Κατήγγειλε στους Ευρωπαίους τις τουρκικές παρανομίες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Για τις νέες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο ενημέρωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους ομολόγους του, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκφράζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα, που δέχεται ρητορικές απειλές από την Άγκυρα.

Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του, «μόλις ενημέρωσα τους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ για τις παράνομες πράξεις των κατοχικών αρχών στην Κύπρο, μεταξύ άλλων, στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Παρά τις εκκλήσεις των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Τουρκία συνεχίζει να δημιουργεί νέα τετελεσμένα, μεταξύ άλλων, εις βάρος των προοπτικών επανέναρξης των συνομιλιών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ικανοποιημένη η Λευκωσία για την επίτευξη συμφωνίας για κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Ο Νίκος Αναστασιάδης επανέλαβε ενώπιον των άλλων ηγετών της Ε.Ε. και την πρότασή του για ΜΟΕ, τα οποία, όπως ανέφερε, «μπορούν να κτίσουν εμπιστοσύνη και να ανοίξουν τον δρόμο για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, με στόχο τη βιώσιμη λύση, βάσει της Διζωνική Δικοινοτικής Ομοσπονδίας». Πρόσθεσε πως η συμβολή της ΕΕ προς αυτό τον στόχο παραμένει σημαντική.

 

«Εξέφρασα πλήρη αλληλεγγύη στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, εν μέσω την πρόσφατης εμπρηστικής ρητορικής της Άγκυρας», καταλήγει η ανάρτησή του.

Ολοκληρώθηκε νωρίτερα σήμερα το απόγευμα η Ειδική Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι εργασίες του οποίου διεξήχθησαν χθες Δεύτερα και σήμερα Τρίτη, στις Βρυξέλλες.

Όπως ανέφερε σε γραπτή του δήλωση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος «κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε ενώπιον των Ευρωπαίων ομολόγων του, τόσο τις νέες παράνομες ενέργειες της τουρκικής πλευράς στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων όσο και γενικότερα την τουρκική προκλητική συμπεριφορά, όπως επίσης και τις αναθεωρητικές θέσεις που εξακολουθεί να προβάλλει η Τουρκία ως προς το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού.

Εξέφρασε, επίσης, την αλληλεγγύη του προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό, δεδομένων των απρόκλητων φραστικών επιθέσεων στις οποίες επιδίδεται το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα κατά της Αθήνας».

Περαιτέρω, όπως αναφέρει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε για τις προσπάθειες που καταβάλλει η πλευρά μας για άρση του αδιέξοδου στο Κυπριακό, ενώ επανέλαβε τις προτάσεις της πλευράς μας για υιοθέτηση τολμηρών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που δύνανται να  αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη αναμεσά στις δύο κοινότητες και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με στόχο τη διευθέτηση του Κυπριακού, στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, ως προβλέπεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Προέδρος της Δημοκρατίας ζήτησε από τους ομολόγους του να υποδείξουν προς την Τουρκία τη σημασία τερματισμού των μονομερών ενεργειών και των εν γένει προκλήσεων, καθώς και της επαναφοράς του Κυπριακού σε τροχιά επίλυσης».

Σημείωσε πως «κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συζητήθηκαν, επίσης, οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την κατάσταση στην Ουκρανία, το ενεργειακό ζήτημα, περιλαμβανομένων των υψηλών τιμών που πλήττουν σκληρά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή επικράτεια, καθώς και τα θέματα της απεξάρτησης της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, οι δραματικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και οι σοβαροί κίνδυνοι αποσταθεροποίησης που εγκυμονούν σε πολλά μέρη του κόσμου ένεκα της αύξησης των τιμών∙ και, τέλος, οι φιλοδοξίες της ΕΕ για μια ισχυρή και συντονισμένη ευρωπαϊκή άμυνα.

Ειδικότερα, καθόσον αφορά την  επισιτιστική ασφάλεια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ανησυχία του «για τους κίνδυνους που ενδεχομένως να προκύψουν από ελλείψεις σε βασικά αγαθά, όπως τα σιτηρά, αλλά και για τις αυξήσεις που προκύπτουν στις τιμές των τροφίμων και τόνισε την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να ενεργήσει συλλογικά για την αποτροπή περαιτέρω επιδείνωσης της κατάστασης».

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι «είναι θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας πως η περίπτωση της Αιγύπτου - μιας χώρας στρατηγικού εταίρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης - η οποία έχει εξέχοντα ρόλο για τη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, είναι τεράστιας σημασίας σε σχέση με το ζήτημα της επισιτιστικής ασφάλειας, δεδομένου του γεγονότος ότι αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα σιτηρών στον κόσμο, σε επίπεδο 90% από την Ουκρανία και τη Ρωσία. Κατά συνέπεια, εάν η περίπτωση συνεχίζει να επιδεινώνεται, δεν αποκλείεται η Αίγυπτος να βρεθεί αντιμέτωπη με την πιθανότητα κοινωνικής αναταραχής, λόγω της επισιτιστικής ανασφάλειας. Έτσι, η ΕΕ χρειάζεται να συνεχίσει να παρέχει στήριξη προς την Αίγυπτο, με στόχο την ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας και ανθεκτικότητας στη χώρα

Τέλος, σημειώνεται, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, πως μετά από καθοριστική παρέμβαση του Προέδρου Αναστασιάδη, σε συντονισμό με τον Πρωθυπουργό της Μάλτας, στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπό το λήμμα της Ενέργειας, συμπεριελήφθη λεκτικό, το οποίο αφορά ειδικά τα νησιωτικά κράτη της Ένωσης, όπως η Κύπρος και η Μάλτα. Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει την ανάγκη όπως λαμβάνονται πλήρως υπόψη οι ανησυχίες των νησιωτικών Κρατών Μελών της ΕΕ σε σχέση με την επίτευξη των στόχων τους, τόσο στο θέμα της ενεργειακής απόδοσης όσο και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ σημειώνεται περαιτέρω η ανάγκη ολοκλήρωσης και βελτίωσης ηλεκτρικών διασυνδέσεων Κρατών Μελών, όπως η Κύπρος, που συνεχίζουν να είναι απομονωμένα από τα ευρωπαϊκά δίκτυα φυσικού αεριού και ηλεκτρισμού, αναφέρει στη γραπτή του δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πυρά Μητσοτάκη σε Τουρκία-«Τέτοιες προκλήσεις, δεν μπορεί να γίνουν δεκτές»
 

Σε αντίστοιχη ενημέρωση προέβη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως δήλωσε, είχε την ευκαιρία να μιλήσει στους ομολόγους του για την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας και να τονίσει πως δεν μπορούν να γίνουν ανεκτοί οι εκβιασμοί. «Ζήτησα εφ’ όσον η Τουρκία συνεχίσει την ίδια τακτική να συζητηθεί το ζήτημα στην Τακτική Σύνοδο του Ιουνίου και να υπάρξει και ρητή αναφορά στα Συμπεράσματα», είπε.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας υπογράμμισε πως «εμείς δεν θα καταφύγουμε ποτέ στην όξυνση, τις προσβολές. Έχουμε την αυτοπεποίθηση ότι έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας και ισχυρούς συμμάχους. Πρόσθεσε πως «δεν θα μπω σε μία λογική πινγκ πονγκ δηλώσεων με τον Τούρκο Πρόεδρο, θα μπορούσα πολύ εύκολα να το κάνω, αλλά δεν θα το κάνω. Δεν θα κάνω ψυχανάλυση των αδιεξόδων στα οποία έχει περιέλθει η τουρκική ηγεσία».

Περεταίρω ανέφερε πως οι τουρκικές αιτιάσεις αποδομούνται στην επιστολή που στείλαμε στα Ηνωμένα Έθνη. «Είναι δυσάρεστο το γεγονός πως η Τουρκία χάνει ακόμη μία ευκαιρία να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα. Το μπαράζ υπερπτήσεων ήταν τελείως απρόκλητο. Πρέπει να αντιληφθεί η Τουρκία πως η Ελλάδα έχει συμμάχους την ΕΕ και τις ΗΠΑ και θα αξιοποιεί συμμαχίες της προς όφελος των εθνικών της συμφερόντων», υπέδειξε.

Η καταγγελία της τουρκικής συμπεριφοράς από τον Πρόεδρο της Κύπρου και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, έγινε εν μέσω νέων απαράδεκτων δηλώσεων από την Άγκυρα, καθώς ο Υπουργός Εξωτερικών της κατοχικής χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ζήτησε την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, απειλώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση, η Τουρκία θα θέσει θέμα για την κυριαρχία τους. Έκλεισε, ταυτόχρονα, άλλο ένα δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών, γνωστοποιώντας ότι η Τουρκία θα βάλει τέλος στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τραβάει κι άλλο το σκοινί ο Τσαβούσογλου-«Θα θέσουμε θέμα κυριαρχίας των νησιών»

Η Αθήνα έκανε λόγο για απαράδεκτες δηλώσεις. «Είναι ανιστόρητες αυτές οι δηλώσεις και δεν εδράζονται πουθενά. Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω στην κυριαρχία και την προστασία μας», διεμήνυσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Ερμηνεύοντας την τουρκική στάση, τόνισε πως όλα αυτά αντανακλούν τα πολλαπλά εσωτερικά προβλήματα του Ερντογάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαντά στις προκλήσεις Τσαβούσογλου η Αθήνα-«Ανιστόρητες και απαράδεκτες δηλώσεις»

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, από το Σαράγιεβο. Τόνισε πως η ευρωπαϊκή ήπειρος έχει υποφέρει πολύ στο παρελθόν και δεν μπορεί να γίνουν ανεκτές συμπεριφορές αναθεωρητισμού οι οποίες προκαλούν εντάσεις.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει τον δρόμο τον οποίο έχει επιλέξει. Τον δρόμο του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, το δρόμο των Ηνωμένων Εθνών, τον δρόμο των ευρωπαϊκών και των παγκόσμιων αξιών. Και η Τουρκία με τοποθετήσεις σαν τις τελευταίες απλώς εκτίθεται. Και αποδεικνύει σε όλους, ακόμη και τους πιο δύσπιστους, πόσο δίκαιο έχουμε όταν λέμε, ότι η Τουρκία μας απειλεί», τόνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μήνυμα Δένδια σε Τουρκία-«Ο αναθεωρητισμός δεν μπορεί να γίνει ανεκτός»

Δειτε Επισης

Με ντέρμπι αλλά και φαινομενικά εύκολες μάχες οι εκλογές στη Λάρνακα-Ποιους υποστηρίζουν τα κόμματα
Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Στέλνει μηνύματα η Πασχαλινή εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου-«Χρέος μας να περιφρουρήσουμε την Εθνική αξιοπρέπειά»
Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»
Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές