Πυρά σε Αβέρωφ για το ταξίδι σε Κόνγκο-«Ολοκληρωμένη διαχείριση, όχι πυροτεχνήματα»

Πολιτικούς τριγμούς προκάλεσε η είδηση της μετάβασης του Αβέρωφ Νεοφύτου στο Κόνγκο, σε μια προσπάθεια να αμβλυνθεί το μεταναστευτικό πρόβλημα που παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο, αλλά έχει κορυφωθεί το τελευταίο διάστημα.

Μετά την ανακοίνωση του υποψήφιου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Χριστοφίδη, με την οποία βάλλει κατά του προέδρου του ΔΗΣΥ, επίθεση στον Αβέρωφ Νεοφύτου εξαπέλυσε και το ΑΚΕΛ.

Σε ανακοίνωσή του, το κόμμα αναφέρει πως «αποτελεί σταθερή θέση του ΑΚΕΛ ότι το μεταναστευτικό είναι ένα σύνθετο, πολυδιάστατο και δύσκολο ζήτημα, η διαχείριση του οποίου απαιτεί συγκροτημένη πολιτική που θα λαμβάνει υπόψη τόσο τις δυνατότητες όσο και τις υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τις σχετικές συμβάσεις».

Σημειώνει ότι «επομένως, η παταγώδης αποτυχία της Κυβέρνησης Αναστασιάδη– ΔΗΣΥ στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, δεν αποκαθίσταται ούτε με ημίμετρα, ούτε με μέτρα αμφιβόλου νομιμότητας, αλλά ούτε και με πυροτεχνήματα. Γιατί τέτοιο αποτελεί η «πρωτοβουλία» του Αβέρωφ Νεοφύτου να ταξιδέψει για Κονγκό και Καμερούν. Διερωτόμαστε κατά πόσο ο κ. Νεοφύτου θα πείσει τους διακινητές να αφήσουν εκτός των σχεδίων τους την Κυπριακή Δημοκρατία».

Καταλήγοντας, το ΑΚΕΛ τονίζει πως «την ώρα που διαπιστώνουμε την απαράδεκτη εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού/ προσφυγικού από την Τουρκία, είναι απαράδεκτο υποψήφιοι πρόεδροι της Δημοκρατίας να υιοθετούν μισαλλόδοξη ρητορική και να προσπαθούν να κεφαλαιοποιήσουν, επενδύοντας σε φοβικά σύνδρομα και ψαρεύοντας στα θολά νερά του ρατσισμού».

Προηγουμένως σε γραπτή του ανακοίνωση, ο κ. Κωνσταντίνος Χριστοφίδης ανέφερε πως «εννέα χρόνια η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς να διαχειριστεί το μεταναστευτικό. Έχουμε σήμερα χιλιάδες συσσωρευμένες αιτήσεις, χιλιάδες απορριφθέντες αιτητές παραμένουν παράνομα στην Κύπρο και μια κυβέρνηση πελαγωμένη, που καταφεύγει συνεχώς στη λήψη μέτρων που εκθέτουν την Κύπρο διεθνώς».

Σημείωσε ότι «χθες ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου ανακοίνωσε ότι επισκέπτεται τη Δημοκρατία του Κονγκό  για τη σύναψη συμφωνίας επαναπατρισμού» και διερωτάται, «υπό ποια ιδιότητα; Έχει αντικαταστήσει τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Νίκο Νουρή; Εννέα χρόνια τι έχει γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση;»

Επισήμανε εξάλλου ότι «δεν ισχυρίζομαι ότι η αντιμετώπιση του ζητήματος είναι απλή. Μια τέτοια συμφωνία βέβαια θα δοκιμαστεί στην πράξη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι επιβάλλεται να υπάρξει συγκροτημένη προσπάθεια, προκειμένου να συναφθούν συμφωνίες επαναπατρισμού με το σύνολο των χωρών από τις οποίες προέρχονται οι αιτητές ασύλου».

Καταλήγοντας, ο κ. Χριστοφίδης τόνισε πως «η εμπλοκή του κ. Νεοφύτου στοχεύει στην αποκόμιση πολιτικών κερδών και είναι αντιθεσμική και τυχοδιωκτική. Η ενέργεια αυτή καθιστά την κυβέρνηση υπόλογη για τον διασυρμό των θεσμών».

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή ο Δημοκρατικός Συναγερμός είχε εκδώσει ανακοίνωση, με την οποία ανέφερε ότι ο κ. Νεοφύτου αξιοποιώντας τις διεθνείς του διασυνδέσεις και σε συνεννόηση με την κυβέρνηση και τον Υπουργό των Εσωτερικών κ. Νίκο Νουρή, αναχωρεί σήμερα για τη Δημοκρατία του Κονγκό όπου θα έχει επαφές σε  πολιτειακό και κυβερνητικό επίπεδο.

Ο κ. Νεοφύτου επιστρέφει στην Κύπρο στις 24 Αυγούστου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Χαιρετίζουν τον διορισμό ποινικών ανακριτών για υπόθεση Θανάση οι Οικολόγοι-Χρειάζεται να γίνουν και πολλά άλλα»
ΑΚΕΛ: Τι προσπαθεί να συγκαλύψει η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη για τις παρατυπίες στον Ακάμα
ΑΚΕΛ σε Εισαγγελία για μη δίωξη Κατσουνωτού-«Εκτεθειμένη για ακόμα μια φορά, δημιουργεί την αίσθηση συγκάλυψης»
Ν. Κιζιλγιουρέκ: Σύγκλιση συμφερόντων στο δρόμο προς μελλοντικό ομοσπονδιακό κράτος
Εξαίρει τη συνεργασία με ΗΠΑ-Μεγάλη Βρετανία το ΥΠΕΞ στο πλαίσιο της «Αμάλθειας»
Η Πρόεδρος της Βουλής καταδικάζει την επίθεση κατά του Σλοβάκου Πρωθυπουργού
Υποστήριξη και αλληλεγγύη της Κύπρου μετέφερε στον Σλοβάκο ΥΠΕΞ ο Κόμπος
Τελευταία συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής ενόψει εκλογών
Αξιωματούχοι ΗΠΑ εξήραν τον ηγετικό ρόλο Κύπρου για Γάζα-Τις επόμενες μέρες λειτουργεί η προβλήτα
Διμερείς σχέσεις-Κυπριακό στις επαφές Κόμπου στην Τασκένδη