Σε θέσεις μάχης με τις θέσεις τους για όπλο οι υποψήφιοι

Στην παρουσίαση προγραμμάτων και θέσεων αναμένεται να μετατοπιστεί το ενδιαφέρον των Προεδρικών Εκλογών το επόμενο χρονικό διάστημα. Είναι μια διαδικασία που παραδοσιακά γίνεται αυτή την εποχή, ωστόσο το γεγονός πως αυτή τη φορά μπήκαμε νωρίς στην προεκλογική εκστρατεία, οδήγησε κάποιους εκ των υποψηφίων στην παρουσίαση προτάσεων πολύ πιο νωρίς από όσο συνηθίζεται. Ο μεγάλος όγκος της πληροφορίας, όμως, αναμένεται να τεθεί τώρα επί τάπητος και να τύχει ευρύτερης συζήτησης.

Πρόκειται για την χρονική περίοδο που το όραμα και τα συνθήματα πρέπει να γεμίσουν με περιεχόμενο, ώστε οι υποψηφιότητες να παρουσιαστούν ως ολοκληρωμένες στους πολίτες, ιδιαίτερα εκείνους που δεν έχουν λάβει ακόμη τις αποφάσεις τους. Αποτελεί γεγονός πως δεν αξιολογούν όλοι θέσεις και προγράμματα, καθώς για αρκετούς πολίτες η απόφαση του κόμματος ή η συμπάθεια και η αντίληψη για τις ικανότητες κάποιου υποψηφίου είναι  πιο σημαντικά κριτήρια. Για τους ψηφοφόρους εκείνους, όμως, που περιμένουν να δουν πώς διαμορφώνεται στο μυαλό των υποψηφίων η διακυβέρνηση του τόπου την επόμενη πενταετία και ακολούθως να κάνουν τις επιλογές τους, τώρα είναι η στιγμή που κορυφώνεται το προεκλογικό ενδιαφέρον.

Στην παρούσα κατάσταση οι υποψήφιοι βρίσκονται σε διαφορετικό επίπεδο σε ό,τι αφορά την παρουσίαση θέσεων. Σαφώς πιο προχωρημένος από όλους είναι ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος, δίνοντας ταυτόχρονα στη δημοσιότητα τις 100 βασικές του θέσεις μέσα στο καλοκαίρι, επέλεξε να τις αξιοποιήσει ως επικοινωνιακό μηχανισμό, παρουσιάζοντας δηλαδή τον εαυτό του ως τον υποψήφιο με τις περισσότερες θέσεις και άρα το πιο πλήρες περιεχόμενο. Ακόμη κι αν αυτός ο σκοπός επιτεύχθηκε, ιδιαίτερα κατά τον δεδομένο χρόνο, αυτή η μαζικότητα στέρησε τη δυνατότητα της ευρείας συζήτησης, αφού οι θέσεις αυτές έτυχαν χειρισμού ως πακέτο και όχι ξεχωριστά. Γι’ αυτό και θα πρέπει να τύχουν και θεματικής παρουσίασης, ώστε να λάβουν τη δέουσα σημασία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, πέραν του Αβέρωφ Νεοφύτου, και κάποιοι από τους ανεξάρτητους υποψηφίους έχουν προχωρήσει στη δημοσιοποίηση αρκετών εκ των προτάσεών τους κατά καιρούς. Προτίμησαν, όμως, την οδό της ανακοίνωσης ανά θεματικό πυλώνα και εκμεταλλεύονται τις δημόσιες παρεμβάσεις τους για επανάληψη, καθώς και γι’ αυτούς είναι σημαντικό να επαναφέρουν τις θέσεις τους στη χρονική περίοδο που προσφέρεται περισσότερο.

Σε ό,τι αφορά τους άλλους δύο βασικούς υποψηφίους, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε πρόγραμμα παρουσίασης θέσεων, με την πραγματοποίηση διψήφιου αριθμού θεματικών εκδηλώσεων, σε διάφορες περιοχές της Κύπρου, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει  και ολοκληρώνονται στις αρχές Δεκεμβρίου. Οι ημερίδες που ανακοινώθηκαν αφορούν: Την Παιδεία, την Υγεία, τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό, την Οικονομία, το Μεταναστευτικό, το Κυπριακό, το Συνταξιοδοτικό, την Ισότητα Γυναικών και Αντρών, την Αγροτική Πολιτική, την Ύπαιθρο, την Ενέργεια, το Περιβάλλον, τη Ναυτιλία και την Ανασύνταξη του Κράτους. Παράλληλα, ξεκίνησαν οι αναρτήσεις των θέσεων κάτω από τους τέσσερις πυλώνες που υπάρχουν στην ιστοσελίδα του υποψηφίου «Άνθρωπος», «Πολιτεία», «Επιχειρήσεις» και «Πλανήτης», ενώ κυκλοφορούν και με τη μορφή δελτίων Τύπου.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία, πέραν του προφανούς στόχου της παρουσίασης των προτάσεών του προς το κοινό, ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα έχει την ευκαιρία να αντικρούσει και την κατηγορία που συχνά εκτοξεύεται εναντίον του, πως είναι υποψήφιος χωρίς θέσεις ή ότι κρύβει τις θέσεις του για να μην αναστατώσει τις αποκλίνουσες τάσεις που υποστηρίζουν την υποψηφιότητά του, οι οποίες ενδεχομένως να διαφωνούν με κάποιες από τις τοποθετήσεις του.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, από την πλευρά του, θα παρουσιάσει το όραμα και τους βασικούς πυλώνες των προγραμματικών του θέσεων, σε μια μεγάλη εκδήλωση που είναι προγραμματισμένη για τις 4 Οκτωβρίου. Το πρόγραμμά του συνεχίζει να τελεί υπό διαμόρφωση, καθώς ήταν από τους τελευταίους υποψήφιους που μπήκαν στην κούρσα των Προεδρικών. Στη σύνταξη των θέσεων συμβάλλουν οι επαφές που καθημερινά πραγματοποιεί με οργανωμένα σύνολα, καθώς και οι συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας που διοργανώνει το επιτελείο του για διάφορα ζητήματα, με στόχο να καταγραφούν τοποθετήσεις ειδικών και άμεσα ενδιαφερόμενων για διάφορα θέματα.

Ρόλο στη διαδικασία διαδραματίζει προφανώς και το ΑΚΕΛ, το οποίο, ωστόσο, λειτουργεί παρασκηνιακά, καθώς το πρόγραμμα πρέπει να αντικατοπτρίζει πρώτα και κύρια τον ίδιο υποψήφιο. Αναμένεται, ωστόσο, να υπάρχει και η δική του σφραγίδα σε αυτό, δεδομένου ότι ο κ. Μαυρογιάννης απευθύνεται πρώτα και κύρια στη βάση του κόμματος της Αριστεράς. Συνεπώς, οι θέσεις που θα παρουσιάσει θα έχουν μεν τον δικό του χαρακτήρα και τη δική του σφραγίδα, αλλά θα λαμβάνουν υπόψη τις απαιτήσεις του ΑΚΕΛικού κοινού.

Με τις θέσεις τους για όπλο, οι υποψήφιοι ρίχνονται στη μάχη τόσο της ουσίας όσο και των εντυπώσεων, λίγο καιρό πριν μπούμε στην τελική ευθεία των εκλογών. Και θα φανεί κατά πόσον κάποιοι θα κερδίσουν και κάποιοι θα χάσουν πόντους από αυτή τη διαδικασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Δειτε Επισης

«Αναγκαίο συστατικό για την Κυβέρνησή μου ο ΔΗΣΥ»-Πώς σχολίασε τις εξελίξεις ο Χριστοδουλίδης
Σε όλους ανήκει αυτή η μεγάλη νίκη!
Τόσα θα πάρουν φεύγοντας Πρόεδρος και υπουργοί-Η σύνταξη και τα φιλοδωρήματα
Η προσωπική επαφή και το κοινωνικό ρεύμα κέρδισαν τους κομματικούς μηχανισμούς
Τα κόμματα πιέζουν, ο Χριστοδουλίδης αντιστέκεται-Στο κόκκινο οι διεργασίες
Προσκάλεσε το Χριστοδουλίδη να επισκεφτεί την Πολωνία ο ομόλογός του
Συγκινημένος στην Πάφο ο Χριστοδουλίδης-«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι»
Έστειλε επιστολή στο Χριστοδουλίδη ο Μπορέλ-Εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών
Πριν από την 1η Μαρτίου η συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ
Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης για την ένταξη Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ