στους δέκα δεν τοποθετήθηκαν σε αυτή την ερώτηση, ποσοστό που αφήνει περιθώριο για διαφοροποιήσεις αλλά και που ενδεχομένως να δείχνει άγνοια ή έλλειψη ενδιαφέροντος για την προσπάθειά τους για συμπόρευση. 

Οι υπόλοιποι

Αν και τα ποσοστά που καταγράφει η δημοσκόπηση του REPORTER και της IMR είναι χωρίς αναγωγή, είναι ξεκάθαρο πως το ΕΛΑΜ ακόμη βρίσκεται αρκετά πίσω από τα ποσοστά του. Υπενθυμίζεται ότι στις Βουλευτικές Εκλογές του 2021 το εθνικιστικό κόμμα ήταν τέταρτο στην κατάταξη μετά τον ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ, με ποσοστό 6,78%, ενώ στη δημοσκόπηση Οκτωβρίου ο πρόεδρος του κόμματος συγκεντρώνει ποσοστό 2,7%.

Σημειώνεται, μάλιστα, ότι ο Χρίστος Χρίστου φαίνεται να καταγράφει και πτώση στην πρόθεση ψήφου, σχέση με τη δημοσκόπηση του Ιουλίου, ενώ ελαφρώς χαμηλότερη είναι και η συσπείρωση του ΕΛΑΜ. Την προηγούμενη φορά στην πρόθεση συγκέντρωνε 4,1% και προηγείτο του κ. Δημητριάδη, ενώ τώρα έχουν αντιστραφεί στον πίνακα της κατάταξης. Υπενθυμίζεται ότι το ΕΛΑΜ είναι το μοναδικό κόμμα, μαζί με τον ΔΗΣΥ, που διεκδικεί τις εκλογές με τον πρόεδρό του. 

Από την άλλη, σταθερή είναι η παρουσία του Γιώργου Κολοκασίδη, ο οποίος κατέγραψε τον Οκτώβριο 1,8% και τον Ιούλιο 1,5%. Παρόλο που ο ίδιος δηλώνει πως θα παραμείνει στη μάχη μέχρι τέλους, η πορεία του μέχρι στιγμής δεν είναι όσο καλή όσο θα ήθελε, ενδεχομένως επειδή ποντάρει κυρίως στις δεξαμενές των κεντρώων και των αντιομοσπονδιακών ψηφοφόρων, στις οποίες έχει υψηλές επιδόσεις ο Νίκος Χριστοδουλίδης, που προηγείται στην κούρσα.

Σε ό,τι αφορά τους άλλους υποψήφιους, συγκεντρώνουν ποσοστά χαμηλότερα του 0,5%, τα οποία συγκεντρωτικά ανέρχονται στο 1,7% και, ως εκ τούτου, δεν εμφανίζονται ονομαστικά στην κατάταξη της πρόθεσης ψήφου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

«Αναγκαίο συστατικό για την Κυβέρνησή μου ο ΔΗΣΥ»-Πώς σχολίασε τις εξελίξεις ο Χριστοδουλίδης
Σε όλους ανήκει αυτή η μεγάλη νίκη!
Τόσα θα πάρουν φεύγοντας Πρόεδρος και υπουργοί-Η σύνταξη και τα φιλοδωρήματα
Η προσωπική επαφή και το κοινωνικό ρεύμα κέρδισαν τους κομματικούς μηχανισμούς
Τα κόμματα πιέζουν, ο Χριστοδουλίδης αντιστέκεται-Στο κόκκινο οι διεργασίες
Προσκάλεσε το Χριστοδουλίδη να επισκεφτεί την Πολωνία ο ομόλογός του
Συγκινημένος στην Πάφο ο Χριστοδουλίδης-«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι»
Έστειλε επιστολή στο Χριστοδουλίδη ο Μπορέλ-Εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών
Πριν από την 1η Μαρτίου η συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ
Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης για την ένταξη Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ