Ικανοποιημένη η Λευκωσία για την επίτευξη συμφωνίας για κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Την ικανοποίηση της Κύπρου για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής σε σχέση με την επίτευξη συμφωνίας επί του 6ου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, σημειώνοντας πως, «δεδομένης της ανάγκης για διατήρηση της ενότητας και της συνοχής της ΕE, χαιρετίζουμε αυτή την εξέλιξη που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση».

«Η Κυπριακή Δημοκρατία», δήλωσε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής ο κ. Πελεκάνος, «εκφράζει ικανοποίηση καθώς έχουν ληφθεί υπόψη σημαντικά ζητήματα, που αφορούσαν τα κράτη μέλη σε σχέση με την οικονομική βιωσιμότητά τους. Όπως σημειώνουμε σε κάθε ευκαιρία, οι κυρώσεις αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο πολιτικής στα χεριά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις σχετικές αποφάσεις που λαμβάνονται θα πρέπει να ισχύουν οι κατευθυντήριες γραμμές που προβλέπουν ότι τα μέτρα αυτά θα πρέπει να είναι βιώσιμα και να επιφέρουν πολύ μεγαλύτερες οικονομικές επιπτώσεις για τις τρίτες χώρες προς τις οποίες απευθύνονται από ότι στα κράτη μέλη της ΕΕ».   

Την ίδια ώρα, τόνισε τη σημασία της κινητοποίησης των εργαλείων που διαθέτουν οι σύγχρονες δημοκρατίες. «Οι προσπάθειες σε διπλωματικό επίπεδο θα πρέπει να εντατικοποιηθούν και να ενισχυθούν ώστε να σταματήσει το συντομότερο η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που ως αποτέλεσμα έχει την απώλεια αθώων ζωών, τον ξεριζωμό εκατομμύριων οικογενειών από τον τόπο τους και αλυσιδωτές επιπτώσεις για ολόκληρη την Ευρώπη», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Λευκός καπνός στις Βρυξέλλες-Οι 27 συμφώνησαν για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε σε πολιτική συμφωνία για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, όπως προέβλεπε η έκτη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Εμπάργκο στο πετρέλαιο

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί ότι η έκτη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα καλύπτει το αργό πετρέλαιο, καθώς και τα προϊόντα πετρελαίου, που παραδίδονται από τη Ρωσία στα κράτη μέλη, με προσωρινή εξαίρεση για το αργό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγών», τονίζεται στα συμπεράσματα των ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι καλούν το Συμβούλιο να «οριστικοποιήσει τη συμφωνία» και «να την εγκρίνει χωρίς καθυστέρηση, διασφαλίζοντας εύρυθμη λειτουργία της ενιαίας αγοράς της ΕΕ, θεμιτό ανταγωνισμό, αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών και ίσους όρους ανταγωνισμού, επίσης, όσον αφορά τη σταδιακή κατάργηση της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα».

Σε περίπτωση «αιφνίδιας διακοπής του εφοδιασμού, θα ληφθούν έκτακτα μέτρα για την ασφάλεια του εφοδιασμού», διαβεβαιώνεται στα συμπεράσματα. Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο ζήτημα της προσωρινής εξαίρεσης για το αργό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγών το συντομότερο δυνατό».

Χρηματοοικονομική βοήθεια

Οι «27» στα συμπεράσματά τους τονίζουν ότι «η ΕΕ είναι έτοιμη να χορηγήσει στην Ουκρανία νέα έκτακτη μακροοικονομική βοήθεια ύψους έως και 9 δισεκ. ευρώ το 2022». Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί να εξεταστεί η πρόταση της Επιτροπής αμέσως μόλις υποβληθεί.

«Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της είναι διατεθειμένα να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας στο μέλλον», τονίζεται στα συμπεράσματα. «Θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο δημιουργίας πλατφόρμας ανασυγκρότησης της Ουκρανίας, η οποία θα συγκεντρώνει την ουκρανική κυβέρνηση, την ΕΕ και τα κράτη μέλη της, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καθώς και διεθνείς εταίρους, χρηματοδοτικούς οργανισμούς, εμπειρογνώμονες και (άλλα) ενδιαφερόμενα μέρη», προστίθεται.

Εξάλλου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει για ακόμη μια φορά τον «επιθετικό πόλεμο» της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, προτρέπει τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις επιθέσεις χωρίς διάκριση εναντίον αμάχων και μη στρατιωτικών υποδομών και να αποσύρει αμέσως και άνευ όρων όλα τα στρατεύματα και τον στρατιωτικό εξοπλισμό της από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.

«Οι φρικαλεότητες που διαπράττουν οι ρωσικές δυνάμεις και τα δεινά και οι καταστροφές που προκαλούνται είναι ανείπωτα», καταγγέλλεται στα συμπεράσματα.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τη Ρωσία να επιτρέψει την άμεση ανθρωπιστική πρόσβαση και την ασφαλή διέλευση όλων των πολιτών. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει ότι το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης των Συμβάσεων της Γενεύης για τη μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου, θα τηρηθεί πλήρως. Καλεί επίσης τη Ρωσία να επιτρέψει αμέσως την ασφαλή επιστροφή Ουκρανών που απομακρύνθηκαν παρά τη θέλησή τους και διά της βίας στη Ρωσία.

Εγκλήματα πολέμου

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαινεί όλους όσους βοηθούν στη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων και στη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου και των σοβαρότερων εγκλημάτων, εκφράζοντας την υποστήριξή του στην εντατική εργασία του Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τον σκοπό αυτό.

Χαιρετίζει επίσης το έργο που επιτελείται από τον Γενικό Εισαγγελέα της Ουκρανίας με οικονομική υποστήριξη και υποστήριξη για την ανάπτυξη ικανοτήτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της. Χαιρετίζει τη σύσταση μιας κοινής ομάδας έρευνας που συντονίζεται από την Eurojust, της οποίας ο ρόλος έχει ενισχυθεί, και τη συνεχή επιχειρησιακή υποστήριξη που παρέχει η Europol. Η Ρωσία, η Λευκορωσία και όλοι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν για τις ενέργειές τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, καταλήγουν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

H δεύτερη ημέρα της Συνόδου

Ειδική αναφορά στις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία όσον αφορά την επισιτιστική ασφάλεια στην Αίγυπτο έκανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε ανάρτησή του στο Twitter, με αφορμή τη σχετική συζήτηση κατά τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Είχε προηγηθεί ανταλλαγή απόψεων των ηγετών μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Πρόεδρο της Αφρικανικής Ένωσης Μάκι Σαλ για το θέμα της επισιτιστικής ασφάλειας.

Σημειώνοντας πως η δεύτερη ημέρα της έκτακτης συνόδου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συζήτηση για τις επιπτώσεις του πολέμου στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε πως «οι ελλείψεις σε σιτηρά, σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και τον υψηλό πληθωρισμό καθιστούν τους ανθρώπους σε πολλά μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, ιδιαίτερα ευάλωτους και ανασφαλείς όσον αφορά την προμήθεια τροφίμων».

Η Αίγυπτος, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «είναι ένας κρίσιμος εταίρος της ΕΕ και έχει κεντρικό ρόλο στη Μέση Ανατολή», σημειώνοντας πως η χώρα είναι επίσης «ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σιταριού στον κόσμο, κυρίως από την Ουκρανία και τη Ρωσία».

«Η αίσθηση της ανασφάλειας όσον αφορά την προμήθεια τροφίμων μπορεί να αποδειχθεί πρόκληση» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως η ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την ανθεκτικότητα της Αιγύπτου στον συγκεκριμένο τομέα.

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα