Παίρνει πίσω επτά διαβατήρια το Υπουργικό

Την ανάκληση επτά διαβατηρίων που παραχωρήθηκαν στο πλαίσιο του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (ΚΕΠ) αποφάσισε την Τετάρτη, το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, μετά τη συνεδρίαση.

Ο κ. Νουρής ανέφερε ότι η ανάκληση των διαβατηρίων αφορά στις περιπτώσεις τεσσάρων επενδυτών και τριών μελών οικογενειών, στη βάση του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής, των κυρώσεων της ΕΕ αλλά και των προνοιών της υφιστάμενης νομοθεσίας.

Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει με την ανάκληση δεκάδων διαβατηρίων ξένων επενδυτών, στη βάση του πορίσματος Νικολάτου αλλά και των στοιχείων που προέκυψαν για παράνομες δραστηριότητες επενδυτών στο εξωτερικό. Ο συνολικός αριθμός ανάκλησης διαβατηρίων, υπολογίζεται κοντά στα ενενήντα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Είναι και θέμα πατριωτισμού τα διαβατήρια

Η απόφαση της Κυβέρνησης, έρχεται στον απόηχο της ειδικής έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα. Εξάλλου η Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, προκάλεσε έντονες προστριβές μεταξύ Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, η οποία μεταφέρθηκε την περασμένη Πέμπτη και στην Επιτροπή Ελέγχου. 

Υπενθυμίζεται πως η συνεδρία Επιτροπής Ελέγχου που έχει βάλει κάτω από το μικροσκόπιο της την Έκθεση της Ελεγκτικής θα συνεχισθεί και αυτή την εβδομάδα, αφού μετά τις τοποθετήσεις από τον Γενικό Ελεγκτή και τον υπουργό Εσωτερικών, αναμένονται οι τοποθετήσεις και των υπολοίπων προσκεκλημένων που εκπροσωπούν το Τμήμα Φορολογίας, το Τμήμα Κτηματολογίου, τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών και το Υπουργικό Συμβούλιο. 

Πλημμελής έλεγχος από δικηγορικά

Στο μεταξύ σε χθεσινές δηλώσεις του ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Χρίστος Κληρίδης, υπέδειξε πως δικηγορικά γραφεία άσκησαν πλημμελή έλεγχο σε υποθέσεις πολιτογραφήσεων που σχετίζονται με το επενδυτικό πρόγραμμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η μικρογραφία του Οδυσσέα, το άδειασμα από πολιτικούς φίλους και ένα στοίχημα

Ερωτηθείς για την έρευνα του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, σε συνέχεια δημόσιων δηλώσεών του και σχετικών δημοσιευμάτων στον Τύπο, ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι έχουν διερευνηθεί 20-25 μεγάλα δικηγορικά γραφεία, τα οποία χειρίστηκαν υποθέσεις πολιτογραφήσεων και τα οποία αναφέρονται στην έκθεση Καλογήρου, στην πρώτη έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, στην έκθεση Νικολάτου και στην τελευταία έκθεση του Γενικού Ελεγκτή. Πρόσθεσε δε ότι οι διερευνώμενες υποθέσεις αφορούν τη μη τήρηση των διατάξεων του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. 

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου εξήγησε ότι υπάρχουν δύο πτυχές στη διερεύνηση των υποθέσεων. Η μία, είπε, είναι ότι τα δικηγορικά γραφεία που ασχολούνται με επενδυτικά προγράμματα θα πρέπει να γνωρίζουν τον πελάτη τους και αυτό συνεπάγεται έρευνα για διαπίστωση τού ποιος είναι ο πελάτης, του ιστορικού του και τού αν είναι πολιτικά εκτεθειμένο πρόσωπο, αν έχει οποιεσδήποτε καταδίκες, αν καταζητείται στη χώρα του ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα. Η άλλη πτυχή, σημείωσε, είναι ότι πρέπει να γίνεται έλεγχος για τη νομιμότητα προέλευσης των επενδυτικών κεφαλαίων. «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει ο κάθε δικηγόρος που ασχολείται με αυτά τα θέματα να φτιάχνει ένα οικονομικό προφίλ του πελάτη, να γνωρίζει ποια είναι τα εισοδήματά του και αν έχει τη δυνατότητα να επενδύσει τα λεφτά τα οποία παρουσιάζει για σκοπούς επένδυσης», επεσήμανε. «Στις πλείστες των περιπτώσεων που εξετάσαμε, δυστυχώς έγινε πλημμελής έλεγχος σε αυτές τις δύο πτυχές, με αποτέλεσμα να υπάρξουν και καταδίκες και επιβολή προστίμων», δήλωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ερευνήθηκαν 20 με 25 δικηγορικά για πολιτογραφήσεις-Οι δύο πτυχές διερεύνησης

 

Δειτε Επισης

Εικόνες καταστροφής στη Βραζιλία-Μάχη ενάντια στον χρόνο δίνουν οι διασώστες (vids&pics)
Στο νοσοκομείο 16χρονος μετά από τροχαίο στην Πάφο-Επέβαινε σε όχημα με οδηγό 15χρονο
BINTEO: Εντυπωσιακές εικόνες από τον ρουκετοπόλεμο στον Βροντάδο της Χίου
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα και διακοπές ρεύματος σε Λευκωσία και Λεμεσό
Στον πλήρη τερματισμό του πολέμου σκαλώνουν οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο για νέα εκεχειρία
Έντονη βροχόπτωση και χαλάζι στον αυτοκινητόδρομο
Επίθεση 70 ατόμων εναντίον οικίας 73χρονου στη Λάρνακα-Έβαλαν φωτιά στην αυλή, έσπασαν τζάμια
Μολότοφ, πέτρες και φωτιές από περίπου 100 κουκουλοφόρους στη Λεμεσό-Επιτέθηκαν σε αστυνομικούς (pic)
Το φοιτητικό κίνημα εναντίον του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς εξαπλώνεται παγκόσμια
Εντατικοποιημένες συνομιλίες για μια πιθανή εκεχειρία στη Γάζα-Στο Κάιρο και η CIA