Η μικρογραφία του Οδυσσέα, το άδειασμα από πολιτικούς φίλους και ένα στοίχημα

Τα όσα συνέβησαν την τελευταία εβδομάδα στην πρώτη γραμμή της πολιτικής επικαιρότητας, με την έκδοση της Ειδικής Έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα και ο απόηχος με τη συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής και την μαζική επίθεση κυβερνητικών στελεχών κατά του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ήταν μια μικρογραφία, αυτού που συμβαίνει εδώ και χρόνια και χαρακτηρίζει τις σχέσεις του διορισμένου από τον Νίκο Αναστασιάδη, μετά από πρόταση του Αβέρωφ Νεοφύτου, Γενικού Ελεγκτή.   

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης για τους μεν είναι ένας λαϊκιστής, ο οποίος επιλεκτικά εξετάζει και εκδίδει εκθέσεις με στόχο να πλήξει την Κυβέρνηση, ενώ του αποδίδου και πολιτικά κίνητρα, ότι σιγοντάρει τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικά το ΔΗΚΟ. Για τους δε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, είναι ένας από τους ελάχιστους, έντιμους, ικανούς και αδιάφθορους κρατικούς αξιωματούχους που κατέχει ένα καίριο πόστο, από το οποίο για πρώτη φορά στα 62 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιτελεί τους σκοπούς του στο ακέραιο.

Αυτή η κουβέντα όμως δεν είναι σημερινή. Δεν γίνεται δηλαδή για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2022, μετά από την έκδοση της Ειδικής Έκθεσης για το ΚΕΠ. Είναι μια κουβέντα που εμφανίστηκε δειλά δειλά το 2015, περίπου ένα χρόνο μετά τον διορισμό του και με την πάροδο του χρόνου, απλά επιβεβαιώνεται πως είναι ένας άνθρωπος διαφορετικής πάστας από αυτή που συνηθίσαμε να έχουν οι εκάστοτε αξιωματούχοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Είναι και θέμα πατριωτισμού τα διαβατήρια

Από τις ομηρικές διαφωνίες με τον μακαρίτη Σωκράτη Χάσικο, στους καβγάδες ενώπιον της Βουλής με τον Χάρη Γεωργιάδη, τον Κωνσταντίνο Πετρίδη, τον Κώστα Καδή και άλλους τόσους υπουργούς, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ποτέ δεν δίστασε να εκφράσει τη γνώμη του και να καταδείξει αυτά που ο ίδιος θεωρεί ως κακώς έχοντα στη λειτουργία της κρατικής μηχανής.

Αν είχε δίκαιο ή άδικο, είναι δύσκολο να αποδειχθεί, αφού πέραν από Εκθέσεις οι οποίες έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα για τον εκάστοτε ελεγχόμενο οργανισμό, δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός που να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει τα ευρήματα του. Βέβαια υπάρχει και μια σειρά υποθέσεων οι οποίες αναδείχθηκαν από τον Γενικό Ελεγκτή και πήραν τον δρόμο της Δικαιοσύνης με πιο πρόσφατη να είναι αυτή του Γιάννη Γιαννάκη, αφού η υπόθεση ήρθε στο φως μετά από δική του έρευνα.

Γιατί όμως η τελευταία εβδομάδα είναι μια μικρογραφία αυτού που συμβαίνει εδώ και χρόνια; Γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε την Ελεγκτική Υπηρεσία να εκδίδει μια έκθεση, με την κοινή γνώμη και κατ΄ επέκταση τους εκπροσώπους της, δηλαδή τους βουλευτές, να αντιδρούν ωσαν να πέφτουν από τα σύννεφα, την Κυβέρνηση να διατηρεί στάση σιωπής αρχικά και στη συνέχεια να επιχειρεί αποδόμηση των ευρημάτων και την αντιπολίτευση να το εκμεταλλεύεται πολιτικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιμένει ο Οδυσσέας για διαβατήρια-Επανήλθε με στοιχεία για το μειωμένο ΦΠΑ

Στις 16 Δεκεμβρίου του 2019 το Cyprus Integrity Forum, διοργάνωσε μια εκδήλωση κατά της διαφθοράς με τίτλο «Διαφθορά. Ώρα μηδέν», κατά τη διάρκειας της οποίας μίλησαν μεταξύ άλλων όλοι οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων, καθώς επίσης και ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης και ο τέως Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, ο οποίοι διαχρονικά είχαν άψογη συνεργασία, σε αντίθεση με τις τεταμένες σχέσεις που διακατέχουν τις σημερινές ηγεσίες της Νομικής και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Σε εκείνη την ομιλία ο Κώστας Κληρίδης δεν μάσησε τα λόγια του και χαρακτήρισε τον ίδιο και τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη ως μοναχικούς καβαλάρηδες.  «Με αδυναμίες, με ελλείψεις, να δεχθούν κριτική από τους πάντες, ασφαλώς. Αλλά όχι αυτόν τον αήθη ανελέητο πόλεμο. Και αφήνονται ως μοναχικοί καβαλάρηδες να διεξάγουν αυτό το έργο που έχουν αναλάβει. Ε δεν είναι λύση αυτή. Δεν πρόκειται ούτε ένας, ούτε δύο να φέρουν την αλλαγή», είχε δηλώσει.

Παράλληλα, εξέφρασε τη λύπη του που είναι τόσο έντονος αφού όπως είπε, «είναι με πικρία που θα το αφυπηρετήσω αφήνοντας πίσω μου αυτή τη ψυχοφθόρα διαδικασία την οποία έχω βιώσει, για κανένα άλλο λόγο πάρα για το ότι κάμνω εκείνο που αισθάνομαι ως σωστό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο... stop list όλης της Κυβέρνησης ο Οδυσσέας-Το τρίπτυχο της αντεπίθεσης

Στην ίδια εκδήλωση, ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, τόνισε ότι διαφθορά δεν είναι μόνο να παίρνει κάποιος μίζες. «Διαφθορά είναι και η επιρροή, η υπεξαίρεση περιουσιών, η κατάχρηση εξουσίας κτλ. Το πρόβλημα είναι σίγουρα πιο σύνθετο, αν σκεφτούμε ότι τα νοσηρά φαινόμενα δεν παρατηρούνται μόνο ως αυτοτελείς πράξεις, αλλά συνθέτουν ένα πλέγμα διαπλοκής».

Εκείνη η περιγραφή της κατάστασης από τον Κώστα Κληρίδη, χαρακτηρίζοντας τον ίδιο και τον Οδυσσέα ως μοναχικούς καβαλάρηδες, σε συνδυασμό με την περιγραφή της διαφθοράς από τον δεύτερο, έρχεται σήμερα με τον καλύτερο τρόπο να επιβεβαιώσει αυτό που συμβαίνει. Και μάλιστα ενισχύεται και από μια σειρά άλλων γεγονότων.

Ο Κώστας Κληρίδης αφυπηρέτησε και τον διαδέχθηκε ο Γιώργος Σαββίδης, ενώ καλύφθηκε και η θέση του Βοηθού από τον Σάββα Αγγελίδη. Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης παραμένει στη θέση του παρά το γεγονός ότι σε διαφορετικές περιπτώσεις Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Γενικός Εισαγγελέας, έφτασαν μέχρι το κατώφλι του Ανωτάτου για να τον καταγγείλουν για ανάρμοστη συμπεριφορά, αλλά το μετάνιωσαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βάλλει από παντού η Κυβέρνηση κατά Ελεγκτή-«Εμφανής η πολιτική εκμετάλλευση»

Συνεπώς από τους δύο μοναχικούς καβαλάρηδες έμεινε ο ένας. Αν αυτός έχει δίκαιο και όλα τα κυβερνητικά στελέχη που χαρακτηρίζουν ελλιπή, ατεκμηρίωτη και με πολλά άλλα δυσφημιστικά επίθετα την έκθεση του, δεν είναι κάτι που μπορεί κάποιος να κρίνει αβρόχοις ποσίν, αλλά θα αποδειχθεί μόνο εάν και εφόσον κάποια μέρα η Δικαιοσύνη αποδείξει ποινικές ευθύνες σε πολιτικό επίπεδο. Κάτι που για να συμβεί θα πρέπει να συμβάλει η Νομική Υπηρεσία. Είναι όμως έτοιμη η Νομική Υπηρεσία να σπάσει αυγά; Πώς δύο πρώην υπουργοί οι οποίοι συμμετείχαν στα Υπουργικά όμως μπορούν να ελέγξουν δικές τους αποφάσεις και των συναδέλφων τους.

Είναι ξεκάθαρο δηλαδή πως ακόμα και αν είναι οι πιο αθώοι της υπόθεσης, στα μάτια της κοινής γνώμης, θα παραμείνουν ως πρώην υπουργοί, από τη στιγμή μάλιστα που κάποιοι θεωρούν πως έδωσαν το δικαίωμα για να αντιμετωπίζονται ως τέτοιοι. Αυτό που διαφάνηκε σχεδόν δύο χρόνια μετά το διορισμό τους, είναι πως δεν υπάρχουν οι απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας για να ελέγχονται οι αποφάσεις τους και αυτό είναι άδικο όχι μόνο για τους άμεσα επηρεαζόμενους των αποφάσεων τους, αλλά και για τους ίδιους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επανήλθε ο Ελεγκτής, αντεπιτίθεται για ΚΕΠ-Το... διπλοκάμπινο και ο Σαουδάραβας

Πάντως επιστρέφοντας πίσω στο θέμα του Γενικού Ελεγκτή, είναι πλέον ξεκάθαρο πως ο ίδιος κινείται όντως σε ρυθμούς μοναχικού καβαλάρη, έτσι όπως περιεγράφηκε το 2019 από τον Κώστα Κληρίδη. Ο Γενικός Ελεγκτής, βλέπει σήμερα ακόμα και αυτούς που κατηγορήθηκε ότι υποβοηθά πολιτικά, να του γυρνούν την πλάτη, να τον αδειάζουν και να μην τοποθετούνται στην πραγματικά μετωπική αντεπίθεση της Κυβέρνησης εναντίον του. 

Όπως και με άλλα μείζονα θέματα που απασχόλησαν και απασχολούν την κυπριακή επικαιρότητα, το ζήτημα είναι και η επικοινωνιακή διαχείριση που γίνεται από τους αρμόδιους. Στην προκειμένη περίπτωση η Ελεγκτική Υπηρεσία επιχειρεί μέσα από ανακοινώσεις να απαντήσει στα πυρά που δέχεται. Μένει να διαφανεί αν μπορεί να επιβιώσει μέσα σε όλο αυτόν τον ορυμαγδό επιθέσεων που δέχεται και ταυτόχρονα να διατηρήσει τα σημαντικά ερείσματα που στο παρελθόν καταγράφηκε ότι διατηρεί. Την ώρα μάλιστα που το επόμενο δεκαήμερο ακολουθούν και άλλες εκθέσεις για άλλα Υπουργεία που αναμένεται να φέρουν στο προσκήνιο και νέα ζητήματα και αυτόματα νέα πεδία σύγκρουσης μεταξύ Κυβέρνησης και Ελεγκτή. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γκρεμίζουν τους σχεδιασμούς των υποψηφίων διαβατήρια και παρακολουθήσεις

 

Δειτε Επισης

Παρουσίασε το όραμά του για το Δήμο Λευκωσίας ο Νίκος Τορναρίτης-Οι δώδεκα προτεραιότητές του
Στέλνει στη Βουλή το θέμα μετακίνησης ψηφοφόρων το ΑΚΕΛ-Ζητά διερεύνηση πριν τις εκλογές
Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου