Αντιστρέφει τα πυρά σε ΑΚΕΛ ο ΔΗΣΥ-«Η πολιτική τους στο μεταναστευτικό είναι ανύπαρκτη»

Απάντησε στα πυρά που δέχθηκε από το ΑΚΕΛ, για την μετάβαση του Αβέρωφ Νεοφύτου στο Κόνγκο, ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ο οποίος χαρακτηρίζει την πολιτική του κόμματος ανύπαρκτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πυρά σε Αβέρωφ για το ταξίδι σε Κόνγκο-«Ολοκληρωμένη διαχείριση, όχι πυροτεχνήματα»

Σε απαντητική του ανακοίνωση, ο ΔΗΣΥ αναφέρει πως «το ΑΚΕΛ του οποίου η πολιτική για το μεταναστευτικό είναι ανύπαρκτη, που θέλει τη χώρα η οποία σηκώνει ήδη δυσανάλογο βάρος χωρίς κανένα έλεγχο, σήμερα αποδοκιμάζει την διεθνή πρωτοβουλία του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού».

Σημειώνει ότι «γιατί αυτό ξέρουν να κάνουν στο ΑΚΕΛ ως επαγγελματίες επικριτές που δεν πράττουν το παραμικρό. Από τη μια να κουνάνε το δάχτυλο και από την άλλη να κρίνουν κάθε πρωτοβουλία με έναν άκρατο μηδενισμό».

Επισημαίνει ακόμα ότι «η διεθνής πρωτοβουλία του Αβέρωφ Νεοφύτου δεν έχει σκοπό να λύσει δια παντός το μεταναστευτικό αλλά να καταστεί η χώρα μας ακόμη πιο έτοιμη στην αντιμετώπισή του σε συνεργασία με τις χώρες προέλευσης».

«Συνεχίζουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και σε αυτό το κρίσιμο για την κοινωνία μας ζήτημα», καταλήγει η ανακοίνωση του ΔΗΣΥ.

«Ολοκληρωμένη διαχείριση, όχι πυροτεχνήματα»

Προηγουμένως σε ανακοίνωσή του, το ΑΚΕΛ ανέφερε πως «αποτελεί σταθερή θέση του ΑΚΕΛ ότι το μεταναστευτικό είναι ένα σύνθετο, πολυδιάστατο και δύσκολο ζήτημα, η διαχείριση του οποίου απαιτεί συγκροτημένη πολιτική που θα λαμβάνει υπόψη τόσο τις δυνατότητες όσο και τις υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τις σχετικές συμβάσεις».

Σημείωνε ότι «επομένως, η παταγώδης αποτυχία της Κυβέρνησης Αναστασιάδη– ΔΗΣΥ στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, δεν αποκαθίσταται ούτε με ημίμετρα, ούτε με μέτρα αμφιβόλου νομιμότητας, αλλά ούτε και με πυροτεχνήματα. Γιατί τέτοιο αποτελεί η «πρωτοβουλία» του Αβέρωφ Νεοφύτου να ταξιδέψει για Κονγκό και Καμερούν. Διερωτόμαστε κατά πόσο ο κ. Νεοφύτου θα πείσει τους διακινητές να αφήσουν εκτός των σχεδίων τους την Κυπριακή Δημοκρατία».

Καταλήγοντας, το ΑΚΕΛ τονίζε πως «την ώρα που διαπιστώνουμε την απαράδεκτη εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού/ προσφυγικού από την Τουρκία, είναι απαράδεκτο υποψήφιοι πρόεδροι της Δημοκρατίας να υιοθετούν μισαλλόδοξη ρητορική και να προσπαθούν να κεφαλαιοποιήσουν, επενδύοντας σε φοβικά σύνδρομα και ψαρεύοντας στα θολά νερά του ρατσισμού».

«Έχει αντικαταστήσει τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Νίκο Νουρή;»

Για το θέμα τοποθετήθηκε εξάλλου και ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Χριστοφίδης ανέφερε πως «εννέα χρόνια η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς να διαχειριστεί το μεταναστευτικό. Έχουμε σήμερα χιλιάδες συσσωρευμένες αιτήσεις, χιλιάδες απορριφθέντες αιτητές παραμένουν παράνομα στην Κύπρο και μια κυβέρνηση πελαγωμένη, που καταφεύγει συνεχώς στη λήψη μέτρων που εκθέτουν την Κύπρο διεθνώς».

Σημείωσε ότι «χθες ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου ανακοίνωσε ότι επισκέπτεται τη Δημοκρατία του Κονγκό  για τη σύναψη συμφωνίας επαναπατρισμού» και διερωτάται, «υπό ποια ιδιότητα; Έχει αντικαταστήσει τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Νίκο Νουρή; Εννέα χρόνια τι έχει γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση;»

Επισήμανε εξάλλου ότι «δεν ισχυρίζομαι ότι η αντιμετώπιση του ζητήματος είναι απλή. Μια τέτοια συμφωνία βέβαια θα δοκιμαστεί στην πράξη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι επιβάλλεται να υπάρξει συγκροτημένη προσπάθεια, προκειμένου να συναφθούν συμφωνίες επαναπατρισμού με το σύνολο των χωρών από τις οποίες προέρχονται οι αιτητές ασύλου».

Καταλήγοντας, ο κ. Χριστοφίδης τόνισε πως «η εμπλοκή του κ. Νεοφύτου στοχεύει στην αποκόμιση πολιτικών κερδών και είναι αντιθεσμική και τυχοδιωκτική. Η ενέργεια αυτή καθιστά την κυβέρνηση υπόλογη για τον διασυρμό των θεσμών».

Πυρά σε ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ από το ΕΛΑΜ

Στην αντιπαράθεση που ξέσπασε θέλησε να τοποθετηθεί και το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο, το οποίο σε ανακοίνωση του υπενθυμίζει στο ΑΚΕΛ πως στα μέλη της κυβέρνηση  και στην αποτυχία διαχείρισης του μεταναστευτικού συμμετείχε και ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Ανδρέας Μαυρογιάννης, τον οποίο στηρίζει το ΑΚΕΛ.

Την ίδια ώρα εξαπολύει πυρά στον ΔΗΣΥ και κάνει λόγο για ξαφνική προεκλογική ευαισθησία.

Στην ανακοίνωσή του το ΕΛΑΜ αναφέρει πως «να θυμίσουμε το ΑΚΕΛ που σήμερα ορθώς μιλά για παταγώδη αποτυχία στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, ότι μέλη της Κυβέρνησης ήταν ΚΑΙ Αβέρωφ Νεοφύτου, και ο Νίκος Χριστοδουλίδης, αλλά και ο δικός τους υποψήφιος, Ανδρέας Μαυρογιάννης».

Σημειώνει επίσης ότι «την ίδια στιγμή αποτελεί τεράστια πρόκληση για την κοινωνία, το ΑΚΕΛ να μιλά για μισαλλόδοξες ρητορικές, ξενοφοβία και ρατσισμό, όταν είναι το πολιτικό κόμμα που δεν συμμετέχει στην αρμόδια επιτροπή για το δημογραφικό πρόβλημα και το μεταναστευτικό, προωθεί την πολιτική των ανοικτών συνόρων, ενώ ψηφίζει τα επιδόματα που δίνονται στους λαθρομετανάστες, ενισχύοντας την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία».

Προσθέτει πως «από την άλλη η ξαφνική προεκλογική ευαισθησία του ΔΗΣΥ για το μεταναστευτικό, ευελπιστούμε να συνεχιστεί και μετεκλογικά».

Τέλος αναφέρει πως «δυστυχώς όταν κάποτε προειδοποιούσαμε και φέραμε το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης στην δημοσιότητα, ΟΛΟΙ –μηδενός εξαιρουμένου- μας κατηγορούσαν. Τελικά το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) για άλλη μια φορά είχε δίκαιο».

Δειτε Επισης

Ανέλυσε στους ομολόγους του τις στοχευμένες ενέργειες της Κύπρου για επιστροφές μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Υποβλήθηκαν oi υποψηφιότητες για Κοινοτάρχες και Μέλη Κοινοτικών Συμβουλίων Κερύνειας
Συναντήσεις με Υπουργούς και Υφυπουργούς στην Αθήνα είχε ο Μάριος Χαρτσιώτης
Πρόταση ΔΗΠΑ για αποποίηση δικαιώματος επαγγελματικής δραστηριότητας από βουλευτές
Ανέλυσε τη δράση του ΑΚΕΛ στο Ευρωκοινοβούλιο ο Στεφάνου-«Ο πιο συνεπής σύμμαχος της Κύπρου η ομάδα της αριστεράς»
Ε. Φερέιρα: Προετοιμάζει την επανένωση ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής
Ολοκληρώθηκε η υποβολή υποψηφιοτήτων στην εκλογική περιφέρεια Πάφου
Ψήφιση του πλαισίου για «πόθεν έσχες» εντός Μαΐου επιδιώκει η Επ. Θεσμών
Μ. Κεραυνός: Οι κύριοι στόχοι για οικονομία το πρώτο έτος διακυβέρνησης υλοποιήθηκαν
Στις Βρυξέλλες η Ολγκίν-Βλέπει τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την Επίτροπο για θέματα Συνοχής