Χωρίς… παραπεμπτικό κομμάτων η πρόταση Σιζόπουλου-Δείχνουν σύγκρουση συμφέροντος

Παρά το γεγονός ότι συζητήθηκε πριν από περίπου δύο χρόνια στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής η πρόταση του Μαρίνου Σιζόπουλου για δικαίωμα σε γιατρούς εκτός ΓΕΣΥ να συνταγογραφούν φάρμακα εντός του Συστήματος, πρόταση η οποία στην πορεία εγκαταλείφθηκε, αφού θα άλλαζε τη φιλοσοφία και την αρχιτεκτονική του συστήματος, εντούτοις ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ επανήλθε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι αλλαγές που θέλει στο ΓΕΣΥ ο Σιζόπουλος και οι πολιτικές προεκτάσεις

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος κατέθεσε στην Επιτροπή Υγείας πρόταση νόμου, η οποία συζητήθηκε κατά τη συνεδρία της Πέμπτης, όπου και πάλι φαίνεται να βρήκε τείχος, αφού η πλειονότητα των κομμάτων αλλά και αρμοδίων, επανέλαβαν τη θέση τους ότι θα προκαλέσει αλλαγές στη φιλοσοφία της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης που έγινε στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, ξεκαθάρισαν τη θέση τους επί του θέματος, με τον Κονοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ, Γιώργο Λουκαΐδη, να κάνει μάλιστα λόγο για σύγκρουση συμφέροντος από πλευράς του προέδρου της ΕΔΕΚ, αφού όπως υποστήριξε, θα επωφεληθεί μια μικρή μερίδα γιατρών που δεν μπήκαν στο ΓΕΣΥ, μεταξύ των οποίων και ο κ. Σιζόπουλος, τονίζοντας παράλληλα ότι «είναι δικαίωμα του κάθε βουλευτή να καταθέσει προτάσεις νόμου, ωστόσο όταν υπάρχει σύγκρουση συμφέροντος πρέπει να αναφέρεται».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, απάντησε στον κ. Λουκαΐδη, λέγοντας πως δεν έχει οποιοδήποτε προσωπικό συμφέρον, αλλά σκέφτεται το συμφέρον των ασθενών. «Πόσες φορές συνάδελφοι του έχουν καταθέσει σύγκρουση συμφέροντος;», με τον κ. Λουκαΐδη να σχολιάζει πως, «δεν βλέπει σύγκρουση συμφέροντος…»

Παραθέτοντας τη θέση του για την πρόταση νόμου, ο κ. Σιζόπουλος επικαλέστηκε νομική γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, για το κατά πόσον εφαρμόζονται νομότυπα ή παράτυπα η νομοθεσία. Αναγιγνώσκοντας την γνωμάτευση, ο κ. Σιζόπουλος, είπε ότι η Νομική Υπηρεσία σε κάποιο σημείο αναφέρει, «διαπιστώνεται ότι έχουμε ένα δεδομένο που είναι η υποχρεωτική εισφορά από τους δικαιούχους. Η υποχρέωση καταβολής εισφοράς προνοείται στο άρθρο 19 του Νόμου. Την ίδια στιγμή με βάση το Άρθρο 22, εδάφιο 2 γίνεται αναφορά στις διάφορες υπηρεσίες φροντίδας υγείας, οι οποίες είναι ξεχωριστές ή ανεξάρτητες η μια από την άλλη. Ως εκ τούτου, το δικαίωμα των δικαιούχων να λαμβάνουν συγκεκριμένη φροντίδα υγείας από το σύστημα, όπως φαρμακευτική φροντίδα, περιορίζεται στην περίπτωση που ο συγκεκριμένος δικαιούχος επιλέγει να λάβει άλλη υπηρεσία φροντίδας υγείας, όπως υπηρεσία από ειδικό ιατρό μη συμβεβλημένο με τον ΟΑΥ. Σε περίπτωση που θεωρείται ότι δημιουργείται κάποια στρέβλωση και θα πρέπει να υπάρξει άλλη ρύθμιση θα πρέπει να προωθηθεί σχετική τροποποίηση της νομοθεσίας».

Ο κ. Σιζόπουλος σημείωσε εξάλλου πως η βασική φιλοσοφία του ΓΕΣΥ είναι η ελεύθερη επιλογή ιατρού και νοσηλευτηρίου προς τον ασθενή, προσθέτοντας πως «το πιο σημαντικό είναι ότι βοηθούμε τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους χαμηλά αμειβόμενους. Υπάρχουν συγκεκριμένες ειδικότητες που μπορεί ένας ασθενείς να κλείσει ραντεβού μετά από πέντε με έξι μήνες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η επιμονή Σιζόπουλου να αλλάξει το ΓΕΣΥ και τα ερωτήματα για την Επιτροπή Υγείας

Ξεκάθαρο όχι από ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, ανοιχτό σε διάλογο το ΔΗΚΟ

Στις τοποθετήσεις τους, τα πλείστα κόμματα τάχθηκαν εναντίον της πρότασης του Σιζόπουλου, με το Κυβερνών Κόμμα να τραβάει κόκκινη γραμμή σε οποιαδήποτε πρόταση που θα αλλάζει την φιλοσοφία του ΓεΣΥ. 

Όπως ανέφερε η βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάββια Ορφανίδου, «δεν πρέπει, ούτε υπάρχει η πρόθεση να αλλάξει η φιλοσοφία του ΓΕΣΥ, αλλά βλέποντας τις καταχρήσεις και στρεβλώσεις, όπως και την νομοθετική ρύθμιση που προέκυψε με τον Εισαγγελέα. Ξεκάθαρα, θέλουμε να υποστηρίξουμε το ΓΕΣΥ. Να διορθώσουμε τα κακώς έχοντα, χωρίς να αλλάζει η φιλοσοφία», ενώ από την πλευρά του ο Χαράλαμπος Πάζαρος, επισήμανε ότι «είμαστε υπέρ αλλαγών, χωρίς να αλλάξει η φιλοσοφία», σχολιάζοντας παράλληλα πως η πρόταση έχει πολλές αδυναμίες και κινδύνους.

Ιδιαίτερα έντονος ήταν ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι η πρόταση θα εκθεμελιώσει το ΓΕΣΥ, ενώ επανέλαβε την θέση πως «οι Κύκλωπες και οι Λαιστρυγόνες θα καραδοκούν».

Διαφορετική φαίνεται πως είναι η άποψη του ΔΗΚΟ, αφού ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Πανίκος Λεωνίδου ανέφερε πως «στη ζωή αλλάζουν τα πράγματα, δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν λύνεται», προσθέτοντας πως «πρέπει να δούμε εάν ψηφίζοντας μια νομοθεσία, ποιο είναι το υπέρτερο αγαθό».

Το ΔΗΚΟ, δεν έκλεισε την πόρτα στην πρόταση του Μαρίνου Σιζόπουλου, εκφράζοντας την ετοιμότητα του να εισέλθει σε διάλογο, αναφέροντας πως «εάν υπάρχει καλή διάθεση, να το συζητήσουμε. Δεν μπορεί επειδή δημιουργήσαμε ένα σύστημα, ακόμα και μια τελεία να πει κάποιος να αλλάξει, να τον ρίχνουμε στην πυρά».

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμής, σημείωσε πως «υπάρχουν ήδη θέματα ελέγχου και καταχρήσεων στο ΓεΣΥ από κάποιους γιατρούς που είναι εντός ΓΕΣΥ, διερωτώμαι πως θα ελέγχονται αυτοί οι γιατροί, που θα είναι εκτός αλλά με τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου θα μπορούν να συνταγογραφούν εντός ΓεΣΥ». Τόνισε πως το ΓεΣΥ πρέπει να παραμείνει ως μονοασφαλιστικό. 

Κόκκινο από Υπ.Υγείας, αρνητικοί οι αρμόδιοι 

Όπως ήταν αναμενόμενο, κόκκινη γραμμή στην πρόταση Σιζόπουλου τράβηξε το Υπουργείο Υγείας, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθεί να αλλάξει η φιλοσοφία και η αρχιτεκτονική του ΓεΣΥ, θέση την οποία επανέλαβε αρμόδιος λειτουργός, ενώπιον της Επιτροπής Υγείας. 

Κάθετος εμφανίστηκε και ο ΟΑΥ, με τον πρόεδρο του Οργανισμού να σημειώνει ότι «είμαστε ενάντια σε αυτή την πρόταση. Δεν γίνεται να αλλάζεις ένα κομμάτι του ΓεΣΥ, γιατί αλλάζει όλη η νομοθεσία. Κάποιος που θα πηγαίνει σε ένα ιδιώτη, θα έχει γρήγορη εξυπηρέτηση, ενώ ένας άλλος δεν θα το έχει».

Την ίδια ώρα, καμπανάκι για περισσότερες καταχρήσεις, σε περίπτωση ψήφισης της πρότασης του προέδρου της ΕΔΕΚ, χτύπησε το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο υπέδειξε στην Επιτροπή Υγείας, πως «αν τροποποιηθεί ο τρόπος ελέγχου, περιορίζεται και ίσως αυξηθούν οι καταχρήσεις». 

Στο ίδιο μήκος κύματος και η θέση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία μεν αναγνώρισε θετικά στοιχεία από την πρόταση, εντούτοις τόνισε πως «εγείρονται και θέματα ελέγχου των πράξεων από τους μη συμβεβλημένους γιατρούς και ενδεχομένως να γίνει τροποποίηση της νομοθεσίας για να δοθούν οι εξουσίες στον ΟΑΥ, όπως ελέγχει και τους συμβεβλημένους γιατρούς».

Από την πλευρά τους, οι οργανωμένοι ασθενείς, τόνισαν ότι «αποτελεί βόμβα στα θεμέλια του ΓεΣΥ και την απαρχή του ξηλώματός του», σημειώνοντας πως «θέλουμε ΓΕΣΥ κι όχι κουπόνια», ενώ αντίθετοι τάχθηκαν και οι εκπρόσωποι από κλινικά εργαστήρια και οι μικροβιολόγοι, που επίσης παρευρέθηκαν στην Επιτροπή Υγείας. 

Μόνο ο ΠΙΣ υπέρ

Ξεκάθαρα υπέρ της πρότασης Σιζόπουλου, τάχθηκε ο ΠΙΣ, με τον πρόεδρο του Συλλόγου, Πέτρο Αγαθαγγέλου να αναφέρει πως δεν πρέπει να «δαιμονοποιηθεί οποιαδήποτε εισήγηση», σημειώνοντας παράλληλα πως «η φιλοσοφία του ΓεΣΥ πρέπει να αμφισβητηθεί γιατί τιμωρεί τον ασθενή κι όχι το γιατρό. Για να είναι σωστό το σύστημα πρέπει να διορθωθούν στρεβλώσεις».

Σύμφωνος ήταν και ο ιατρός Χάρης Αρμεύτης, ο οποίος σημείωσε πως οι 150 γιατροί που έμειναν εκτός ΓεΣΥ, τους βλέπουν την ίδια μέρα και δεν υπάρχουν λίστες αναμονής. «Άκουσα ότι αν εφαρμοστεί το σύστημα, μπορεί να φύγουν γιατροί. Διαβεβαιώ ότι δεν θα φύγει κανείς, λόγω των αυξημένων αμοιβών που πληρώνονται στην Κύπρο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιμένει ο Σιζόπουλος, πυρά από παντού-«Διέλυσε την ΕΔΕΚ, θα διστάσει στο ΓΕΣΥ;»

Δειτε Επισης

Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ