Crash test για Αρχή κατά της Διαφθοράς-Σήμερα Βουλή, αύριο Προεδρικό η λίστα

Ένα πρώτο crash test για το πως θα λειτουργήσει ο θεσμός της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της διαφθοράς, αποτελεί η σημερινή ημέρα, αφού η επιτροπή Θεσμών της Βουλής θα ενημερωθεί για τη λίστα των δεκαπέντε προσώπων, εκ των οποίων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιλέξει τους πέντε που θα αποτελέσουν το πρώτο της συμβούλιο.   

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον Νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο που αποτελείται από πέντε μέλη κατέληξε στον κατάλογο των δεκαπέντε υποψηφίων προς διορισμό στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς. Ο εν λόγω κατάλογος με τα πλήρη βιογραφικά στοιχεία των δεκαπέντε προσώπων, θα κοινοποιηθεί προφορικά στα μέλη της επιτροπής Νομικών της Βουλής, και αφού προηγηθεί συζήτηση θα κοινοποιηθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Μάλιστα αύριο ο Νίκος Αναστασιάδης θα λάβει τον φάκελο με τα δεκαπέντε πρόσωπα και στη συνέχεια αφού τον μελετήσει θα αποφασίσει ποιοι πέντε θα αποτελέσουν το πρώτο συμβούλιο της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς. Σημειώνεται ότι σήμερα στη Βουλή κλήθηκαν να παραστούν τα πέντε μέλη του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου που αποτελείται από τον αφυπηρέσαντα δικαστή Γιώργο Αρέστη ο οποίος προεδρεύει του σώματος, τον πρόεδρο της Κυπριακής Εταιρείας Επιστημών Γραμμάτων και τεχνών , τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών και του προέδρου της Συνόδου των Πρυτάνεων των κυπριακών πανεπιστημίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Και... εγένετο η Ανεξάρτητης Αρχή κατά της Διαφθοράς-Ποιες οι αρμοδιότητες της

Πάντως ο ρόλος της Βουλής δεν έχει εκτελεστικό χαρακτήρα στην επιλογή των προσώπων, αλλά περιορίζεται αυστηρά στην ενημέρωση του Σώματος. Εξάλλου την Κυριακή συμπληρώνεται ο χρόνος των σαράντα ημερών που είχε στη διάθεση του το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο με τον κατάλογο να λαμβάνει τελική μορφή μόλις την περασμένη Τετάρτη. Λόγω του ότι η συμπλήρωση του σαρανταημέρου είναι Κυριακή, ορίσθηκε έκτακτη συνεδρία της επιτροπής Νομικών για την ερχόμενη Δευτέρα το πρωί.

Σημειώνεται πως βάση του Νόμου που ψήφισε η Βουλή, δίνονται κάποιες κατευθυντήριες οδηγίες σε σχέση με τα βιογραφικά στοιχεία που θα πρέπει να διαθέτουν τα τρία από τα πέντε μέλη της Επιτροπής. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι ο επικεφαλής της Επιτροπής, ο οποίος θα κατέχει τον τίτλο του Επιτρόπου Διαφάνειας, θα πρέπει να είναι νομομαθής, όπως και ακόμα ένα μέλος της επιτροπής. Το τρίτο μέλος της επιτροπής θα πρέπει να είναι λογιστής ή ελεγκτής. Τα υπόλοιπα δύο μέλη της Επιτροπής, δεν προνοείται από τον Νόμο ότι θα πρέπει να κατέχουν συγκεκριμένες γνώσεις. Τονίζεται ωστόσο στη γενική περιγραφή, πως στην επιτροπή κατά της διαφθοράς, θα πρέπει να διορίζονται πρόσωπα εγνωσμένου κύρους και ανώτατού ηθικού επιπέδου.

Η συνεδρίαση θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών και αυτό που απομένει να διαφανεί, είναι εάν η Βουλή θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και δεν θα υπάρξουν διαρροές ονομάτων πριν ενημερωθεί και λάβει τις τελικές αποφάσεις για τη σύνθεση της Αρχής κατά της Διαφθοράς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εξάλλου η υιοθέτηση αυτής της διαδικασίας διορισμού, δηλαδή μετά από εισήγηση ενός γνωμοδοτικού συμβουλίου, είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται στην Κύπρο, και επιλέχθηκε, έτσι ώστε να συμβάλει στη διαφάνεια και την αμεροληψία στη λήψη αποφάσεων, αφού υποχρεώνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να επιλέξει ανάμεσα στα πρόσωπα του καταλόγου και αφήνει εκτός κομματικά ή προσωπικά κριτήρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η... τάτσα της διαφθοράς, το χαμένο κύρος και η τελευταία ευκαιρία

Μάλιστα προβλέπεται πως ανάλογη Νομοθεσία με αυτή που ισχύει για την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς, θα υιοθετηθεί και για την επιλογή των Δικαστών, όταν και εφόσον ψηφισθεί και εφαρμοστεί η Μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης.

Υπενθυμίζεται ότι η Αρχή κατά της Διαφθοράς θα έχει ως αρμοδιότητα την ανάληψη των αναγκαίων πρωτοβουλιών και ενεργειών για τη διασφάλιση της συνεκτικότητας και της αποτελεσματικότητας των δράσεων των υπηρεσιών του δημόσιου, του ευρύτερου δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα σε θέματα πρόληψης και καταπολέμησης πράξεων διαφθοράς στα πρότυπα σύγχρονων αντιλήψεων και των συστάσεων της Ομάδας Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO). Επί της ουσίας η Αρχή θα έχει λόγο, θα ακούει θα επιθεωρεί, θα ερωτά θα επικρίνει ή θα αποδοκιμάζει και επιδοκιμάζει τη δίωξη της διαφθοράς.

Σε ένα άλλο επίπεδο ολοκληρώθηκε την περασμένη Τετάρτη ο διαγωνισμός που προκήρυξε το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως για το κτίριο που θα μισθωθεί για τις ανάγκες της Αρχής κατά της διαφθοράς. Σύμφωνα με την προκήρυξη το Υπουργείου αναζητεί κτίριο περίπου 400 τ.μ. για μίσθωση 2+2 ετών σε κεντρική περιοχή της Λευκωσίας.  Επίσης σημειώνει πως το σύνολο του προσωπικού που θα στεγαστεί στο κτίριο ανέρχεται σε 15 άτομα. Μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής ενδιαφέροντος τις επόμενες ημέρες θα γίνει αξιολόγηση των δηλώσεων, από Επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ή/και άλλων Τμημάτων, η οποία θα περιλαμβάνει επί τόπου επιθεώρηση των κτιρίων που θα προεπιλεγούν από τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μια φορά κι ένα καιρό ήταν ο Κεβόρκ και ο Γιαννάκης...

Δειτε Επισης

Δέκα χρόνια χωρίς τον Τάσο Μητσόπουλο-«Μία χαρισματική προσωπικότητα»
Λύπη για τον θάνατο της Τζούντιθ Γκάρμπερ εκφράζει η Πρεσβεία ΗΠΑ στη Λευκωσία
Αμετάκλητος ο Τατάρ-Αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση για Κυπριακό χωρίς αναγνώριση της «κυριαρχίας»
«Όχι» Τατάρ σε πρόταση Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη
Θλίψη στο ΑΚΕΛ-Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 52 ετών ο Μιχάλης Κούβαρος
Πρωτοβουλία Τατάρ για συμμετοχή Τ/κ στους Ισλαμικούς Αγώνες Αλληλεγγύης
Δέσμευση Κεραυνού και Χατζηδάκη για συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα
Έφυγε από τη ζωή η πρώην Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο Τζούντιθ Γκάρμπερ
Συναντήθηκε με τη Φίσερ ο ΠτΔ-«Βοήθεια στη Γάζα μέσω οποιασδήποτε διαθέσιμης διόδου»
Ενημέρωσε τους ηγέτες για τις επαφές της, τους κάλεσε να ακούσουν η Ολγκίν-Επανέλαβε τα ίδια ο Τατάρ