Αναδίπλωση ΕΝΙ για τον EastMed-«Δεν θα είναι έτοιμος το 2025»

Σε διόρθωση της αρχικής δήλωσης του Γενικού Διευθυντή επιχειρήσεων της ΕΝΙ Γκούιτο Μπρούσκο προχώρησε το Reurters, το οποίο χθες μετέδωσε πως ο αγωγός EastMed θα είναι έτοιμος μέχρι το 2025.

Στην αρχική είδηση που μεταδόθηκε από το Reuters υπήρξε διόρθωση αφού τελικά ο κ. Μπρούσκο φαίνεται να αναδιπλώθηκε λέγοντας πως κατά τη διάρκεια του Gastech 2022, ότι η εταιρεία του θα είναι σε θέση να αντικαταστήσει πλήρως το ρωσικό φυσικό αέριο μέχρι το 2025, χρησιμοποιώντας εναλλακτικές πηγές από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου».

Υπενθυμίζεται πως με βάση τις αρχικές εξαγγελίες και σχεδιασμούς, ο EastMed, με τις πιο φιλόδοξες εκτιμήσεις θα είναι έτοιμος το 2027, εάν τελικά γίνει.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: To 2025 ο ορίζοντας κατασκευής του EastMed-Νέα πνοή στο έργο από τους Ιταλούς

Σε σχέση με την κατασκευή του αγωγού, το έργο έχει ανακτήσει έδαφος και συζητείται πιο έντονα ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη. Σε αυτό έπαιξε συνέβαλε καθοριστικά η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ραγδαία αύξηση των τιμών σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αλλά και η έντονη προσπάθεια που καταβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση για ενεργειακή ανεξαρτησία.

Τελευταία ευνοϊκή για την προοπτική του EastMed εξέλιξη είναι η ανακάλυψη νέου κοιτάσματος στον στόχο Κρόνος, στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, εκτιμώμενης δυναμικότητας 2,5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η αποτυχία της Άγκυρας, το άδειασμα από τους τρίτους και η κριτική στο εσωτερικό

Σε ότι αφορά τους σχεδιασμούς για τον EastMed, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις, «το έργο βρίσκεται σήμερα στην τελική φάση αδειοδοτικής διαδικασίας και τεχνικών μελετών οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2022, ο δε αγωγός θα μπορούσε να κατασκευαστεί και να τεθεί σε λειτουργία, όπως αρχικά είχε υπολογισθεί, πριν αλλάξουν τα ενεργειακά δεδομένα της Ε.Ε. μέχρι το 2027».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ούριος άνεμος για τον EastMed-Αντιστράφηκε το αρνητικό κλίμα

Με δεδομένο το υψηλό κόστος του έργου που υπολογίζεται, βάσει πρόσφατης επικαιροποίησης των οικονομικών στοιχείων, στα 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ, η ενίσχυση από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρείται κρίσιμη και στο πλαίσιο αυτό η κοινοπραξία IGI Poseidon προχωρά άμεσα στην υποβολή αιτήματος για ένταξη στα έργα PCI.

 

Δειτε Επισης

Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές
Επιβεβαίωσε την κάθοδο της Ολγκίν στην Κύπρο στις 7 Μαΐου εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ
20 χρόνια μετά... Oι τρεις πρώτοι Κύπριοι Ευρωβουλευτές μιλούν για την Ευρώπη του τότε και του σήμερα
Ο κομματικός χάρτης της Λεμεσού, το κοινό μοτίβο και η μάχη του κέντρου να σπάσει το δίπολο ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ
Στο τραπέζι η επανεξέταση της Συρίας, μετά το πακέτο στον Λίβανο-Στις 17 Μάϊου η Υπουργική Σύνοδος