Αντιστρέφει τα πυρά στο ΑΚΕΛ ο ΔΗΣΥ για διαβατήρια-Καρφιά και για Χριστοδουλίδη

Ανταλλάζουν πυρά κυβερνών κόμμα και αντιπολίτευση στον απόηχο της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή για τα διαβατήρια που καταλογίζει ευθύνες στην κυβέρνηση, η οποία μέσω του Υπουργού Εσωτερικών τις αντέστρεψε.

Μπροστά βγήκε ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ο οποίος με ανακοίνωσή του επαναλαμβάνει πως το ΑΚΕΛ ακολουθεί το δρόμο του λαϊκισμού, ενώ υπενθυμίζει την στάση του ΔΗΚΟ που καταψήφισε τον προϋπολογισμό.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΔΗΣΥ, «Το ΑΚΕΛ επανέρχεται και σήμερα στο ζήτημα των διαβατηρίων, επιλέγοντας πάλι τον δρόμο του λαϊκισμού και της όξυνσης. Δεν περιμένουμε τίποτα περισσότερο από το κόμμα που είναι ταυτισμένο με τη θεσμική διαφθορά».

Σημειώνει πως «την ίδια ώρα δεν μπορούμε παρά να μην σημειώσουμε τη στάση του ΔΗΚΟ. Το ΔΗΚΟ και ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος που έφτασαν στο σημείο να αφήσουν τη χώρα χωρίς προϋπολογισμό για την υπόθεση των πολιτογραφήσεων, και τους φταίει ο Νίκος Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ, αφήνουν στο απυρόβλητο τον εκλεκτό τους για την Προεδρία ο οποίος συμμετείχε στη λήψη όλων των αποφάσεων που οι ίδιοι στο ΔΗΚΟ θεωρούν καταστροφικές».

«Αυτή είναι η στάση που κρατούν ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ και για αυτή θα κριθούν από την κοινωνία», αναφέρει τέλος στην ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:  Νέα επίθεση ΑΚΕΛ σε κυβέρνηση για τις πολιτογραφήσεις-«Ενορχήστρωσαν πάρτι δισεκατομμυρίων»
 

Νωρίτερα το ΑΚΕΛ, εξαπέλυσε πυρά κατά της Κυβέρνησης και των χειρισμών της για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, τονίζοντας πως κατά τη συζήτηση διαπιστώθηκε πως παραβίαζαν τον νόμο και τα κριτήρια που οι ίδιοι έθεσαν, ενώ την ίδια ώρα εκφράζει ανησυχία για κουκούλωμα και κάνουν λόγο για πάρτι δισεκατομμυρίων.

Παράλληλα το ΑΚΕΛ σημείωσε  πως θα απαιτήσουν απαντήσεις και απόδοση ευθυνών, αφού, όπως αναφέρει κανείς «δεν έχει στην πράξη αναλάβει την πολιτική ευθύνη».

Όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, «η συζήτηση της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, που ξεκίνησε χτες απέδειξε για ακόμη μια φορά αυτό το οποίο γνωρίζει όλη η κυπριακή κοινωνία: Η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού ενορχήστρωσε και εκτέλεσε το μέγα σκάνδαλο των διαβατηρίων έχοντας στο επίκεντρο ένα απίστευτο «πάρτι» δισεκατομμυρίων. Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε κάθε ένα ξεχωριστό διαβατήριο».

Επιπρόσθετα σημειώνει ότι «μέσα από την έκθεση είναι αποδεδειγμένο ότι παραβίαζαν τον νόμο, παραβίαζαν τα κριτήρια που οι ίδιοι έθεσαν, αγνοούσαν τους λειτουργούς που διαφωνούσαν για να εξυπηρετήσουν τεράστια οικονομικά συμφέροντα, που σε πολλές περιπτώσεις ήταν δικά τους. Θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι εκατοντάδες διαβατήρια παραχωρήθηκαν σε αιτητές των οποίων διαμεσολαβητές και πάροχοι ήταν το δικηγορικό γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας, τα δικηγορικά γραφεία νυν και πρώην Υπουργών της κυβέρνησης ή διαβατήρια τα οποία δόθηκαν σε ανθρώπους που είχαν επιχειρηματική δραστηριότητα με συγγενικά πρόσωπα του Προέδρου και Υπουργών».

Παράλληλα αναφέρει ότι «την ίδια στιγμή που κάποιοι αποκτούσαν μυθικά ποσά στη ράχη του κυπριακού λαού, το κράτος και ο κύπριος πολίτης έχασαν δισεκατομμύρια λόγω μειωμένου ΦΠΑ για την πρώτη κατοικία, επιπλοκών στα συμβόλαια που υποτίθεται υπογράφτηκαν από αγοραπωλησίες που εκκρεμούν και από εικονικές αγοραπωλησίες. Μπορούμε να συζητούμε με στοιχεία για αυτό το θέμα για ώρες και μέρες πολλές. Άλλωστε η εμπεριστατωμένη έκθεση του Γενικού Ελεγκτή μιλά από μόνη της. Η συζήτηση θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες στην Επιτροπή Ελέγχου όπου θα απαιτήσουμε συγκεκριμένες απαντήσεις και κυρίως απόδοση ποινικών και άλλων ευθυνών. Η ουσία όμως παραμένει: Ούτε και ένας δεν έχει στην πράξη αναλάβει την πολιτική ευθύνη από όσους στο Υπουργικό Συμβούλιο πρότειναν και ενέκριναν καθένα ξεχωριστό διαβατήριο. Πρωταγωνιστής του τεράστιου σκανδάλου είναι οι κυβερνώντες που ενώ είχαν την ευθύνη να ελέγξουν καθένα ξεχωριστό διαβατήριο και να εφαρμόσουν το νόμο έγιναν οι ίδιοι πρωταγωνιστές πλουτίζοντας εκείνοι και συγγενικά τους πρόσωπα».

Τέλος αναφέρει πως «είναι αλήθεια ότι ανησυχούμε για κουκούλωμα του τεράστιου αυτού σκανδάλου. Οι κυβερνώντες έδωσαν χτες στην επιτροπή ελέγχου το στίγμα ότι ουσιαστικά δεν αποδέχονται ούτε την έκθεση του γενικού ελεγκτή ούτε και την οποιαδήποτε ευθύνη. Επιπλοκή παρουσιάζεται και από το γεγονός Γενικός Εισαγγελέας και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας ενέχονται οι ίδιοι αφού στην παρουσία τους ως Υπουργοί της κυβέρνησης Αναστασιάδη εγκρίθηκαν εκατοντάδες διαβατήρια. Δεν έχουμε ψευδαίσθηση ότι με την υφιστάμενη κυβέρνηση μπορεί να υπάρξει οποιουδήποτε είδους κάθαρση. Ούτε βέβαια πρέπει να έχει ο κυπριακός λαός την ψευδαίσθηση ότι είτε με κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, ο οποίος ήταν για 9 χρόνια παρών στο μεγάλο πάρτι των διαβατηρίων, στην έγκριση κάθε διαβατηρίου ξεχωριστά, ο οποίος είχε την επικοινωνία με την Ε.Ε. και αγνοούσε όλες τις προειδοποιήσεις και ο οποίος είχε υπό την ευθύνη του στο Υπουργείο Εξωτερικών τον CIPA, είτε με κυβέρνηση Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος υπήρξε ο παρασκηνιακός ενορχηστρωτής αυτής της κυβέρνησης, μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε κάθαρση, απόδοση ευθύνης και αποκατάσταση του περί δικαίου αισθήματος του λαού».

Ζητούν συμμετοχή του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου οι Οικολόγοι

Την ίδια ώρα ερωτήματα θεωρεί πως έχουν προκύψει κατά τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπή Ελέγχου το κίνημα Οικολόγων, σχετικά με τις αγοραπωλησίες ακινήτων και τη διαμεσολάβηση δικηγορικών γραφείων για την πολιτογράφηση επενδυτών και συγγενών τους, ενώ την ίδια ώρα ο βουλευτής του κινήματος Σταύρος Παπαποδούρης προχωρεί σε διαβήματα για συμμετοχή του πρόεδρου του Δικηγορικού Συλλόγου, στην επόμενη συνεδρία.

Σε ανακοίνωσή του το κίνημα, αναφέρει πως «το πρώτο διάβημα, αφορούσε το αίτημα για να καλεστεί στην επόμενη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου. Από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο αναμένουμε να μας ενημερώσει για τις εξελίξεις σχετικά με την διενέργεια πειθαρχικού ελέγχου που έχει διεξάγει μέσω επιτόπιων εποπτικών ελέγχων συμμόρφωσης σε εποπτευόμενους, αναφορικά με την παροχή υπηρεσιών για κατ΄εξαίρεση πολιτογραφήσεις αλλοδαπών επενδυτών. Άλλωστε, τόσο η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή όσο και τα στοιχεία που κατέχει, μπορούν να αξιοποιηθούν ως εργαλείο αποτελεσματικότερου ελέγχου από τον ίδιο τον Σύλλογο. Το δεύτερο διάβημα, αφορούσε αποστολή επιστολής προς τον Διευθυντή του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, ώστε να ζητήσει επιπρόσθετα στοιχεία σχετικά με αγοραπωλησίες, που θα είναι βοηθητικά για την εξέλιξη της διερεύνησης του θέματος».

Παράλληλα αναφέρει πως «κάτι που έχει τονίσει και κατά την χθεσινή συνεδρία της επιτροπής Ελέγχου ο βουλευτής κ. Σταύρος Παπαδούρης, απώτερος σκοπός είναι να συζητηθεί η κατάχρηση του προγράμματος και η στέρηση σημαντικών εσόδων για την Κυπριακή Δημοκρατία για το παρελθόν και το μέλλον. Συνεπώς, θεωρεί έντονα ότι το συγκεκριμένο θέμα δεν αποτελεί θέμα πολιτικό, ούτε προσφέρεται για λαϊκισμό εν όψη και των προεδρικών εκλογών. Πρόκειται καθαρά για θέμα ελέγχου, απόδοσης ευθυνών και καταπολέμησης της διαφθοράς. Για αυτό τον λόγο, ο κ. Παπαδούρης προέβη σε αυτή την σειρά ουσιαστικών διαβημάτων».

«Με την ευκαιρία, υπενθυμίζουμε πως πρώτοι οι Οικολόγοι δια μέσου του τέως προέδρου και βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργου Περδίκη, έχουν ξεκινήσει διαδικασίες ελέγχου για την κατάχρηση του ΚΕΠ και με επιμονή και συλλογική απαίτηση, θα οδηγηθούν στην δικαιοσύνη πρόσωπα τα οποία έχουν καταχραστεί την θέση και το αξίωμα τους για ιδίον όφελος», αναφέρει τέλος στην ανακοίνωσή του το κίνημα Οικολόγων.

«Οι Κυβερνώντες και όσοι τους υπηρέτησαν συμφιλιώθηκαν με τη διαφθορά»

 Την στάση της κυβέρνησης επικρίνει και ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Μάριος Ηλιάδης, ο οποίος σε ανακοίνωση αναφέρει πως « σημερινή διακυβέρνηση επιδεικνύει ακόμα μία φορά πρωτοφανή ασέβεια προς τον ανεξάρτητο θεσμό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Με κραυγαλέες αντιφάσεις, οι Κυβερνώντες επιχειρούν μάταια να διαψεύσουν και να υποβιβάσουν το βάρος διαδοχικών εκθέσεων της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το αμαρτωλό πρόγραμμα πολιτογραφήσεων».

Επίσης αναφέρει πως είναι «με λύπη μου διαπιστώνω εδώ και αρκετό καιρό ότι οι σημερινοί Κυβερνώντες, όσοι τους υπηρέτησαν και όσοι τους υπηρετούν, όσοι τους στήριξαν και όσοι τους στηρίζουν, έχουν συμφιλιωθεί με το σημερινό ντροπιαστικό επίπεδο διαφθοράς στον τόπο μας, που εκθέτει και ντροπιάζει την πατρίδα μας ανεπανόρθωτα»

Σημειώνει πως «όσο και να επιχειρεί η διακυβέρνηση του τόπου να κάνει το μαύρο άσπρο, η πικρή αλήθεια είναι εκεί και κανείς δεν μπορεί να την αμφισβητήσει. Το σκάνδαλο των πολιτογραφήσεων φέρει τη σφραγίδα της σημερινής διακυβέρνησης καθώς και τις υπογραφές όσων συμμετείχαν στο Υπουργικό Συμβούλιο. Καλό θα ήταν, με θάρρος και τόλμη, να παραδεχθούν τη συνενοχή τους σε ακόμα ένα έγκλημα διαφθοράς και να ζητήσουν μία ειλικρινή συγνώμη από τους έντιμους πολίτες αυτού του τόπου. Ισάξια πρόκληση απέναντι σ’ όλους τους έντιμους πολίτες της Κύπρου, αποτελεί και η εκκωφαντική σιωπή της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία είχε υποχρέωση από την πρώτη στιγμή να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ως ανεξάρτητος Θεσμός του κράτους και να κινηθεί αυτεπάγγελτα διατάζοντας άμεση έρευνα».

«Επαναλαμβάνω και πάλι, ότι η σημερινή διεφθαρμένη διακυβέρνηση δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να έχει ούτε συνέχεια ούτε και συνεχιστή. Κανένας που δήλωσε προκλητικά ότι η σημερινή διακυβέρνηση δεν είναι διεφθαρμένη και τα διαβατήρια της ντροπής φέρουν την υπογραφή του, δεν θα μπορέσει ούτε και θα θελήσει να συγκρουστεί με τη διαπλοκή. Κανένας που στηρίζει μέχρι σήμερα την αναξιόπιστη και ανειλικρινή αυτή διακυβέρνηση, δεν μπορεί να δηλώνει αξιόπιστος», αναφέρει.

Τέλος ο κος Ηλιάδης σημειώνει πως «ο τόπος μας έχει ανάγκη από μία γνήσια ανεξάρτητη, δοκιμασμένα και αποδεδειγμένα έντιμη ηγεσία, η οποία δεν θα φέρει εξαρτήσεις και βαρίδια από κανέναν. Μόνο μία ηγεσία μ’ αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να ξαναφέρει την ελπίδα και την περηφάνια στο λαό μας. Η ευθύνη για μια τέτοια προοπτική βαραίνει όλους μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επανήλθε ο Ελεγκτής, αντεπιτίθεται για ΚΕΠ-Το... διπλοκάμπινο και ο Σαουδάραβας

Δειτε Επισης

Καρογιάν: Κορυφαίος σταθμός η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ
Εξέπεμψε στα ίδια μήκη κύματος με τον Τατάρ ο Τούρκος ΥΠΑΜ-«Λύση με βάση ιστορικά και σημερινά δεδομένα»
Εκνευρισμός Χριστοδουλίδη για διαρροές από Εθνικό-«Κάποιοι δεν τηρούν αυτά που συμφωνούμε»
Επανέλαβε τη θέση του για αίτημα παύσης Ελεγκτή ο ΠτΔ-«Δεν διασυνδέομαι με καμία πλευρά, έτοιμος να καταθέσω αν κληθώ»
Έδωσε οδηγίες για ένσταση ο Ελεγκτής για την αίτηση της Εισαγγελίας-«Τον λόγο έχει πλέον η δικαιοσύνη»
Στα κατεχόμενα ο Τούρκος ΥΠΑΜ-Επιθεώρησε και έδωσε οδηγίες
Επιστολή Αμερικάνων Βουλευτών σε Μπλίνκεν-«Απόδειξη αποτελεσματικής διεθνούς συνεργασίας η Αμάλθεια»
Αφήνει την κατάσβεση εσωκομματικών φωτιών για μετά τις εκλογές ο ΔΗΣΥ
Από το... Παντοπωλείο στα Δικαστήρια-Οι σταθμοί της τετραετούς σύγκρουσης Εισαγγελίας κι Ελεγκτή
Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα