Πέμπτη 1 Δεκ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Επανήλθε ο Ελεγκτής, αντεπιτίθεται για ΚΕΠ-Το... διπλοκάμπινο και ο Σαουδάραβας

  26/08/2022 10:05
Επανήλθε ο Ελεγκτής, αντεπιτίθεται για ΚΕΠ-Το... διπλοκάμπινο και ο Σαουδάραβας

Επανήλθε ο Ελεγκτής, αντεπιτίθεται για ΚΕΠ-Το... διπλοκάμπινο και ο Σαουδάραβας

  26/08/2022 10:05

Μετωπική είναι πλέον η σύγκρουση μεταξύ Κυβέρνησης και Γενικού Ελεγκτή σε σχέση με το σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων, με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη να δείχνει στην έκθεση του ένα σαθρό σύστημα και να καταγράφει πάρτι παραλείψεων, ενώ από την άλλη ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, αντέστρεψε τις κατηγορίες, καταλογίζοντας του ευθύνες, λέγοντας του μάλιστα πως εάν διεξήγαγε τον απαραίτητο έλεγχο νωρίτερα, τότε το πρόγραμμα θα είχε διασωθεί. 

Οδυσσέας Μιχαηλίδης και Νίκος Νουρής, αντάλλαξαν πυρά κατά τη χθεσινή Επιτροπή Ελέγχου, που κλήθηκε να συνεδριάσει εκτάκτως, με τον υπουργό Εσωτερικών να επιχειρεί να χαμηλώσει τους τόνους και να δώσει άλλοθι στην Κυβέρνηση σε ότι αφορά τις ευθύνες που καταλογίζονται στην έκθεση του στο Υπουργικό Συμβούλιο, δείχνοντας όγκο εγγράφων, αναφέροντας πως εάν το Υπουργικό έπρεπε να εξετάσει όλα αυτά τα έγγραφα, τότε θα έπρεπε να αντικατασταθούν τα οχήματα των υπουργών με διπλοκάμπινα. Επιπρόσθετα, ο κ. Νουρής, υπέδειξε πως τα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, αποτελούν επανάληψη ευρημάτων της Ερευνητικής Επιτροπής Νικολάτου, η οποία επιχειρείται ουσιαστικά η απαξίωση της. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στον ίδιο παρονομαστή-Δεν πρόσθεσε τίποτα στη συζήτηση η συνεδρία της Ελέγχου

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, επανερχόμενος στο θέμα και απαντώντας στις επικρίσεις του υπουργού Εσωτερικών που χαρακτήρισε ατεκμηρίωτη την έκθεση του και έκανε λόγο για πολιτικά κίνητρα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε απαντά στις κατηγορίες, ενώ κάποιες αναφορές, τις αφήνει στην κρίση των πολιτών. 

Όπως αναφέρει η Ελεγκτική Υπηρεσία, «από χθες η Κυβέρνηση προβάλλει τη θέση, από τη μία ότι η τελευταία Έκθεση μας είναι «ανεπαρκής, ελλιπής, ατεκμηρίωτη και έχει πολιτικά κίνητρα» και από την άλλη, ότι αν η Υπηρεσία μας είχε διεξαγάγει έλεγχο ενωρίτερα, το Πρόγραμμα θα είχε διασωθεί», προσθέτοντας πως «οι δύο αυτές θέσεις της Κυβέρνησης είναι μεταξύ τους αντιφατικές».

Εν πάση περιπτώσει, συνεχίζει η ανακοίνωση, «σχολιάζουμε αυτές τις θέσεις ξεχωριστά.

Ας δούμε τα κυριότερα ευρήματα της Έκθεσης μας:

  • Το Υπουργείο Εσωτερικών (ΥΠΕΣ) απέκρυβε στοιχεία από το Υπουργικό Συμβούλιο (ΥΣ) και την Βουλή. Είπαμε ότι τα Σημειώματα των Λειτουργών του ΥΠΕΣ (συνήθως 2-3 σελίδες) θα έπρεπε να επισυνάπτονταν στην Πρόταση προς το ΥΣ. Τι απαντά η Κυβέρνηση; Για να πάρω τους ογκώδεις φακέλους στο ΥΣ θα θέλαμε διπλοκάμπινο. Ας κρίνουν οι πολίτες τη σοβαρότητα αυτής της απάντησης.
  • Το ΥΣ παραβίαζε τα κριτήρια που το ίδιο είχε θέσει και δημοσίευσε στην Επίσημη Εφημερίδα, καθιστώντας τα έτσι ως δευτερογενή νομοθεσία. Το ίδιο ακριβώς είπε και η Ερευνητική Επιτροπή, της οποίας το Πόρισμα κατά τα άλλα η Κυβέρνηση θεωρεί ως ευαγγέλιο. Τι απαντά η Κυβέρνηση; Το ΥΣ είχε απόλυτη εξουσία να κάνει ότι το ίδιο ήθελε κατά την κρίση του. Ας κρίνουν και εδώ οι πολίτες.
  • Για τα οικονομικής φύσης ευρήματα της Έκθεσης μας, αναμένουμε να ακούσουμε τα σχόλια της Κυβέρνησης για να αντιληφθούμε τι ακριβώς αμφισβητε»ί.

Ως προς το χρόνο που Ελεγκτική Υπηρεσία διεξήγαγε έλεγχο, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης αναφέρει πως «η θέση της Κυβέρνησης είναι ανήκουστη», λέγοντας παράλληλα πως «το θέμα αυτό το έχουμε σχολιάσει πολλές φορές, το σχολιάζουμε και στην τελευταία έκθεση».

Ωστόσο, σημειώνει πως «στις 20.1.2020, όταν είχαμε σχεδόν ολοκληρώσει τον έλεγχο της πολιτογράφησης του Σαουδάραβα επενδυτή, των πέντε άλλων επενδυτών και των 36 μελών της οικογένειας τους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας απέστειλε επιστολή και ευθέως αμφισβήτησε την εξουσία μας για διεξαγωγή τέτοιου ελέγχου. Και φυσικά αυτό εξηγεί γιατί από τον Ιούλη του 2019 που προσπαθούσαμε να διεξάγουμε τον έλεγχο συναντούσαμε συνεχώς προσκόμματα και καθυστερήσεις. Λίγες ημέρες μετά (31.1.2020) εκδώσαμε την πρώτη έκθεση, και ακολούθησαν άλλες στις 24.9.2020, στις 27.11.2020 και στις 26.2.2021. Όλες αναδείκνυαν το γεγονός ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενεργούσε κατά το δοκούν, για όλες δεχθήκαμε δριμεία επίθεση και αμφισβήτηση».

Τέλος, η Ελεγκτική Υπηρεσία διερωτάται, «είναι δυνατό, η Κυβέρνηση, που αμφισβήτησε ευθέως την εξουσία μας για έλεγχο, που προέβαλε χίλια δυο προσκόμματα και καθυστερήσεις και έκανε τα πάντα να μας εμποδίσει να ελέγξουμε, που όσες εκθέσεις εκδώσαμε τις έριξε στο πυρ το εξώτερον, να μας κατηγορεί ότι αργήσαμε να κάνουμε έλεγχο;»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας