Έριξαν καρφιά κατά Σιζόπουλου, ζήτησαν δημοκρατικό Συνέδριο οι ΕΔΕΚίτες (video)

Δυναμική παρουσία με το μήνυμα για ένα δημοκρατικό συνέδριο στην ΕΔΕΚ, διοργάνωσαν το πρωί οι διαφωνούντες στο κόμμα. Παρά την πολεμική που κατήγγειλαν τις τελευταίες ημέρες, για παρεμβάσεις της ηγεσίας του κόμματος, για να μην παρευρεθούν μέλη του κόμματος στη σημερινή συγκέντρωση, τελικά σημαντική μερίδα μελών και στελεχών του κόμματος, συγκεντρώθηκαν επιχειρώντας να κάμψουν τις αντιστάσεις, που μέχρι σήμερα προβάλλει ο Μαρίνος Σιζόπουλος για διεξαγωγή ενός δημοκρατικού Συνεδρίου, στο κόμμα.

Στην παρουσία εκατοντάδων μελών, μεταξύ των οποίων ο βουλευτής Λευκωσίας, Κωστής Ευσταθίου, ο διαγραφέντας ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης, ο πρώην βουλευτής Γιώργος Βαρνάβα και πληθώρα ιστορικών στελεχών, αποφασίσθηκε, όπως ξεκινήσει μια μεγάλη εκστρατεία συλλογής υπογραφών, έτσι ώστε να συγκεντρωθούν οι υπογραφές του ενός τρίτου των μελών του κόμματος, που σύμφωνα με το καταστατικό, θα οδηγήσει το κόμμα σε Συνέδριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έχουν... μήνυμα οι ΕΔΕΚίτες-Πώς η ηγεσία πολεμά τη συγκέντρωση της Κυριακής

Τον λόγο στην εκδήλωση έλαβαν ο Γιάννης Πιερίδης εκ μέρους της Πρωτοβουλίας για τη Σωτηρία και την Ανασυγκρότηση της ΕΔΕΚ, ενώ στη συνέχεια απευθύνθηκαν στους παρευρισκόμενους, οι Κωστής Ευσταθίου, Δημήτρης Παπαδάκης, Γιώργος Βαρνάβας, ο Γιάννης Πιερίδης, ενώ αναγνώσθηκε μήνυμα που απέστειλε ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Γιαννάκης Ομήρου. Την ευθύνη του συντονισμού της εκδήλωσης, είχε ο Μιχάλης Τερέπεης, Τέως Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής ΕΔΕΚ.

Στην ομιλία του ο Γιάννης Πιερίδης, είπε η ΕΔΕΚ είμαστε εμείς. «Θα παραμείνουμε πιστοί στις παρακαταθήκες του Βάσου Λυσσαρίδη. Θα αγωνιζόμαστε με κάθε μέσο, μέχρι την επαναφορά της ΕΔΕΚ στο σωστό δρόμο και σε πορεία ανέλιξης».

Προσθέτοντας στη συνέχεια πως «θα τους βόλευε πολύ το αντίθετο, όμως δυστυχώς γι’ αυτούς ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΕΔΩ. … ελιές τζιαι τερατσιές πάνω στον ρότσον τους. Γνήσιοι ΕΔΕΚίτες στον αγώνα για την αποκατάσταση της δημοκρατικής λειτουργίας και την επαναφορά του κόμματος στις αρχές του σοσιαλισμού και του πατριωτισμού»

Παράλληλα, ο  Γιάννης Πιερίδης τόνισε ότι «απαιτούμε, λοιπόν, ένα συνέδριο δημοκρατικό με όλα τα μέλη παρόντα και ελεύθερα να εκφραστούν και όχι συνέδριο για αναγόρευση προέδρου από μια παρέα 90 φίλων, συγγενών, υπαλλήλων και συνεταίρων».

Στη συνέχεια ο κ. Πιερίδης κατηγόρησε τον Μαρίνο Σιζόπουλο ότι «κρατώντας την σφραγίδα του κόμματος περιφέρεται στα ράδια και στις τηλεοράσεις και με ψέματα και συκοφαντίες προσπαθεί να εξοντώσει όσους έχουν διαφορετική άποψη. Θα παραθέσω βασικούς σταθμούς της διολίσθησης του προς την πλήρη αυταρχικότητα. Για όσα θα αναφέρω πιο κάτω μπορώ να παρουσιάσω τόσο στοιχεία όσο και μαρτυρίες:

-Το Μάη του 2017, λίγες μόνο μέρες μετά την επανεκλογή του στην προεδρία του κόμματος και μετά από ανάρτηση μέλους του ΠΓ στο facebook, ζήτησε από τον Γραμματέα της ΚΕ να εκδώσει εγκύκλιο με την οποία να καλούνται τα μέλη του ΠΓ να παίρνουν την έγκριση του προέδρου πριν δημοσιεύσουν κείμενα τους στο facebook. Φυσικά ο Μιχάλης Τερέπεης αρνήθηκε κατηγορηματικά. Κατά τα άλλα, η ΕΔΕΚ είναι το μόνο κόμμα με ανοικτές στους δημοσιογράφους συνεδριάσεις των οργάνων.

-Τον Ιούνη του 2017 άρχισε να εφαρμόζει το σχέδιο του να περάσει τον έλεγχο του μητρώου στην αποκλειστική του αρμοδιότητα. Ισχυρίζεται, αναληθώς, ότι αυτό αποφάσισε η ΚΕ. Φυσικά ακόμα και αν η ΚΕ έχει έτσι αποφασίσει είναι μια απόφαση αντικαταστατική και άκυρη. Από τότε είχε σχεδιάσει να εγκαταστήσει ένα αυταρχικό καθεστώς και να διαχειρίζεται ο ίδιος, μαζί με μια μικρή ομάδα, όλα τα θέματα. Μέσω ενός παραποιημένου μητρώου μελών να ελέγχει όλα τα όργανα και κατ’ επέκταση όλες τις αποφάσεις. Αυτό φαίνεται από την πορεία των γεγονότων. Τον τρόπο διαχείρισης του μητρώου περιγράφει με πολύ τεκμηριωμένο τρόπο ο Γραμματέας της ΚΕ με επιστολή του προς τα μέλη της ΚΕ όπου στοιχειοθετεί ότι αφαιρέθηκαν περίπου 3000 μέλη, προστέθηκαν χωρίς την έγκριση του ΠΓ περίπου 600 νέα μέλη, ενώ τα πρακτικά του ΠΓ δείχνουν ότι οι πραγματικά έγκυρες εγγραφές ήταν μόνο 84.

-Τον Ιούνη του 2017 ο ΜΣ έφερε στο Πολιτικό γραφείο πρόταση για διαγραφή των 2 από τους 3 δημάρχους που εκλέξαμε και 8 Δημοτικών Συμβούλων με την δικαιολογία ότι δεν κατέβαλλαν το 10% της αντιμισθίας τους. Με παρέμβαση μελών του ΠΓ η προσπάθεια του αυτή απετράπη.

-Τον Ιούλη του 2017 η ΚΕ συγκλήθηκε για να συζητήσει την εισήγηση του προέδρου με τίτλο ΚΥΠΡΙΑΚΟ-ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΕΑΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ. Η ΚΕ μετά από συζήτηση και ψηφοφορία άλλαξε το λεκτικό της εισήγησης του ΜΣ για το θέμα της ανάγκης ενίσχυσης της στρατιωτικής παρουσίας της Ελλάδας στην Κύπρο, και τόνισε την ανάγκη για επαναφορά του Δόγματος Ενιαίου Αμυντικού Χώρου. Παράλληλα η ΚΕ προσέθεσε παράγραφο για την ανάγκη η ΕΔΕΚ να αναπτύξει σχέσεις με φορείς, οργανώσεις, και τουρκοκυπριακά κόμματα με τα οποία θα μπορούσαμε να διερευνήσουμε πιθανές συγκλίσεις. Στο τελικό κείμενο που έφερε ο ΜΣ στο ΠΓ δεν καταγράφηκαν οι αλλαγές που υιοθέτησε η ΚΕ αλλά επανέφερε την αρχική του πρόταση ως τελική απόφαση. Ακόμα μια πράξη που δείχνει πόσο σέβεται τα όργανα του κόμματος.

-Το Δεκέμβρη του 2017 το ΠΓ αποφάσισε ομόφωνα να υπερψηφίσουμε τους προϋπολογισμούς με τις επιφυλάξεις, τα σταυρώματα κονδυλίων και τις τροπολογίες που προτείναμε. Την άλλη μέρα ακούσαμε από την τηλεόραση ότι η ΕΔΕΚ καταψήφισε. Να σημειώσω ότι ο ΜΣ απουσίαζε από την συνεδρίαση του ΠΓ για να παραστεί σε σύσκεψη σε κάποιο χωριό της Πάφου απαξιώνοντας έτσι το όργανο και προσβάλοντας τα μέλη του. Ουσιαστικά τί διεμήνυσε στα μέλη του ΠΓ; Αποφασίστε ότι θέλετε στην απουσία μου. Εγώ στην Βουλή θα κάνω ότι θέλω».

«Η απάντηση είναι ότι σε έκνομα και παράτυπα συγκροτημένα σώματα δεν θα συμμετέχουμε. Αν επιθυμεί όπως διακηρύττει την ενότητα ας αφουγκραστεί επιτέλους την αγωνία της βάσης και ας αποδεχτεί την πρόταση μας για ένα μαζικό δημοκρατικό συνέδριο με το πραγματικό μητρώο του 2017. Ένα Συνέδριο στο οποίο το κάθε μέλος θα καταθέσει τις θέσεις του και τα τεκμήρια του και αφού ακουστούν όλες οι απόψεις και τα γεγονότα, τα μέλη να αποφασίσουν δημοκρατικά και ελεύθερα για την πορεία του κινήματος και για την εκλογή ηγεσίας και συλλογικών οργάνων μέσα από καθαρές διαδικασίες. Για μια ΕΔΕΚ ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΗ», κατέληξε ο κ. Πιερίδης.

Στον χαιρετισμό που απέστειλε ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Γιαννάκης Ομήρου, αφού απηύθυνε θερμό χαιρετισμό είπε πως «δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, με βαρύτατες ευθύνες της σημερινής ηγεσίας, η ΕΔΕΚ έχει διολισθήσει, διά λόγων και έργων, σε θλιβερό κατήφορο και μετατράπηκε σε μνημείο απολυταρχίας και αυταρχισμού, απαξιωμένου από την Κοινωνία».

Επίσης, είπε πως «επείγει η αποκατάσταση των δημοκρατικών διαδικασιών και η πιστή τήρηση του Καταστατικού, καθώς επείγει η αποκατάσταση της ενότητας, της συναγωνιστικής αλληλεγγύης και ο τερματισμός της σκοταδιστικής πρακτικής των διώξεων και των διαγραφών στελεχών και μελών που αφιέρωσαν τη ζωή τους στο σοσιαλιστικό δημοκρατικό μας κίνημα».

Ο Γιαννάκης Ομήρου κάλεσε τους παρευρισκόμενους να εργαστούν με συνείδηση του χρέους, για μια ΕΔΕΚ αντάξια της ιστορίας και των αγώνων της για ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη. «Με στόχο την επανίδρυση του σοσιαλιστικού δημοκρατικού μας κινήματος με οδηγό τις ιδρυτικές του ρίζες, τις παρακαταθήκες του Βάσου Λυσσαρίδη και τις σύγχρονες αρχές και αξίες της σοσιαλδημοκρατίας».

Ο βουλευτής Πάφου της ΕΔΕΚ λόγω έκτακτου κωλύματος δεν ήταν παρόν, ωστόσο εκπροσωπήθηκε από τον στενό του συνεργάτη και πρώην μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΕΔΕΚ, Νικόλα Σολωμού.

Οι ομιλητές, κατήγγειλαν τη σημερινή ηγεσία, μεταξύ άλλων για ηγεμονικές συμπεριφορές και συγκεντρωτισμό, ενώ κάλεσαν τον Μαρίνο Σιζόπουλο να εισακούσει τα μηνύματα της μεγάλης μάζας των μελών του κόμματος που ζητούν αποκατάσταση του μητρώου μελών και τη διεξαγωγή ενός δημοκρατικού Συνεδρίου.

Η συλλογή υπογραφών 

Παράλληλα απεύθυναν κάλεσμα στους παρευρισκόμενους, όπως ενεργήσουν με όλες τους τις δυνάμεις για να συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός υπογραφών, για να υποχρεώσει την ηγεσία να αποδεχθεί το αίτημα τους για διεξαγωγή Συνεδρίου.

Μάλιστα, παρουσίασαν τη διακήρυξη για συλλογή υπογραφών, η οποία ακολουθεί αυτούσια:

Εμείς, που προσυπογράφουμε αυτήν την Πρωτοβουλία, έχοντας ως μοναδικό κριτήριο το καλό της ΕΔΕΚ και του τόπου μας:

• Ζητούμε να διοργανωθεί Παγκύπριο Συνέδριο, στη βάση του Μητρώου Μελών του 2017, με σκοπό την εκλογή της ηγεσίας και των Συναγωνιστών / Συναγωνιστριών, που θα συγκροτήσουν τα συλλογικά όργανα του Κόμματος. Η διεξαγωγή του Παγκύπριου Συνεδρίου θα δώσει, με την εκλογή της ηγεσίας και των μελών των οργάνων του Κόμματος, την απαραίτητη και μοναδική διέξοδο από την κρίση που απειλεί, αυτήν καθ’ αυτήν, την ύπαρξη του ιστορικού μας Κόμματος.

• Προτείνουμε, για την πραγμάτωση αυτού του σωτήριου σκοπού, όπως οριστεί μια ολιγομελής επιτροπή, με κοινώς αποδεκτή σύνθεση, με εντολή να διαβουλευτεί και να έρθει σε γραπτή συμφωνία, για την επείγουσα διοργάνωση και διεξαγωγή του Παγκυπρίου Συνεδρίου.

Η πιο πάνω πρόταση αποσκοπεί στην αποκατάσταση της νομιμότητας της τάξης, καθώς και της ενότητας στο Κόμμα μας. Καλούμε όλες και όλους, τις Συναγωνίστριες και τους Συναγωνιστές να πορευθούν μαζί σε αυτόν τον αγώνα, για την αναγέννηση και την σωτηρία της ΕΔΕΚ. 26/06/2022 Υπογραφές (Ονοματεπώνυμο και Ιδιότητα):

Κωστής Ευσταθίου – Βουλευτής Λουίζα Μαυρομμάτη – Πρώην Μέλος Π.Γ. Ηλίας Μυριάνθους – Βουλευτής Γιώργος Ταλιαδώρος – Πρώην Μέλος Π.Γ. Δημήτρης Παπαδάκης – Ευρωβουλευτής Κατερίνα Παπαραδαμάνθους – Ο.Γ. Λάρνακας Ευστάθιος Ευσταθίου – Πρώην Βουλευτής Μιχάλης Θεοδούλου – Ο.Γ. Αμμοχώστου Γιώργος Βαρνάβα – Πρώην Βουλευτής Θέμης Πολυβίου – Πρώην Πρόεδρος ΟΕΛΜΕΚ Ντίνος Μιχαήλ – Πρώην Γραμματέας Κ.Ε. Κωστάκης Καλογήρου – Αντιδήμαρχος Τσερίου Χρυσός Τουλούπης – Πρώην Γραμματέας Κ.Ε. Πέτρος Χριστοδούλου – Πρώην Δημαρχεύων Λάρνακας Μιχάλης Τερέπεης – Τέως Γραμματέας Κ.Ε. Αδάμος Κόμπος – Δημ. Συμβ. Λεμεσού Νέμος Κουτσοκούμνης – Πρώην Πρόεδρος Νεολαίας Ευστάθιος Γρηγορίου – Πρόεδρος Σχολικής Εφορείας Μέσα Γειτονιάς Στέφανη Ανδρέου – Πρώην Πρόεδρος Νεολαίας Νίκος Στυλιανίδης - Αντιπρόεδρος Σχολικής Εφορείας Λεμεσού Παναγιώτης Ευαγγελίδης – Πρόεδρος Ε.Ε. Λάρνακας Δημήτρης Φιλιππίδης – Αντιστασιακός Χρύσης Πρέντζας – Πρώην Μέλος Π.Γ. Λεωνίδας Παναγιώτου – Πρώην Ο.Γ. Λεμεσού Γιώργος Χαρή – Πρώην Μέλος Π.Γ. Μιχάλης Γεωργιάδης – Πρώην Μέλος Κ.Ε. Γιαννής Πιερίδης – Πρώην Μέλος Π.Γ. Αντρέας Γρηγοριάδης – Πρώην Μέλος Κ.Ε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Συμπλοκή περίπου 60 προσώπων ανάμεσα σε Ε/κ και αλλοδαπούς έξω από σωματείο-Δύο τραυματίες
Σε Υπουργική Σύνοδο για Άσυλο και Μετανάστευση ο ΥΠΕΣ-Αναλύει την πολιτική της ΚΔ για επιστροφές μεταναστών
Η World Central Kitchen ξαναρχίζει διανομή γευμάτων στη Λωρίδα της Γάζας
Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για Προέδρους και μέλη Κοινοτικών Συμβουλίων
Πίστωση χρόνου από δασκάλους σε ΥΠΑΝ για τους αντικαταστάτες-Υπό παρακολούθηση η Μιχαηλίδου
Βήμα βήμα για αντιμετώπιση των ροών-Ανακοινώνεται την Πέμπτη οικονομικό πακέτο στήριξης του Λιβάνου
Οι τρεις κατηγορίες παραβατών της Πινδάρου, οι διαφορετικές ποινές και η απάντηση Αβέρωφ για διαγραφές
Στο Εφετείο η απόφαση προσωποκρατήσεων για «Δημητρούι»-Στο επίκεντρο η εξέλιξη με τους τρεις εκ των υπόπτων
Προηγήθηκε τηλέφωνο της Αστυνομίας στο «Δημητρούι»-Περίμεναν από πριν οι δράστες, πολίτες ενημέρωσαν τις Αρχές
Η κατάσταση στο μέτωπο με τη Ρωσία έχει επιδεινωθεί, παραδέχεται ο αρχιστράτηγος Ουκρανίας